27.07.11, 18:03
Piekny cytat masz w stopce.

Powiedz, Manny, jak Ty to widzisz- czy sie Demokraci i Republikanie dogadaja w kwestii dlugu?
Ja uwazam ze zawyzenie dopuszczalnej stopy zadluzenia jest na dluzsza mete nieodpowiedzialne, z drugiej strony strasza nas ze jezeli Obama nie przekona Republikanow, to bedziemy mieli kolejny swiatowy kryzys finansowy.

Czyli wybor miedzy dzuma a cholera?
Obserwuj wątek
    • manny-jestem Re: Manny 27.07.11, 19:29
      Wiesz Mario, tak naprawde to nie będąc ekonomistą byłbym bardzo zadowolony gdybym miał okazję usiąść sobie z jakimś nie powiązanym politycznie fachowcem i mógł pociągnąć go za język czy rzeczywiście jeśli limit stopy zadłużenia nie zostanie podwyższony to nastąpi koniec świata . Jako laik bowiem kierując się , wydaje mi się, zdrowym chłopskim rozsądkiem, taki koniec świata wcale nie jest konieczny. Bez podwyższonego limitu rząd będzie musiał spłacać to co musi- czyli przede wszystkim odsetki od długu - a przestanie co nie musi, a to może nie było by takie złe. Oszczędzić można by miliony , które teraz idą na najróżniejsze głupstwa jak, na przykład, badanie nad rozrodczością motyli w California, czy podobne. Nie mówiąc o tysiącach biurokratów, których wcale nie potrzebujemy. Tu pewnie oszczędności byłoby na lata funkcjonowania tych ważnych agencji rządowych bez potrzeby podnoszenia stopy. Tyle jestem pewny że panujący nam marksista woli rozwalić całkiem amerykańską gospodarkę niż zgodzić sie na głebokie cięcia wydatków rządowych.

Tak naprawde między młotem i kowadłem to stoi republikąński marszałek sejmu John Boehner, który z jednej strony jest pod presją aby pójść na kompromis a z drugiej jest pod naciskiem dużej grupy kongresmenów i wyborców aby na taki nie iść. Jeśli na kompromis pójdzie najprawdopodobniej zmarginalizuje to Republikanów na długie lata bo stracą poparcie Tea Party. A jeśli nie pójdzie to Demokraci, a co ważniejsze, media go obraczą odpowiedzialnością za wszelkie konsekwencje co może zaoowocować podobnym skutkiem.

Co powinien zrobić? Sam nie wiem. Myślę że jest duża róznica między rzeczywistoscią a tym jak ją przedstawiają media. Problem w tym cała masa wyborców jej nie widzi.

Osobiscie myślę że z kryzysu nie wyjdziemy dopóki nie rozmontowane zostaną państwa socjalistyczne i u nas i w UE. To nie jest kryzys kapitalizmu tylko "welfare state" właśnie. Dopóki istnieje dopóty będziemy walkować się w niedorozwoju. Tylko że media naszej cywlizacji opanowała lewica, która przedstawia ludziom wizję zupełnie odmienną.
      • maria421 Re: Manny 27.07.11, 20:01
        Manny, w Niemczech socjal jest o wiele bardziej rozbudowany, a pomimo tego Niemcy nie tona w dlugach, wiec nie wiem czy naprawde wszystkiemu jest socjal winny.

Ja zycze Ameryce zeby wyszla z kryzysu, zeby byla silna jak dawniej i mam nadzieje ze Ameryka da sobie rade.
        • wkkr To nie socjal tylko wojny 27.07.11, 20:05
          po za tym zapominasz o potężnym długu prywatnym.
          • manny-jestem Re: To nie socjal tylko wojny 27.07.11, 21:04
            Co do wojen to zgoda , ale dlug prywatny tu nie ma nic do rzeczy.
        • manny-jestem Nie wiem czy nie tonie 27.07.11, 21:03
          wprawdzie 76% PKB to niewatpliwie nie 99% ale tez niezle.

tinyurl.com/42m87rw
    • manny-jestem No i dogadali sie 01.08.11, 18:16
      i wyglada na to ze beda tylko ciecia i zadnych nowych podatkow.
      • maria421 Re: No i dogadali sie 01.08.11, 19:05
        manny-jestem napisał:

> i wyglada na to ze beda tylko ciecia i zadnych nowych podatkow.
        >
        Dobrze ze sie dogadali.
        • rek888 Re: No i dogadali sie 01.08.11, 19:43
          Osobiscie myślę że z kryzysu nie wyjdziemy dopóki nie rozmontowane zostaną państwa socjalistyczne i u nas i w UE. To nie jest kryzys kapitalizmu tylko "welfare state" właśnie. Dopóki istnieje dopóty będziemy walkować się w niedorozwoju. Tylko że media naszej cywlizacji opanowała lewica, która przedstawia ludziom wizję zupełnie odmienną.

??????????????.Macie panstwa socjalistyczne,ktore spowodowaly kryzys .oswiec mnie jakie to sa "u was". Zreszta nie mam pojecia jak mozna rozmontowac panstwo tak w realu.Pamietam jak komuna zarzucala Solidarnosci ,ze chca rozmontowac panstwo-ale to byla ich nowomowa.
          • rek888 Re: No i dogadali sie 02.08.11, 10:26
            Osobiscie myślę że z kryzysu nie wyjdziemy dopóki nie rozmontowane zostaną pańs
            > twa socjalistyczne i u nas i w UE.

I dalej czekam na odpowiedz na pytanie ,ktore postawilem w moim poprzednim wpisie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka