Dodaj do ulubionych

MB Urban czy Swift???

25.01.13, 17:00
Wiem z lektury Forum, że parę Dziewczyn ma te wózki.
Napiszcie proszę czym różnią się te dwa modele - chodzi mi o wielkość siedziska, prowadzenie i amortyzację.
Który z nich będzie lepszy w wersji z gondolą?
A może lepszy BJ Citi Elite lub Nipper?

Dzięki serdeczne smile
Obserwuj wątek
    • sztucznamrowka Re: MB Urban czy Swift??? 25.01.13, 17:03
      Doradźcie czy lepiej kupić używanego Mountain Buggy czy nowego Nippera?
      Na co zwracać uwagę przy kupowaniu używek MB?
      A gondole czy mają fajne - chodzi mi o wielkość, podnoszenie oparcia, wentylację w budzie itp.?
      Czy wiecie czy do Nippera można już dostać gondolę w PL?
      • djulliet Re: MB Urban czy Swift??? 25.01.13, 18:03
        Swift to taki mniejszy Urban, nie ma amortyzacji w tylnej osi tak jak Urban, jest węższy, ma mniejsze koła, składa się do mniejszych rozmiarów, siedzisko też jest mniej obszerne (niektórzy uważają że starcza do ok. 1,5-2 lat). Ja teraz jeżdżę nim z moim 1,5 roczniakiem i jest fajnie bo mieści się w kombinezonie i śpiworze Kaiser, ale mój synek jest drobny i szczupły. Mimo braku amortyzacji prowadzi się super, jednak trochę trzęsie na wybojach smile
        Denerwuje mnie trochę też mało osłaniająca budka i myślę że na przyszłą zimę zamienimy go na Elitta właśnie smile
        MB generalnie się nie psują, klasyczną wadą jest niestety blaknięcie tapicerki- robi się taka z odcieniem brązowym, mój egzemplarz też tak ma uncertain
    • pinik Re: MB Urban czy Swift??? 25.01.13, 22:52
      Uzywalam Urbana i Swifta z gondola. Urban byl genialny, swift mniej (mala i bardzo waska gondola, brak amortyzacji). Plusem w Swifcie bylo, ze gondole dalo sie zamontowac na dwoch wysokosciach. Urbana w wersji z gondola uwielbialam. FAjnie jezdzil. Jesli ci tylko jego wymiary po zlozeniu nie przeszkadzaja...

Gondole MB to ma marne pod wzgledem wentylacji, okienka, czy podnoszonego dna pod pleckami - wszystkich tych opcji... brak.
      • mama1dawidka Re: MB Urban czy Swift??? 25.01.13, 23:04

--wazne chyba zeby kupic urbana z nowym logo
        Stare maja brzydsze budki
        Oprocz tego sa dwa rodzaje
        Urbanow
        One tre hil
        I mountain buggy
        Ja czesto sprzedaje te wozki tu w de i moge powiedziec ze i 10 letnie ladnie sie trzymaja smile
        Noi gondolki ladniejsze od mountain
        Ja mialam ujungle i terraina smile
        Terrain byl tak pieknie ogromny i co najwaznieksze a to bylo dla mnie wazne
        Mial chamulec przy raczce
        Urban to w sumie chyba ma mniejsze kola z tylu
        A i terrain ma chamulce tarczowe smile
        Podbija sie lepiej niz baby jogger
        Ale babyjoggery za to maja wypasione budki
        A i uj sa dlugie po zlozeniu smile
        Dlatego zreygnowalam z urbana
        Na rzecz easywalkera smile
        Choc easywalker sie ciezej podbija od urbanka czy terraina

https://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv7385hljm4u.png
        https://www.suwaczki.com/tickers/zem320mmgsul9ah5.png
    • ollasja Re: MB Urban czy Swift??? 26.01.13, 15:11
      Urban jest oczywiście rewelacyjnym wózkiem - jeśli chodzi o estetykę wykonania, łatwość prowadzenia, niezawodność, również o wygodę dla dziecka (szczególnie takiego starszego, które korzysta już ze spacerówki).
      Jeśli chodzi o gondolę - użytkowałam (tzn. synek użytkował) przez 5 m-cy. Nie jest zła, ale generalnie bardzo... minimalistyczna. Nie ma żadnych bajerów typu podnoszone plecki, wentylacja, pośrednie położenia budki, czy co tam sobie jeszcze można wymyślić. Moim zdaniem to szkoda. Nie jest też specjalnie długa (chyba na długość jak gondole x-landera). Wg mnie sama gondola to jednak najsłabszy punkt tego wózka, choć oczywiście sam wózek również z gondolą prowadzi się super. Dziecko co prawda trochę wytrzęsie (amortyzacja odczuwalna przy cięższym pasażerze, no i poza tym w spacerówce amortyzuje też siedzenie-hamak), ale akurat mojemu synkowi to nie przeszkadzało specjalnie.
      Jeśli masz duży bagażnik, nie musisz wózka wnosić na 3 piętro itp. wybrałabym jednak Urbana (nie swifta), bo jednak ma jakąś amortyzację i poza tym starczy na dużo dłużej. Mój dwuletni synek (duże dziecko) sypiał w nim jak w łóżku i nigdy nie chciał wysiadać wink W Swifcie, choć na pewno poręczniejszy i zgrabniutki, maleństwo bardziej wytrzęsie, a większemu półtoraroczniakowi może już być ciasno.
      Jeśli już - zastanawiałabym się nad Urbanem lub Elitem (swego czasu też miałam taki dylemat). Wątków porównawczych było już kilka na tym forum (w tym założone przez mnie) - polecam wyszukiwarkę, bo padło już wiele cennych uwag. Ja zdecydowałam się akurat na Urbana, bo skusiła mnie prostota jego wykonania, rewelacyjne powadzenie no i po prostu jest... przepiękny!!! ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka