Dodaj do ulubionych

Nadwroczność

15.08.08, 11:54
witam wciąz nurtuje mnie pytanie skąd u mnie w wieku 15 lat wzięłą się nadwzocznośc. Co jest powodem powstawnia nadwzroczności?
Początkowo by to: OP +0,75/-0,25/15 st; OL +0,75/-0,5/170 st
po roku: OP +0,75; OL +0,75/-0,25/170 st
w chwili obenej: OP +1,00; OL +1,00/-0,25/5 st

Wogóle dlaczego doszło do cofnięcia astygmatyzmu i zmiany osi w końcowej fazie?? Moja okuistka powiedzała że od soczewek kontaktowych ale nie wiem czy to prawda. Ogólnie u mnie z najbliższej rodziny to nikt nie nosi okularów tylko tato ale to przez starowzrocznośc. Obecnie mam 18lat. ozdrawiam Arek.
Obserwuj wątek
    • wypowiedz.eksperta Re: Nadwroczność 15.08.08, 13:35

Witam,
      nadwzroczność może wynikać ze zbyt słabej mocy układu optycznego oka w stosunku
      do jego długości osiowej lub zbyt krótkiej gałki w stosunku do mocy układu
      optycznego oka.
      Nadwzroczność była prawdopodobnie już wcześniej i wynikała z zaburzenia
      wspomnianych wcześniej parametrów w fazie rozwoju układu optycznego oczy. W
      wyniku coraz starszego wieku akomodacja Pańskich oczu osłabia się i dawniej wada
      ta było kompensowana przez akomodację. Prawdopodobnie wada ta jest faktycznie
      większa i z wiekiem bezie trzeba ją jeszcze skorygować.
      Mówi się że nadwzroczność jest jak góra lodowa, której nad powierzchnią wody
      widać tylko troszkę.
      Co do zmiany osi to jeżeli nosił Pan miękkie soczewki kontaktowe to zmiana osi
      astygmatyzmu jest niemożliwa inaczej w twardych tam owszem.
      Pozdrawiam
      Sławomir Bis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka