Dodaj do ulubionych

Kot mi śmierdzi

28.09.08, 17:57
Od wczoraj jak przytulam belwedera czuję dziwny zapach - śmierdzi
czymś i to okropecznie. nie zlokalizowalam w domu źródła smrodku w
którym mógłby się wytarzać - był ostatnio na czyszczeniu kamienia z
zębów i miał narkozę - czy to możliwe ze to pozostałości po tym? czy
mi się kot psuje?
Obserwuj wątek
    • paulina.galli Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 18:41
      moj stary kot (Felek) kiedys zaczał "smierdziec" - cos jak psutym miesem uncertain
      Dokladne ogledziny pozwolily zlokalizowac paskudny ropień w ...uchu
      Skonczylo sie na czyszceniu ucha pod narkoza (byla przetoka)

Obejrzyj dokladnie czy nie ma czegos w uszach, pyszczku, na poduszkach łapek.
      Mozliwe tez ze sie wytarzal jednak gdzies - tyle tylko ze koty (w odrocznieniu
      od psow) nie tarzaja sie w smierdzacych rzeczach...
      • paulina.galli Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 18:43
        ps. w szukaniu zrodla zapachu najlepszy bedzie nos - trzeba obwachac np. uszy bo
        jakies paskudztwo moze siedziec glebiej i nie byc widoczne/ wyczuwalne
        • scrivo Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 19:42
          No co za wątek, jakbym sama go napisała. Moja znajda Franko śmierdzi...spod ogonasad i to pomimo iż dupsko ma przecierane wilgotną szmatka, a myty jest w sposób iście matczyny przez Norkę pod tym ogonem). A smrodek jest. Czy to dlatego ze to facet? Bo Norka niegdy nie wydzielała z siebie takich zapachów. Jutro wet, moze zapytam. Obwąchałam, lekki zapaszek z uszek które po świerzbie się leczą, ale to nie to. Wyraźnie źródło zapachu znajduje się z drugiej strony... ufff...
          • annb Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 19:46
            bzc moze ma zatkane gruczolz przzodbytowe
            to jest taki charakterystyczny zapach
            • nastja Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 21:16
              o kurde, jak go złapie to obwącham dokładnie. A jak nie przestanie
              jutro smierdzieć to do weta pojedzie... wystraszyłam sie tego
              ropienia...
              • paulina.galli Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 21:43
                złap i obwachaj koniecznie
                ja wlasnie tak wyweszylam ten ropień - z zewnatrz nic nie bylo widac
                kot byl troche osowiały i oklapniety (ale byly wtedy ogromne upały a kot juz
                starszawy wiec sadzialm ze meczy go temperatura)
                Glaszczac go poszulam fetorek zepsutego miesa - zaczelam "niuchac" intensywniej
                i zlokalizowalam zrodlo zapaszku w uchu
                po wywinieciu ucha smrodek byl juz bardzo przykry i zauwazylam cieknacy
                ropskiem ropien

kota za kark i do weta - na szczescie skonczylo sie wszystko ok

ps. moga tez byc to - jak wyzej napisala forumowiczka- zatkane gruczoly
                okolodbytnicze - nigdy nie mialam takiego kota wiec nie wiem "jak to pachnie"
                ale slyszalam ze tez potrafi to smierdziec (a kot dodatkowo czyszczac je
                rozprowadza po siersci)
                • scrivo Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 21:48
                  taaaa... rozprowadził mi dziś po sierści i po moim sweterku, smierdziel jeden. A ręce mysłam dobre parę minut. Choć mój zmysł powonienia ponoć jest nienormalnie nadwarażliwy więc biorę poprawkę na to że przesadzam. Ale dam znać co powiedzą u weta.
              • muraszka1 Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 21:48
                dzialkowemu kotkowi tez smierdzi z mordki,slini sie okropnie,kotek
                nie ma juz prawie zebow,tylko jak go moge dostarczyc do weta sad
                usilowalam przemycic w karmie polecany antybiotyk ale pudlo,
                czy sa jakies bezzapachowe antybiotyki,ktore mozna podac do karmy?
                • krokodyl_13 Re: Kot mi śmierdzi 28.09.08, 23:00
                  Zawsze zamiast tabletki można podać antybiotyk w zastrzyku niektóre działają
                  dłużej i nie trzeba codziennie jechać do weta. Leków nie podaję w karmie bo nie
                  wiadomo ile zje. Prosto do pyszczka i czekam długo czy nie oszukuje. Na razie ja
                  wygrywam.
                  • nastja Re: Kot mi śmierdzi 29.09.08, 16:55
                    wasze koty śmierdzą bardziej normalnie, mój śmierdział na karku i to
                    jakby lekami... może to rzeczywiście po tym znieczuleniu... teraz mu
                    jakoś przeszło trochę i zapaszek nie jest intensywny... a uszy w
                    porządku, nic się z nich nie wydobywa - ani zapach ani ropa. kot
                    zachowuje sie bezczelnie kwitnaco. co ja mam o tym myśleć? może
                    rzeczywiście coś se w ten kark wtarł...
                    • scrivo wet powiedział że 29.09.08, 20:31
                      u małego Franko to gruczoły służące znakowaniu terenu (atawizm) są zatkane. więc bingo, któras z was tak też pisała. po przeczyszczeniu tychże oraz umyciu dupska w domu ciepłą wodą zapach zniknął. CO za ulga!!!
                      • annb wiedzialam ;) 29.09.08, 20:39
                        przerabialam i przerabiam to z gabą niestety
                        • scrivo Re: wiedzialam ;) 29.09.08, 20:40
                          jejku to dziewczyny tez tak mają???????????
                          • annb Re: wiedzialam ;) 30.09.08, 08:07
                            tak
                            z tym ze u mojej gaby to wyglada niefajnie bo ona sobie wylizuje a
                            raczej wyrywa ogon
                            niedawno odpuscilo po wykąpaniu
                            jak sie odrobie z astmą srebka, szczepieniem tymczasow srebrnych
                            (śtuk śtyry) to z nią wróce do kolejnego czyszczenia
                            • nastja przestał śmierdzieć 30.09.08, 17:45
                              a jednak to nie ropień ani inne paskudztwo . Belw przestał
                              śmierdzieć. Dziś już pachnie sobą. ale przy okazji dowiedziałam się
                              ze koty maja rózne problemy z zapachem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka