fajnykotek 16.12.11, 08:29 Suche kupiłam royal canin dla kociąt, a mokre jakiegoś felixa mi pani dała? I czy to suche może sobie być stale dostępne w misce? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maryshaa Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 08:50 Teoretycznie mówi się, że kot powinien mieć dostęp do suchego cały czas...ale jest to zdradliwe, bo można kota utuczyć Ja bym na Twoim miejscu sprawdziła jak jest dawka dzienna tej karmy na opakowaniu, odsypała w kubeczek i potem po troszku podawał kotu. A zczasem ocenisz czy to wystarcza, czy za dużo, czy za mało...mały kotek szybko rośnie i je więcej niż dorosły, więc ryzyko podtuczenie jest mniejsze, ale na paczątku trzymaj się dawkowania na opakowaniu, żeby zobaczyć i zapamiętać ile kotek je, jak często itp. Ja swoim tak robiła, a teraz już "na oko" bo wiem ile im trzeba Jak przez chwilę będzie miał pusta miseczkę to tragedii nie będzie, a jak zgłodnieje to nie bój się - usłyszysz że miska pusta Mokre - felix to jest purina. Nie jest to jakiś super wypas, ale na pewno lepszy od whiskasa. Ja swoim też daję czasami felixa albo gourmeta. Ale raczej jadę od małego na suchym royalu własnie. Mokre okazjonalnie. Ale dbam o to, żeby miały zawsze świeżą wodę i to nie tylko przy jedzeniu, ale stawiam wodę w różnych miejscach dodatkowo w kuchni...bo wiesz, ta z miski u mnie trująca dla kotów, lepsza ta z dzbanuszka na parapecie Odpowiedz Link
kontik_71 Zagadka 16.12.11, 09:07 jakiej karmy sklad widac ponizej, whiskas czy felix? mięso i zwierzęce produkty uboczne (min. 4% danego gatunku mięsa), ryba i rybne produkty uboczne, roślinne ekstrakty białkowe, składniki mineralne Odpowiedz Link
maryshaa Re: Zagadka 16.12.11, 09:14 Odpowiedź: moje po whiskasie na przykład rzygają. Po felixsie nie rzygają. Odpowiedz Link
dfae325 Re: Zagadka 16.12.11, 10:00 W karmach whiskasa są do tego jeszcze zboża, w felixie w zamian jest więcej mięsa i produktów ubocznych - więc chyba jest lepszy, nieprawdaż? Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Zagadka 16.12.11, 10:02 a jak myslisz, czy sa te "roślinne ekstrakty białkowe" ? To jest wlasnie zboze a dokladniej jego odpady. Odpowiedz Link
fajnykotek Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 09:55 Ale ja się nie upieram przy tym felixie, po prostu nie wiem co innego i gdzie można dostać dla kociąt. Rezydent jest na hypoalergenic, wcześniej jadł whiskas+purina+RC. Odpowiedz Link
dfae325 Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 10:21 Dobre są puszki almo nature. www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/almo_nature/adult/31701 Ogólnie w internecie jest największy wybór, jak nie mieszkasz w dużym mieście to najlepiej zamawiać, wiem jak to jest jak w zoologicznym są tylko whiskas, RC i purina Moje kicie w tym okresie jadły głównie applaws kitten. Ogólnie karm jest ogromny wybór, royal jest dość dobry, podobne są purina pro plan, perfect fit, jeszcze lepsze są np. nutra gold czy porta 21 holistic. www.krakvet.pl/nutra-gold-indoor-kitten-p-6594.html Niektórzy szczególnie polecają takie karmy jak orijen, acana, taste of the wild. 4 ostatnie nadają się ponoć zarówno dla kociąt jak i kotów dorosłych, mnie się jednak wydaje, że właściwie nawet bardziej dla kociąt. Odpowiedz Link
miriam_73 Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 10:15 Melisia w tym wieku jadła juz w zasadzie to samo co Kicia (wiadomo - ta druga ma przecież lepsze), tzn. owszem groszki miała dla kociąt Royal Canin - zlikwidowałam je definitywnie jak miała ok 10 miesiecy, przestawiła się bezproblemowo na "dorosłe", teraz obie jedzą RC Digestive i nie chcą żadnej innej suchej, ale mokrego dla kociąt nie chciała w ogóle. Je wiec od dziecinstwa Gourmeta oraz Schesira (obie uwielbiają tunczyka), plus od czasu do czasu świeża wołowinka oraz wątróbka drobiowa (bo lubią). Odpowiedz Link
dfae325 Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 10:24 Jak tak czytam te posty o kotach które mają jedną ulubioną karmę i żadnej innej nie chcą to nie mogę wyjść z podziwu. Ja muszę zmieniać karmę średnio co 2 tygodnie bo tyle wystarczy, żeby moim futrom się jakaś znudziła, a wtedy urządzają strajk głodowy. Odpowiedz Link
salimis Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 11:17 dfae325 , u mnie to samo tak więc nie jesteś sama Odpowiedz Link
wladziac Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 13:41 z mojej szóstki jedna taka zołza jest Zuza że tylko RC sensibla uznaje z suchych karm i to od pięciu lat,pozostałe wymagają częstych zmian karmy bo im się nudzi ale po jakimś czasie wracam do starych karm i wtedy też jest zachwyt jakby nigdy jej nie jadły Odpowiedz Link
maryshaa Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 15:49 To ja mam jakieś święte koty - jedzą wszystko. Chociaż głównie mam RC (ale też jak zmieniałam na calm czy z kocięcego na dorosłe to jadły), to czasami kupuję purinę jak nie mam jak podjechac po RC do mojego weta i też jedzą. Ale... kiedyś zabrakło karmy i mój mąż kupił kitiket suchy... matko jak to cuchnie i jak one po tym rzygały Mnie zadziwia, że sa koty które to jedzą. To samo kiedyś z saszetką - kupiłam kitketa (bo chciałam się im podlizać mokrym) a w sklepiku koło mnie był tylko "wujek-koci-makdonald... rzyg był 5 minut po zjedzeniu saszetki. Whiskasa oczywiście tez próbowałam, bo śmiecie śmieciami ale czasami się łamałam na wujka-makdonalda...i lipa. Żrą to szybko bo im pachnie a potem rzyg albo zaraz sa głodne A po gourmecie tego nie ma. Ale to pachnie inaczej i inaczej wygląda. Ale u mnie saszetki są grane średnio dwa-trzy razy na miesiąc, a tak sucharki. A jak daję jakieś ścinki mięska to w ilości mini. Normalnie jedzą raczej wszsytko. No święta koty Odpowiedz Link
k1234561 Re: czym karmić 7 miesięcznego kota? 16.12.11, 17:25 Ja mojemu też muszę często karmę suchą zmieniać,bo inaczej strajk głodowy.Przerobił już Orijena (kurczak i ryba),Wild cat,Applaws, Pro Nature ,teraz zajada się Granata Pet z krewetkami,mam też na później wersję z kaczką.To suche bezzbożowe.Dodatkowo dostaje Royal Canin dla Maine coonów lub Royal Canin dental sensitive lub Sanabele dental.Ale to tylko dodatek,profilaktycznie na zęby,żeby kot w końcu też i coś gryzł,bo generalnie każdą karmę suchą łyka.Surowego i gotowanego mięsa nie lubi,woli saszetki,puszki.Kupuję więc Applaws,Miamor,Feline Porta 21,Schessir,Hills.Polecam sklep Animalia i Kuchnię pupila. Odpowiedz Link