Dodaj do ulubionych

Słowo "super" a sv

22.10.16, 21:23
Czy to słowo jest dopuszczalne w eleganckim towarzystwie i odnoszeniach?
Czy można powiedzieć, np. super przyjęcie, gdy nam się podoba?
Spotkałam się z różnymi postawami w tej sprawie, że to amerykanizm i źle albo odwrotnie, że można używać, bo to słowo już się spolszczyło.
Opinie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Słowo "super" a sv 22.10.16, 21:57
      Nie w każdym towarzystwie jest ono do przyjęcia. Tyle, że ludzie z tych eleganckich towarzystw już prawie wszyscy wymarli.
    • astachan Re: Słowo "super" a sv 22.10.16, 22:50
      Jest dopuszczalne.
      S-V dopuszcza wiele rzeczy.

• astachan Re: Słowo "super" a sv 22.10.16, 22:56
      " spotkałam się z różnymi postawami w tej sprawie".

Ratunku!
      W przypadku "postaw w tej sprawie"... cokolwiek uczynisz .... będzie klimatyczne.
    • bialakenan Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 00:49
      No dobrze, ale co w przypadku spotkań młodzieży pod krawatem w stylu bon-ton i zwykłego poczucia polskiej kindersztuby. Wybór? Czy to dotyczy tylko miejsc, gdzie jest śmiech i wstyd?
      • horpyna4 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 09:29
        W przypadku spotkań młodzieży jest ono jek najbardziej dopuszczalne, niezależnie od krawatu. Nie należy z nim wyskakiwać tylko do osób mocno starszych i nieco sztywnych. Do takich, co nie należy mówić też do nich "cześć".

• kora3 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 09:35
          Podzielam Twój pogląd Horypynosmile Poza tym jest jeszcze inny aspekt - bo "super" solo znaczy tyle co - świetnie, doskonale, znakomicie itd. i jest rzekłabym luzackie. Ale gdy tworzy się z nim inny wyraz już nie. - Cieszę się, że ten supernowoczesny obiekt powstał właśnie u nas - wypada powiedzieć w bardzo oficjalnym nawet przemówieniu
        • bialakenan Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 19:46
          Ale zaraz skoro jest dopuszczalne w takim kontekście o jakim napisałaś to by znaczyło, że w ogóle wszystkie tego typu luźne słowa przejdą!!! A co ze słowami mniej typowymi i rozpoznawalnymi młodzieżowo, np. "białe kon" ?? I czy nie przytrafi się gafa wtedy?
          • baba67 Re: Słowo "super" a sv 24.10.16, 11:13
            Wszystko zależy od nastroju i wyczucia. Super jest kolokwializmem bezpiecznym ale zarabisty juz nie choc przecież nie wulgarny. Naturalna tendecja języka jest neutralizować kolokwializmy, tak myślę.
            • poblazliwie_patrzaca Re: Słowo "super" a sv 02.11.16, 15:40
              baba67 napisała:

> Naturalna tendecja języka jest
              > neutralizować kolokwializmy, tak myślę.

haha, a cóż to za bełkot? smile Co konkretnie masz na myśli (poza tym że starasz sie inteligentnie błysnąc), możesz wytłumaczyć? Moze jakis przykład? big_grin

>
    • asia.sthm Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 03:48
      Cytując klasyka Tuwima: "błogosławieni ci którzy nie mając nic do powiedzenia nie oblekają tego faktu w słowa"
      • mallard Re: Słowo "super" a sv 02.11.16, 12:23
        To się nazywa "samozaoranie" Asiu... wink
    • heniek.8 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 09:40
      to nie jest amerykanizm, to jest latynizm
      jego znajomość świadczy o porządnej klasycznej edukacji wypowiadającego takie słowa

używanie jest zalecane we wszystkich grupach wiekowych i kastach społecznych
      • baba67 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 10:35
        Rejestr potoczny i neutralny(staranny nieformalny) w mowie( nie w piśmie).Niedopuszczalny w języku oficjalnym w mowie i piśmie.Tzn np.lekarze na kongresie dyskutując w swoim gronie mogą go użyć -w czasie prezentacji juz nie .jednocześnie trudno powiedzieć żeby ci panowie znani sobie luzno i zawodowo używali języka naprawdę potocznego. Pisząc reklamacje używamy języka neutralnego dużo częściej niz stricte formalnego. Z zastrzeżeniem że granica między potocznym a neutralnym w mowie jest płynna.
      • a.nancy Re: Słowo "super" a sv 31.10.16, 11:56
        heniek, po raz kolejny robisz mi dzień smile
    • bene_gesserit Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 13:32
      Słowo 'super', jak inne potoczne słowa, powinno być używane w sytuacjach, w których używanie potocznych słów nie razi.
      • aqua48 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 13:47
        Słowo super jako wzmocnienie przymiotnika jest kolokwializmem, używanie go świadczy jedynie o ubogim słowniku używającego. Warto opanować parę innych określeń..
        • bene_gesserit Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 13:50
          Nie, nie jedynie.
          Użyte w specyficznej sytuacji może mieć mnóstwo pod-znaczeń. Może np wyrażać pogardę albo przeciwnie - może być empatyczną próbą trafienia do rozmówcy.
        • kora3 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 15:03
          Hmm no tu pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.
          Bo wg mnie wszystko zależy od kontekstu. Jak wspomniałam wyżej "super" solo oznacza tyle co "znakomicie, świetnie itd." i w istocie w oficjalnej rozmowie lepiej zamiast "Super, zatem jesteśmy umówienie" zastąpić je ww. ALE przymiotnik z przedrostkiem "super" wcale nie musi być kolokwializmem, jak choćby wspomniany tu "supernowoczesny obiekt" czy "superoszczędna technologia" , "Supermodne w tym sezonie" itd. Przedrostek "super" ma tu podkreślać szczególne wzmocnienie cechy wyrażonej przez przymiotnik i jak mi się wydaje synonimem do niego w sensie "mocy" byłoby "ultra" - dopuszczalne, ale znacznie mniej popularne i znacznie mniej ze tak powiem "miło" brzmiące.
          • aqua48 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 15:14
            kora3 napisała:

Przedrostek "super" ma tu podkreślać szczególne wzmocnienie ce
            > chy wyrażonej przez przymiotnik i jak mi się wydaje synonimem do niego w sensie
            > "mocy" byłoby "ultra"

W języku polskim mamy również inne wyrażenia jak choćby: wyjątkowo, nadzwyczajnie, niezwykle, cudownie, fantastycznie, kapitalnie, zjawiskowo, doskonale, które z powodzeniem mogą być użyte w miejsce "super" czy "ultra" smile
            • baba67 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 15:19
              Kapitalnie to tez kolokwializm, przynajmniej tu gdzie mieszkam.Wydżwięk jest podobny jak super.
              • kora3 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 15:24
                Zgadzam się Babo.
              • aqua48 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 15:25
                baba67 napisała:

> Kapitalnie to tez kolokwializm

To chyba zależy od kontekstu.
                • kora3 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 15:30
                  Owszem. - Zatem konferencja jest jutro? To kapitalnie, bo mam czas akurat- jest z całą pewnością kolokwialnym wyrażeniem. - To odkrycie ma kapitalne znaczenie dla naszych dalszych badań - nie jest
                • baba67 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 19:07
                  Kolokwializm w podanym powyzej znaczeniu jako zamiennik do wspaniały. Bo w znaczeniu główny, najważniejszy nie. Odniosłam sie do wspomnianego w poście znaczenia oczywiście.
              • bene_gesserit Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 18:28
                Aż sprawdziłam w słowniku, bo miałam kompletnie inne skojarzenia - słownik 'kapitalnie' nie oznacza jako wyrazu potocznego. Tu cytowane przykłady.
            • kora3 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 15:23
              Mogą, jasne, ale nie zawsze być może wyrażają to, co chciałby przekazać ten, kto o tym mówi czy pisze.
    • azm2 Re: Słowo "super" a sv 23.10.16, 15:10
      Moja postawa względem tego zagadnienia: wyraz "super" jest super, natomiast wyraz "fajne" i "fajnie" są nawet superanckie.
      wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka