Dodaj do ulubionych

Pytanie u suchą karmę

05.10.05, 10:47
Zamierzam przestawić swoją kotkę ( 3 latka, sterylizowana) na suchą karmę.
Lekarz polecił mi "Eukanuba Iams Royal Hill's posiadające w swoim składzie
tzw. hairball"
Co o tym myślicie?
Czy możecie mi doradzić gdzie w Warszawie można kupić najtaniej tę karmę?
Pozdrowienia
Wojtek
Obserwuj wątek
    • lidia1001 Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 10:54
      Nie wiem, gdzie w Warszawie kupisz karmę, ale jeżeli chodzi o Royala, to moja
      kiciucha ma po nim bardzo twardą kupkę. Dlatego daję go razem z Puriną. W dwóch
      miseczkach- w jednej Royal w drugiej Purina. Moja kota bardzo lubi obie (chyba
      nawet bardziej Royala).
      Z tego, co wiem większość weterynarzy poleca Royala, bo proawdopodobnie mają
      jakieś niepisane umowy. Zobacz w dobrym sklepie zoologicznym- na pewno doradzą.
      • pixie65 Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 11:15
        Moja Kicia sama przestawiła się na suchą karmę, i w zasadzie nie chce jeść nic
        innego. Ja się z tego powodu niespecjalnie cieszę, bo może to i wygodnie ALE
        osobiście uważam, że najlepsze jest jedzenie zbliżone do naturalnego. Nie
        myślę tu o miksowanych myszach, to byłoby kłopotliwe, ale daję swoim
        zwierzakom surowe mięso (kurczak, wołowina), podroby, czasem puszki (różne).
        Jeśli samo suche- powinno być dobrej jakości, trzeba zwrócić uwagę na
        zawartość magnezu (zwykle jest go zbyt dużo w "zwykłych" karmach), koniecznie
        nieograniczony dostęp do wody. Karmy o"specjalistycznym" przeznaczeniu (ale
        nie te weterynaryjne, tylko takie "na czyszczenie zębów", "na bezoary", "dla
        kastratów") nie cieszą się moim uznaniem. Dzidzia używa Sanabelle Adult firmy
        Bosch - wygląda i czuje się świetnie, a i karma jest w przystępnej cenie.
        Czytaj skłed podany na opakowaniu i na tej podstawie wybieraj porównując przy
        okazji CENY
    • wrexham Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 11:55
      witam na forum kotysmile)(to byla tylko kwestia czasusmile)
      jesli chodzi o sucha karme na kulki siersci, to mojej kici czasem daje IAMS-a
      eukanuby; lepiej kupic duze opakowanie bo sie mniej placi (choc i tak jest dosc
      drogie - 3 kg kosztuje 69.90 - cena z wawy wiec moze gdzies jest taniej);
      mysle, ze analizowanie skladu nic ci nie powie, chyba ze znasz sie na tym;
      pozdrwowienia dla ptaszkow od ciotki (czarwonicy) marty smile))
      • niemed Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 12:23
        smile)))))
        A nie mówiłem, że czarownicasmile Wchodzisz i jest ciocia Martasmile

Moja dostaje suche/ różne puszki/ surowe mięso wołowe-drobiowe, w ciągłej
        podaży, ma po prostu cały czas pełen bufet, bo w maju po okoceniu się chorowała
        i bardzo długo nie mogła dojść do siebie. Teraz jest już w dobrej formie, ale
        po sterylizacji zaczyna nabierać wagi. Chciałbym przestawić ją na suchą karmę,
        zbilansowaną i żeby nie tyła mając karmę cały czas do dyspozycji. Jest bardzo
        kapryśna, wybredna i zmienna w swoich upodobaniach, ciągle coś jej przestaje
        smakować, nie sądzę żebym znalazł coś odpowiedniego studiując skład karmy...
        Zamierzam po prostu kupić to co wymieniłem na początku i spróbować.
        Marto, zaczaruj bo po prostu nie mogę patrzeć jak moja kotka cierpi z powodu
        tego dzwoneczka u szyi, wczoraj zdjąłem jej to.
        • wrexham Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 13:06
          jakies grubsze czary moglyby zaszkodzic kociowi, sprobujmy zatem czegos
          bardziej konwencjonalnego smile; zaraz napisze do mojej kolezanki, zeby sie
          zorientowala jak i co, ale to moze troche potrwac, wiec cierpliwosci - dam znac
          jak tylko sie czegos dowiem; pozdrawiam tymczasem smile ciocia marta
          • niemed Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 15:43
            Marto, nie pisz. Ja słyszałem o tych obrożasz przeciwszczekowych i
            przeciw...innych, używanych we świecie, że to jakaś makabra: na bezwarunkowe
            przecież odruchy aplikuje się zwierzakowi z takiej obroży bodziec elektryczny,
            drażnienie prądem.
            Wybieram nasze swojskie, sprawdzone azjatycie czary-marysmile...
            Wojtek
            • wrexham Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 16:11
              ale wojtek, no co ty, te obroze ktore strasza ptaki to nie dzialaja jak te np
              antyszczekowe, ze jest jakas akcja (szczekanie) i reakcja (impuls elektryczny
              albo ultradzwiekowy); jak to by mialo dzialac niby? czy ptak odleci, kiedy kot
              zostanie porazony pradem? no nie odleci; te obroze wydaja jakies dzwieki, ktore
              nie przeszkadzaja kotom tylko daja znak, ze kot nadchodzi - to taki dzwonek u
              szyi tyle tylko, ze bez dzwonka smile)); a ja kupilam mojemu sznaucerowi taka
              obroze antyszczekowa, ale nigdy jej nie uzylam - wystarczy, mi swiadomosc, ze
              mam... ale moj kolega sobie zalozyl... i zaszczekal...smile)) mowil ze to takie
              wrazenie jak dotknac jezykiem do baterii (nie wiem czy pamietasz takie byly
              kiedys baterie z dwoma blaszkami i glupie bachory - w tym ja - dotykaly to
              jezorami- ale byla zabawa smile)), ale to bylo dawno... pozdrawiam ciotka marta
              • niemed Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 18:35
                Litości! smile czy zczłowieczenie tego świata kończy się przed końcem tego
                świata...
                Ja ją będę prosił, ona zresztą wie, że ja się nie zgadzam, sam zrobię jakieś
                czary...smile (strasząc ciocią Martąsmile )
                Nabyłem suchą karmę i będziemy sie przestawiać...
                Wojtek
            • wrexham Re: Pytanie u suchą karmę 05.10.05, 22:36
              apropos azjatyckich czarow marow - nawet sobie na ich temat nie zartuj - nie ma
              w nich nic swojskiego (choc moze sa sprawdzone); polecam ksiazke "podroze do
              piekiel - rzecz o szamanskich misteriach" jerzego s. wasilewskiego -
              nieziemska, fascynujaca lektura - wiem, ze pojawia sie w antykwariacie na
              wilczej czasami; pomijajac jeden fragment zabijania konia - godna polecenia
    • malen_a Re: Pytanie u suchą karmę 06.10.05, 12:01
      www.animalia.pl/ - tu jest najtaniej (obieram osobicie, wiec nie place
      za przesylkesmile)

moje dwa lobuzy sa od poczatku na royalu i sa zrowiutenkie, maja piekna siersc i
      nie musze im zadnych wiecej witamin podawac.
      aaa... no i nie ma problemu 'klaczka' smile
      • malen_a Re: Pytanie u suchą karmę 06.10.05, 12:03
        ale oczywiscie dostaja takze karmy 'mokre', gotowane skrzydelka kurczaka, surowe
        mieso itp itd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka