Gość: wb IP: *.chello.pl 02.10.10, 22:43 Jadę pierwszy raz, co ciekawego tam zwiedzamy? co jemy? ( a może gdzie należy wpaść i dobrze zjeść? ) ile kasy na 3 dni? A może jakis hotel polecicie? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: OSLO 03.10.10, 11:45 www.visitoslo.com/no/radisson-blu-scandinavia-hotel-oslo.76953.15761r4b3.tlp.html Polecam hotel Radisson-Blu z widokiem na fiordy... Cena za trzy noce 5 200 NOK. Nie potrafie wymienic restauracji "gdzie należy wpaść i dobrze zjeść" , bo nie znam Twojego smaku, ale tej informacji dostarczy Ci kazdy recepcjonista w hotelu ... Mozesz tez przeczytac tutaj: Some of the best chefs in the world are found in Oslo's restaurants, and the city has five Michelin-rated restaurants. In Oslo, you can choose from good, old-fashioned rustic food, delicious dishes of fish, game, moose and reindeer or exotic dishes from every corner of the world. The price range in the list below refers to the price of main courses. "Budget" applies if the restaurant has a selection of dishes uinder 150 NOK, if the general price is 150–250 NOK it's "Mid range" and "Top end" if the prices are over 250 NOK. www.visitoslo.com/en/restaurants.49109.en.html A tu masz liste atrakcji do zwiedzania: www.visitoslo.com/en/10-suggestions-for-.84691.en.html www.visitoslo.com/no/presentasjon-av-oslo.49101.no.html Pytasz sie ile kasy potrzebujesz na 3 dni ... Jesli do ceny hotelu, w ktora to cene wchodzi obfite sniadanie, dodasz jeszcze pare tysiecy NOK , to z pewnoscia Ci nie zabraknie ... Pozdrawiam i zycze przyjemnego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb Re: OSLO IP: *.wppt.pwr.wroc.pl 11.10.10, 13:21 Dzieki, Hotel zarezerwowany ten co polecales( las) Promocja i zaplace tylko za dwie osoby na 3 nocy 3700 )))). Mówisz , ze tam bedzie obfite śniadanie? ( hehehhehe). Już nie moge sie doczekać wylotu. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: OSLO 13.10.10, 23:06 Jadę pierwszy raz ... a może gdzie należy wpaść i dobrze zjeść? Skoro jedziesz do najdrozszej stolicy w Europie i chcesz dobrze zjeść , to znaczy ze stac Ci takze na dobry hotel ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: OSLO 15.10.10, 16:15 Raddisson Blu w Oslo juz sie zestarzal i ustepuje wyposazeniem Raddisson Blu w Gdansku i strefie Italia w Raddisoson Blu w Warszawie, co na pewno poprawia wkrotce nowi wlasciciele sieci. Natomiast sam hotel polozony jest swietnie. Z kulinarnych moich doswiadczen polecam D/S Luise na Aker Brygge, www.dslouise.no/ Poza tym, znajdziesz tam tez wiele innych miejsc gdzie mozesz oddac podniebienie rozkoszy. Jezeli to nie bedzie odpowiadac, to na pewno znajdziesz gdzies Mc Donalda. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: OSLO 16.10.10, 01:32 guido_contini napisał: > ... na pewno znajdziesz gdzies Mc Donalda. Nie kus czlowieka Mc Donalden, bo w Oslo sa najdrozsze na swiecie hamburgery ... Big Mac kosztuje 45 NOK, czyli 7, 29 dolara ... podczas kiedy w Chinach kosztuje 1,90 dolara ... www.e24.se/makro/varlden/har-finns-varldens-dyraste-big-mac_2206521.e24?service=slideshow Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: OSLO 16.10.10, 10:37 Gość portalu: wb napisał(a): Mówisz , ze tam bedzie obfite śniadanie? ( hehehhehe)... Nie jadlam sniadania w hotelu w Oslo, ale bede musiala sprobowac w Malmö :) Cena tylko 160 SEK, podaja nawet biala fasole z sosem pomidorowym na goraco ... Bufet sniadaniowy otwarty jest od wczesnego ranka przez kilka nastepnych godzin wiec gdyby na dworze byla brzydka pogoda, to masz co robic przez cale przedpoludnie ... www.sydsvenskan.se/malmo/article1268186/Hotellfrukost-hemma.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb Re: OSLO IP: *.chello.pl 21.10.10, 22:49 Jak wrócę to napiszę co ciekawego udało mi się posmakować. Mam nadzieje zjeść Reinsdyrstek - kotlet z renifera lub Får i kål - baranina w kapuście. Mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: OSLO 22.10.10, 19:35 To baraniny w kapuscie nie mozna zjesc w Polsce? Kapusta jest i barany przeciez sa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb Re: OSLO IP: *.wppt.pwr.wroc.pl 25.10.10, 13:24 Oczywiście że mogłabym, ale nie żyje moja Babcie, która potrafiła robic baraninę taką, że do dzisiaj nie znalazłam nic na podobienstwo tej Babcinej. Na wszytkich moich wyjazdach zależy mi na najbardziej charakterystycznych ptrawach w danym miejscu. Stąd pomysł na barana w kapuście. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: OSLO 25.10.10, 16:49 Liczysz na to, ze Norwedzy zrobia lepsza baranine w kapuscie od Twojej babci? Ja bym tak bardzo na to nie liczyla majac doswiadczenie z suchymi platami miesa, ktore Norwedzy zabieraja ze soba na urlopy na Wyspy Kanaryjskie ... Nie wiem czy to byla akurat baranina, ale te platy wysuszonego miesa smierdzialy, a w smaku przypominaly podeszwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: OSLO 25.10.10, 17:07 w norwegii nie bylem ale skandynawia jest kraina ryb i chyba niesmialo polecilbym dania z ryb, jezeli w takowych gustujesz. Norwegia zrobila niesamowity postep w kulturze gastronomicznej w ciagu ostatnich 20-15 lat, mozna powiedziec ze za przykladem Szwecji, 10-15 lat wczesniej.. Podobno pizze sa rownie dobre jak w Szwecji, w odroznieniu od Wloch.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb OSLO IP: *.chello.pl 11.11.10, 20:51 To już jutro. Jestem spakowana, czytam sobie ostatnie wskazówki, oglądam mapki, robię notatki i o 11:55 wylatuję. Aha, muszę jeszcze poczytać odnośnie artykułów spożywczych w bagażu podręcznym ( 10 kg można mieć, ja mam około 7 kg, 3 kg zostawiłam na wszelkie pamiątki , w razie czego kozaczki wywalę żeby mieć więcej) Czy można włożyć brunost - brązowy kozi ser i dżem z moroszki do bagażu podręcznego ? A może to kupię na lotnisku? Wie ktoś może? Odpowiedz Link Zgłoś
bromboosia Re: OSLO 12.11.10, 08:32 mozna mozna, przeciez to nie sa plyny. Kanapke czy jablko przeciez tez bierzesz do podrecznego i nikt sie nie czepia. A kozakow to bym nie wyjmowala tylko zalozyla odrazu na nogi. U mnie jest teraz 10 cm sniegu i 2 stopnie. Uppsala jest mniej wiecej na wysokosci Oslo wiec podejrzewam ze lepiej nie bedzie. Milej podrozy i wielu wrazen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: OSLO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.10, 04:07 Loteria. Dżem może wylądować w kuble, jest półpłynny. Lepiej kup w Polsce w Ikei. Smakuje tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g_c Re: OSLO IP: *.cust.tele2.se 15.11.10, 09:13 Moroszki absolutnie na 100% wyladuja w koszu na smieci, no ale to juz za pozno z ta informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb wróciłam z OSLO IP: *.wppt.pwr.wroc.pl 17.11.10, 09:13 Byłam, wróciłam , bardzo mi sie spodobało i na wolne majowe planuję kolejny wypad do Oslo. ( dżem z moroszek nie spodobał mi się już z wyglądu, a tak polecany ich brązowy kozi ser - brunost jest za słodki jak dla mnie, za to ser jarlsberg - pychotka). Drogo jest ( ale byłam na to przygotowana ) to fakt, ale nie żałuję jednej wydanej korony. Norwegowie mili, uprzejmi, świetnie mówiacy po angielsku. Nie widziałam ludzi otyłych, w knajpach sporo ludzi starszych , przy piwku, sluchajac jazzu dobrze sie bawią w piątkowy czy sobotni wieczór. Życie towarzyskie tętni do póżna w nocy. Wróce tam jeszcze na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: wróciłam z OSLO 17.11.10, 16:03 Na moroszki sie nie patrzy, moroszki sie je! Szczegolnie pasuja do serow typ camembert. www.kokaihop.se/recept/krustader-med-camembert-och-het-hjortronsylt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Graz Re: OSLO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 14:55 Oslo do tanich nie należy. Niestety. Jeśli chodzi o noclegi to w ub. roku rezerwowałem przez serwis Oslo.pl. Mają też noclegi w hostelach co jest o tyle dobre, że zaoszczędzoną kasę można wydać na inne przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś