Dodaj do ulubionych

Biegunka :/

29.02.12, 21:23
Doświadczeni kociarze, może na coś wpadniecie. I wybaczcie mało apetyczny wątek, ale może ktoś z Was miał do czynienia z podobnym przypadkiem.
Maleństwo ma problemy z luźnym kupsztalem. Właściwie "luźny" to mało powiedziane. sad
Męczymy się już czas jakiś.
Kicia ledwo zdąża do kuwety, kupka jest płynna. Poza tym nic jej nie dolega - je normalnie, nie wymiotuje, jest żywa i radosna.

Została odrobaczona - zero efektu.
Dostała metronidazol (na lambie) - pomogło na jakiś tydzień, kupa była normalna, potem znów to samo.
Próbowałam lakcid - nic lepiej.
Zadzwoniłam do wet - nie ma pomysłu, szczerze mówiąc, ma pomyślec do jutra, na razie powiedziała, żeby spróbowac smecty. Podałam zatem i czekam na cud.

Martwię się tym bardziej, że mamy umówiony termin sterylki. Jeśli nie opanuję problemu, obawiam się, że będę go musiała przesunąc. Nie zaryzykuję.

Jakieś sugestie? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Biegunka :/ 29.02.12, 21:33
      jednakowoż jak to długo trwa, to to jest zdecydowanie problem dla weta. co ona je? miała jakieś badania robione czy to tak na czuja? przy ciut luźnych bobkach można o domowych sposobach debatować, ale jak z kota się leje, to to jest problem medycznysad
      • lauralay Re: Biegunka :/ 29.02.12, 21:42
        Jeszcze nie miała badań. Wet zasugerowała zrobienie takowych, jak metronidazol nie da rady.
        Kociaste jedzą RC suche. Aktualnie został nabyty RC Sensible - dla kotów z wrażliwym przewodem pokarmowym.
      • wladziac Re: Biegunka :/ 29.02.12, 21:43
        trudno prorokować co kotkowi jest ale doraźnie dobrze jest podawać osłonowo na jelita kleik z siemienia lnianego i tabletki ziołowe taninal,dobrze by było żeby kotka dużo piła bo inaczej się odwodni
        • lauralay Re: Biegunka :/ 29.02.12, 21:50
          Pije. Nie jest osowiała - chce się bawic, własnie męczy mnie aportowaniem piłeczki smile Więc nic jej nie boli. Generalnie okaz zdrowia - tylko ta biegunka...
          • mist3 Re: Biegunka :/ 29.02.12, 21:52
            Polecam taninal - to jest lek ziołowy do kupienia w sklepie zielarskim. Wygląda jak chrupek suchej karmy i (chyba) pachnie i smakuje podobnie, bo mojej kici podawałam to po prostu wrzucając do suchej karmy i lek został zjedzony. Zresztą taninal polecono mi na kocim forum - albo tutaj na zakątku albo w innym miejscu
            • lauralay Re: Biegunka :/ 29.02.12, 22:15
              Bardzo dziękuję. Zanotowane. Jeśli smecta nie da rady. Oczywiście skonsultuję z wet.
    • isabelles Re: Biegunka :/ 29.02.12, 22:06
      Zgadzam się z jottka

Zależy jeszcze ile to trwa jak kilka dni to może jakiś wirus.
      Kiedyś byłam z Ariokiem u wetki z uszami bo coś mi się wydawało, że tam wypatrzyłam (na szczęście to był tylko brudek) a po powrocie kilka dni miał biegunkę (którą oczywiście zaraził Abi i miałam problemy kuwetkowe x 2)

Jest też możliwość, że kicia ma nietolerancję na gluten w RC niestety chyba występuje.
      Glutenu nie ma podobno Orijen, Taste of The Wild, Applaws.
      • lauralay Re: Biegunka :/ 29.02.12, 22:20
        isabelles napisała:

> Zależy jeszcze ile to trwa jak kilka dni to może jakiś wirus.

Zdecydowanie dłużej niż kilka uncertain Z przerwami.

> Jest też możliwość, że kicia ma nietolerancję na gluten w RC niestety chyba wys
        > tępuje.
        > Glutenu nie ma podobno Orijen, Taste of The Wild, Applaws.

Kicia ma skończone 2 lata i całe swoje życie jest na RC. Możliwe to, żeby nagle przestała przyswajac? Kurczę no...
        Oczywiście dziękuję za sugestię. Wszystkie są dla mnie cenne. Wszystkie koduję i jutro będziemy kombinowac. Oczywiście bez badań się nie obejdzie, ale do tego czasu chciałabym jakoś ulżyc małej.
        • fajnykotek Re: Biegunka :/ 01.03.12, 09:03
          Witaj smile
          mojemu Kloefaskowi właśnie przeszła dosyć długotrwała biegunka. Też nie bardzo wiadomo co ją spowodowało (chociaż On cały czas bierze jakiś antybol, więc może przez to sad). Jest za to od tygodnia na suchej i mokrej karmie RC intestinal dla kotów z problemami trawiennymi. RC sensitive ostatnio zmienił skład i ten nowy moim kotom nie podchodzi: Mały miał nadal biegunkę, a Duży bardzo wymiotował.
          • jottka Re: Biegunka :/ 01.03.12, 09:58
            na ślepo tak długo się nie dasad a powodów faktycznie może być iks, od karmy przez wirusa, pasożyta po jakieś schorzenie wewnętrzne. badania i to szybko, a jak twoja wetka nie ma koncepcji, to poszukaj jakiegoś renomowanego weta i proś o konsultacje.

i faktycznie pilnuj, żeby dużo piła, bo ona się odwadnia w podskokach. tych ziołowych tabletek nie znam, ale bym zapytała wetkę, bo nawet jeśli gwałtownie nie pomogą, to mogą przynieść ulgę.
            • lauralay Re: Biegunka :/ 01.03.12, 12:32
              Po podaniu smecty trochę jej ulżyło.
              Dziś mam misję - akcja: łapanie kupy.
              I badania.
              • jottka Re: Biegunka :/ 01.03.12, 14:20
                no to jednakowoż zwykle mniej stresujące niż łapanie moczu - nie każdy jest tak uprzejmy jak moja maggie i leje do wannysmile ale dobrze że smecta zadziałała, kocina się nie męczy
    • mysiulek08 Re: Biegunka :/ 01.03.12, 16:40
      Pomoc nie moge, poglaskac jedynie moge.
      • lauralay Re: Biegunka :/ 01.03.12, 17:57
        Niektóre kobiety noszą w torebkach pomadki, inne puderniczki, a ja noszę KOCIĄ KUPĘ. Tak właśnie. Nie wiem, czy się sfrustrować. Zastanowię się jeszcze.

Otóż najprawdopodobniej mamy robale. Wysnułam taki ostrożny wniosek po wstępnych oględzinach wiadomo-czego, a wet potwierdziła to powiedzmy z 90%-wą pewnością. Wiadomo-co poszło do badania. Wyniki albo jutro, albo w poniedziałek.

Ostatnio odrobaczałam stado tabletkami (a nie kroplami na kark), które ponoć nie zawsze są w stanie wytłuc całe życie wewnętrzne - ukatrupiają tylko to bytujące akurat w przewodzie pokarmowym.
        Na moje pytanie, dlaczego zatem do tej pory po odrobaczaniu, niczego w kocim urobku się nie dopatrzyłam, otrzymałam odpowiedź, że to nie zawsze widać. No to skąd, do jasnej Anielki, mam wiedzieć, czy kot jest zarobaczony czy nie? I czy powtarzać terapię. I po co po każdym odrobaczaniu uskuteczniam kontrolnego nura do kuwety?
        • mysiulek08 Re: Biegunka :/ 02.03.12, 00:30
          Nie frustrtuj sie smile Wprawdzie kociej kupy w torebce jeszcze nie nosilam ale mam suwmiarke, metr krawiecki, kilka Bardzo Waznych Srubek i Sprezynek do Dziadka, ktore a nuz zostana kupione jak dojedziemy do centrum, rozwietrak i wietrlo i kilka uszczelniaczy, a takze peknieta koronke na zeba, ktora wole miec w torebce coby mi sie nie zgubila, jak pan dentysta po urlopie ustali termin wizyty.

Przyznam, ze jak dotad nie zauwazylam u Kici zadnego dodatkowego zycia wewnetrznego a jest odrobaczana teraz raz na pol roku kropelkami na kark.
        • isabelles Re: Biegunka :/ 03.03.12, 11:38
          Co prawda nigdy takich rzeczy w torebce nie nosiłam smile ale super, że już wiadomo co to
          Trzymam kciuki i oby jak najszybciej udało się pozbyć robaluchów
          • lauralay Re: Biegunka :/ 05.03.12, 19:56
            Napisałam "najprawdopodobniej". Pozostawało jakieś 5% niepewności. Niestety to nie robale. Piszę "niestety", bo uporanie się z nimi byłoby prostsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka