19.05.06, 16:17
Niby moja Mela je dobre karmy, które powinny chronić jej zęby, ale to nie
wystarcza. Bo smrodek się pojawił i utrudnia nam to nasze codzienne
zabawy...wink. Nie chcę też żeby jej się coś popsuło, zwłaszcza, że dopiero co
wymieniła ząbkiwink. Wet polecił kupić pastę i szczoteczkę, jednak nie polecił
jaką.

Możecie mi polecić jakieś preparaty pomagające dbać o higienę kociej jamy
ustnej? Czego używacie?

Mogłabym w sumie iść do zoologika, ale tam powiedzą mi o tym z czego mają
najwięcej zysku, a nie o tym co najlepsze.
Obserwuj wątek
    • balbina_alexandra Re: Zęby 19.05.06, 18:03
      Ja używam tej pasty:
      www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4648&action=prod
      a szczoteczki kupiłam zwykłe trixie - ale jakieś takie za wielkie są, a mały ma
      niewielką paszczę. No szczęśliwy to nie jest niestety, ale mimo młodego wieku
      problemy już są...
      Mam też spray Beapharu, aplikuję delikatnie zakraplaczem, bo Reksio psikaczy
      nienawidzi organicznie...
      • kirke18 Re: Zęby 22.05.06, 08:39
        Acha! i ja też dzięki- skorzystamy smile))
    • agataj16 Re: Zęby 20.05.06, 10:27
      Dziękiwink. Nie pozostało nic innego jak lecieć do sklepu. Szukałam tego w kilku
      sklepach internetowych i oprócz tego co podałaś nigdzie nie ma.
      • eury1 Re: Zęby 22.05.06, 08:55
        My uzywamy pasty firmy Beaphar,w komplecie była szczoteczka smile
    • agataj16 Re: Zęby 25.05.06, 16:54
      Ech chyba będę musiała jednak skorzystać ze sklepu internetowego. W moim
      zoologiku babsztyl mi powiedział, żebym przestała wymyślać jakieś pasty dla
      kotów, bo takich nie ma, w końcu kot sobie zębów umyć nie da.

Może i nie da, ale musi myć. A pasty są, bo w końcu gdyby ich nie było, to ani
      nie byłoby ich w sklepach interentowych, ani wet nie kazał kupić. To jej
      powiedziałam, ona się oburzyła.

Chyba zmienię sklep, albo przerzucę się na internetowywink.
      • miranda8 Re: Zęby 26.05.06, 08:44
        ja kupiłam paste i weta, jak moja kota miała zapalenie dziąseł przy wymianie
        ząbków. Oj strasznie śmierdziało z pyszczka.
        A ta paste to niestety nie pamiętam jak sie nazywa, niepolskie bynajmniej, a
        pastę mam ankładac na ząbki, zamknąc paszczkę i masować dziąsła przez skóre...
        czasem sie udaje, ale w większości przypadków to kota zdązy to wylizac
        wszystko. Ale to nei problem, bo ta pasta jest jadalan, działa tez dobrze na
        trawienie
        • kirke18 Re: Zęby-Mirando... 26.05.06, 09:00
          a kiedy Twój kocio zmieniał zęby? Bo moja Kacia ma pół roku, ale coś
          pośmiarduje jej ostatnio. Jak byłam wczoraj u wet, to powiedziała, że to
          normalne, bo kot ma dietę wysokobiałkową i stąd "zapach", ale jakoś mnie to nie
          zadowoliło. Kupiłam Katii chrupki czyszcące zęby, troszkę mniej "zionie", po
          pierwszym kupię tę pastę także. Ale żadnego zapalenia wet nie zauważyła, no bo
          chybaby zauważyła, jako wet wink? No i sama ma kota... Nie wiem co o tym
          myśleć...
          • mirmunn Re: Zęby-Mirando... 26.05.06, 21:34
            Ponieważ mój Maksio jest już starszym panem (8 latek) i do szczoteczki i pasty
            raczej nie ma szans go przyuczyć, (za duży stres byłby) używam sprayu do
            pyszczka. Wygodny, tyko kocik się boi przy pierwszym psiku. Z pyszczka nie
            smierdzi już po kilku zabiegach, ząbki czyste, bez osadu (rozpuszcza przy
            regularnym używaniu). Ja mam akurat Deodent za 14 zł, sa też Beapharm( nie
            wiem, czy nie przekręciłam nazwy)za 30 zł. Ale wetka poleciła mi akurt ten.smile
            Oprócz tego stosuję Sachol do smarowania (w aptece dla ludzi 7 zł)- kiedy kot
            czasem ma podrażnione dziąsła. Ale jeśli Kicia malutka, to przyzwyczajenie jej
            do czyszczenia pastą to świetne rozwiazanie (czyszczenie+ nagroda)jako
            skuteczna profilaktyka - oszczędzi ci wielu kłopotów. Mój Max ma skłonnośc do
            kamienia i zapaleń dziąsełek, więc wiem , co mówięsad To duży problem dla kocika.
            A pastę kup przez net lub zamów u weterynarza. Jak u ludzi - jeden ma kłopot z
            kamieniem i lata na zabiegi do dentysty, drugi w ogóle go nie ma .
            Chrupki czyszczące zęby są też dobre jako wsparcie profilaktyki - mój kot je
            lubi, można mieszać z innymi karmami.
            • mirmunn aha, a co do szczotki, to wetka doradzała taką dla 26.05.06, 21:36
              malutkich dzieci - bo kocie są po około 30 zł, (podobno,) a efekt ten samsmile
    • kirke18 Re: Zęby 29.05.06, 08:34
      No i miałam rację- smrodek wziął się przez zmianę zębów- Katia wymienia ząbki
      na stałe co może być przyczyną lekkiego stanu zapalnego. Uffff... Pomogło-
      chrupki czyszczące zęby i sachol. A w sobotę znalazłam kiełka smile. Dziś
      zdecydowanie ładniejszy zapaszek. Pozdrawiam.
    • lidia1001 Re: Zęby 29.05.06, 17:56
      Mojej Zuzi kupiłam taką pastę po usuwaniu kamienia
      www.zwierzaczek.pl/shop/?p=2&id_product=942
      i nakładam patyczkiem higienicznym, bo do takiego małego pyszczka żadna
      szczoteczka by nie weszła, a do tego Zucha zaciska usta jak tylko widzi, że mam
      zamiar grzebać jej w pyszczku.
    • annb jak to dobrze ze 12.07.06, 09:55
      jest wyszukiwarka na forum
      smile

dzisiaj mam kupic pastę do zebow dla koty
      kota ma odsloniete szyjki i wrazliwe dziasla
      wiem juz czego mam szukac smile
      • kirke18 Re: jak to dobrze ze 12.07.06, 13:00
        smile no to po dwóch miesiącach używania pasty M&CH ,koszt 36 zł, żadnych
        większych smrodków nie odnotowujemy. Katia zlizuje z apetytem ok.1 cm dziennie
        wprost z tubki. Pozdrawiam
        • annb zapisalam 12.07.06, 13:02
          m&CH i po pracy do karuska

szczoteczki nie uzywasz?
          bo znając małą i tak nie da sobie nic
          do paszczęki włozyc
          • kirke18 Re: zapisalam 13.07.06, 09:59
            ta pasta M&CH nie wymaga szcotkowania, wystarczy, że kot zjada pastę, samą albo
            z pożywieniem. Moja lubi samą i zlizuje z tubki. I nie "zionie" wink))
            smrodkiem. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka