Dodaj do ulubionych

Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tutaj?

18.05.12, 17:47
jestem tu nowa.Zauwazylam ze pod niebiosa wychwalane sa wozki BJ Citi Mini jakiś urbanJungle ,stokke,bugaboo i nic poza tym.No moze teutonia i emmalijunga.Przyznam szczerze w moim mieście tych wózków nie widać nikt o nich nie słyszał smile No dobra 1 stokke i 1 bugaboo widziałam ale to u nowobogackich.Ale te citi mini i urbany to tak jakby z ameryki były smile czy naprawde sa takie super?
I dlaczego tak narzekacie na Mutsy?
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 18:11
      Niestety dla nas i ogólnie wszystkich użytkowników wózków prawda jest taka, ze są straszne różnice w jakości wózków dostępnych na rynku i nie zawsze wysoka cena świadczy o wysokiej jakości. Niestety lub stety najczęściej o jakości wózka można mówić jak ma się jakieś porównanie do innego wózka lub też można żyć w błogiej nieświadomości użytkując wyłącznie jeden model smile
      Co do kosmicznych dla niektórych cen 'wypasionych' wózków powiem tak, że chyba jednak większość na forum kupuje wózki używane lub w super okazji, płacąc za nie często mniej niż za nówki popularne na ulicach.

A jednoznacznie nie da się wybrać najlepszego wózka, bo każdy ma inne potrzeby i nie każdy wózek każdemu pasuje, ale są takie wózki, firmy na których można polegać, wszystko działa, nic się nie psuje itd.
      • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 18:17
        Dokładnie tak, zapomniałaś jeszcze dodać, że wielu marek nie używamy ze względu na ich marną jakość, poza tym lepsza marka prędzej się sprzeda niż jakaś podrzędna z niższej półki.
        Chwalony jest jeszcze Jedo smile

O mutsy było juz naprawdę wiele smile
        • afroddytta Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 18:37
          Mogę tylko dodać, że zachwyt uwielbianymi na forum wózkami nie jest obowiązkowy smile I tak, kupiony przeze mnie za namową forum, bardzo tu uwielbiany buggster był ze mną na dosłownie chyba jednym spacerze i nie podpasował mi w ogóle w praktyce, mimo iż bardzo mi się np. wizualnie podobał. Kupiony używany, odsprzedałam nieco drożej nawet.

Ostatnio mam u mnie w domu prawie pielgrzymki znajomych w ciąży wybierających wózek, oczywiście przychodzą już ze swoim typem/typami, mają określone swoje potrzeby, mają wnioski i są po wizycie w sporym sklepie wózkowym. Ja wystawiam kilka moich wózków, pokazuję jak wygląda w praktyce to o czym czytali, robią testy, dotykają, składają itd. i się okazuje, że tak na prawdę prawie wszystko jest inaczej niż oni myśleli, często chwalone w folderach rzeczy są w praktyce mało istotne itd. Proponuję im też modele wózków, których nie zobaczą w sklepie, a już na pewno sprzedawca im ich nie poleci. Na razie wszyscy zadowoleni z dokonanych wspólnie wyborów i już jestem umówiona z kolejną koleżanką.
          • forumowakobita Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 18:46
            afrodytta a co za cuda masz na stanie ze takie pielgrzymki u Ciebie? wink
            • pomilak1 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 19:32
              hehe afrodytta ma m.in właśnie CM i UJ big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
              • afroddytta Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 21:51
                Cuda, nie cuda, ale u mnie się super sprawdzają i to najważniejsze.
                Tak, mam właśnie Mini i MB Urban, jeszcze miałam speedi, no i jeszcze mam wózek podwójny z kubełkowymi siedzonkami (co też przyszłych rodziców ciekawi) plus jeszcze coś się znajdzie smile
                Ja nie namawiam na te konkretne modele,głównie ukazuję różnice między poszczególnymi modelami np. w wielkości siedziska, rodzaju podnóżka, sposobie regulacji oparcia, rodzaju budy, składaniu, odpinaniu kół, koła piankowe/pompowane, samym prowadzeniu obciążonego wózka itp. itd. i tutaj z odpowiednim opisem wystarczy te kilka modeli, nie jest konieczny cały świat dziecka z 30 wózkami, gdzie nie bardzo możesz i przede wszystkim wiesz na co zwrócić uwagę, a sprzedawcy też nie zawsze szczerze i sensownie doradzają.

Niektórych już mam to nawet nie namawiałam na zmianę wózka, wystarczyło kilka wspólnych wyjazdów, gdzie koleżanka woziłam moje lub swoje dziecko moim wózkiem (tu akurat łatwodostępny speedi) i niedługo słyszę, że też speedziaka sobie zakupiła, a po roku jej szwagierka również. I tak się wieść o sensownych wózkach niesie w świat big_grin
                Właśnie po powrocie z urlopu miałam Wam nawet pisać, że "awansowałam" wsród znajomych, do niedawna też patrzyli na mnie jak na wariatkę, a teraz, przynajmniej koleżanki, mówią już na mnie "ekspertka" i namawiają kolejne przyszłe mamy na konsultację ze mną smile
                • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 08:43
                  Fajnie ci, ja dalej jestem wariatką wink
    • saras-wati Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 19:41
      to nie do końca tak, jedni na mutsy narzekają, a inni chwala -womysia chyba pisała, że bardzo z mutsy jest zadowolonawink

myślę, że jest sporo wózków, o których sporo się pisze, może nie tyle, co o baby joggerach, ale sporo jest i o innych markachwink

jeśli chodzi o mountain buggy, to można zrozumieć dopiero wyjeżdżając nim na spacersmile
      • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 19:43
        O BJ tyle się pisze, bo to towar deficytowy smile
    • tereferefretka Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 19:42
      chwalone sa rozne wozki, wlasnie jedo, roan, x-landery.

jak ktos kupuje mutsy jako pierwszy wozek dla dziecka, i jest przekonywany, ze to 'mercedes' (no ja uwazam, ze cos w granicach daewoo, ale ja juz sporo wozkow mialam, i mutsy uwazam nie byl godny tego, zeby go dalej komus polecac.
      a wiele osob jezdzi nimi, i jest zachwycone, nic mi do tego wink

Kazdy ma inne kryteria, wymagania, tu jest tak,ze forumki juz wszystko widzialy, wiele wiedza, wiec niektore rzeczy nie robia na nich wrazenia, a swoja droga to kazdy ma swoje 5 minut, jak bugaboo mialo, teraz zaczyna sie faza na joolzy, niekonczaca sie faza na baby joggery itd, kwestia upodoban...

ja osobiscie nie polecam nikomu wozka ktorego nie mialam okazji chociaz poznac z opowiesci, wozkow polskich garazowo-czestochowskich produkcji itd. jesli ktos pyta na forum, to chce poznac subiektywne opinie forumek, bo o to wlasnie chyba chodzi, poznac za i przeciw.
      • gonik111 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 20:47
        dodam jeszcze że np u mnie zachwyt wziął się z zakupienia i wypróbowania danego modelu idąc za radami forum. Np. bugaboo to owszem widziałam na ulicy ale jakoś nie chciałam go mieć.Jak się tu pojawiłam to kupiłam Cameleona i faktycznie - doznania smile warte ceny.
        Kolejny był Citi Mini - podpisuję się pod wszystkimi pozytywami , niestety sprzedalam ale chyba do niego wróce.
        A teraz Urban Jungle - moja miłość, kiedyś jak go widziałam na ulicy to stwierdziłam że brzydactwo a teraz jestem nim zachwycona. Tak więc: trzeba usiąść "za kierownicą", żeby pokochać jakiś wózek. Opinie na tym forum są jak najbardziej bliskie prawdy.
        • ollasja Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 22:40
          Zgadzam się. Kiedy zaczynałam wózkowanie miałam okazję oglądać w sklepie MB UJ, wydał mi się taki "mało wypasiony" za takie pieniądze, zbyt mało zabudowany, ogólnie absolutnie niezachwycający. BB Bee mnie śmieszył swoją pokracznością. Teraz mam obydwa wózki, głównie dlatego, że decyzję podjęłam pod wpływem forum. I jestem nimi wciąż zachwycona. Uj lubię za wygodę prowadzenia w każdych warunkach, wygodę dla dziecka, Bee jest super funkcjonalne i korzystają z niego mój trzymiesięczniak i dwuipółlatek na zmianę. Mini też miałam (a gdyby nie forum, na pewno nie wiedziałabym jego istnieniu) i uwielbiam ten wózek. Czyli w tych zachwytach forumowych naprawdę coś jest i to nie tylko las i moda. Warto było posłuchać forumowych rad (moim zdaniem).
          • martuska1982 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 18.05.12, 22:51
            Jak już dziewczyny wyżej pisały - jak się nie jeździło to się nie zrozumie. wink
            Ja na przykład uważałam i nadal uważam stokke, bugaboo czy joolz za brzydkie wózki, nie mój styl, ale na tyle mam rozum by wiedzieć, ze badziewiem by się tak forumki nie jarały i jak się trafi okazja na dobrą używkę to kupię (nawet starszy rocznik, byle zobaczyć o co cho). wink
            nowobogacka nie jestem, wręcz przeciwnie, raczej nowobiedocka, bo siedzę z dzieckiem w domu, kuronia już dawno nie mam, mąz ma jedną z niższych pensji w tym kraju. wink

Jakoś narazie na wózki nie wydałam nawet grosza, choć trochę już ich przerobiłam )póki co tylko te daewoo czy ople, choć w sumie aktualnie mały mercedesik mnie zachwyca). tongue_out

reasumując do autorki wątku - ty nie rozumiesz zachwytu tymi kilkoma markami, ja nie rozumiem uporu polaków na tandetne nówki typu jakiś leviroo czy jedo. tongue_out

Kiedyś sama miałam ciśnienie na nówkę, no bo jak to używany dla własnego pierworodnego. zwyciężyło skąpstwo i zamiast płacić 1200 za jakiegoś jumpera wolałam wydać 800 na używanego xlandera. Byłam zachwycona, ale teraz już wiem że xlander jest ok, ale nie woooow. tongue_out
            • babette11 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 08:00
              akurat Jedo to bardzo przyzwoite polskie wózki...
              • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 08:58
                Jak sama napisałaś przyzwoite smile
                Gdyby poprawili trochę spacerówkę byłyby bardziej niż przyzwoite, swoją drogą wczoraj widziałam Fyna (gondola) w kolorze czarnym z małym akcentem czerwonego...fajnie wyglądał
        • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 08:54
          Świetne porównanie z samochodami smile
          W chwili obecnej mam możliwość jazdy dwoma identycznymi vanami
          Peugeot 807 i Hyundai Trajet, niby Peugeot lepsza marka, ale szczerze nie cierpię tym modelem jeździć, jest ciężki w prowadzeniu itd., Hyundai przy nim to mercedes tongue_out
          Ta opinia jest nie tylko moja smile

I tu macie przykład, że niekoniecznie ten droższy będzie lepszy, ale trzeba wypróbować by się o tym przekonać smile
          • pomilak1 Sylki 19.05.12, 09:06
            Sylki widzę obeznana jesteś w vanachsmile też kupujemy (trzeba bagażnik pod wózek zmienić wink big_grin) tylko my bierzemy Renault Grand Espace smilesmile
            • sylki Re: Sylki 19.05.12, 09:38
              tongue_out
              Espacem też jeździłam tongue_out póki co Hyundai Trajet wygrywa big_grin
              • pomilak1 Re: Sylki 19.05.12, 09:46
                no to wpadłaśwink tongue_out pisz tu szybko czy to dobre auto bo my z M zieloni w tym temacie i tak kupujemy na czuja tongue_out jakoś ten espace nam się spodobał i tyle big_grin na moje oko ma za dużo elektroniki no ale cóż kolejna zabawka dla faceta uncertain ja nim sama nie będę jeździć-zostawiam sobie dotychczasową corsę smile
                idę wygooglować tego twojego wink
                • sylki Re: Sylki 19.05.12, 09:59
                  hehe, wiesz co, najlepiej pojeździć kilkoma smile sami wybierzecie co dla was jest dobre.
                  Renówką jeździ wiele osób, zła nie jest, napewno lepsza nić Peugeot wink

Najistotniejsze to by w 2 rzędzie wszystkie fotele miały 3 pkt pasy
                  oraz ułatwiające życie są przesuwane drzwi, czego mój Hyundai nie ma. Już go na Peugeota zamienić chciałam, ale po kilku przejażdżkach i próbach polubienia go, niestety nie dało się smile
                  • pomilak1 Re: Sylki 19.05.12, 10:44
                    no za 3 tygodnie ma u nas zagościć to zobaczymy wink z wypasionych wakacji nici, no bo wiadomo, ale na narty mam nadzieję że w końcu się na spokojnie zapakujemy big_grinbig_grin
                    • afroddytta Re: Sylki 19.05.12, 16:02
                      To może jakieś podforum o vanach zrobimy, bo my też już vanowi smile Właśnie przesiadamy się z VW sharana na Toyotę siene, chyba następny to już będzie u nas busik mercedesa. Dla nas w tej chwili, przy trójce dzieci, najważniejsze aby w drugim rzędzie były 3 pełnowymiarowe fotele plus trzeci rząd, odpada przez to większość vanów, które mają tylko 2 miejsca w drugim rzędzie.
                      My do Chorwacji, jechaliśmy już sieną, braliśmy dwa wózki, rowerek lak magic, motor biegowy, łóżeczko turystyczne itd. plus 3 walizki znajomych, którzy musieli jechać samochodem zastępczym i stresu nie było smile
                      • pomilak1 Re: Sylki 19.05.12, 16:35
                        Afrodytta to w tym espace własnie w drugim rzędzie są 3 fotele. Każdy ma swój pas. Dla mnie fajnym rozwiązaniem jest to że ten fotel środkowy można odwrócić "do góry nogami"i jest stoliczek, więc oddzielę moją zazdrosną o siebie dzieciarniętongue_outsmile ja więcej dzieci nie planuję, ale po tym jak na narty musieliśmy dłużej rzeczy/walizki i inne sprzęty układać niż podróżować stwierdziliśmy że duży samochód jest konieczny tongue_out
                        no i mój M chciał właśnie busa, bo po wyjęciu wszystkich foteli miałaby też samochód który służby mu w celach firmowych, ale i w tym jest duuuużo miejsca, więc na razie jesteśmy pozytywnie nastawienismile
                        • sylki Re: Sylki 19.05.12, 17:14
                          hmmm większość vanów jakie oglądałam w 2 rzędzie mają 3 osobne fotele
                          • afroddytta Re: Sylki 19.05.12, 17:32
                            No nie przesadzajcie, najpopularniejszy chevrolety, dodge itd. mam na myśli gł. te z przesuwnymi tylnymi drzwiami.
                            • sylki Re: Sylki 29.05.12, 14:15
                              ale z czym mam nie przesadzać?
    • kornnella Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 08:25
      Raz na forum wózkowym są specyficzne trendy zakupowe. Jedna ma, pochwali, kupią jeszcze dwie czy trzy dołączą się z zachwytem i kupuje jeszcze kilka osób. Pamiętam jeszcze ze starego forum kupujemy Multiway-e bo takie extra, Maclareny Questy - bo lepszych nie ma, Buggstery - bo nic lepiej nie jeździ, Arie -bo nie ma nic lepszego w klasie wagowej do 6 kg.

Dwa wózki noł-nejm czy popularne babydremsy, espiro, conieco i cała reszta innych odrzuca już w sklepie i to bez czytania forum. Pamiętam zakupy kiiilka lat temu pierwszego wózka w moim życiu dla siostry. Łaziłyśmy po sklepach i bez forum (nawet go wtedy nie było) od razu wiedziałyśmy ze nie chcemy wózka na pasach, plastikach, czyli masakry do bujania która nam się kiepsko kojarzyła tylko chcemy coś co przynajmniej trochę wygląda. Odpadły wtedy wszystkie polskie i typowo częstochowskie produkcje i skończyło się na Inglesinie. Cała okolica i wszyscy znajomi wozili dzieci właśnie w jakimś Jedo czy w najlepszym przypadku Delti.

• kornnella Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 08:27
        od razu dodam post nie ma na celu obrażania polskich produkcji, częstochowskich tym bardziej wink WIEM ze są doskonałe big_grin
        • mirtillo1983 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 08:40
          mnie się wydaję, że panuje moda na określone modele nawet u forumek to można zauważyć smile
          np. kiedyś rozpisywano o maclarenach że super etc, potem o buggsterze każda chciała mieć, potem nuna a może teraz nadal w modzie jest?!
          pamiętam o bugaboo ciągle każdy pisał teraz stokke juz zaczyna sie o joolz i pewnie o mutsy pisali w 2005-2007 roku i tak będzie ciągle moda się zmienia a wózkomaniaczki nie byłyby wózkomaniaczkami jakby nie zmieniały i próbowały co chwilę innych, nowych wózków smile i dobrze, że są takie osoby bo zawsze wskażą, pomogą zwłaszcza tym zielonym...
          z drugiej strony jak się słyszy od kilku osob o wózku X, że np. problem jest z łamiacym stelażem czy z kołami to sorry, ale ja bym darowała sobie taki zakup...
          ja wózki uwielbiam od małego, ale teraz jak mam dziecko wystarczyły mi 2 i mimo, że czasem chciałoby się popróbować nie mam na to ani czasu ani kasy, ale Was zawsze chętnie poczytam i pooglądam nowości i chętnie usłyszę opinii np. dla koleżanek...a takie pierdoły jak budka taka czy owaka, pałąk taki i owaki...to już każdy musi ocenić na żywo a nie w ciemno kupować bo ktoś tak napisał, że jest super
          • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 09:02
            Tak, każdy wózek ma swoje przysłowiowe 5 min, Mutsy kilka ładnych lat temu na nasz rynek dopiero wchodził więc to było wow, ale po nim weszły inne lepsze, to i opinie się zmieniły smile

BJ póki co ma więcej niż 5 minut smile
        • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 09:00
          kornnella napisała:

> od razu dodam post nie ma na celu obrażania polskich produkcji, częstochowskich
          > tym bardziej wink WIEM ze są doskonałe big_grin

Boskie smile
          • winia5 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 09:40
            a ja właśnie przy pierwszym dziecku miałam Baby Dreamsa Ridera, jakoś wtedy nie myslałam o tym, żeby zaglądać na forum, czytać opinie, poszłam do sklepu, pojeździłam, wybrałam...
            a teraz przez Was mam mętlik w głowie, bo szukam spacerówki dla roczniaka i zdecydować się nie mogę, na te wózki które tu zachwalacie mnie niestety nie stać, ale z drugiej strony choc raz chciałabym mieć jakis fajny, firmowy lub niekoniecznie firmowy czy bardzo drogi, ale dobry wózek smile
            dzieki forum poznanłam i obejrzałam wózki, o ktorych nawet nie słyszałam, nie wspminając o tym, że u mnie w mieście ich nie obejrzę, na ulicy przeważają Xlandery, duzo Roan Marita ostatnio wyjechało, i inne polskie BD, Coneco, fakt nowe i "wymyślne" wózki przyciągaja uwagę smile
            • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 09:50
              Winia, wiele z nas kupuje okazyjnie nowe lub używane, zaglądaj do wątku sprzedam, może ci się trafi coś czego szukasz w dobrej cenie smile
            • pomilak1 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 09:53
              Jak na razie zawiodłam się na jednym wózku kupionym w forumowym szale- Aria, dla mnie to był okropny wózek, miałam go kilka dni, ale już kolejna użytkowniczka (forumkatongue_out ) której go sprzedałam była arią zachwycona big_grin więc zawsze należy sobie przemyśleć zakup, a najlepiej zobaczyć wózek na żywosmile
              A zachwyt jest, bo wózki jedne z najlepszych smile
              • winia5 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 10:01
                no właśnie, obejrzeć, często nie ma się takiej możliwości
                • pomilak1 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 10:45
                  Winia ale zobaczyć niekoniecznie musisz w sklepiewink może jakaś forumka ma wózek który byś chciała i mieszka dość blisko Ciebie smile
            • srebrno-listka Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 11:08
              I jeszcze zaglądaj do wątku okazje, bo tam ląduja ciekawe oferty wyszukane w necie. smile ostatnio jest właśnie baby jogger city elite używany w dobrej cenie na allegro, może Cie zainteresujesmile
              • dima1312 Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 19.05.12, 13:08
                z tą modą na niektóre modele to prawda ja jak kupiłam nowy model Stokke to na forum mikt się nie zainteresował a po roku szał na nie nastąpił i Stokke-mania ale zawsze trzeba mieć swoje zdanie i nie wierzyć tylko zachwytom innych,ja swego czasu uległam manii Maclarena i nowego XT sprzedałam po tygodniu bo masakra Buggstera też i on również mi nie podszedł więc to nie jest powiedziane że jak ktoś pieje z zachwytu nad jakimś wózkiem to innemu musi pasować
    • sylki Re: Skąd ten zachwyt tylko nad kilkoma wózkami tu 29.05.12, 14:17
      Chcesz powiedzieć, że polecasz wózek 3w1 z fotelikiem, który moze służyć może do przewożenia misia, ale nie dziecka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka