Dodaj do ulubionych

sika na kołderki

07.02.06, 09:52
Mój Sylwi ma ok 9 miesięcy dokładnie nie wiem bo to znajda,jest u nas od
wrzesnia ,od kilku dni posikuje na pościel syna,potem idzie do naszej sypialni
i leje na naszą .Nikt mu krzywdy nie robi jest kochany zaakceptowany przez
wszystkich .Zawsze spał razem z suką na naszym łózku gdy nas nie ma w domu .U
syna w pokoju jest jeszcze szynszyla ale nia juz przestał sie interesowac.Co
robic musze wymienic kołdry bo zlane po sto razy i pranie juz nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • babka71 Re: sika na kołderki 07.02.06, 09:55
      Jak najszybciej wysterylizować, kocurek po prostu dojrzewa
    • ezra1111 Re: sika na kołderki 07.02.06, 10:00
      ezra1111 napisała:

> Mój Sylwi ma ok 9 miesięcy dokładnie nie wiem bo to znajda,jest u nas od
      > wrzesnia ,od kilku dni posikuje na pościel syna,potem idzie do naszej sypialni
      > i leje na naszą .Nikt mu krzywdy nie robi jest kochany zaakceptowany przez
      > wszystkich .Zawsze spał razem z suką na naszym łózku gdy nas nie ma w domu .U
      > syna w pokoju jest jeszcze szynszyla ale nia juz przestał sie interesowac.Co
      > robic musze wymienic kołdry bo zlane po sto razy i pranie juz nie pomaga.

Jest wysterylizowany od 3 miesiecy więc to chyba nie hormony a złośliwośc
      ,wygonić z sypialni czy czekac az mu świrek odejdzie
      • beali Re: sika na kołderki 07.02.06, 12:17
        Jeśli jest wykastrowany,w żadnym wypadku nie czekać,bo ten świrek z dnia na dzień staje się nawykiem,a jeśli już kotek wyrobi sobie nawyk,to klops,czyli jeszcze cięższa dla nas walka z siuraniem nie tam gdzie potrzeba.
        Wywalić kołdry,jeśli nie da się doprać,zapach jego siuśków musi zniknąć,posprawdzać żwirki,czy aby mu pasuje.Zastanowić się,czy z pęcherzem,nerkami jest wszystko w porządku-dlatego,że jeżeli z siku w kuwecie miał problem,nie mógł się załatwić,bolało go,może żle kojarzyć kuwetę.Przemyśleć sprawę pod kątem jakichś zmian w domu,stresu kotka,który może powodowac takie zachowanie /moja Majka lała na pościel,ale tylko moją,gdy obraziła się na mnie,miała żal o weta,zastrzyki,ból po wypadku,ja ją zawiodłam,trzymałam u weta,więziłam w koszu/.
        Potem już tylko nalezy sprawić,by kotek na nowo polubił kuwetkę,czyli nauczyc go w zasadzie od nowa obowiązku korzytania z niej,używając wszystkich metod,jakie stosuje się przy nauce czystości kociakawink Zanoszenie do kuwety,jak zauważycie,że kot ma ochotę na siku,można go przytrzymać do skutku,potem chwalenie,smakołyk,aby było łatwiej powinno się na czas nauki odizolowac kotka od newralgicznych miejsc-zakaz wstępu do pomieszczeń z łóżkami/ja nakryłam łóżko ceratą w tym czasie;-P/ i pościelą,można,jak widzi się,że kot chce siku,zamknąć go w małym pomieszczeniu,w którym nie ma nic do zlania, a stoją za to dwie kuwety/jedna/ czyściutkie-jak mu się chce wysika się tam na bank,jak troszkę posiedzi,potem głaski chwalenie itd.
        Przyuczając kotka na nowo do kuwety,nalezy pamiętać,że każde siku nie w kuwecie,jeśli jest tylko od razu zauważone, powinno być skorygowane jakąś 'karą'-w cudzysłowiu,bo wiadomo,że to nie ma być jakaś ostra kara,a pokazanie kotu,że zrobił źle.
        To nie złośliwość,koty takiego pojęcia nie znają,on ma taki sam,o ile nie większy problem z sobą,jak i Wy z nim w tym momencie.
        Z własnego doświadczenia wiem,że choć ciężka to walka,udaje się. Trzeba pilnować,obserwować kotka i mieć sporo cierpliwości.
        Powodzenia
        • ciszaprzedburza Re: sika na kołderki 08.02.06, 10:33
          Iść do weta.
          Posikiwanie w różnych miejscach kotów, które wcześniej były kuwetkowe, to
          najprostrzy sposób, w jaki zwierzak sygnalizyje problemy zdrowotne (np problemy
          z pęcherzem). Dobrze byłoby wcześniej spróbować złapać mocz do badania, a u
          weta zrobić badania krwi z profilem nerkowym.
    • dzingiel Re: sika na kołderki 08.02.06, 12:36
      pościel bez zapachów, każdy centymetr pościeli spryskany 10 litrami ochydnego
      spraja śmierdzącego (ja używalem Adidas Intensive antyperspirant) lub
      antykotowego, do tego na miejscu gdzie sika rozsypywać trochę suchej karmy.
      warto też chować pościel gdy się już definitywnie wstaje.
      • wiesia.and.company Re: sika na kołderki 08.02.06, 16:19
        A może jednak dojrzewa i wydaje mu się (skoro po kastracji to się tylko wydaje),
        że poznaczy teren i da szynszyli do zrozumienia, że ma do tego rewiru większe
        prawo. Może szynszyla pachnie jakoś dziewczynką? Albo samcem rywalem?
        Generalnie lepiej przykrywać pościel folią aluminiową albo płachtą malarską ,
        (na którą można dodatkowo położyć skórki pomarańczy, ziarna pieprzu - nie musi
        być ta odstręczająca zapachowo blokada, ale może być jako dodatek), dodatkowa
        kuweta w pokoju syna lub zaraz za drzwiami z miałkim żwirkiem - może gatunek
        żwirku się znudził, albo lepi do łapek, czyli podłoże nie pasuje. Oj, powody
        mogą być różne, na ogół są.
        Pomyśl, od jakiego czasu tak jest i co nastąpiło tuż przed...
        Pozdrawiam
    • ezra1111 Re: sika na kołderki 09.02.06, 09:12
      Sylwi dostał całkowity zakaz wstępu do naszych sypialni,jedynie w salonie
      przesiaduje razem z nami,tam nie ma kołderek wiec nie ma na co sikać.O 6 rano
      drapie w drzwi i dobija sie do pokoju,ale ja jestem cierpliwa i nie mam zamiaru
      go wpuszczać.Kuwete odwiedza i grzecznie siusia Wieczorami nie dostaje fazy
      skakania po fotelach,plecach i czepiania sie gdzie popadnie oraz maltretowania
      ogona naszej suki co wczesniej uznawalismy za normę ,chyba ta kara do niego
      dotarła,ale na jak długo .Nie mam zamiaru jak na razie mu odpuszczac i pozwalac
      na pobyt w sypialni
      Za wszystkie rady i sugestie serdecznie dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka