kicior99 15.09.03, 12:59 We Francji tez strasza obie formy. Mnie jakos blizej sercu jest kebab. Ktora jest poprawna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baloo1 Re: kebab czy kebap??? 15.09.03, 13:03 Witojcie Gospodarzu ;o) Jak sie miewaja alzackie winnice ? Opiles sie czegos dobrego ? Ten "kebap" to tylko slyszales czy tez czytales ? Normalnie powinno byc tylko kebab. Odpowiedz Link
kicior99 Re: kebab czy kebap??? 15.09.03, 13:08 czytalem. Co do alzackich winnic - o ile wiecej rosnie winogron jak mnie juz tam nie ma... Ale do roboty sie nie zalapalem =( Odpowiedz Link
baloo1 Re: kebab czy kebap??? 15.09.03, 13:14 Wiesz, chyba naprawde nie masz czego zalowac. serioserio. A ten napis to chyba jaki analfabeta pisal. Odpowiedz Link
kicior99 Re: kebab czy kebap??? 15.09.03, 13:18 Turek to pisal, na pewno. W Berinie tez strasza 2 form, ale najczesciej jest Doner =) Odpowiedz Link
kicior99 Re: kebab czy kebap??? 15.09.03, 13:21 zaluje tylko tej forsy na ktora sie nastawielem. Ale dla takich miast jak Munster czy Riquewihr naprawde bylo warto! Odpowiedz Link
narwal Re: kebab czy kebap??? 17.09.03, 09:30 Kicior a moze "prawda lezy po srodku" ( o prosze wymksnal mi sie specimen z kategorii klamliwych zwrotow. otoz z ostatnich badan slowa kebap-kebat wynika, ze zrodel nalezy doszukiwac sie w macierzy wlasciciela butiku. Jak donosza zrodla, z ktorych zrzynam te dane chlair.free.fr/histo.htm kebap ( z "p") to rodzime slowo tureckie i ponoc mozna je odnalesc w tureckim leksykonie PWN kebab ( z "b") to poprawna pisownia dla calej rzeszy Arabow Nie zmienia to jednakze faktu, ze ten blok wolowego albo baraniengo miecha nabitego na rozen jest serwowany w kebap'ach czy kebab'ach wg. tej samej receptury. A jako, ze "swiat idzie ku gorszemu" chodza gloski, ze i wieprzowine serwuja w tych gospodach Odpowiedz Link
baloo1 Re: kebab czy kebap??? 17.09.03, 11:01 No to sie wyjasnilo. Pozostaje zatem przeprosic Turkow, co niniejszym czynie i odszczekuje ;o) Poza tym, fajna stronka. Ludziska naprawde nie wiedza, co z czasem zrobic. A mogliby przeciez pisac na Forum GW ;o) Odpowiedz Link
mapmuh Re: kebab czy kebap??? 20.09.03, 21:22 Bułgarzy piszą "kebap". Rosjanie znacznie częściej "kebab", a oni wszystko próbują zapisać fonetycznie... Odpowiedz Link