Dodaj do ulubionych

Raczkowanie

17.02.14, 14:29
Czy jeśli 11 miesięczne dziecko nie raczkuje, to powinnam iść na wizytę do rehabilitanta? Mój syn od tygodnia pełza, a wcześniej przemieszczał się po pokoju przekręcając się z brzuszka na plecy i odwrotnie. Dodam, że dosyć duży z niego facet bo waży 11 kg i ma 79 cm.
Zaczynam się powoli martwić że nie raczkuje i sam nie wstaje :-(
Będę wdzięczna za informację. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aleksandrajurek Re: Raczkowanie 17.02.14, 22:36
      a siada samodzielnie? jak z wysokim podporem?
      Jesli w wieku 11 miesiecy siada samodzielnie, pelza, turla sie (tylko nie raczkuje i nie wstaje) to chyba nie ma powodow do niepokoju, zreszta pediatra widzial na pewno kilka razy dziecko chociazby podczas szczepien i skoro nic nie widzial niepokojacego to raczej nie trzeba sie martwic. Zapytaj pediatre czy konieczna jest wizyta u neurologa, to wszystko wyjasni.
      • marcowa_aprilla Re: Raczkowanie 18.02.14, 21:04
        taa, pediatra....
        moja była zniesmaczona ze 8,5 miesięczniak nie siedzi i nie wstaje i sugerowała wizytę u neurologa. nie w smak jej było ze ma chwyt pęsetowy i w szoku gdy jej odpowiedziałam, ze owszem, używa dwóch palców do jedzenia.
        usiadł w wieku 10,5 mca, raczkować zaczął jak miał 11, chwilę potem wstał i teraz chodzi przy meblach.

wiadomo ze różnie może być, ale jeśli synek się rozwija i sukcesywnie zdobywa nowe umiejetności to nie ma się czym martwić, a jak się martwisz to idz do neurologa
    • pawel.zawitkowski Re: Raczkowanie 19.02.14, 18:48
      Dzień dobry,
      czy ktoś do tej pory wysuwał jakiekolwiek zastrzeżenia co do jakości rozwoju dziecka? Widziało go kilku lekarzy, lub przynajmniej dwóch kilka razy...
      Co do tempa zdobywania różnych umiejętności jest ono czasem skrajnie różne, ale najważniejsza jest jakość tego co dziecko wyprawia, a tego bez obejrzenia dziecka nie jestem w stanie ocenić.
      Pozdrawiam
      Paweł Zawitkowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka