Gość: lilak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.08, 13:42 Czy w sklepach lub stacjach benzynowych poza oczywiscie Finlandia mozna placic w euro? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bromboosia Re: Skandynawia 11.05.08, 19:12 to zalezy, w okolicach granicy z Finlandia tak. W Sztokholmie na starym miescie w sklepach z pamiatkami tez. Ale tak ogolnie to na przecietnej stacji benzynowej w Norwegii czy Szwecji to nie bardzo. Duzo bardziej polecam karte kredytowa. Zaplacisz nia wszedzie! Gotowka staje sie tu coraz mniej popularna. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Skandynawia 17.05.08, 22:12 bromboosia napisała: > Ale tak ogolnie to na przecietnej stacji benzynow > ej w Norwegii czy Szwecji to nie bardzo. Duzo bardziej polecam >karte kredytowa. > Zaplacisz nia wszedzie! Kartami wydanymi w Polsce nie da sie zaplacic w automatach na stacji benzynowej ani w Szwecji ani w Finlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Skandynawia 18.05.08, 15:27 'Kartami wydanymi w Polsce nie da sie zaplacic w automatach na stacji benzynowej ani w Szwecji ani w Finlandii.' a to niby jakimi kartami?? Bo w POlsce wydaje sie karty roznego typu?? Odpowiedz Link Zgłoś
bromboosia Re: Skandynawia 20.05.08, 10:04 no dobrze, ja mialam na mysli karty kredytowe, Ty obrobko skrawianiem pewnie- platnicze. To fakt, chodzi o karty wypukle, nie electrony. No ale to chyba jasne. Wyjezdzajac za granice to chyba kazdy wie, ze Visa electron nie wszedzie zaplaci... Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Skandynawia 20.05.08, 17:32 bromboosia napisała: > no dobrze, ja mialam na mysli karty kredytowe, Ty obrobko skrawianiem pewnie- platnicze. > To fakt, chodzi o karty wypukle, nie electrony. No ale to chyba >jasne. Mialam na mysli WSZYSTKIE karty wydane w innych krajach (rowniez w UK). Na stacjach byly inf., ze automaty przyjmuja wylacznie karty wydane w danym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bromboosia Re: Skandynawia 21.05.08, 09:24 hmm, nie bede sie klocic zeby nie wprowadzac w blad. Zajrze dzis na stacje i zobacze jak to jest u nas... Czesto jest tak, ze np w konkretnych marketach mozna placic tylko kartami norweskimi to fakt. Ale zeby z automatow na stacji sie nie dalo skorzystac? fakt faktem, ze jak sie ma tutejsze karty to sie nie zwraca uwagi na to, ze innymi sie nie da. no nic - sprawa to glebszego sprawdzenia zapisana :) Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Skandynawia 21.05.08, 19:11 Zwykle to nie bylo napisane i nie mielismy pojecia dlaczego automat "wypluwa" nam wszystkie karty. Dopiero po kilku dniach na jakiejs stacji przeczytalismy taki napis. Mozna wtedy zaplacic w kasie, ale ta kasa musi byc, poza tym trzeba najpierw zglosic chec tankowania (a czasem nawet zostawic dowod tozsamosci). Nie pamietam jak bylo pod tym wzgledem w Norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś
bromboosia Re: Skandynawia 28.05.08, 16:36 W Szwecji jest tak, ze tankujac na zwyklej stacji masz do wyboru albo placisz w automacie, albo w kasie. Przed zatankowaniem naciskasz odpowiedni przycisk kasa/automat i po sprawie. Oczywiscie nie mowie o takich stacjach, na ktorych nie ma kasy i jest tylko automat. Te byc moze przyjmuja tylko karty skandynawskie. Nie sprawdze tego, bo nie mam karty innej niz szwedzka. Ale napisow takowych nigdzie nie widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Skandynawia 28.05.08, 23:57 Na stacjach wylacznie z automatami do tankowania, a takich jest wiekszosc, mozna wsadzac do automatu pieniadze o walorach 100 SEK, 50 SEK i chyba jeszcze dalej 20 SEK. Napisu o tym, ze nie mozna bylo placic kartami zagranicznymi nie widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
bromboosia Re: Skandynawia 29.05.08, 09:30 gdzie jest wiekszosc automatow nad zwyklymi stacjami? Na poludniu Szwecji? Bo tu w okolicach Sztokholmu tak nie jest. Na polnocy owszem, zgodze sie. Tam sa juz albo takie male "przydomowe" albo automaty. Natomiast pokusilabym sie o stwierdzenie, ze w centralnej Szwecji jest conajmniej pol na pol jak nie wiecej normalnych stacji (na ktorych ma sie wybor - mozna placic w automacie, albo np po 22giej tylko w automacie). No wlasnie - to warto chyba zaznaczyc, tutaj rzadko kiedy sa stacje 24-godzinne!! Wiekszosc zamykana jest wieczorem i otwierana rano (niektore dopiero kolo 8smej)! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Skandynawia 29.05.08, 10:44 W Malmö i okolicach trzeba ze swieczka szukac stacji z obsluga! Oceniam, ze 80% stacji benzynowych jest automatycznych, a jakies 20% z obsluga, i ilosc tych ostatnich stale sie zminiejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
bromboosia Re: Skandynawia 29.05.08, 16:12 wiadomo,ze w automacie jest troszke taniej... moze stad ta tendencja. Ja szczerze mowiac w moich okolicach moge wymienic moze cztery automaty, reszta to zwykle obslugowe i jest ich od groma. W promieniu 50km jest w tym tylko jedna 24-godzinna :) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Stacja benzynowa Jet. 30.05.08, 01:37 W Malmö popularny jest Jet. Mam do niego karte platnicza i moge tankowac w calej Skandynawii, gdzie tez sa tego typu stacje. Benzyna na stacji Jet jest zawsze o 9 öre tansza niz np w Shell z obsluga. Pamietam doskonale kiedy jeszcze istnialy wylacznie stacje benzynowe z obsluga, gdzie pracownik nie tylko natankowal, ale tez umyl szybyi sprawdzil poziom oleju. Oczywiscie wchodzilo to w serwis! Odpowiedz Link Zgłoś
bromboosia Re: Stacja benzynowa Jet. 30.05.08, 09:28 Ja mam karte ICA bo tam robie zakupy i przy okazji laduje punkty, miedzy innymi na stacjach Statoila. Dzieki temu mam potem zwrot pieniazkow i dodatkowe rabaty. A ze jakos ostatnio pogoda ladna, to i zamiast autem, dojezdzam rowerem, wiec specjalnie sie nie przejmuje czy automat tanszy od serwisu :) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Stacja benzynowa Jet. 30.05.08, 10:45 Ja robie zakupy we wszystkich mozliwych sklepach wiec takie "ladowanie karty" na nic mi sie nie przydaje. Shell ma rabaty, ktore do niczego mi nie sa potrzebne, wiec od kilkunastu lat mam karte Jet, ktora nie daje nic wiecej jak tylko to, ze jest lepsza od wkladania pieniedzy ... bo nie zawsze ma sie akurat potrzebne walory, tylko 500 kr. Stacje z obsluga sa dobre wzdluz szosy, bo mozna kupic cos do zjedzenie, jesli nie zaplanowala sie lepiej. Natomiast w duzym miescie automaty w zupelnosc wystarcza, bo wszystko inne jest na wyciagniecie reki!! Odpowiedz Link Zgłoś
wujtarabuk Re: Stacja benzynowa Jet. 30.05.08, 12:18 Fy fan Pia, va' Du e gammal! Odpowiedz Link Zgłoś