nioma 12.03.10, 10:15 wczoraj zauważyłam u Młodszej łupież. czy od razu do weta czy jakos inaczej sie z tym walczy? pierwszy raz zdarza nam sie cos takiego i brak doswiadczenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa553 Re: łupież 12.03.10, 10:20 tez jestem ciekawa. Jeden z moich kotow tez ma lupiez. Bylam u weta i zwrocilam mu przy okazji uwage na to. Dostalam taki gesty grzebien jak na wyczesywanie pchel. Ale to nic nie daje. Moze ktos ma lepsza rade? Odpowiedz Link
nioma Re: łupież 12.03.10, 11:16 w plynie czy w tabletkach? jakie dawkowanie? moze podawac bez konsultacji z wetem? Odpowiedz Link
mamaalana1 Re: łupież 12.03.10, 11:31 Moja też miała, samo przeszło, a tran mam zamiar zakupić na ładniejszą sierść w płynie. Moja z mokrą karmą zje wszystko. Odpowiedz Link
yola1976 Re: łupież 12.03.10, 14:16 Moje miewały, wtedy lekarz zalecał podawać im trochę oleju lub oliwy; pomagało Odpowiedz Link
ona-50 Re: łupież 12.03.10, 15:08 Na dwa koty podaje łyżeczkę dziennie oleju lnianego. Pomoglo. Odpowiedz Link
edytkus Re: łupież 12.03.10, 15:42 Z tego co znalazalm w internecie sa trzy powody dla ktorych kot moze miec lupiez: 1. kot przytyl i nie daje sobie rady z higiena we wszystkich miejscach 2. kot wyleguje sie za duzo na sloncu 3. klimat: zima koty szukaja cieplych i miekkich miejsc ktore wysuszaja skore Oprocz tego co juz wczesniej bylo wspomniane moze pomoc dodawanie do zywnosci surowego zoltka, czosnku czy oleju z lososia. Ale najlepiej jest zmienic diete na puszki z miesem organicznym, takim miekkim wilgotnym. Jesli kota swedzi i sie gryzie mozna go wykapac w sodzie oczyszczonej. Na lupiez powinny tez pomagac comiesieczne kapiele w odpowiednim kocim szamponie. Odpowiedz Link
yoma Re: łupież 12.03.10, 17:43 Zdarza się często zimą, suche powietrze w mieszkaniach Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: łupież 13.03.10, 19:15 Otóż to! Stawiam na sugestię yomy: suche powietrze zimą. U mnie tak okresowo miewa Filipek i Wikcia. Po zimie mija. A podawanie kwasów Omega-3 i Omega-6 (kropelki wiesiołka z apteki) do jedzonka nie szkodzi, a może pomóc. Odpowiedz Link
kromisia Re: łupież 13.03.10, 23:30 Jeszcze nigdy nie slyszalam, zeby podawano kotu czosnek...wydaje mi sie, ze raczej nie mozna takich rzeczy dawac. W koncu czosnek to jak cebula... Nasza Cessna tez ma lupiez od kilku dni. Kupilam chrupki z omega-3. Pewnie za kilka dni przejdzie. W tamtym roku tez miala Odpowiedz Link