Dodaj do ulubionych

Trudna decyzja

01.02.07, 13:08
No i niestety skończyły się regularne rujki u naszej Gaji. Jeśli ktoś nie
czytał moich poprzednich wątków to Gaja jest kotką rodowodową i mieliśmy
zamiar założyć hodowlę, ale...obecnie wykańczany domek, mamy za dużo problemów
na głowie i nie było czasu na wystawy, nie będzie czasu także przez najbliższe
pół roku, a z nią coraz trudniej wytrzymać. Wczoraj podjęłam decyzję o
sterylizacji, no cóż wielka szkoda sad(
Obserwuj wątek
    • annb Re: Trudna decyzja 01.02.07, 14:16
      isztar.6 mozesz ją wystawiac jak kastratke
      nauczyc sie wystaw, oswoic sie z tym wszystkim
      a pozniej zalozyc hodowle z drugą kotką
      • joisana Re: Trudna decyzja 01.02.07, 14:20
        Możesz też zaryzykowac antykoincepcję hormonalną, weci mają coraz większą
        wprawę w jej serwowaniu, na dłuższą metę bym nie polecała, ale taki jeden rok,
        aż Wam sie wyprostuje sytuacja w domu, nie zaszkodzi, nie popadajmy w przesadę.
        Zapytaj znajomego weta co sądzi i co poleca.
        • isztar.6 Re: Trudna decyzja 01.02.07, 18:08
          Jednak zrobimy raczej tak jak napisała annb, bardzo długo dojrzewaliśmy do
          takiej decyzji. Gaja ma rujki od 4 miesiąca życia, obecnie ma 13 miesięcy i już
          trzykrotnie wyciszaliśmy ją hormonami podczas rujki, boję się podawać hormony
          regularnie. Przeszkodą jest także to, że planujemy kolejnego potomka na nowy
          domek, więc tym bardziej czasu na wystawy nie będzie smileNiestety to nie jest
          odpowiedni moment, może kiedyś... tylko inna rasa bo Gaja to syberyjska neva a
          kolejna kotka będzie brytyjska.
    • isztar.6 Re: Trudna decyzja 01.02.07, 19:24
      Poszłam do weterynarza umówić się na zabieg kastracji i zgłupiałam od tego co
      usłyszałam, a mianowicie że kotkom nie wycina sie macicy tylko jajniki i że on
      inaczej nie robi i nie słuszał żeby inny weterynarz w Bielsku wycinał także
      macicę?!?!
      • mist3 Re: Trudna decyzja 01.02.07, 19:32
        Jajniki to się często wycina ale kotkom bezdomnym - taki zabieg jest mniej
        inwazyjny i szybciej dochodzą do siebie, a to w ich przypadku bardzo ważne. Ja
        na Twoim miejscu poszukałabym pędem innego weta.
      • biljana Re: Trudna decyzja 01.02.07, 19:33
        isztar, to podrzuć mu ten link, żeby się pan doktor trochę podszkolił:
        www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html
        • isztar.6 Re: Trudna decyzja 01.02.07, 19:47
          Ale ja próbowałam z nim rozmawiać, to mnie wyśmiał i powiedział, że w internecie
          to różne bzdury piszą i że macicę to się wycina sukom?!?! I że każdy wet w
          Bielsku tak przeprowadza zabieg?!?
          • isztar.6 Re: Trudna decyzja 01.02.07, 20:08
            Już umówiłam się gdzie indziej, lekarz uwierzyć mi nie chciał, że inny wet mógł
            mi tak powiedzieć. No cóż do tamtego weta chodziłam od początku, ale już więcej
            nie pójdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka