Dodaj do ulubionych

nie chce pić i ma zaparcia

04.09.11, 08:54
mój roczny kocur od jakiegos czasu nie chce pić. Zwróciłam na to uwagę dopiero kilka dni temu, bo mam dwa koty i z miski woda zawsze ubywała więc nie podejrzewałam problemu. Kłopoty zaczęły się jakiś tydzień temu kiedy kot zrobił się osowiały i miał kłopoty z siadaniem na tylne łapy. Na prześwietleniu wyszło, że ma zakorkowany przewód pokarmowy. Tego, zę nie robi kupy też nie wiedziałam, bo kot wychodzi załatwiać się na podwórko. Podali mu parafinę i odkłaczacz, ale dopiero lewatywa po długim czasie pomogła. Od tego czasu kot jest pod obserwacją i widzę, zę znowu nie robi kup a do tego zauważyłam właśnie to, że nie pije. Wkłada łapy do miski, przesuwa ja łapami, ale nie chce pić. Podaje mu różne napoje włącznie z mlekiem, które kiedyś podkaradał, ale nic z tego. Apetyt ma więc daję mu teraz tylko mokrą karmę, ale przecież to nie zastąpi picia. Kot schudł i jest osowiały, ale chyba nic go nie boli, bo chętnie się łasi i mruczy. Zauważyłam też, ze czasem podchodząc do jakiegoś pokarmu rusza szybko dolna szczęką, jaky mu drżała. Obecnie dostaje antybiotyk. Weterynarz nie ma pomysłu co to może być.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: nie chce pić i ma zaparcia 04.09.11, 09:08
      No, a badania jakieś wet robił?
      Bo jeśli schudł, to coś mu ewidentnie jest.
      Picie można w rozmaity sposób przemycać, ale chyba to jest aspekt poboczny sprawy.
      Moje koty raz się zatkały - wszystkie trzy, ale zaraz po akcji parafinowo - zastrzykowej i kupach, wszystko wróciło do normy.
      Jeśli wet nie ma pomysłu - skonsultuj się chyba z innym, może USG by coś wyjaśniło?
      • salimis Re: nie chce pić i ma zaparcia 04.09.11, 09:18
        A może ma to cos wspólnego ze zmianami neurologicznymi skoro ma problem z siadaniem i dolna szczęka mu drży.
    • wladziac Re: nie chce pić i ma zaparcia 04.09.11, 09:12
      kiedy kot nie pije dłuższy czas wysiadają nerki,dziwne że wet nie ma pomysłu co kotu może być i tylko gada a zlecił badanie moczu i krwi?zastosuj dopajanie na siłę czyli podawanie kotu wody strzykawką i pewnie konieczne będą kroplówki bo kot pewnie już jest odwodniony,mnie sytuacja wydaje się na tyle poważna że zmień weta na innego,może też być jakieś schorzenie w pyszczku i dlatego chce ale nie może pić czy jeść i to też jest groźne dla nerek,trudno tą drogą coś domniemywać co kotu może dolegac ale jak piszę badania są niezbędne do wyjaśnienia sytuacji
      • iza.74 Re: nie chce pić i ma zaparcia 04.09.11, 09:21
        w jaki sposób robi sie kotu badanie moczu? a usg "na śpiąco"? wet na razie skupił się na zaparciach, zeby go odkorkować, ale teraz widać, że są one skutkiem a nie przyczyną problemu.
        • mrumru81 Re: nie chce pić i ma zaparcia 04.09.11, 09:35
          A dziąsła, zęby w porządku. Jeżeli nie, to szarpnij się i zrób mu test na Fiv, z krwi.
          Tolek zszedł na mocznicę, ale przebieg był nietypowy, pogorszyło się dramatycznie po miesiącu kroplówek. Zawsze miał przejścia z dziąsłami, a to podobno typowe ale Fiv+.
          • iza.74 Re: nie chce pić i ma zaparcia 04.09.11, 09:54
            kot jest zaineresowany piciem, bo wchodzi do zlewu, zagladał nawet do toalety. Grzebie we wodzie łapami, przykłada pysk. Próbowal dzisiaj jeść mokrą karmę, ale zjadł tylko kawałek. Ten problem z tylnymi nogami o chyba przez zaparcie, tak jakby go cos gniotło, wysąpiło to raz i po wypróżnieniu już się nie powtórzyło. Dziąsła oglądali, niby w porzadku, ale jeśli problem jest dalej w przełyku to jak to można sprawdzić?
            • salimis Re: nie chce pić i ma zaparcia 04.09.11, 09:59
              RTG ?
              • iza.74 już wiemy 04.09.11, 13:51
                pojechałam do weterynarza i okazało się, że kot ma poparzony język chemikaliami. Prawdopodobnie polizał coś w toalecie albo zlewie gospodarczym, jakiś niespłukany domestos. Dlatego z głodu próbował jeść coś stałego, ale pić już nie mógł. Dostał przeciwbólowe i nawadnianie. Prawdopodobnie jest to sprawa z ostatnich dni i ze zaparciami nie jest bezpośrednio związana. Wet go "obmacała" i mówi, zę z wypróżnieniem nie powinno być teraz problemu, bo po lewatywie i "odkorkowaniu" brzuch jest miękki. Jak się język zgoi to muszę go przypilnować czy zaparcia nie wracaja.
                • salimis Re: już wiemy 04.09.11, 14:16
                  Skoro zatem znasz przyczynę wiesz co masz teraz zrobić aby sytuacja się nie powtórzyła.
                  Kociakowi szybkiego powrotu do zdrowia życzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka