13.09.10, 22:06
co to za choroba? i czy to prawda, ze kot dozywa max 1 roku? Wiem, ze mozna wygooglowac info, ale jednak z 1wszej reki i wytlumaczone na prosty rozum jest lepsze.
To w sprawie kotki mojej kolezanki pytam.
Obserwuj wątek
    • jarka63 Re: PIF 13.09.10, 22:10
      A nie FIP przypadkiem? Czyli wirusowe zapalenie otrzewnej?
      • kromisia Re: PIF 13.09.10, 22:16
        Péritonite Infectieuse Féline tak to po fr sie nazywa, bo my w Belgii mieszkamy...ale moze to to samo co FIP? Zarz sprawdze
        • kromisia Re: PIF 13.09.10, 22:19
          tak, to chyba to: pisza o ukladzie oddechowym i jakims plynie zbierajacym sie. I ze choroba nie jest zakazna dla nas, ale pomiedzy kotami... jestem lysa w tym temacie, a takie podrecznikowe formulki wykanczaja mnie. Dlatego jak ktos moze cos powiedziec od siebie, bylabym wdzieczna...i kolezanka tez smile
          • annb Re: PIF 13.09.10, 22:25
            pl.wikipedia.org/wiki/Zaka%C5%BAne_zapalenie_otrzewnej_kot%C3%B3w
            żeby chociaż rok
            Moja tymczaska żyła tydzień od postawienia diagnozy
            nie potrafię pocieszyć
            FIP to wyrok
            jeśli to jest FIP
          • agnieszka71 Re: PIF 13.09.10, 22:34
            Kromisiu przy zapaleniu opłucnej zbiera się płyn w jamie klatki piersiowej, który uciska na płuco i utrudnia oddychanie. Chorobę wywołuje bakteryjna infekcja krwi, występuje u kotów stosunkowo często.
            A może byś zapytała na weterynaryjnym forum, tylko teraz jak potrzeba to oczywiście nie znajdę ;/
            • kromisia Re: PIF 13.09.10, 23:19
              Echh, bo ta mala kotka wzieta ze schroniska dzien po przyjezdzie przestala jesc i pic i zzolkly jej powieki. Miala ne przezyc nocy, ale wykaraskala sie. Jakis wet nastraszyl kolezanke, ze kotka ma wszystkie mozliwe choroby ( nawet nie komentuje ). Zrobili jej badanie krwi: nie ma zoltaczki ani kociego aids. Za to jakies toksyny we krwi. Wet polecil badanie w strone FIB, ale w koncu nie wiem czy zrobia je jeszcze z tej krwi co maja w klinice czy znowu kotke trzeba bedzie kluc. Podobno najlepsze badania wychodza z plynu sciagnietego z jamy brzusznej ( nie smiejscie sie, moze cos pomieszalam...powtarzam po kolezance ) i mogliby je zrobic przy okazji sterylki. Trzymam kciuki zeby nie miala tego FIB, ale zastanawiam sie tez co to za toksyny.
              Jej stan poprawil sie, ale Jakis czas temu nagle "osowiala", poszla do kuwety, ale niczego nie mogla zrobic, poczym zaczela jej slina z pyska kapac.... podobno nie duzo, jakichs kilka kropelek.
              Juz nie wiem co kolezance doradzic..
              • nomya Re: PIF 14.09.10, 07:46
                FIP to wyrok niestety. Nie ma na to lekarstwa, a kot w ostatnim stadium topi się w płynie zalewającym jego m.in. płuca- męczarnia straszna. Nasz pierwszy kot- Fuks niestety musiał być z tego powodu uśpiony by nie dopuścić do jego cierpienia sad Do dzisiaj płakać mi się chce jak sobie o nim pomyślę. Był taki miziasty i kochany...
              • annb Re: PIF 14.09.10, 07:59
                tutaj jest o FIPie

www.vetopedia.pl/article44-1-Zakazne_zapalenie_otrzewnej_kotow__-_FIP_.html
                i moja rada(nie jestem wetem) niesterylizujcie jej
                dopoki nie wyjdzie ze złego stanu (bo to może byc wysięk spowodowany chorobą serca)
                • kromisia Re: PIF 14.09.10, 09:28
                  Kotka ma na razie ok 4 m-cy wiec jeszcze nie bedzie sterylizowana. Zaraz podesle kolezance linka. Moze to jednak nie jest FIB... mam caly czas nadzieje.
                  • lauralay Re: PIF 14.09.10, 09:35
                    Mała koteczka znajomego na garnku miała FIP. Odeszła nagle, z dnia da dzień. sad
                  • basset2 Re: PIF 14.09.10, 09:42
                    FIP, mimo wszystko jest to trudną chorobą do zdiagnozowania
                    często jest tak że wet który nie ma 'pomysłu" na diagnozę choroby stwierdza FIP sad
                    i zleca eutanazję...

spójrz na ten wątek
                    forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=83129
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka