krasny_staw2 14.04.10, 08:19 Mam naiwne, pytanie, ale ostatnio mam wątpliwości Po jakiej stronie chodzi się na schodach? Czy też obowiązuje, że chodzi się po lewej stronie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikjandomin Re: Chodzenie po schodach 14.04.10, 09:54 W Polsce obowiązuje ruch PRAWOstronny. Odpowiedz Link
krasny_staw2 Re: Chodzenie po schodach 14.04.10, 21:42 Ale ludzie chodzą po lewej stronie.... Odpowiedz Link
wizerunekblox Re: Chodzenie po schodach 15.04.10, 14:22 W przypadku schodow prostych po prawej stronie. W przypadku schodow kretych naturalnym jest, ze idziemy po stronie gdzie schody sa szersze. Wowczas, jezeli znajdujemy sie po lewej stronie, a ktos wchodzi badz schodzi z naprzeciwka, wypada przesunac sie na prawo. www.wizerunek.blox.pl Odpowiedz Link
e._ Re: Chodzenie po schodach 17.04.10, 07:28 Piszesz, że "ludzie chodzą po lewej stronie". To prawda, ale dzięki np temu forum kolejnych ileś tam osób zacznie chodzić po prawej. "Ludzie" robią różne rzeczy, na przykład wyrzucają śmieci i niedopałki przez okna samochodów i mieszkań. Może kiedyś dojrzeją do tego, by i to zmienić... Odpowiedz Link
agulha Re: Chodzenie po schodach 17.04.10, 11:17 Chyba po prawej chodzimy - w Anglii złapałam się na tym, że też schodziłam po prawej, np. z wielką walizką po wąskich schodach w metrze z barierką pośrodku. A naprzeciwko mnie cierpliwie czekała miejscowa ). Odpowiedz Link
basia_na Re: Chodzenie po schodach 22.04.10, 11:07 Jeśli są to 'zwykłe' schody, to chodzimy prawą stroną. Jeśli są to ruchome schody, to STOJĄCY stoją po prawej stronie, a ci, którzy IDĄ, bo np. się spieszą, idą lewą stroną. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Chodzenie po schodach 22.04.10, 11:37 basia_na napisała: > Jeśli są to 'zwykłe' schody, to chodzimy prawą stroną. > Jeśli są to ruchome schody, to STOJĄCY stoją po prawej stronie, a ci, którzy > IDĄ, bo np. się spieszą, idą lewą stroną. Schody ruchome, to schody o rozdzielonych pasach ruchu. Analogicznie do autostrady. Odpowiedz Link