28.09.09, 18:54
Wiem że to forum o kotach, ale może ktoś z Was będzie mi potrafił pomóc.. Może Wasz kotek na to chorował??

U mojego psa jakies dwa tygodnie temu pojawiła się opuchlizna w okolicy wątroby (po obu bokach). Weterynarz stwierdził zatrucie i przez ponad tydzień leczył na nie Szarika. Kazał podawać mleko, activie, i ogolnie nabiał. Zastanawiał nas tylko ciemny mocz, ale w końcu to nie wy jesteśmy weterynarzami... Teraz po dwu tygodniach stan pieska nie zmienił się - ma zatwardzenia, ciemny mocz, opuchlizna została. Co to może być???? Ktoś się z czymś takim spotkał?? prosze o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • annb Re: Pies... 28.09.09, 19:04
      czy ten leczacy ludowymi metodami (tylko skąd actiwia) weterynarz
      zrobil psu badania krwi i moczu?
      • jottka Re: Pies... 28.09.09, 19:11
        jeszcze parę badań by sie przydało - a skąd jesteś? takie objawy tak długo bez
        jasnej diagnozy = zmiana weta, najlepiej na jakiegoś z odpowiednim zapleczem
        klinicznym
        • pietruszka1006 Re: Pies... 28.09.09, 19:16
          Nie, żadnych badań nie robił..
          • annb Re: Pies... 28.09.09, 19:35
            o rany
            szybko szukaj innego weterynarza

jakie miasto?
            • pietruszka1006 Re: Pies... 28.09.09, 19:59
              Olkusz...
              • annb Re: Pies... 29.09.09, 08:39
                Olkusza nie znam ale jeśli chodzi o Kraków to w pólnocnym Krakowie
                jest gabinet z analityką
                Gabinet Weterynaryjny ""ALVET""
                30-126 Kraków, ul. G. Zapolskiej 21
                tel. 501259254

leczę tam srebka na astmę i polecam.Na miejscu mają USG jakby trzeba
                było zrobić.
          • mamula_to_ja Re: Pies... 28.09.09, 19:46
            Co to za weterynarz?!
            Trzeba zrobic badania.
            Ciemny mocz to nic dobrego.

• wladziac Re: Pies... 28.09.09, 21:02
              to co zaleca wet to nie jest leczenie,przyjedź z pieskiem do Krakowa
              na badania bo inaczej nie będzie dobrze,dwa tygodnie to już bardzo
              długo i nie ma na co czekać
              • jottka Re: Pies... 28.09.09, 21:48
                jeśli rzeczywiście nie znajdziesz naprawdę dobrego weta na miejscu, to w
                krakowie jest 'amavet' na centralnej w hucie i dr bakowski, dobry diagnosta od
                psów, albo gabinet doktorów kujawskiego i słowińskiego na piłsudskiego, w obu
                lecznicach leczyły się psy znajomych z dobrymi rezultatami. no i 'arka', droga
                klinika, ale ponoć warta tych pieniędzy.
                • kasiak37 Re: Pies... 28.09.09, 22:39
                  oj cos mi sie zdaje ze to nerki...czym predzej zmien weta i zrob badania moczu.
                  Czy pies normalnie pije?
                  • sootball Re: Pies... 28.09.09, 23:26
                    Nie jestem weterynarzem, ale wydaje mi się, że biochemia psa jest w tym aspekcie
                    bardzo podobna do ludzkiej: ciemny mocz może być spowodowany obecnością w nim
                    bilirubiny, może się to wiązać z uszkodzeniem wątroby(np. na skutek zatrucia),
                    która nie usuwa bilirubiny naturalną drogą - do żólci. Kiedy stężenie bilirubiny
                    w tkankach wzrasta, przedostaje się ona też do moczu i nadaje mu ciemne
                    zabarwienie. Czy pies ma jaśniejszy kał, albo zażółcone białka oczu?
                    Poczytaj o żłótaczce na wikipedii, plus:
                    www.schronisko.pulawy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=37
                    www.vetopedia.pl/article125-1-Choroby_watroby_u_psa.html
                    no i przede wszystkim zasięgnij opinii innego weta.
                    • jottka pietruszkooo 29.09.09, 11:39
                      co tam z psiakiem? znalazłaś dobrego weta? jak nie, to bierz psa pod pachę i
                      jedź do krakowa, do którejś z podanych lecznic, nie wolno ci już zwlekać w
                      takiej sytuacji. obrzęk wątroby jest groźny, a może wiele różnych chorób
                      oznaczać i trzeba szybko postawić porządną diagnozę.
                      • pietruszka1006 Re: pietruszkooo 29.09.09, 16:34
                        Tak, znalazłam.. Pierwsze co to spytała o badania, czy było robione... Jutro wpadnie pobrać Szarusiowi krew,a do nas należy złapać jakoś mocz smile)
                        • jottka Re: pietruszkooo 29.09.09, 20:10
                          no to uff, początek zrobionysmile to trzymam kciuki za szarika (czyżby owczarek, że
                          tak oryginalnie zapytam?smile i daj znać, co dalej
                          • pietruszka1006 Re: pietruszkooo 30.09.09, 11:33
                            Tak owczarek smile) Ale nie dlatego dostał to imię. "odziedziczył" je po naszym psie, którego mieliśmy przez prawie 18 lat.. Niestety parę lat temu zdechł na zawał sad
                            • sootball Re: pietruszkooo 30.09.09, 14:15
                              oooooowczarki są najlepsze! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka