Dodaj do ulubionych

Jaki typ wózka?

23.03.13, 11:45
Witam!Prosze Was doradźcie coś jako ekspertki. Córka ma rok i 3 mce. Potrzebujemy lekkiej spacerówki. Nie jeździmy autobusami ani tramwajami, na spacery chodzimy głównie na plac zabaw-parków u nas brak, nie chodzimy na długie wycieczki,staram się wychodzić na spacer już po drzemce-ale czasami zdarza się że śpi w wózku. Wózek musi być lekki i poręczny-czasami musze wejść do urzędu albo do szkoły do starszaka. Musi mieć szerokie siedzisko-żeby było zimą wygodnie w śpiworku-córka z tych większych. Ma to być jedyny już wózek-i do końca-wolałabym już nie kupować potem lekkiej podwieźdupkismileI teraz mam problem-czy wybrać typ parasolki np.peg perego si lub pliko mini,ewentualnie mca xt lub questa (choć pegi mi się bardziej podobają)czy "normalną"spacerówke coś w stylu britaxa b-agile. Fajnie byłoby gdyby miał bude dużą żeby nie trzeba było parasolki używać-ale to nie jest konieczne. Czy taki wózek jak britax nada się potem powiedzmy jak będzie miała 2,5 czy wtedy poręczniejsza parasolka? Fajnie byłoby gdybym np wchodząc do szkoły była w stanie wnieść po schodach wózek razem z małą. Z góry wam dziękuje za odp. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 2mama2012 Re: Jaki typ wózka? 23.03.13, 21:40
      Dziewczyny pomóżciesmile
      • atwar1 Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 11:14
        Jesli nie potrzebujesz wozka ktory sprawdzi sie w trudniejszym terenie czy na sniegu to ja bym wybrala parasolke- latwiej wniesc po kilku schodkach z dzieckiem w srodku.
        Ja na raka okolicznosc mam cybex onyx( duzy + za bude) ale mam tez jeszcze wiekszy wozek na zimowe wyjazdy w gory lub spacery po lesie
    • rzodkiewka7 Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 12:21
      też miałam podobny dylemat, mój synek ma rok i kupiłam peg perego si, bardzo mi się podoba, nie wypróbowaliśmy go jeszcze na zewnątrz bo dopadła nas choroba i aura pogodowa średnio sprzyjająca, ale jestem bardzo zadowolona :] Mały ma dużo miejsca, siedzisko jest szerokie i rozkłada się prawie na płasko, więc spokojnie się wyśpi jeśli zaśnie na spacerze. Podnóżek jest regulowany, więc nóżki nie zwisają. Budka jest fantastyczna, duża, naciągnąć ją można aż do pałąka, latem będzie można odpiąć z tyłu jeśli będzie bardzo gorąco. I przedewszystkim wózek jest lekki, spokojnie dam radę wnieść go po kilku schodkach czy do autobusu. Mam jednak małe wątpliwości co do tego jak sobie następnej zimy ten wózek poradzi, jeśli będzie sporo śniegu niestety przyjdzie mi wyciągnąć z piwnicy mój graco symbio, ma większe koła i lepiej poradzi sobie w zaspach. Nie wiem czy zdecydowałabym się na si gdybym nie miała tego "zabezpieczenia" w piwnicy wink
    • linkap_wawa Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 13:12
      pliko mini i questa chyba bym odpuscila - z tych wozkow, ktore wymienilas, zastanowilabym sie nad maclarenem xt i ppsi - sa to w sumie lekkie parasolki, ktore moga starczyc do konca wozkowania a jednoczesnie beda wygodne dla maluszka. Ja przy starszaku mialam maca xt jako jedyny wozek i ona nam starczyl do konca wozkowania - ok. 2,5 roku. Spacery ogarnialismy tez glownie po osiedlu i okolicznych placykach zabaw, wnosic spokojnie moglam wozek po schodach z dzieciakiem (no oczywiscie nie na jakies wyzyny, ale polpietro oblecialo), w zimie tez dawal rade (no przez wielkie zaspy to wiadomo sie nie przedzieralam nim, ale po odsniezonych chodnikach szedl). A poza tym lekki a z obszernym siedziskiem i z duza buda bedzie tez BJCM
      • tereferefretka Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 13:38
        a ja bym Si odrzucila
        sama pisze autorka ze dziecko jest z tych większych,a si ma pojedyncze kolka z przodu,one pod naciskiem ciezaru z czasem zaczną 'siadac' na boki

mialam podobna parasolke o tej budowie,i niestety,u mnie sie to dzialo juz przy 12kg dziecku.
        • 2mama2012 Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 14:06
          A który z tych wózków ma największe siedzisko? Tak żeby mi się dziecina zmieściła w spiworku jak będzie zima bez śniegu a z mrozemsmile
          • linkap_wawa Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 14:22
            maclaren i ppsi maja siedziska porownywalne.. chyba najwiekszy to bylby wlasnie ten BJCM,
            • pomilak1 Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 14:42
              Dla starszaka już przy końcówce wózkowania miałam BJCM, jeździłam nim i zimą i latem i sprawdził się super.
              Teraz mam BJCM GT i gdyby nie chęć wypróbowania jakiegoś MB na pewno by został z nami do końca. Dobrze się prowadzi i podbija, ogromna buda, rewelacyjny system składania, poradzi sobie w każdym terenie,a siedzisko też jedne z najobszerniejszych. Waga taka sobie, ale ja z 10kg córką podnoszę bez problemu.
              Jako jedyny wózek odrzuciłabym wszystkie parasolki, bo zimą by mnie szlag trafił tongue_out
              • 2mama2012 Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 18:28
                BJCM gdybym kupowała to 4 koła ale on niestety jest najdroższy z tych wszystkich a ja i tak naciągnęłam budżet do pp si(choć myśle też nad używanym). To pewnie będe wybierała między si,xt a britaxem. Cięzka sprawa.....smileJuż sama nie wiem który będzie najporęczniejszy i najwygodniejszy....
                • pomilak1 Re: Jaki typ wózka? 24.03.13, 18:58
                  No to wzięłabym raczej Si (chociaż XT się lepiej podbija wg mnie, co przy cięższym dziecku ma znaczenie) agile ma dość krótkie oparcie. Ale trzeba by było dokładnie wymiary porównać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka