Dodaj do ulubionych

drapać panią??

08.01.07, 21:38
Ivo od pewnego czasu reaguje na głaskanie przeze mnie gryzieniem i drapaniem.
Tzn. jak zaczynam go głaskać łapie moją rękę w przednie łapy i gryzie mi
dłoń - dośc mocno niestety - jak sie przez chwilę nie ruszam to liże ale jak
tylko próbuję zabrac rękę natychmiast gryzie i drapie a nawet kopie tylnymi
łapami!! I teraz nie wiem czy to rodzaj jakiejś wyrafinowanej kociej
pieszczoty czy mu czymś podpadłam? Pozostałych członków rodziny tez czasem
dziabnie ale mnie sobie szczególnie upodobał sad(
Trzepnąc go przez łeb czy znosic z powagą godna lepszej sprawy wink)

Y.
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: drapać panią?? 08.01.07, 21:44
      Uli tez mnie tak traktuje. I tylko mnie, nie-weza zostawia w spokoju. Smieje
      sie z tego, ze biedak nie moze mi myszy przyniesc, to przynajmniej mnie podgryzie.
      Jezeli twoj kot nie gryzie cie mocno, to moze mu pozwol, jezeli to lubisz, ale
      jezeli nie, to daj mu to do zrozumienia.
      • mist3 Re: drapać panią?? 08.01.07, 21:54
        raczej nie powinno się pozwalać kotu na gryzienie własnej szanownej osoby - kot
        to nie człowiek i nie zrozumie, jeśli będziemy mu na to pozwalać, a potem jak mu
        zęby urosną (albo nabierze siły w szczękach) przestanie się to nam podobać. Jak
        tylko kot w czasie zabawy zaczyna cię gryźć - daj mu jakąś inną zabawkę do
        gryzienia (u mnie sprawdza się pluszowy delfin - dość duży, żeby kot mógł go
        objąć łapkami, dość mały, żeby moja strachliwa kotka się nie przeraziła), jeśli
        to nie pomaga (szerokie źrenice, uszy z tyłu, kot w amoku) - po prostu przestań
        się z nim bawić, odejdź, nie nawiązuj kontaktu wzrokowego, jeśli i to nie pomoże
        - eksmituj kota z miejsca zabawy albo pacnij (lekko) palcem u nasady nosa - tak
        jak zrobiłaby to kocia mama.
        Mój znajomy tak wytresował swoją kotkę, że jak ubierał kuchenną rękawicę - ona
        wiedziała, że wtedy może gryźć i szaleć, a i jemu krzywda się nie działa.

Jeśli chodzi o głaskanie, to może ostatnio dawałaś kotu tabletki, wyczesywałaś
        go albo inną 'krzywdę' mu robiłaś i kot cię z tym kojarzy. Może też po prostu
        nie lubi twojego sposobu głaskania - moja kotka dawniej lubiła tylko moje
        głaskanie, od innych uciekała - po prostu inni robili to zbyt gwałtownie jak na
        jej gust. Teraz zresztą też daje się głaskać tylko mnie i mojej siostrze, od
        czasu do czasu ze 2 głaski wytrzyma od mamy. Taki typ kota, kot jednego
        właściciela - zdarzają się.
        Może głaskasz ją za długo - jak kot zaczyna machać ogonem to lepiej przestać, bo
        to znaczy, że zaczyna być zniecierpliwiony.
        • biljana Re: drapać panią?? 08.01.07, 22:03
          kot Maja nie gryzie, bo jest to kot - zdaniem mojej siostry - najgrzeczniejszy i
          najmadrzejszy na swieciesmile)
          ale za to kot Gucio wykazuje dokladnie opisany przez ciebie sposob gryzienia z
          obejmowaniem lapkami i kopaniem tylnymi nóżkamismile
          tak nawiasem mowiac zostal on nauczony gryzienia przez moja mame, ktora - z
          racji tego, ze Gucio jest rekonwalescentem - pozwala mu totalnie na wszystko.

Ja mu na gryzienie nie pozwalam. Jak tylko zaczyna, slyszy komunikat: poczatek
          gryzienia oznacza koniec zabawy dla kota wink a ja sie od niego odwracam. Powoli
          zaczyna kumac, ze nie wolno mnie gryzc. Z naciskiem na powoli smile)) Niestetysmile
          • ewung Re: drapać panią?? 09.01.07, 07:48
            moja Rózia też tak czasem robi, ja wtedy przestaję ruszać ręką i potem ją
            zabieram. W sumie to ja to nawet lubię. Nie robi tego mocno, ja juz się
            nauczyłam ja powstrzymywac i czasem się tak chwilkę bawimy smile
            Dokładnie coś takiego robiła też kiedy dołączyła do moich kici trzecia Łatka.
            Przez jakiś czas Rózia robiła jej falę w ten sposób. Łapała ja i drapała
            tylnymi łapkami. To się nazywało "zabawa" smile
    • annb Re: drapać panią?? 09.01.07, 08:48
      mała się tak bawi-ale sladów nie zostawia
      a gaba? próbuje ale się to kłoci z jej systemem wartości wink
      bo tylne nogi az się rwą do rowerka ale gryzc panią?
      nie mozna .i tak parę razy pokreci łapkami a pozniej przestaje
    • boe_ Re: drapać panią?? 09.01.07, 09:09
      yaspis, twoj ruch reki prowokuje kota ale mysle ze mozesz przestac sie
      przejmowac - to nic osobistegosmile
      koty w ten sposob walcza z innymi kotami - wgryzaja sie w kark i wbijaja pazury
      a tylnymi lapami silnie kopia...mlode koty czesto w ten sposob sie bawia
      podswiadomie zaprawiaja sie w boju "na wypadek wojny" - czyli tak zwane "bawiac
      uczy" smile oczywiscie do cwiczen potrzebny jest sparring partner no a skoro nie
      ma drugiego kota...

dopoki nie pojawil sie gizmo, furio namietnie trenowal na mnie...teraz gryza
      sie, kopia i tarzaja we dwojke, a do mnie to przychodzi sie tylko na
      glaskanko...polecam!smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka