Dodaj do ulubionych

Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3.

18.07.11, 12:52
Jesteśmy w trakcie pakowania, za 2 dni wyjeżdżamy nad morze, a ja ciągle w wolnej chwili szukam drapaka smile Po długich wysiłakach wytypowałam trzy, ale nie potrafię zdecydować, który najlepszy. Nie namawiajcie mie na drapak z firmy rufi, bo jest dla mnie za drogi. Nasz pierwszy kot wcale nie miał drapaka, bo wówczas był to dla nas zbyt duży wydatek. Jako drapaka użwał kanapy, ale nie żal mi jej bo jest bardzo stara. Mam jednak taką cichą nadzieję, że kupimy w końcu nową kanapę i wówczas drapak wydaje mi się niezbędnym wydatkiem. Niemniej mogę na ten "mebel" wydać max. około 100 zł. Oto 3 typy:
1. Najtańszy (89,40) i najwyższy 110 cm. Najbardziej mi się podoba, ale półki to ma chyba małe 30x30 cm?
https://global.images7.fotosik.pl/1768/6ddf0c030b3bc50e.jpg
2. Najdroższy (105 zł) wysokośc 93 cm, ta duża półka ma wymiary 30x52, po nim to się można chyba fajnie wspinać, bo ma w jednej linii te rurki ustawione. Podoba mi się średnio, ale opinie ma dobre.
https://images40.fotosik.pl/342/389c35ec2e4e4376med.jpg
3. A ten to juz tak na siłę znalazłam, bo nie jestem do niego wcale przekonana, jakiś taki nijaki. Kosztuje 103 zł, wysokośc 108 cm, półki 36x36.
https://www.stolplus.pl/!pliki/1295968173187655712058d0e3022b7ca4124ef48b06fcc2b8e.JPG
Chciałabym mieć już drapak wybrany, żeby po powrocie już nie szukać, tylko od razu zamówić. Zaraz po przyjeździe przywiozę naszego kotecka smile Chciałabym, żeby był zadowolony, wszystko już dla niego mam, łącznie z karmą (już od miesiąca wszystko na niego czeka smile ) tylko tego drapaka brakuje.
Pomożecie wybrać? A może żaden z nich się nie nadaje? Co myślicie? Dziękuję za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • kr_ka_11 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 18.07.11, 14:04
      ja Ci radzę zainwestować w porządny drapak, każdy z tych wklejonych zaraz się rozklekocze, nie mówiąc o tym, że będzie zapewne straszył wyglądem szybciej niż się spodziewasz. ja teraz czekam na czas po urlopie żeby zamówić moim sierściom porządny drapak (przed urlopem kasiorki brak wink). polecam firmę rufi, trzeba zapłacić więcej (mój model kolo 350 zł) ale posłuży lata. jakość wykonania i materiały super.
      • sonrisa06 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 18.07.11, 14:41
        Wiem, że firma rufi robi super drapaki. Naczytałam się o tym. Jednak dla nas wydatek 350 zł jest ogromny i nie wchodzi w grę. Jeśli za jakiś czas sytuacja finansowa nam się poprawi (oby) to kupimy lepszy drapak. Na chwilę obecną i kotu i nam musi wystarczyć taki za 100 zł, a i tak ja się cieszę, że mam tę stówę na drapak. Parę lat temu przy pierwszym kocie mogłam sobie o drapaku, nawet takim za 50 zł tylko pomarzyć.
      • k1234561 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 18.07.11, 14:46
        To prawda Rufi jest podobno nie do pobicia.Rewelacyjne wykonanie,bardzo solidny,jak kot na niego wskakuje to drapak ani drgnie,a te tanie to kiwają sią na boki.Naprawdę wydatek może wydawać się duży no bo 300,400 a nawet 500 zł za drapak dla kota to dużo,ale to jednorazowy wydatek,z pewnością starczy na lata,a nawet przeżyje kota,jeśli chodzi o żywotność,wytrzymałość.Wiem to,bo moja zanjoma ma Rufiego już dobrych kilka lat,dla 2 brytków,a więc kotów dużych (5-7 kg).Jak dotąd nie rozwaliły go.A skaczą i gonią się po nim równo.Drapak nie do zdarcia.Znajoma bardzo z niego zadowolona.
        Natomiast ja podobnie jak autorka wątku podchodziłam do tematu.Czyli na kij mi taaaki drogi drapak.No i obecnie mam Trixie (żadna rewelacja,z tych właśnie tańszych ok.100 i coś złotych).To już mój drugi drapak.Z pierwszego kot po prostu wyrósł i był chybotliwy,wydałam też coś ok 120 zł i musiałam go oddać jak mój kotek z niego wyrósł i kupić nowy.Więc jak teraz patrzę z perspektywy czasu,to wydałam na badziewne drapaki tyle ile za jeden porządny u Rufiego.Gdybym była taka mądra przed szkodą to mimo wszystko wolałabym wydać raz więcej,ale mieć coś porządnego na lata,niż wydać 2 razy ale mniej i mieć badziewie.Bo nadal mam i tak badziewie.Kot nie może się wyciągnąć,przespać na drapaku,bo półki małe,drapak chybotliwy.Jak się rozpędzi i wskakuje na niego to drapak cały się kiwa.Już nie raz tenże drapak w locie łapałam,żeby na kota się nie przewrócił.No ale,już nie kupię teraz Rufiego,bo to byłby już 3 drapak i w dodatku nie mam co zrobić ze starym.Więc może rozważ kwestię tego Rufiego,a na przeczekanie,kup kotkowi do drapania,matę sizalową.
    • pieranka Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 18.07.11, 18:40
      Ten pierwszy - jeśli nie masz duzo miejsca w domu. Pytanie, czy stabilny, np kot wskakuje z podlogi na sam szczyt, czy sie nie chwieje.
      Jesli masz wiecej miejsca to ten drugi.

Oba sa OK.
      • maryshaa Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 18.07.11, 20:05
        Czy półki pierwszego są bezpośrednio nad sobą? Bo w tym drugim kot na pewno bez problemu wskoczy z dolnej na górną, bo są "przesunięte" wzlędem siebie... jeśli jest stabilny to ja bym obstawiała drugi smile
    • jarka63 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 18.07.11, 20:24
      I ja obstawiam nr 2.
      Ale drapak niekoniecznie ocali nową kanapę wink
    • annb Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 18.07.11, 21:49
      nie znam kota który siedziałby w budce (oprocz przerazonych w schronie)
      • sonrisa06 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 19.07.11, 04:39
        Hm... ulubionym miejscem naszego kota było krzesełko do karmienia naszej córci. Od góry przykryte blacikiem, dość ciasne, tworzyło taką budkę. Więc się dziwię, że koty nie lubią siedzieć w budkach na drapakach.

Jesli nie z budką, to co powiecie na taki zwykły? Jest sporo tańszy (ok. 70 zł), wysokość 69 cm, półka 40x40. Może taki by wystarczył?
        https://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/04/13/20/1704132066
        • opium74 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 19.07.11, 08:49
          ja mam Trixie, taki rozporowy, do samego sufitu - ma pół roku i wygląda jak nowy.
          Bez przesady z tymi Rufi - człowek chce kupic cinquecento a Wy wszystkich na mercedesa namawiacie, aż trochę to zaczyna być irytujące.

Co do drapaka, na przykładzie kotów swoich i kotów znajomych moge powiedziec....wiem że nic nie wiem big_grinbig_grin
          Kupowałam swój drapak wybierając tak żeby:
          - miał hamaki
          - pólki wysoko
          - budkę nie bezpośrednio na ziemi
          sprawdziło się z tego tylko jedno - Mamba lubi leżeć na najwyższej półce.
          Hamaki obaj mijają szerokim łukiem, nawet jak wskalują na drapak to starają się go ominąc smile
          Środa czasem pośpi w budce

Wybierz ten ma który cię stać i już smile
          • basset2 opium... 19.07.11, 11:23
            opium74 napisała:
            > ja mam Trixie, taki rozporowy, do samego sufitu - ma pół roku i wygląda jak nowy.
            > Bez przesady z tymi Rufi - człowek chce kupic cinquecento a Wy wszystkich na me
            > rcedesa namawiacie, aż trochę to zaczyna być irytujące.

no właśnie rzecz w tym, że faktycznie Rufi ma b.dobrze jakościowo wykonane drapaki
            Mój drapak też jest w montażu rozporowym, ma 4,5 roku i wygląda jak nowy
            a futer 5
            Zanim pojawiło drapidło rufiego moje sieściuchy zdążyły zabić 3 ...
            Właśnie ze względów ekonomicznych zdecydowaliśmy sie na zakup produktu rufiego
            Dlatego pewnie ja też bym namawiała na zakup mercedesa smile

> Wybierz ten ma który cię stać i już smile

i z tym się z Tobą zgodzę smile
            • annb Re: opium... 19.07.11, 13:12
              ja mam tymczasowy chinski do sufitu,
              i wiem ze predzej czy pozniej koty go złamia, wyłamia
              zbieram na rufii
    • seidhee Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 19.07.11, 10:10
      A może kup taki mini-drapak mocowany do ściany? Taką jakby deseczkę z sizalem, którą mocujesz do ściany na wysokości odpowiedniej dla kota stojącego na tylnych łapkach smile
      Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż chwiejące się drapaki "wolnostojące".
      Możesz kupić, a możesz też sama go zrobić. Nasz pierwszy drapak to była deska obita wykładziną podłogową, umocowana ukośnie do ściany. Po 2 latach wykładzina była nieźle zmaltretowana, ale można niedrogo ją wymienić. Na Kociej Stronce możesz znaleźć parę podpowiedzi, jak samodzielnie zrobić drapak.
    • mag.rych Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 19.07.11, 10:34
      Patrząc po moim kocie, to z budki w ogóle nie korzysta, a jest ona nie na samym dole. Mam wrażenie, że producenci specjalnie umieszczają w mniejszych drapakach budki na dole, bo powodują, że stają się one stabilniejsze.
      Jeśli masz do wydania 100 zł to wybrałabym ten środkowy - wygląda na stabilny. Druga rzecz, mam prawie taki sam drapak w domu i go wymieniam dzisiaj na sufitowy, bo przy drugim kocie od soboty wiedziałam, ze taki jeden mały drapak będzie miał dla dwóch rojbrów za mało półeczek i będzie za niski. Zobaczymy, jak to będzie przy tym wysokim smile

Powodzenia w wyborze!
      • basset2 sonrisa.. 19.07.11, 11:31
        a może lepszy bedzie tego typu ?
        animalia.pl/produkt,3837,Trixie_Drapak_Wavy.html
        pokazane na zdjęciach potrafią być niestabline a wywracając się wyrządzić wiecej szkód niż pożytku
    • duchess85 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 19.07.11, 13:00
      z tych trzech to ja bym wybrała ten drugi - wygląda na najstabilniejszy i jak dla mnie najfajniejszy. Ale ja się nie znam, u nas za drapak robi stare krzesło sprzed przeprowadzkismile Strach pomyśleć, co będzie, jak się w końcu rozleci...
    • sylhans No i jeszcze, żeby go używał... 19.07.11, 13:35
      Może się zdarzyć, że wybierzesz świetny drapak, a kot i tak będzie męczył kanapę smile Ale jest na to sposób, wypróbowany na moim dręczycielu fotela, który teraz grzecznie drapie swoją narożną deseczkę sizalową (wydatek ok 40 zł). Trochę to trwało, ale efekty są. Kluczem do sukcesu jest konsekwentne zastosowanie mechanizmu warunkowania (trochę się pomądrzę jako psycholog smile, a mówiąc prościej:
      1. najpierw trzeba sobie przygotować zapas nagród, w przypadku mojego kota były to zwykłe chrupki suchej karmy - bo je uwielbia
      2. trzeba kota zachęcić, żeby drapnął w drapak, albo (na początek) chociaż się do niego znacznie zbliżył
      3. takie zachowanie natychmiast nagradzamy, czyli dajemy kotu chrupkę
      Uwaga: kluczowy dla uczenia jest czas jaki upłynie pomiędzy pożądanym zachowaniem, a nagrodą. Powinno to być mniej niż pół sekundy. Dlatego najlepiej połączyć to z głośnym chwaleniem natychmiast po drapnięciu, wtedy nawet jak nie zdążymy z chrupką to chwalenie będzie wystarczającą zapowiedzią nagrody. Na początku można nagradzać każde drapnięcie, potem warto nagradzać nieregularnie (tak, żeby kot nie mógł sobie "obliczyć" kiedy wypada nagroda). Po jakimś czasie już tylko wylewnie chwalimy. Jak kotek próbuje drapać gdzie indziej to oczywiście głośno "psikamy" i wyrażamy ogólną werbalną dezaprobatę smile
      Na naszego łobuza podziałało. Myślę, że cokolwiek wybierzesz to zachęcony odpowiednio kotek polubi.
      • zielistka00 Re: No i jeszcze, żeby go używał... 19.07.11, 21:38
        My kupiliśmy Mambie drapak na ścianę. Sprawdza się bardzo dobrze. Na początku, żeby ją zachęcić do korzystania, naznaczyliśmy drapak oliwkami (uwielbia je) i podziałało lepiej niż kocimiętkasmile
        Po jakimś czasie (chyba z rok) intensywnego korzystania drapak odpadł od ściany smile
        Teraz na nowo stabilnie przymocowany znowu super się sprawdza. Co nie przeszkadza Mambie od czasu do czasu pokiereszować kanapy...
      • seidhee Re: No i jeszcze, żeby go używał... 20.07.11, 10:49
        Racja sylhans smile
        Mój kocur potrafi drapać demonstracyjnie drapak i patrzeć na mnie wyczekująco, aż zacznę go wylewnie chwalić. Wtedy do drapania dołącza się też kotka smile
    • mysiulek08 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 19.07.11, 17:49
      Biorac pod uwage, ze

a/drapak moze nie uchronic kanapy przed kocimi pazurami
      b/kot moze po prostu wyszydzic drapak i w ogole sie nim nie zainteresowac
      c/masz okreslony budzet, ktorego nie mozesz przekroczyc

kup wersje 1, zawsze to najmiejszy wydatek smile

no i jeszcze mozna samego cos sklecic smile
      • maryshaa Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 19.07.11, 18:39
        Ja mam drapak taki do ściany właśnie...Miałam wolnostojący z budką i pólką, w budce nie siedziały, a drapakiem bawiły się tylko jak był spsikany kocimiętką. Ale np koty kolegi lubią budkę i cały drapak, a ma taki z tunelem i bajerami...co kot to obyczaj smile Ja bym nie ładowała się w te drogie. Najpier bym kupiła tańszy i zobaczyła czy w ogóle je rajcuje. Ja swój kupiłam za jakieś 70zł i przynajmniej nie było mi szkoda oddać smile Teraz mają koszyk wiklinowy z budką...budka pusta, ale w koszyku na górz śpią na szczęści...drapią drapak na ścianie i pufkę... smile
    • ona-50 Re: Drapak. Pomóżcie wybrać 1 z 3. 19.07.11, 22:53
      U mnie korzystaja ze wszystkiegowink

https://images39.fotosik.pl/969/d4713d401e8eee28gen.jpg
      https://images50.fotosik.pl/996/319e5c83ced4e61cgen.jpg
      https://images35.fotosik.pl/799/f00377543f5f2bf0gen.jpg
      https://images35.fotosik.pl/799/402be3ae830bef2dgen.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka