timur29 26.04.05, 13:45 ktoś był...? Szukam wszelkich sensownych informacji i namiarów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irkal Cześć Timur ... 26.04.05, 19:30 ... w drodze rewanżu obiecuję ci wysłać na priva spore info od kogoś kto tam był trzy razy i był tym krajem zachwycony po same pachy, dla którego Sana jest najcudowniejszym miejscem na Ziemii. Pozdrawiam Odpowiedz Link
timur29 Re: Cześć Timur ... 27.04.05, 11:56 o rany... rewelacja... wdzięczny będę niesłychanie pozdrawiam Odpowiedz Link
serowka Re: Yemen 30.04.05, 21:31 W Jemenie bylem w 1996 roku. Kraj super atrakcyjny. Bedac tam mozna sobie wyobrazic jak ludzie zyli w sredniowieczu. Najwieksza atrakcja jest architektura miast i wiosek. Sana stolica kraju - stare miasto znajduje sie na liscie swiatowego dziedzictwa ludzkosci UNESCO. Chodzac po waskich uliczkach starego miasta ma sie wrazenie ze jest sie w innej epoce czasowej. Drugie miejsce bedace na tej samej liscie UNESCO to miasteczko Shiban w wawozie Hadhramot . Znajduja sie tu budynki uznawane za pierwsze w swiecie wiezowce. Zbudowane zostaly kilkaset lat temu z gliny. Miejsce to jest jednak daleko od stolicy i trzeba przejechac przez tereny kontrolowane przez lokalnych watazkow. Inne uroklwe miejscowosci godne odwiedzenia i znajdujace sie w bliskosci stolicy to: Manakha, El Hajjara, Toula, Shiban ( nie to o ktorym pisze wyzej ), Kawkaban. Wszystkie te miejscowosci- osady polozone sa w gorach w miejscach trudno dostepnych. Cale te osady " przyklejone sa do gor, scisle zabudowane i otoczone murami. Budynki mieszkalne sa bardzo waskie, stosunkowo wysokie 3-4 pietra, zbudowane z kamienia. Wszystko to otoczone jest zielenia, uprawami tarasowymi, glownie uzywki zwanej kat. Wszyscy ja zuja. Bardzo urokliwe miejsca. Warte zobaczenia jest rowniez Marib - oddalone 160 km od stolicy w pustyni. Jest to stolica dawnego krolewstwa Saby. Nie wiele po nim zostalo - troche ruin i tama z VIII w pne,dzieki ktorej tereny pustynne byly nawodnione i krolewstwo Saby moglo sie rozwijac. Okolice te nie sa jednak kontrolowane przez wladze centralne - nam w podroz przydzielon na rogatkach zolnierza z Kalasznikowem. Aden - byla stolica Jemenu poludniowego, dawna posiadlosc brytyjska - port wolnoclowy. Miasto bardzo zniszczone w czasie wojen miedzy komunistycznym poludniem i polnoca. Ciekawa lokalizacja ale malo atrakcji turystycznych. Wize jemenska trzeba miec. Latwo ja uzyskac w Ambasadzie Jemenskiej ale nie wszedzie one sa. Ja uzyskalem wize w Kairze. Warto jechac. Malo pozostalo na swiecie panstw jak to. Mozna sie przeniesc w czasie do sredniowiecza. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link
parkour Re: Yemen 21.06.05, 23:34 WItam. zapewne znasz tę stronę: www.kontynenty.tpi.pl/abc_kat.htm i tam pod literą Y, znajdziesz Yemen... PIsze się na tę wyprawę. od początku września - jestem za. pzdr vb Odpowiedz Link
radzyminek Re: Yemen 26.06.05, 13:13 Tak...Podobno tam jest świetnie! Pozdrawiam ---- Moja Tułaczka Po Świecie www.cyclista.blog.onet.pl Odpowiedz Link