Dodaj do ulubionych

Komando wegan, poddalam sie :)

13.06.16, 20:48
jakims siodmym zmyslem znajduja w reklamowce salate/seler naciowy/nac pietruszki/szczypiorek/szpinak, slowem cokolwiek zielonego, rabia z uwielbieniem smile

podawanie kawalkow oplukanej salaty w misce, sie nie sprawdzilo, nie chcialy

zaczelam wiec kupowac specjalnie dla nich zielenine smile wiechec selera naciowego starczy im na kilka dni, teraz dostaly peczek kolendry (miala byc pietruszka ale peczki byly pomieszane i nie doczytalam etykiety ))

niech im bedzie smile

z wysianem jeczmienia teraz jest problem pogodowy, za zimno w nocy, to beda dostawac zielone przyprawowe smile

Obserwuj wątek
    • arim28 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 13.06.16, 21:30
      Tez mam amatorke zieleniny ale przyznam (mea culpasmile), ze nawet nie pomyslalam, ze mozna sprobowac z kupieniem jakiegos wiechcia specjalnie dla kotow.

Dwa dni - wstawiasz do wody i maja swieze?
      • mysiulek08 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 13.06.16, 21:36
        nie, nie wstawiam do wody, zaraz bym kaluze miala, bo przeciez woda, to trza sie napic smile, jak troche wiechec przywiednie to nei szkodzi
    • olinka20 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 13.06.16, 22:56
      Bleeeh, kolendra tongue_out
      Chłop uwielbia, ja mam dreszcze wink
      Dziwne masz te koty wink
      • mysiulek08 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 13.06.16, 23:10
        tez kolendry nie znosze, zaszla pomylka, musze wiec skubac to co jest
        • olinka20 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 13.06.16, 23:23
          Ale zieloną natkę pietruszki uwiebiam. Zwłaszcza w koktajlach!
      • zielistka00 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 14.06.16, 12:28
        olinka20 napisała:

> Bleeeh, kolendra tongue_out
        > Chłop uwielbia, ja mam dreszcze wink

Po prostu jeszcze nie weszłaś na odpowiedni etap smile Też tak długo miałam z kolendrą, że błe i odruch wymiotny. Ale co jakiś czas sprawdzałam czy mi się smak nie zmienił (bo wiem po innych rzeczach że mi się zmienia). Po paru latach odruch wymiotny zniknął, a jeszcze po jakimś czasie okazało się, ze już nie mogę bez kolendry wink Takie guacamole, hmm pycha!! Albo pomidory świeże z cebulą, kolendrą i limonką, esktra orzeźwiające na lato.
        • olinka20 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 14.06.16, 13:24
          Wymiotnego nie mam ale fanką nie jestem. A guacamole lubię . Ale kolendra w dużych ilościach jednak rośnie w ustach.
    • zielistka00 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 14.06.16, 12:32
      U mnie Mamba też by się nadała do gangu wegan smile Z tym że ona preferuje inny rodzaj zielonego, bób, oliwki, a ostatnio wcina krem ze szparagów smile Bób na nią działa jak narkotyk, nie odstępuje stołu przy obieraniu, wsadza pysio do garnka, liczy na każdą sekundę nieuwagi żeby capnąć trochę bobu.
      Pixi natomiast normalny koci kot, preferuje mięcho, a nie jakieś tam zielone.
      • klaryma Re: Komando wegan, poddalam sie :) 14.06.16, 12:44
        a moje koty uwielbiają najbardziej młody perz, z tym, ze wielka kępa starcza góra na 2 tygodnie, zanim zostanie ostrzyżona do zera. tak więc mniej więcej co dwa tygodnie dźwigamy wielką donicę na działkę, następnie wykopujemy wiecheć perzu gdzieś w zaroślach (działkowicze dziwnie na nas patrzą) a następnie dźwigamy to z powrotem do domu na 3 pietro bez windy). gorzej, że raz zawieźliśmy kotkom teściowej i teraz jej (teściowej) jeszcze bardziej "odbiło" - hoduje cały rząd sadzonek perzowych w doniczkach na swojej działce, aby mieć na zapas...
        • jottka Re: Komando wegan, poddalam sie :) 14.06.16, 18:03
          mówisz, że perz też smakuje? bo mój kocur obóstwia wiechlinę, przy czym w konkretnej odmianie, którą on poznaje na pierwszy rzut oka, a ja dopiero po pierwszym rzucie oka na niego... własnie mi ściął ją do zera w doniczce, coś by się przydało nowego.

kocica za to zagustowała w liściach - chyba - wierzbówki, atrakcyjnego chwasta, który mi zamieszkał od paru lat na balkonie. w tym roku myślałam, że gąsienica obżarła dolne liście, póki nie zobaczyłam tej gąsienicy na tylnych łapkach, przednimi nagarniającej sobie pyszne, młode listki do ryjkasmile
          • wiesia.and.company Re: Komando wegan, poddalam sie :) 14.06.16, 19:22
            big_grin big_grin big_grin
        • mysiulek08 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 14.06.16, 19:50
          za perzem przepada Kicia.Yoda i Miszczu, ale oni wychodzacy sa smile
        • arim28 klaryma 16.06.16, 09:24
          A przypomnialas mi, ze moja tez uwielbia perz. Latem targam zawsze w reklamowce, z korzeniami i z duza iloscia ziemi a w domu przesadzam do doniczki.
          Potem kotka uwielbia spac na paraperie w cieniu i podgryzac listki.
    • mysiulek08 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 16.06.16, 19:46
      Kolendra nie zasmakowala (podzielaja nasze gusta smile), no to kupilam im duzy wiechec selera naciowego, skoro gustuja. Seler tez u nas nie schodzi, uzywam tylko do wywarow i czasami, glownie latem, do surowek. Ale to nic, akurat to bardzo tanie zachciewajka kocia.

Wczoraj kilka lodyg dostaly tez Kurnikowce, ale sie dzialo smile
      • dorcia1234 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 16.06.16, 20:54
        Emka uwielbia marchewkę. Potrafi ukraść z siatki a potem podrzuca,tarza się w tym i oblizuje.
        A, i jeszcze trawę żubrówkę...
    • lampka_nocna5 Re: Komando wegan, poddalam sie :) 19.06.16, 17:51
      buuu, jakie mam zwyczajne koty. Tylko mięcho w każdej postaci
      • pi.asia Re: Komando wegan, poddalam sie :) 19.06.16, 23:40
        Ta trawa o której piszecie to na pewno perz a nie kupkówka? Bo to kupkówka rośnie w kępach i koty ją uwielbiają (przynajmniej moje).
        Wygląda mniej więcej tak: (tu na zdjęciu niestety ścięta)

https://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/448050/original.jpg

A kwiatostan jest taki;

https://www.edunauka.pl/bottrawy/kupkowka.jpg
        • klaryma Re: Komando wegan, poddalam sie :) 20.06.16, 15:50
          faktycznie, może i krupówka! To może to co mam na trawniku w kępach to też krupówka a nie perz? ! Ale perz też mam, niestety, te rozlogi przy wyrywaniu nie pozostawiają złudzeń, niestety.
          • jottka Re: Komando wegan, poddalam sie :) 20.06.16, 18:19
            kupkówka, nie krupówkasmile to trawa pastwiskowa, podobnie jak wiechlina mojego kocura, wszystkie bydełko lubi się na tym paść, ale perz to chwast, muszę sprawdzić. kocur jeszcze bardzo lubi młodziutką smagliczkę jako nowalijkę, podrośniętej nie rusza, ale taka na centymetr, dwa, niam niam, po co komu kwiatki, jak może zjeść sałatkęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka