02.02.15, 17:26
Witajcie smile Przyszedł czas na kupno i wybró wózka i szczerze mówiąc szybciej bym samochód kupiła smile Zastanawiam się nad modelem Riko Nano. Najbardziej spodobał mi się ze wszystkich oglądanych. Ale czytając opinie to chyba żadnego bym nie kupiła. Bąbelek ma się urodzić w marcu,więc gondola będzie aż do zimy jeśli się zmieścimy. Czy któraś z mam używa go i może powiedzieć coś więcej? Wydatek rzędu 1650 zł to dla mnie dużo i wolałabym usłyszeć od mam,które go używają sprawdzone opiniesmile Będę bardzo wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • annulka79 Re: Riko Nano 02.02.15, 18:51
      Nie, nic z tych rzeczy.
      Jakiś czas temu pomagałam koleżance wybrać wózek, miał być nowy, wygodny i niedrogi. Koleżanka i jej mąż wydawało się zrozumieli o co chodzi, wstępnie wybrali (nawet rozsądnie) ale ostatecznie na parę tygodni przed porodem koleżanka trafiła do szpitala, dziecko urodziło się nieco za wcześnie i wybór wózka zszedł na dalszy plan. Po pojazd pojechał tatuś z babcią i zamiast jednego ze wstępnie wybranych kupili ... Riko Nano bo "pan w sklepie powiedział że jest nieporównywalnie lepszy".

No i to nie był dobry wybór. Wózek ładny, kolorki cudne, wyposażenie na bogato, gondolka duża i ... to tyle.
      Rodzice są wysocy to ujdzie bo wózek ogromny, babcia ma jakieś 165 i dla niej jest zdecydowanie za wielki/wysoki, niewygodny (hehe wink dla niej podbijanie równało się z mega wysiłkiem. Po złożeniu krowa straszna spacerówka zajmuje cały bagażnik. Amortyzacja ok ale nie poraża, ciężki, coś się pruło (w sensie nie rozdarło tylko właśnie nitki wychodziły) , przednie kółko zaczęło wibrować po kilkunastu spacerach i trzeba było jeździć z zablokowanymi bo manewrowanie było ciężkie a wózek znosiło na bok i trzeba było siły żeby pchać go prosto. Po dłuższym spacerze bolały nadgarstki (pchałam cudo osobiście). Hamulec czasem nie trzymał (mimo iż był zablokowany wózek jechał kawałek)
      Gondolka jeszcze była w miarę ok ale gdy próbowali się przesiąść do spacerówki to ta okazała się masakryczna. Dziecko siedzące zjeżdżało, oparcie króciutkie. Ostatecznie kupili nową spacerówkę a ten zostawili bo to prezent i sprzedawać nie wypada z myślą ze może gondola dla drugiego dziecka, choć koleżanka chętnie by siego pozbyła, no ale jeszcze nie teraz bo to prezent.

Jeśli taki wydatek to dla Ciebie dużo to przemyśl zakup innego wózka bo tu wywalisz kasę. Możesz też rozważyć zakup wózka używanego a nowy fotelik.
      Napisz też jakie masz oczekiwania i wymagania.
    • gochalodz Re: Riko Nano 02.02.15, 19:18
      forum.gazeta.pl/forum/w,22462,150347363,150347363,Riko_Nano_co_sadzicie_.html
    • evdokia Re: Riko Nano 02.02.15, 19:54
      Ja miałam ten wózek i z własnego doświadczenia mówię: nie kupuj. Największą wadą Riko Nano jest to, że da się kupić samej gondoli. Z gondoli byłam całkiem zadowolona, ale był to mój pierwszy wózek, więc nie mam porównania z innymi. W każdym razie gondola jest gigantyczna i wystarczy na długo nawet dla dużego niemowlaka. Umocowana jest wysoko, co jest wygodne dla wysokich rodziców, choć moim zdaniem wpływa to na stabilność (a raczej niestabilność) wózka - na wybojach trzeba uważać. Amortyzacja wg mnie jest OK, podbijanie też, ale jestem wysoka i większość wózków dobrze mi się podbija. Hamulec trzymał dobrze. Do kosza jest słaby dostęp. Buda nie ma płynnej albo choć skokowej regulacji - jest albo złożona albo rozłożona. Torba ma tylko jedną komorę i w niej jedną mikroskopijną kieszonkę. I jeszcze jedna rzecz doprowadzała mnie w tym wózku do szału - przy przejeżdżaniu przez przeszkodę poprzeczną (np. większą gałąź) przednie koła często ustawiały się w poprzek i blokowały. Mimo tych wad synek długo i wygodnie jeździł w gondoli, natomiast spacerówka okazała się kompletnie nie do użytku. Jest beznadziejnie mała - wąska, niskie oparcie, pasy nie mają regulacji wysokości i niewygodnie się je zapina. Dziecko w śpiworku na bank się nie zmieści.

1650 zł to drogo jak za ten wózek, chyba że zamierzasz kupić zestaw 3w1? Nie polecam tej opcji. Fotelik samochodowy lepiej kupić osobno, dobrej marki z atestami, testami zderzeniowymi. Do większości wózków można dokupić adaptery do mocowania popularnych fotelików samochodowych. A z wózka kup najpierw tylko gondolę. Pojeździsz parę miesięcy i wtedy już sama będziesz wiedziała na co zwracać uwagę przy wyborze spacerówki.
    • majkawiciak Re: Riko Nano 03.02.18, 21:02
      Mam i polecam. Użytkujemy już prawie pół roku. Wózek wybraliśmy ze względu na mocne koła i dobra amortyzację. W praktyce wózek sprawdza się super. Stabilny solidny lekko jeździ. Bez problemu go składamy/ rozkładamy. Myśle ze bardziej sprawdzi się dla osób które mieszkają w domu na wsi, bo nie każdy w mieszkaniu go pomieści. To już kwestia indywidualna. Niemniej jednak pod względem jakości i komfortu spacerowania- polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka