Dodaj do ulubionych

Raczkowanie

22.03.14, 18:25
Moja córka 7 kwietnia skończy 10 miesięcy. Czołga się, pełza, turla, podnosi na czworaka i porusza w tył i przód, leżąc na boku próbuje usiąść, podciąga się do siedzenia ale nadal nie raczkuje i nie siada. Ciągle słyszę ,,Jeszcze nie raczkuje??Jeszcze nie siada??Jeszcze nie staje?? Wiem, że dzieci rozwijają się we własnym tempie ale ciut zaczynam się martwić bo niektóre dzieci koleżanek już stawiają pierwsze kroki przy pchaczu a reszta na pewno extra raczkuje lub siedzi. Oprócz sadzania córki w krzesełku do karmienia do BLW nie ingeruje w jej rozwój, nie używamy chodzików i innych ustrojstw. Nie chce się ścigać z innymi ale chciałabym wiedzieć czy rozwój mojego dziecka mieści się w normie.
Obserwuj wątek
    • mnin Re: Raczkowanie 22.03.14, 21:34
      Moim skromnym zdaniem rozwija się bardzo dobrze. Jeszcze się w życiu nastoi i nasiedzi, że tak to ujmę. Moja miała niecałe 9 miesięcy gdy w ciągu jednego tygodnia bez ingerencji z mojej strony zaczęła siadać, po dwóch dniach wstawać, a trzeciego dnia raczkować.
    • marcowa_aprilla Re: Raczkowanie 22.03.14, 22:08
      mój synek usiadł w wieku 10,5, a wczesniej prawie 2 mce bujał sie na czworaka i przyjmował pozycje siedziacą z podparciem, raczkować zaczął w wieku 11 mcy, wstawać przy meblach w wieku 11,5 i do teraz przy tych meblach chodzi a ma 13,5, mysle ze jeszcze na chodzenie poczekamy
    • nagako Re: Raczkowanie 23.03.14, 20:54
      Znajomy fuzjoterapeuta twierdzi że lepiej żeby dziecko zaczęło robić coś później niż za wcześnie (czyt. gdy układ kostno-stawowy nie jest na to gotowy).
      Twoja Mała zacznie to wszystko robić. Nic się nie martw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka