Dodaj do ulubionych

cybex onyx czy topaz

03.06.11, 23:42
Byłam zdecydowana na inglesinę trip, ale potem jednak zdecydowanie przeszło na p&P pliko mini, po waszej namowie przyjrzałam się cybexowi onyxowi 2011 i stwierdziłam, że chyba ten a tu czytam, że topaz też ok.
Możecie mi coś podpowiedzieć jakie są różnice??
Obserwuj wątek
    • saras-wati Re: cybex onyx czy topaz 04.06.11, 06:57
      topaz jest cięższy i większy po złożeniu; ma amortyzację, otulinki na pasy, pałąk(przytwierdzony do tapicerki) oraz poduszeczkę pod głowę; onyx jest super, tylko ma jedną wadę...waga...on niestety waży prawie 8kg
      • tiffi1 Re: cybex onyx czy topaz 04.06.11, 18:22
        Ach liczyłam, że się odezwiesz, bo to dzięki tobie w ogóle zainteresowałam się cybexem.
        Będę ci wdzięczna jak odpowiesz mi jeszcze na kilka pytań.
        1. Czyli generalnie między topazem a onyxem lepiej onyx?
        2. Czy pałąk to rzecz istotna w spacerówce??
        3. Czy rzeczywiście amortyzacja jest tutaj istotna??

Zostałam na placu boju z dwoma cybex onyx lub inglesina trip i nie wiem którą wziąć, jeszcze rozważałam peg perego pliko mini no ale odpadł ze względu na ten stelaż.
        Czy onyx i inglesina mają podobną amortyzację.
        Tak jak pisałam potrzebuję wózka na zakupy do galerii na weekendowe wypady do rodziny czy wakacje. Moje wnioski z wyprawy do sklepu
        . Inglesina trip - jednen z dwóch głównych typów. Można dostać taki ze śpiworkiem na nóżki, dodatkowo ma taki zaczep na butelkę, napój. Ma całkiem ok kieszonki
        2. Peg perego pliko mini - po obejrzeniu w necie nr 1, ale on ma taki stelaż który jak się jedzie to tak specyficznie terkocze, jakoś tak dziwnie to. Ma twardą rączkę (pozostałe mają piankowe). Plusem jest dość głębokie siedzisko także wygodne i fajne boki. jest najlżejszy (o 0,7kg i najmniejszy po złożeniu)
        3. Cybex onyx 2011 - ma bardzo bardzo dużą budkę, którą można nieźle manewrować i osłonić dziecko bez względu z której strony wiatr wieje, bardzo to ciekawe. Oparcie żeby położyć lub postawić można to zrobić za pomocą jednej ręki, pasy mają regulację za pomocą jednego paska tak jak w małych fotelikach ściągasz i ładnie przylegają. Kieszonka taka średnia na rzep.
        • saras-wati Re: cybex onyx czy topaz 05.06.11, 11:02
          czy topaz, czy onyx, to nie pomogę Ci...topaza ma moja koleżanka, ale tego ze starej kolekcji...co do amortyzacji, to nie oszukujmy się, żadna z tych parasolek nie będzie wózkiem terenowywink, no ale miło, jak producent pomyśli o jakiejś sprężyniewink
          co do onyxa, to ta amortyzacja jest tylko z tyłu i właściwie ona jest słabo wyczuwalna, choć bardzo to pomocne przy podbijaniu...

topaz, też się nad nim zastanawiałam, ale ta waga mnie odstrasza...choć z drugiej strony to może być bardzo fajny wózek(aż pojadę w tygodniu przymierzyć młodą do niego kolejny raz)

inglesina wydaje mi się strasznie wąska;

wiesz, najlepiej jak pojedziesz do sklepu i przymierzysz malucha do wózka, bo może dany model będzie miał coś, co dla Ciebie będzie priorytetowesmile

ja zastanawiam się, czy nie zamówić któregoś z nowych modeli mamas&papas - tour lub cruise, ale trochę w ciemno nie mam odwagi...

co do pałąka, to wg mnie nie jest potrzebny, ale są dzieci, które tylko z nim jeżdżąwink tak więc widzisz, że to dosyć indywidualna sprawa, a zacieśniłaś wybór wózka, do już naprawdę fajnych modeli, więc myślę, że będziesz zadowolonawink
          • saras-wati Re: cybex onyx czy topaz 05.06.11, 16:35
            p oględzinach w sklepie, to topaz fioletowy wygląda świetniesmile ale jest dosyć twardysmile onyx również, choć naprawdę ma tyle fajnych rozwiązańsmile
            jeżeli chodzi o siedzisko, to jednak pliko mini ma najfajniejsze...hmm...najchętniej, jakby stworzyć hybrydę, hahawink
            • tiffi1 Re: cybex onyx czy topaz 06.06.11, 19:38
              Ja już sama nie wiem.
              Pliko mi się bardzo podoba, ale ten "rozklekotany" stelaż mnie wkurza, więc odpuszczam go sobie
              Została inglesina trip albo cybex onyx i do tych dwóch małą przymierzałam i obydwa są ok. NIe przymierzałam do topaza, ale chyba spróbuję.
              A znajoma mówi, że dużo lepszy od onyxa jest callisto??
              Ja mam pałąk w xlanderze ale jakoś zapominam małej założyć go zawsze he he i jeździ bez.
              A co do ostatecznego wyboru to nie wiem sama. A powiedz tak do galerii na zakupy, na wakacje i na weekendy do rodziny to lepiej onyx czy inglesina??
              • saras-wati Re: cybex onyx czy topaz 06.06.11, 19:43
                callisto jest najwyższym modelem cybexa, ale to dosyć ciężki wózek...

co do tripa i onyxa...weź ten, który bardziej Ci się podobawink mi bardziej pasował onyx, bo wydawał mi się nowocześniejszy - tzn. ma budkę z filtrem, fajna regulacja pasów etc.
                • tiffi1 Re: cybex onyx czy topaz 08.06.11, 13:14
                  Dzięki, ale jeszcze spodobał mi się twój nowy wózek i teraz powinanm cię udusić, bo jak się na coś zdecyduję to mi się zmienia, bo zobaczę coś fajnego.
                  Na razie sytuacja wygląda tak;
                  1. cybex onyx
                  2. inglesina trip
                  Do rozważenia mamas and papaa
                  • saras-wati m&p, inglesina, onyx 08.06.11, 13:31
                    wg mnie wygląda to tak:

onyx - fajna buda - głęboka i z filtrem uv 50+, poręczna regulacja pasów oraz oparcia, podwójne kółka, tylne amortyzowane, lekko podbija; niestety ciężki, bo prawie 8kg(na mojej wadze); w komplecie nie ma żadnych dodatków

inglesina trip - amortyzowane wszystkie koła; fajna budka, w komplecie okrycie na nogi i folia; jednak z tych trzech wydaje mi się najgorszej jakości, choc ogólnie jest bardzo fajna

m&p cruise - ma chyba największe kółka i wszystkie amortyzowane, jest najszerszy, ma najdłuższy podnóżek, najgłębsze siedzisko i wysokie oparcie(ale inglesina też ma dosyc wysokie oparcie); cruise w porównaniu z onyxem ma miękki stelaż, który lepiej pracuje na wybojach...na razie nic o nim więcej napisac nie mogę,poza tym, że kupiłam go z zamiarem odesłania, a postanowiłam zostawicbig_grin

powodzenia w szukaniusmile
                    • tiffi1 Re: m&p, inglesina, onyx 08.06.11, 17:01
                      wink normalnie uwielbiam cię
                      Czytałam na twoim wątku, że m&p rzeczywiście waży 7kg czyli 1kg mniej niż cybex. A możesz napisać ile płaciłaś za ten wózek no i ta bajeczna wkładka z nią wózek wygląda nr 1. Znalazłam na ebayu za 719zł hmm onyx tańszy. A z tego co czytałam to wynika, że ty nigdzie nie widziałaś go na żywo
    • saras-wati tiffi1 09.06.11, 08:42
      napisałam privwink
      • tiffi1 Re: tiffi1 15.06.11, 22:01
        Kupiłam topza.
        Normalnie poszłam kupić onyxa a wyszłam z topazem.
        Generalnie topaz z nowej kolekcji 2011 jest dokładnie taki sam jak onyx, ma taką samą budkę.
        Topaz ma ten pałąk wyjmowany, większe kółka, taką poduszeczkę pod głowę. W sumie kosztował 80 zł więcej i wybrałam fioletowy
        • saras-wati Re: tiffi1 15.06.11, 22:04
          ślicznysmile
          • tiffi1 Re: tiffi1 16.06.11, 12:00
            Tylko jeszcze te kółka mnie nie przekonują
        • senvengardens Re: tiffi1 16.06.11, 16:15
          a gdzie kupilas ??? i jak sie jezdzi??
          Jestem w trakcie szukania drugiego wozka dla mojego synka.
          Widzialam, ze wozek topaz 2010 zostal poddany testom i osiagnal ocene dobra 2,2 wiecej na www.testberichte.de
          chcialabym zobaczyc gdzies to cudo live
          • tiffi1 Re: tiffi1 16.06.11, 23:10
            Ja kupiłam topaza 2011 jest trochę ulepszony. Kupiłam go w Warszawie w świecie dziecka za 639zł mają teraz promocje taką. Ten z 2011 ma dużą bardzo dużą budkę UV50 ma inne kółka takie srebrne jak stelaż. Generalnie w weekend trochę go przetestuję to dam znać, ale wygląda bardzo fajnie.
            • senvengardens Re: tiffi1 17.06.11, 23:00
              dzieki za info i czekam na relacje smile)
              • senvengardens Re: tiffi1 22.06.11, 23:27
                Kupilam tez smile nie moglam sie powstrzymac smile
                • tiffi1 Re: tiffi1 25.06.11, 23:40
                  i jak wrażenia??
                  Czy t=u ciebie ten hamulec też tak ciężko chodzi??
                  • senvengardens Re: tiffi1 26.06.11, 11:48
                    nie wiem smile) wozek wrzucilam do bagaznika nie jezdzilam jeszcze . Szczerze mowiac kupilam go na wyjazd do tesciow we wrzesniu .
            • aneta398 Re: tiffi1 26.06.11, 15:40
              Witam Jak sie prowadzi wózek ? Bo nie wiem jaki kupić i zastanawiam się nad 3 wózkami :
              Inglesina Trip,
              Cybex Topaz,
              Espiro METRO Prosze doradz mi ?
              • senvengardens Re: tiffi1 28.06.11, 22:57
                Hamulec chodzi rzeczywiscie troche ciezko,a wozek sklada sie jakos dziwnie- skomplikowanie, ale moze sie przyzwyczaje smile caly czas mi sie wydaje, ze moje dziecko za male (za mlode) do takiego wozka.
              • tiffi1 Re: tiffi1 29.06.11, 18:34
                Espiro metro nie znam, ale koleżanka chciała go kupić i jednak stwierdziła, że zdecydowanie nie ze względu na prowadzenie i że miała kiepskie wrażenie. Ale ja nic nie wiem o tym wózku.
                Zastnawiałam się nad inglesiną trip i cybexem, wybrałam topaza bo wydawał mi się solidniejszy. W cybexach fajniejsza jest budka, podba mi się ta podeuszka, topaz ma większe kółka. ae zobacz jak ci sie prowadzi obydwa
                • iwonsik Re: tiffi1 15.07.11, 13:10
                  Witam! Jak sprawuje się wózek (cybex topaz 20111)? Zastanawiam się nad jego zakupemsmile
              • aneta398 Re: tiffi1 15.07.11, 22:17
                Witajcie smile Kupiłam Inglesine trip jest super leciutko się prowadzi , ma dużo miejsca oraz super się rozkłada jestem bardzo zadowolona tylko nie spełniona kolorem bo chciałam czerwony ale niestety nigdzie nie ma sad kupiłam granat ale też jest super wcale nie widać brudu . A na czerwieni już było by widać czekoladę na siedzisku smile POLECAM
                • iwonsik Re: tiffi1 16.07.11, 12:52
                  Ja też zakupiłam Inglesinę Trip i również granatową ale trafiłam na jakiś wadliwy egzemplarz, gdyż nie można jej było porządnie złożyć...Strasznie się zawiodłam bo wózek generalnie super. Odsyłam do sprzedawcy... Z mojego dość pobieżnego zapoznania się z tym modelem to jednak widać, że hamulec jest dość rachityczny i wózek dość wąskie ma siedzisko. Szukam dalej...
                  • iwonsik Re: tiffi1 27.07.11, 22:34
                    ciężko mi jednak znaleźć konkurencję dla Tripa...chyba kupię drugi model- creminosmile
                    Przymierzę jeszcze tylko się do Topaza/Onyxa na żywo.
                    Straszny dylemat!! Krócej zastanawiałam się nad zakupem auta...
                    • iwonsik Re: tiffi1 28.07.11, 12:20
                      Kupiłam właśnie Cybexa Onyxa. Trip przy nim była rozklekotana i bardzo delikatna;/
                      • hugo43 Re: tiffi1 29.07.11, 21:31
                        alez ceny maja teraz te wozki.w 2009 za nowego topaza dalam 355pln,az poszlam sprawdzic w ksiazeczce gwarancyjnej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka