Dodaj do ulubionych

Dokocenie i mały problem

29.02.12, 17:28
Witam.
Dwa tygodnie temu zamieszkał z nami mały Niuch (od głośnego niuchania jak wącha), oficjalnie Oleś. Kotek ma około 6 miesięcy, po kocim katarze nie widzi na jedno oczko. Jest już podleczony i wpuszczony między rezydentki. Dokacanie bezproblemowo, ale ostatnio zdarza się że jedna z kotek Marcysia sika centralnie przed kuwetą małego. Kotek jest żywiołowy, wesoły i bardzo bezczelnywink Balbina od razu pokazała mu że to ona panuje w tym domu i on to przyjął do wiadomości. Wystarczy że ona spojrzy i kot sie wycofuje. Natomiast Marcysia nie ma tak silnej osobowości. Widać że nie jest zadowolona z jego obecności, ale też nie jest jakoś specjalnie spanikowana. Co chce mu pokazać poprzez sikanie przed jego kuweta? No i oczywiście czy jest szansa że przestanie? Moze jak kocurka wykastrujemy? W jakim wieku można kastrować kocurki? Jego mocz ma już dość intensywny zapach. Może to powód że kota coś demostruje? Niuch na początku chadzał tylko do swojej kuwety, ale od jakiegoś czasu zaczął korzystać i z damskiej toaletywink
Bardzo proszę o jakieś sugestie i podpowiedzi. Wiem że doświadczeniu Kociego Zakątka nie dorówna nikt.
Pozdrawiam serdecznie
A oto mały Niuchuwink
https://images37.fotosik.pl/1362/5b4d9ab3b5172e1bgen.jpg
Obserwuj wątek
    • gosiownik Re: Dokocenie i mały problem 29.02.12, 17:39
      Cudny Niuch, gratuluje udanego dokocenia!
      W wieku 6 mcy mozna juz spokojnie kastrowac.
      • pi.asia Re: Dokocenie i mały problem 29.02.12, 18:33
        O jaka miła mordeczka! I to czarne dostojeństwo z tyłu też piękne smile
    • ona-50 Re: Dokocenie i mały problem 29.02.12, 19:25
      Dziękujemy za komplementywink
      Wyczyściłam kuwety, wsypałam świeży żwirek i zobaczę czy sytuacja się powtórzy.
      • wladziac Re: Dokocenie i mały problem 29.02.12, 19:36
        jak mocz już brzydko pachnie to pewnikiem trza kastrować,zobaczysz co dalej będzie bo nie kastrowany kocur może być przyczyną takiego zachowania kotki i nie dobrze by było gdyby nabrała tego nawyku,może też być dolegliwość chorobowa u kotki nie zaszkodziłoby zrobić badanie moczu,kocurek śliczny o bardzo mądrych oczyskach
        • ona-50 Re: Dokocenie i mały problem 29.02.12, 21:00
          Kota mogę najwczesniej wykastrować za dwa tygodnie. Jak powiedział weterynarz po szczepieniach trzeba odczekać trzy tyg. I tak zrobie, bo faktycznie koty mogą nabrać złych nawyków i będzie problem.
          Dzękujemy za miłe słowowink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka