Dodaj do ulubionych

Lepszy sort w akcji

11.05.17, 18:09
Politycy spod znaku lepszego sortu, wyższych wartości moralnych itd. śmiali się z chorego człowieka:

wyborcza.pl/7,75968,21794687,chamstwo-w-panstwie-czyli-jak-posel-suski-ponizal-chorego-swiadka.html

Mam nadzieję, że będziecie w stanie przeczytać całość...
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Lepszy sort w akcji 11.05.17, 18:42
      Niestety, wyczerpalam juz limit.
      • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 11.05.17, 18:51
        maria421 11.05.17, 18:42
        Niestety, wyczerpalam juz limit.

proszę bardzo:

Poseł PiS Marek Suski podczas ostatniego przesłuchania komisji śledczej ds. Amber Gold dał popis chamstwa. Świadka, który niedawno przeszedł ciężką chorobę, poniżał, a w końcu wysłał na "terapię grupową".
        Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej

W środę po południu przed komisją stanął Tomasz Kądziołka. W 2012 r. przez 8 miesięcy pełnił obowiązki szefa Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Zadaniem ULC był nadzór nad działalnością linii lotniczych OLT, założonych przez Marcina Plichtę, właściciela Amber Gold.

Przed złożeniem zeznań Kądziołka powiedział, że ze sprawą linii OLT zetknął się przed 5 laty. – Poza urzędem jestem parę lat, nie posiadam danych archiwalnych, z których mógłbym skorzystać, a 1,5 roku temu przeszedłem ciężką chorobę, która mocno ograniczyła moje umiejętności. Chciałbym prosić, by zostało to wzięte pod uwagę – powiedział.

Świadek na pytania odpowiadał z trudem, ale mimo kłopotów z pamięcią i koncentracją starał się robić to jak najdokładniej. Suskiego podnieciło, że córka Kądziołki pracowała jako stewardesa w liniach OLT. Poseł (i wiceprzewodniczący komisji) nie przyjął tłumaczenia, że była zatrudniona wcześniej w liniach, które spółka Amber Gold kupiła. Dla Suskiego i posłów komisji był to główny temat przesłuchania i dowód na „podejrzane relacje” z gdańskim parabankiem.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Suski rozgryzł aferę Amber Gold? Michał Tusk żąda przeprosin i zadośćuczynienia

Suski przepytywał świadka o ceny biletów oferowane przez OLT. – Jadąc do pracy, widziałem te reklamy [z cenami OLT], tutaj na komisji państwo zwracaliście na to uwagę – przypominał sobie Kądziołka.

– Ale dziś pan to widział? - kpił Suski.

Kądziołka spokojnie tłumaczył, że niskie ceny biletów OLT nie oznaczały, że loty miały być z założenia nieopłacalne. Mówił, że gdy na rynek wchodzą nowe linie, to nawet przez kilka lat działają na granicy zysku, by zdobyć klientów. Powoływał się na specjalistów od transportu. Suski zażądał nazwisk „tych pana specjalistów". – O ile pan oczywiście pamięta, bo z pamięcią u pana krucho – komentował.

– To było dawno... nie pamiętam – próbował się usprawiedliwiać świadek.

– Dawno i nieprawda – odparł Suski. I tak dalej.

Na poniżające świadka zachowanie Suskiego nie zareagował żaden z członków komisji. Jej przewodnicząca Małgorzata Wassermann dokładała się jeszcze, podsumowując prace ULC: „Po korytarzach się snuliście z załatwiaczami i coś tam załatwialiście". Albo: „Jakie to ma znaczenie, stan był wszędzie taki sam, czyli beznadziejny".

Na koniec Suski wysłał świadka na „warsztaty terapii zajęciowej".

Komisja ds. Amber Gold jest jedyną komisją śledczą w Sejmie tej kadencji. Wassermann i Suski nie kryją, że o aferze gdańskiego parabanku mają wyrobione zdanie: w publicznych wypowiedziach przekonują, że znaczącą rolę odegrali w niej Donald Tusk i jego syn.

Przesłuchanie Tusków dopiero przed nami, ale posłowie PiS już wiedzą... Wassermann popisuje się, pouczając świadków. Podczas przesłuchań ocenia ich zeznania i nie szczędzi epitetów. Nie ma to nic wspólnego z poszanowaniem prawa obowiązującym komisję śledczą.

Jednak poniżanie świadka, który uprzedził o swojej niedyspozycji, to nowa jakość. Świadczy o poziomie pytającego. Znacznie poniżej dna.

====================================

w świecie polityki wszyscy się wzajemnie poniżają... Suski za carycę jest jechany cały czas.... a przecież chodziło o konkretną osobę nazywaną "carycą" którą w pobliże Tuska wprowadził zeznający sędzia.

• maria421 Re: Lepszy sort w akcji 11.05.17, 19:18
          Dzieki, Azerko.

Susaki za "caryce" jest wysmiewany przez prase , w czasie sesji nikt go ponizajaco nie traktowal.
          • jureek Re: Lepszy sort w akcji 11.05.17, 19:25
            maria421 napisała:

> Susaki za "caryce" jest wysmiewany przez prase , w czasie sesji nikt go ponizaj
            > aco nie traktowal.

Wassermanówna zrobiła tylko znaczącą minę :)
            Nie mam jej tego za złe, bo na jej miejscu też bym nie wytrzymał.
            • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 11.05.17, 19:29
              jureek napisał:

> Wassermanówna zrobiła tylko znaczącą minę

Wassermanówna się śmiała , bo to było komiczne.... ale powinna przywołać pana sędziego do powagi. Sądzę, że udzielona przez sędziego odpowiedź została potraktowana jaki uchylenie się....
              • wkkr Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 11:54
                Zeznajaćy wyraźnie powiedział że nie zna tej carycy o której mowa, zna tylko inną....
          • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 11.05.17, 19:26
            maria421 napisała:

w czasie sesji nikt go ponizaj
            > aco nie traktowal.

ja uważam, że pan sędzia który był przesłuchiwany swoimi "żarcikami" poniżył Suskiego.
            Pytanie o "carycę" było dokładnie wyjaśnione, osoba określona, a pan sędzia sobie kpił.....

Zresztą poniżanie przeciwnika nobilituje poniżającego - taki mamy dziś świat. Posłowie się w tym poniżaniu prześcigają...
            • jureek Re: Lepszy sort w akcji 11.05.17, 19:31
              a000000 napisała:

> Zresztą poniżanie przeciwnika nobilituje poniżającego - taki mamy dziś świat.
              > Posłowie się w tym poniżaniu prześcigają...

Czyli Suski usprawiedliwiony? Tak?
              • stephen_s Re: Lepszy sort w akcji 11.05.17, 19:41
                Azerko, ale weź Ty nie kręć, tylko odnieś się do sytuacji, że Suski ewidentnie poniżał osobę, która przeszła ciężką chorobę (wylew, jak rozumiem)...
                • maria421 Re: Lepszy sort w akcji 12.05.17, 20:32
                  Posel Zelek nie uznaje obywateli postulujacych referendum w sprawie reformy szkolnictwa za obywateli?

www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/popoludniowa-rozmowa/news-jacek-zalek-po-zaplatala-sie-we-wlasne-nogi,nId,2392140

Tenze posel mowi, ze referendum ma sens jako konsultacja spoleczna przed ustawa, a nie kiedy ustawa juz jest gotowa.
                  Tym samym podwaza sens referendum zatwierdzajacego zmiane konstytucji zgodnie z art. 235 punkt 6 konstytucji.

• stephen_s Re: Lepszy sort w akcji 12.05.17, 22:31
                    Zaraz zaraz! Jak ludzie chcieli referendum w sprawie metropolii warszawskiej, to PiS twierdził, że żadne referendum nie ma sensu, bo ustawy nie ma. Tutaj zaś wychodzi, że jest dokładnie odwrotnie...

Ktoś tu się zaplątał :)
                    • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 19:25
                      stephen_s napisał:

> Zaraz zaraz! Jak ludzie chcieli referendum w sprawie metropolii warszawskiej, t
                      > o PiS twierdził, że żadne referendum nie ma sensu, bo ustawy nie ma. Tutaj zaś
                      > wychodzi, że jest dokładnie odwrotnie...

no bo jest odwrotnie..... w sprawie metropolii nie było żadnej propozycji ustawy, były tylko luźne sondowanie zdania obywateli, którzy powiedzieli NIE .... Ustawa zaś o szkolnictwie nie potrzebuje referendum i leży w gestii ustawodawcy - jest uchwalona, zatwierdzona.... czyli po ptakach... za późno panowie kodziarze się obudzili.
                      Moim zdaniem to samorządy nie chcąc tracić władzy i stołków protestują przeciw metropolii, a ludzie zdania nie mają.... ludziom to wisi....
                      Ja jestem zdania, że niezależnie od sympatii politycznych , każda stolica się rozwija w drodze włączania w swe granice okolicznych miejscowości.... zablokowanie tego mechanizmu to błąd.
                      • maria421 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 19:58
                        a000000 napisała:

> no bo jest odwrotnie..... w sprawie metropolii nie było żadnej propozycji usta
                        > wy, były tylko luźne sondowanie zdania obywateli, którzy powiedzieli NIE ....
                        > Ustawa zaś o szkolnictwie nie potrzebuje referendum i leży w gestii ustawodawcy
                        > - jest uchwalona, zatwierdzona.... czyli po ptakach... za późno panowie kodzia
                        > rze się obudzili.

Azerko, zdecyduj sie w koncu na jedna wersje- czy referendum jest potrzebne przed czy po, bo zaledwie w ubieglym tygodniu, kiedy Duda proponowal referendum w sprawie zmiany konstytucji popieralas jego pomysl, choc nie wiadomo bylo o jakie zmiany w konstytucji chodzi.

> Moim zdaniem to samorządy nie chcąc tracić władzy i stołków protestują przeciw
                        > metropolii, a ludzie zdania nie mają.... ludziom to wisi....

Jakby ludzie nie mieli zdania, to by nie protestowali np. w Opolu.

> Ja jestem zdania, że niezależnie od sympatii politycznych , każda stolica się r
                        > ozwija w drodze włączania w swe granice okolicznych miejscowości.... zablokowa
                        > nie tego mechanizmu to błąd.

Nieprawda. Najwieksze stolice europejskie juz dawno przestaly sie rozrastac administracyjnie poprzez przylaczanie okolicznych miejscowosci. Moja razem z nimi tworzyc okregi metropolitalne.
                        • ja.nusz Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 20:31
                          Proszę się nie wysilać, bo jeszcze jedna urbanistka caś bąknie.
                          Urbaniści(stki) = ludzie Urbana...
                        • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 23:27
                          maria421 napisała:

> Azerko, zdecyduj sie w koncu na jedna wersje- czy referendum jest potrzebne
                          > przed
                          czy po,

to zależy.... jeśli ustawodawca chce zapytać elektorat o zdanie - to przed. Jeśli ustawodawca chce zatwierdzenia (lub nie) propozycji, to po.....
                          Pytanie PRZED nie jest wymagalne, pytanie PO - jest wymagalne, gdy zmiana dotyczy kilku wyszczególnionych w ustawie spraw.

Nie rozumiem Cię...... w referendum naród wyraża swoje zdanie, swoją wolę..... od zadanego pytania w referendum zależy zakres tematu poddanego referendum..... przecież można zapytać, czy w ogóle zaczynać prace nad konstytucją, a gdy naród powie TAK, te prace rozpocząć.... przygotować nową ustawę zasadniczą o czym poprosić naród o zatwierdzenie....

> Jakby ludzie nie mieli zdania, to by nie protestowali np. w Opolu.

ale ja mówię o ludziach z podwarszawskich gmin a temat brzmi: METROPOLIA.

A co do Opola, to jestem przekonana, że protestują tylko działacze, którym umyka kasiora i władza.... oraz kilku zapiekłych totalnych wrogów nowej władzy... Dlaczego tak mówię? ano dlatego, że ten protest wydaje mi się pozbawiony instynktu propaństwowego za to obarczony jest lokalnym egoizmem.

Moja razem z nimi
                          > tworzyc okregi metropolitalne.

nie żartuj..... jaki to krąg metropolitalny może utworzyć Berlin czy Praga z ościenną wioską? Spytaj mieszkańców wioski czy chcą aby komunikacja miejska kończyła się na granicy ich wioski...
                          Zwłaszcza, że bogata gmina sobie poradzi.... ale gmina która nie jest sypialnią pracowników stolicy i nie ma profitów z podatków, sama sobie infrastruktury nie wybuduje...
                          Ja mieszkam w związku metropolitalnym.... dasz wiarę, że miasta nie są w stanie pogodzić się co do wspólnej komunikacji???? A gdyby to był jeden organizm miejski - nie byłoby problemu...
                          A tak mamy milion różnych biletów i trudno się połapać co i jak... I nie da się jednym autobusem przejechać metropolii....

• maria421 Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 08:35
                            a000000 napisała:

> to zależy.... jeśli ustawodawca chce zapytać elektorat o zdanie - to przed. Je
                            > śli ustawodawca chce zatwierdzenia (lub nie) propozycji, to po.....
                            > Pytanie PRZED nie jest wymagalne, pytanie PO - jest wymagalne, gdy zmiana dotyc
                            > zy kilku wyszczególnionych w ustawie spraw.
                            > Nie rozumiem Cię...... w referendum naród wyraża swoje zdanie, swoją wolę.....
                            > od zadanego pytania w referendum zależy zakres tematu poddanego referendum.....
                            > przecież można zapytać, czy w ogóle zaczynać prace nad konstytucją, a gdy naró
                            > d powie TAK, te prace rozpocząć.... przygotować nową ustawę zasadniczą o czym p
                            > oprosić naród o zatwierdzenie....

W pewnych przypadkach ustawodawca ma obowiazek zapytac obywateli o zgode i obywatel sie wypowiada w referendum ogolnokrajowym.
                            To jest referendum "po", czyli po tym jak Sejm np. podjal ustawe o zmianie konstytucji czy o wejsciu Polski do UE.
                            W innych przypadkach obywatel ( w liczbie co najmniej pol miliona) ma prawo wystapic do Sejmu o referendum w jakiejs sprawie, niezaleznie od tego czego ta sprawa dotyczy, czy dotyczy ona juz przygotowywanej ustawy czy jest pomyslem obywateli na nowa ustawe lub zmiane istniejacej. O zarzadzeniu referendum decyduje i tak Sejm.
                            W tym konkretnym przypadku sprawa jest prosta- obywatele w referendum mieliby sie wypowiedziec czy chca pozostawienia obecnego systemu (szkola podstawowa- gimnazjum- liceum), czy powrot do systemu szkola podstawowa- liceum. Jest to sprawa prosta i kazdy obywatel pewnie ma wyrobione zdanie na TAK lub NIE.
                            Tego nie mozna powiedziec o referendum w sprawie zmiany konstytucji, gdzie nie wiadomo co ma byc w niej zmienione.
                            Jeszcze raz powtarzam pytanie do Ciebie- jak Ty sobie taka ogolnokrajowa debate nad konstytucja KONKRETNIE wyobrazasz? Przez obowiazkowe zebrania wszystkich obywateli i dyskusje nad kazdym artykulem konstytucji?

> ale ja mówię o ludziach z podwarszawskich gmin a temat brzmi: METROPOLIA.
                            > A co do Opola, to jestem przekonana, że protestują tylko działacze, którym umyk
                            > a kasiora i władza.... oraz kilku zapiekłych totalnych wrogów nowej władzy... D
                            > laczego tak mówię? ano dlatego, że ten protest wydaje mi się pozbawiony instynk
                            > tu propaństwowego za to obarczony jest lokalnym egoizmem.

W tym temacie najlepiej zapytaj Jurka, on Ci najlepiej wytlumaczy jak jest w Opolu, bo cos mi sie wydaje ze piszesz tylko na podstawie Twoich wyobrazen w ktorych PiS ma zawsze racje, a wszyscy ktorzy sie tej racji sprzeciwiaja to "zapiekli totalni wrogowie nowej wladzy" ktorym chodzi o kasiore.

> nie żartuj..... jaki to krąg metropolitalny może utworzyć Berlin czy Praga z oś
                            > cienną wioską? Spytaj mieszkańców wioski czy chcą aby komunikacja miejska kończ
                            > yła się na granicy ich wioski...

Azerko, znow piszesz na podstawie Twoich wyobrazen....
                            A masz przyklady np. z Polski, ja Ci podam przyklad z mojej rodzinnej Lodzi, gdzie komunikacja miejska od kiedy pamietam siegala Aleksandrowa , Pabianic, Zgrzerza, Ozorkowa, Tuszyna, a te nigdy nie zostaly wchloniete administracyjnie przez Lodz.

> Zwłaszcza, że bogata gmina sobie poradzi.... ale gmina która nie jest sypialnią
                            > pracowników stolicy i nie ma profitów z podatków, sama sobie infrastruktury ni
                            > e wybuduje...

Na ogol na obrzerzach duzych miast oprocz sypialni powstaje tez przemysl, jak np. w Swarzedzu pod Poznaniem.

> Ja mieszkam w związku metropolitalnym.... dasz wiarę, że miasta nie są w stanie
                            > pogodzić się co do wspólnej komunikacji???? A gdyby to był jeden organizm miej
                            > ski - nie byłoby problemu...
                            > A tak mamy milion różnych biletów i trudno się połapać co i jak... I nie da się
                            > jednym autobusem przejechać metropolii....

Dawno nie bylam w Trojmiescie, ale pamietam ze kolejka z jednego miasta do drugiego mozna bylo przejechac bez glowienia sie jaki bilet kupic.

• a000000 Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 19:47
                              maria421 napisała:

O zarzadzeniu referendum dec
                              > yduje i tak Sejm.

lub prezydent za zgodą senatu.

Jak ja sobie wyobrażam debatę ogólnokrajową? przecież mamy wykształcone i zorganizowane gremia, które zabierają głos w wielu sprawach. Takie prace potrwają wiele miesięcy, więc nie martw się, Twoi pupile się załapią.

W przypadku referendum o szkole - jest już za późno.... ustawa uchwalona. I co niby ma takie referendum dać? Załóżmy, że będzie przeciw. Jak zgodnie z prawem ma się zachować sejm? Ogłosić likwidację tej ustawy? Co na to prawnicy?

Oczywiście, nie zamierzam pytać wszystkich obywateli o sprawy ustrojowe, gdyż nie wszyscy wiedzą o co chodzi. Szkoła nie nauczyła.

> A masz przyklady np. z Polski, ja Ci podam przyklad z mojej rodzinnej Lodzi,

bo Łódź się nie rozwija, tylko odbudowuje.... przez ostatnie 15 lat Łódź zmalała o prawie 100 tys mieszkańców, a Warszawy wzrosła o prawie 150 tys.

> Na ogol na obrzerzach duzych miast oprocz sypialni powstaje tez przemysl, jak n
                              > p. w Swarzedzu pod Poznaniem.

czy jest to przemysł rodzimy, czy montownie zagraniczne, które w każdej chwili są w stanie zmienić lokalizację?

ale pamietam ze kolejka z jednego miasta do drug
                              > iego mozna bylo przejechac bez glowienia sie jaki bilet kupic.

tylko z północy na południe. Tymczasem miasto bardzo się rozrosło w kierunku zachodnim. A tam tylko autobusy.... moja koleżanka do matki musiała jechać trzema środkami transportu, każdy z innym biletem i innym regulaminem..... jeden bilet ma stałą cenę na przejazd, drugi bilet jest na czas.... jest to uciążliwość wielka. Ale jakoś sobie radzimy, gdyż trzy duże miasta pozostaną osobne - nie da się zrobić z dwóch dzielnicy...... natomiast w innych sytuacjach, gdy wielkie miasto jest otoczone osadami - sprawa jest inna....

W tej chwili w Warszawie jest bałagan..... kupiłam bilet na kolejkę, wsiadam do wagonu, a tu siedzi konduktor i mówi - ten bilet nieważny na tą linię, za chwilę pojedzie pociąg innego zarządcy i tam bilet ważny.... mało mnie nie skręciło....no bo co obchodzi obywatela, że spółki nie potrafią się ze sobą dogadać? Miasto jest źle zarządzane.

• jureek Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 20:33
                                a000000 napisała:

> W tej chwili w Warszawie jest bałagan..... kupiłam bilet na kolejkę, wsiadam do
                                > wagonu, a tu siedzi konduktor i mówi - ten bilet nieważny na tą linię, za chwi
                                > lę pojedzie pociąg innego zarządcy i tam bilet ważny.... mało mnie nie skręcił
                                > o....no bo co obchodzi obywatela, że spółki nie potrafią się ze sobą dogadać? M
                                > iasto jest źle zarządzane.

Ja zrobią wielką Warszawę, to spółki nagle zaczną się dogadywać?
                                Zaś co do tego, że komunikacja publiczna jest w Polsce tragicznie zaniedbana, bo od trzydziestu lat stawia się tylko na indywidualną motoryzację, to masz rację. Zawalały tę sprawę wszystkie dotychczasowe rządy, a ten obecny też nic nie robi, żeby w tej dziedzinie było lepiej. Jest nawet gorzej niż za PO.
                                • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 22:29
                                  jureek napisał:

>Zawalały tę sprawę wszystkie dotychczasowe rządy,

u nas rząd PO zbudował pierwszą od 40 lat nową linię kolejową.... na lotnisko. Spadł deszczyk... podmył nasyp.... i kolej stanęła. Nie wiem, kiedy nasyp naprawiono.... nawet planowałam wycieczkę koleją metropolitalną o jednym wspólnym bilecie... no i się sprawa rypła.... będę musiała powrócić do planów. I pojadę bez celu na lotnisko.

a najbardziej mnie śmieszy (i przeraża), gdy modernizacja linii za wiele milionów przyspiesza pociąg o.... kilka minut!

coś tam rządy robią.... niewiele, bo kolej się rozpadła na milion spółek i doprawdy nie mam pojęcia kto tym rządzi i kto kasę przekręca.

• maria421 Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 20:42
                                a000000 napisała:

> Jak ja sobie wyobrażam debatę ogólnokrajową? przecież mamy wykształcone i zorg
                                > anizowane gremia, które zabierają głos w wielu sprawach. Takie prace potrwają w
                                > iele miesięcy, więc nie martw się, Twoi pupile się załapią.

Czytalas to ? :

pomysł odwrócenia dotychczasowej logiki konstruowania naszego państwa, że za najważniejsze uważa odejście od zasady, iż to elity stworzą konstytucję, a naród będzie się mógł później co do niej wypowiedzieć. No i tak było. W 1997 r. konstytucję uchwalono w kwietniu, a referendum nad już uchwaloną ustawą zasadniczą odbyło się w maju

wpolityce.pl/polityka/339642-wyjatkowa-rozmowa-z-prezydentem-andrzejem-duda-w-najnowszym-numerze-tygodnika-wsieci-glowa-panstwa-zdradza-swoj-plan
                                Ty piszesz o "wyksztalconych i zorganizowanych gremiach", a tu sie zanosi odejscie od sytuacji w ktorej to "elity " stworza konstytucje, a narod bedzie sie mogl potem wypowiedziec.
                                Pomijajac juz ze jest to podwazanie istoty konstytucyjnego referendum zatwierdzajacego, to zdaje sie ze Dudzie chodzi o to zeby podjudzic "narod" przeciw elitom, czyli przeciw tym "wyksztalconym gremiom" o ktorych piszesz.

Azerko, mysle ze nie wiesz i ze nie obchodzi Cie to, jak ma przebiegac ta "debata" nad konstytucja, Ty swiecie ufasz w to , ze cokolwiek zrobi PiS bedzie sluszne.

> W przypadku referendum o szkole - jest już za późno.... ustawa uchwalona. I co
                                > niby ma takie referendum dać? Załóżmy, że będzie przeciw. Jak zgodnie z prawem
                                > ma się zachować sejm? Ogłosić likwidację tej ustawy? Co na to prawnicy?

Sejm moze wstrzymac wykonanie ustawy, oglosic referendum i podjac nowa ustawe.

> Oczywiście, nie zamierzam pytać wszystkich obywateli o sprawy ustrojowe, gdyż n
                                > ie wszyscy wiedzą o co chodzi. Szkoła nie nauczyła.

No wiec widzisz ze Duda opowiada cos bez sensu skoro mowi ze to nie elity a obywatele maja ukladac konstytucje.

> bo Łódź się nie rozwija, tylko odbudowuje.... przez ostatnie 15 lat Łódź zmalał
                                > a o prawie 100 tys mieszkańców, a Warszawy wzrosła o prawie 150 tys.

Azerciu, ja te lodzkie polaczenia miejskie w okolicznymi miastami jakie wymienilam pamietam z czasow kiedy Lodz miala mniej wiecej tyle samo mieszkancow co teraz:-)
                                Lodz sie wyludnia rowniez dlatego ze czesc z tych 100 tys o ktorych piszesz przeniosla sie wlasnie do Aleksandrowa, Zgierza, Pabianic, Tuszyna.

> czy jest to przemysł rodzimy, czy montownie zagraniczne, które w każdej chwili
                                > są w stanie zmienić lokalizację?

Swarzedz juz w PRL z mebli slynal, tak jest do tej pory. Do tego doszlo w ostatnich latach pare fiorm zagranicznych.
                                A propos- ciagle jeste sprzeciw "montowniom zagranicznym"? Szydlo tak serdecznie zapraszala niemieckich inwestorow do Polski :-))))

> tylko z północy na południe. Tymczasem miasto bardzo się rozrosło w kierunku za
                                > chodnim.

No ale Trojmiasto jest wlasnie ulozone z polnocy na poludnie, nie?
                                .
                                A tam tylko autobusy.... moja koleżanka do matki musiała jechać trzem
                                > a środkami transportu, każdy z innym biletem i innym regulaminem..... jeden bi
                                > let ma stałą cenę na przejazd, drugi bilet jest na czas.... jest to uciążliwoś
                                > ć wielka. Ale jakoś sobie radzimy, gdyż trzy duże miasta pozostaną osobne - nie
                                > da się zrobić z dwóch dzielnicy...... natomiast w innych sytuacjach, gdy wielk
                                > ie miasto jest otoczone osadami - sprawa jest inna....
                                >
                                > W tej chwili w Warszawie jest bałagan..... kupiłam bilet na kolejkę, wsiadam do
                                > wagonu, a tu siedzi konduktor i mówi - ten bilet nieważny na tą linię, za chwi
                                > lę pojedzie pociąg innego zarządcy i tam bilet ważny.... mało mnie nie skręcił
                                > o....no bo co obchodzi obywatela, że spółki nie potrafią się ze sobą dogadać? M
                                > iasto jest źle zarządzane.

I na ten balagan jedyna rada jest stworzyc Wielka Warszawe?
                                • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 22:54
                                  maria421 napisała:

to zdaje sie ze Dudzie chodzi o to zeby podjudzic "narod" przeciw elit
                                  > om, czyli przeciw tym "wyksztalconym gremiom" o ktorych piszesz.

chyba masz go za wielkiego głupka.... sądzisz, że on nie wie, że Naród nie ma pojęcia o organizacji państwa...???? Zawsze i wszędzie o tym decydowały ELITY, i teraz też tak będzie.
                                  NARÓD ma tylko powiedzieć, czy chce zmian ustrojowych. O jakie zmiany chodzi - będzie w pytaniach.
                                  Niepotrzebnie się gorączkujesz. Duda to polityk, taki sam jak wszyscy inni - do ludu mówi to, co lud jest w stanie zrozumieć... a to co ważne i skomplikowane zostawia fachowcom.
                                  I niech tak pozostanie.

> Sejm moze wstrzymac wykonanie ustawy, oglosic referendum i podjac nowa ustawe.

Gdy ustawa jest zatwierdzona przez Sejm, Senat, Prezydenta - wstrzymać ją może tylko Trybunał. Nie znam przepisu prawnego pozwalającego na zatrzymanie przez sejm wykonania ustawy i.... powieszenia tematu w powietrzu.....bo dawna ustawa nie działa, nowa zawieszona....
                                  Trzeba uchwalić kolejną NOWĄ ustawę uwzględniającą referendum i w ten sposób dopiero, automatycznie, stara idzie na półkę....

> Swarzedz juz w PRL z mebli slynal, tak jest do tej pory.

o ile wiem, aktualnie w upadłości i likwidacji.

> A propos- ciagle jeste sprzeciw "montowniom zagranicznym"?

tak, jestem przeciw.

> I na ten balagan jedyna rada jest stworzyc Wielka Warszawe?

przynajmniej wszędzie będą obowiązywały te same zasady funkcjonowania.

Nie jestem za jednoczesnym przyłączeniem wielu gmin. To powinno się odbywać sukcesywnie, powoli.....
                                  wraz z budową kolejnych linii metra dochodzących do nowej gminy.... zobaczyłabyś wówczas jak wielka kolejka gmin się ustawia do Wielkiej Warszawy....
                                  Ech, pomarzyć dobra rzecz.... komunikacja w Warszawie jest OKROPNA. Gdyby nie metro, pewnie byłby armagedon. Ale to metro to za mało. Powinny być ze trzy współśrodkowe okręgi i promieniste połączenia.
                                  • maria421 Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 09:10
                                    a000000 napisała:

> chyba masz go za wielkiego głupka....

Nie mam Dudy za wielkiego glupka. Za co go mam, to inna sprawa :-)

sądzisz, że on nie wie, że Naród nie ma
                                    > pojęcia o organizacji państwa...???? Zawsze i wszędzie o tym decydowały ELITY
                                    > , i teraz też tak będzie.

To dlaczego narod jest wprowadzany w blad takimi oswiadczeniami? Ja o tym ze to narod, nie elity maja decydowac dowiedzialam sie wczoraj z wiadomosci w Teleexpresie, potem to znalazlam w "WPolityce".

> NARÓD ma tylko powiedzieć, czy chce zmian ustrojowych. O jakie zmiany chodzi -
                                    > będzie w pytaniach.

JAKICH???? Azerko, jak mozna odpowiedziec na pytanie czy sie chce zmian jezeli sie nie wie o jakie zmiany chodzi?

> Niepotrzebnie się gorączkujesz. Duda to polityk, taki sam jak wszyscy inni - d
                                    > o ludu mówi to, co lud jest w stanie zrozumieć... a to co ważne i skomplikowan
                                    > e zostawia fachowcom.
                                    > I niech tak pozostanie.

Goraczkuje sie nie dlatego co Duda opowiada, bo raz mowi to, a raz zupelnie cos innego, tylko tym, ze prezydent ktory sam zlamal konstytucje (wiem , nigdy tego nie przyznasz, ale tak jest) na ktora przysiegal, rozpoczal kampanie przeciw tej konstytucji.
                                    To do niczego dobrego nie prowadzi.

> Gdy ustawa jest zatwierdzona przez Sejm, Senat, Prezydenta - wstrzymać ją może
                                    > tylko Trybunał. Nie znam przepisu prawnego pozwalającego na zatrzymanie przez
                                    > sejm wykonania ustawy i.... powieszenia tematu w powietrzu.....bo dawna ustawa
                                    > nie działa, nowa zawieszona....

Racja, moze to zrobic TK. Ale TK z prezes Przylebska jest pro- rzadowe ....

> Trzeba uchwalić kolejną NOWĄ ustawę uwzględniającą referendum i w ten sposób do
                                    > piero, automatycznie, stara idzie na półkę....

Ale jest to mozliwe.

> tak, jestem przeciw.

To znaczy nie zgadzasz sie z rzadem Szydlo zapraszajacym inwestorow zagranicznych do Polski?

> Nie jestem za jednoczesnym przyłączeniem wielu gmin. To powinno się odbywać suk
                                    > cesywnie, powoli.....
                                    > wraz z budową kolejnych linii metra dochodzących do nowej gminy.... zobaczyłaby
                                    > ś wówczas jak wielka kolejka gmin się ustawia do Wielkiej Warszawy....
                                    > Ech, pomarzyć dobra rzecz.... komunikacja w Warszawie jest OKROPNA. Gdyby nie
                                    > metro, pewnie byłby armagedon. Ale to metro to za mało. Powinny być ze trzy w
                                    > spółśrodkowe okręgi i promieniste połączenia.

A jak juz Warszawa przylaczy te kolejne gminy, to potem sie okaze ze gminy z nimi sasiadujace tez maja problemy i tez trzeba je wlaczyc? I tak mozna nawet dojsc do Lodzi i Lodz tez do Warszawy wlaczyc?
                                    • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 16:58
                                      maria421 napisała:

Ja o tym ze to
                                      > narod, nie elity maja decydowac dowiedzialam sie wczoraj z wiadomosci w Teleex
                                      > presie, potem to znalazlam w "WPolityce".

Mario, do kroćset... czy ja sie kiedy doczekam, że zaczniesz casus postrzegać całościowo? takie szatkowanie na sto różnych cząstek do niczego nie prowadzi, bo sprawa jest CAŁA!!!
                                      NARÓD ma powiedzieć, czy chce zmian czy nie chce... czy jest zadowolony z funkcjonowania kraju pod TĄ konstytucją, czy woli aby nastąpiły zmiany (mam nadzieję, że zmiany owe będą wyrażone w pytaniach kierunkowych).... po czym ELITY usiądą i szczegółowo napiszą te zmiany tak, aby wszystko było zgodne z prawem naszym, unijnym, rozsądkiem i co tam jeszcze w cywilizowanym kraju jest wymagane...... Wówczas NARÓD zapozna się z propozycją i przyjmie lub odrzuci.

To, co Ty proponujesz to jest pomieszanie z poplątaniem.... tak, jakbyś uważała, że rząd to gromada przedszkolaków nie mających pojęcia o tym, że jakieś prawo czy zasady istnieją.
                                      Brzmi to bardzo pogardliwie. Nawet hipotetyczny rząd Palikota aż na taką pogardę nie zasługuje....

tylko tym, ze prezydent ktory sam zlamal konstytucje (wiem , nigdy teg
                                      > o nie przyznasz, ale tak jest) na ktora przysiegal, rozpoczal kampanie przeciw
                                      > tej konstytucji.

bo nie złamał. DUDA konstytucji nie złamał. Miał prawo ułaskawić podsądnego na każdym etapie procesu i według metody którą sam wybierze. Ułaskawienie prezydenckie to przywilej, nie narzucone procedurami prawo. Procedury dotyczą służb, nie prezydenta.
                                      Zaprzysiągł sędziów tych, których mu SEJM przedstawił.

Powiadasz, rozpoczął kampanię przeciw. I ja się z nim zgadzam, bo uważam, że ta konstytucja jest konfliktogenna. Na razie obowiązuje taka jaka jest, ale należy to zmienić.
                                      Ona jest napisana dla sytuacji, gdzie mamy silnego premiera a słabego prezydenta LUB silnego prezydenta a słabego premiera. Jeśli i premier i prezydent to samce alfa - konstytucja kwiczy.

> To znaczy nie zgadzasz sie z rzadem Szydlo zapraszajacym inwestorow zagraniczny
                                      > ch do Polski?

nie zgadzam się gdy cała gospodarka jest oparta wyłącznie na inwestorach zagranicznych.
                                      Podstawą powinien być przemysł rodzimy, obce montownie czy markety owszem, ale mniejszościowo.

I tak mozna nawet doj
                                      > sc do Lodzi i Lodz tez do Warszawy wlaczyc?

być może... wiesz, że aglomeracja Tokijska liczy około 30 milionów ludzi???? z malutkiego Edo powstał gigant... JAK? Samo Tokio ma 14 milionów....
                                      • maria421 Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 17:11
                                        a000000 napisała:

> Mario, do kroćset... czy ja sie kiedy doczekam, że zaczniesz casus postrzegać
                                        > całościowo? takie szatkowanie na sto różnych cząstek do niczego nie prowadzi, b
                                        > o sprawa jest CAŁA!!!

Azerko, dlaczego na mnie krzyczysz?

> NARÓD ma powiedzieć, czy chce zmian czy nie chce... czy jest zadowolony z funkc
                                        > jonowania kraju pod TĄ konstytucją, czy woli aby nastąpiły zmiany (mam nadzieję
                                        > , że zmiany owe będą wyrażone w pytaniach kierunkowych).... po czym ELITY usiąd
                                        > ą i szczegółowo napiszą te zmiany tak, aby wszystko było zgodne z prawem naszym
                                        > , unijnym, rozsądkiem i co tam jeszcze w cywilizowanym kraju jest wymagane.....
                                        > . Wówczas NARÓD zapozna się z propozycją i przyjmie lub odrzuci.

Zeby powiedziec czy chce zmian czy nie, narod powinien dowiedziec sie od proponujacego referendum o jakie zmiany chodzi.

> To, co Ty proponujesz to jest pomieszanie z poplątaniem.... tak, jakbyś uważa
                                        > ła, że rząd to gromada przedszkolaków nie mających pojęcia o tym, że jakieś pra
                                        > wo czy zasady istnieją.

Ja nic nie proponuje. To Duda proponuje referendum, nie ja.

> Brzmi to bardzo pogardliwie. Nawet hipotetyczny rząd Palikota aż na taką pogard
                                        > ę nie zasługuje....

A to na mnie krzyczysz, a to mi pogarde zarzucasz :-(

> bo nie złamał. DUDA konstytucji nie złamał. Miał prawo ułaskawić podsądnego na
                                        > każdym etapie procesu i według metody którą sam wybierze. Ułaskawienie prezyde
                                        > nckie to przywilej, nie narzucone procedurami prawo. Procedury dotyczą służb, n
                                        > ie prezydenta.

Tak jak mowilam, nie przyznasz nigdy ze Duda zlamal konstytucje ulaskawiajac kogos , kto nie byl skazany prawomocnym wyrokiem.

> Zaprzysiągł sędziów tych, których mu SEJM przedstawił.

NIE zaprzysiagl sedziow przedstawionych mu przez Sejm VII kadencji, a ekspresowo noca, zeby zdazyc przed zapowiedzianym orzeczeniem TK, zaprzysiagl sedziow przedstawionych mu przez Sejm VIII kadencji. Jeden z tych sedziow mial wtedy na karku toczaca sie rozprawe sadowa o spowodowanie wyroku i ostatnio popisal sie w Oxfordzie "repretenzujac rzad", jak tez zaprzysiagl sedzie ktora nie spelniala konstytucyjnych warunkow do kandydowania na to stanowisko.

> Powiadasz, rozpoczął kampanię przeciw. I ja się z nim zgadzam, bo uważam, że ta
                                        > konstytucja jest konfliktogenna. Na razie obowiązuje taka jaka jest, ale należ
                                        > y to zmienić.
                                        > Ona jest napisana dla sytuacji, gdzie mamy silnego premiera a słabego prezydent
                                        > a LUB silnego prezydenta a słabego premiera. Jeśli i premier i prezydent to sam
                                        > ce alfa - konstytucja kwiczy.

Nie dziwi mnie ze Ty sie zgadzasz, bo Ty sie zgadzasz ze wszystkim co powie Duda.

> nie zgadzam się gdy cała gospodarka jest oparta wyłącznie na inwestorach zagran
                                        > icznych.
                                        > Podstawą powinien być przemysł rodzimy, obce montownie czy markety owszem, ale
                                        > mniejszościowo.

Przeciez cala gospodarka NIE jest oparta wylacznie na inwestorach zagranicznych.

> być może... wiesz, że aglomeracja Tokijska liczy około 30 milionów ludzi????
                                        > z malutkiego Edo powstał gigant... JAK? Samo Tokio ma 14 milionów....

To moze od razu cala Polske w jedna wielka aglomeracje zamienic?
                                        • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 17:47
                                          maria421 napisała:

> Azerko, dlaczego na mnie krzyczysz?

bo ręce mi opadają i wloką się za mną..... tracę nadzieję, że kiedykolwiek porozmawiamy BEZ politycznych uprzedzeń.

> Zeby powiedziec czy chce zmian czy nie, narod powinien dowiedziec sie od propon
                                          > ujacego referendum o jakie zmiany chodzi.

to będzie zawarte w pytaniach referendalnych. Nie może tak być, że Naród opowie się za zamianami w ciemno, bo nie wiadomo co czai się za zakrętem...

> To moze od razu cala Polske w jedna wielka aglomeracje zamienic?

jedną, to przesada.... ale mamy coś na podobieństwo 16 aglomeracji...... wielkie miasto wojewódzkie i wokół miasteczka jemu podporządkowane....

Gdy kraj niewielki - cały naród buduje pomyślność swojej stolicy.... tak kiedyś było w Czechach... Praga się rozwijała kosztem reszty... widziałam to na własne oczy. Tam też chodziło o podatki - więc władze powiedziały tak: kto pracuje w Pradze - ma się do niej przeprowadzić. A kto nie chce - niech sobie szuka pracy w miejscu zamieszkania. W ten sposób sprawiedliwie podatki podzielili a i transport dojazdowy poluzowali....
                                          A dziś w TV jeden z Nieporętu mówił, że on pracuje w Warszawie, ale podatki płaci w Nieporęcie bo tam mieszka... czyli korzysta z infrastruktury warszawskiej na cudzy koszt...
                                          Włączenie okolicznych gmin z których ludzie i pracują i uczą się w Warszawie do Miasta Warszawy byłoby sprawiedliwe.
                                          Mam nadzieję, że gdy PO władzę przejmie, to temat powróci. Bo ta Aglomeracja to ich pomysł.
                                          Tyko realizator nieprawomyślny, więc trzeba totalnie oponować.
                                          • maria421 Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 18:11
                                            a000000 napisała:

> bo ręce mi opadają i wloką się za mną..... tracę nadzieję, że kiedykolwiek poro
                                            > zmawiamy BEZ politycznych uprzedzeń.

Ja dyskutuje bez uprzedzen.

> to będzie zawarte w pytaniach referendalnych. Nie może tak być, że Naród opowie
                                            > się za zamianami w ciemno, bo nie wiadomo co czai się za zakrętem...

Jestes pewna czy bedzie? Duda narazie nie wspomnial ani slowem o tym o jakie konkretne zmiany chcialby zapytac obywateli.

> Mam nadzieję, że gdy PO władzę przejmie, to temat powróci. Bo ta Aglomeracja to
                                            > ich pomysł.
                                            > Tyko realizator nieprawomyślny, więc trzeba totalnie oponować.

Czym innym jest okreg metropolitalny, czyli zwiazek sasiadujacych ze soba miast, a czym innym wchloniecie tych miast przez inne.
                          • jureek Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 10:55
                            a000000 napisała:

> A co do Opola, to jestem przekonana, że protestują tylko działacze, którym umyk
                            > a kasiora i władza.... oraz kilku zapiekłych totalnych wrogów nowej władzy...

Nieprawda. W przeciwieństwie do Ciebie znam protestujących. Tam protestują nawet ludzie, którzy w wyborach głosowali na PiS. Szedłem w kilku demonstracjach, tam były nawet transparenty z naiwnymi, ale szczerymi apelami do Szydło, żeby powstrzymała to, co wyprawiają Jaki z Wiśniewskim. Oni naiwnie wierzyli, że premier jest sprawiedliwa, tylko wprowadzana w błąd przez doradców. W konsultacjach 95% było przeciw przyłączaniu do Opola. To są sami zapiekli i totalni wrogowie nowej władzy? Obrażasz tych ludzi, których najpierw się okrada, a potem jeszcze poniża.

> Dlaczego tak mówię? ano dlatego, że ten protest wydaje mi się pozbawiony instynk
                            > tu propaństwowego za to obarczony jest lokalnym egoizmem.

Instynkt propaństwowy polega między innymi na tym, że nie konfliktuje się ludzi, a do takiego skonfliktowania doprowadzili Jaki z Wiśniewskim. Myślisz, że kolejne samorządy będą wysilać się, żeby przygotować tereny inwestycyjne, żeby ściągać inwestorów, w sytuacji, że może przyjść silniejszy sąsiad i zabrać im efekty ich pracy? Zabijanie samorządności nie jest działaniem propaństwowym tylko wręcz przeciwnie. To Jaki i Wiśniewski są egoistami, bo działają w imię swoich własnych egoistycznych politycznych kalkulacji.
                            • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 20:01
                              jureek napisał:

> Nieprawda.

tak sądzisz? czy to gmina zbudowała za swoje pieniądze tą elektrownię? Czyją własnością jest elektrownia? Czyją własnością jest ziemia na której elektrownia stoi? Kto ma uprawnienia do organizacji administracyjnej kraju?

Z tego co piszesz wynika, ze protest jest personalny, przeciw Jakiemu i Wiśniewskiemu. Bo przyszli i się rządzą, a przecież nie jest ważne czyje co je, ale ważne co je MOJE. Miasto, państwo wyłożyło miliony na budowę, ale nic to... mieszkańcy gminy czują się właścicielami....
                              Typowe sobiepaństwo....

Nie podoba mi się to, co tam się dzieje.... przecież wiadomo, że małemu dużym łatwiej.... dlaczego mały chce osobno? coś się za tym kryje... coś brzydkiego i politycznego.

• jureek Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 20:23
                                a000000 napisała:

> jureek napisał:
                                >
                                > > Nieprawda.
                                >
                                > tak sądzisz? czy to gmina zbudowała za swoje pieniądze tą elektrownię? Czyją w
                                > łasnością jest elektrownia? Czyją własnością jest ziemia na której elektrownia
                                > stoi? Kto ma uprawnienia do organizacji administracyjnej kraju?

Miasto Opole też tej elektrowni nie zbudowało, więc argument jest od czapy.
                                Poza tym pisałem już, że gmina w negocjacjach z udziałem neutralnego negocjatora proponowała kompromis w takiej postaci, że niech Opole zabiera tylko ten teren, na którym stoi elektrownia, ale niech zostawi w spokoju tereny, na których mieszkają ludzie. Wtedy Opole też mogłoby kasować podatki z elektrowni, ale przynajmniej w gminie zostałyby tereny, które właśnie gmina uzbroiła i przygotowała pod inwestycje. Obejrzyj sobie mapkę okolic Opola i zobacz, gdzie leży wieś Świerkle, oraz gdzie leży wieś Kępa. Świerkle położone daleko, za lasami zostało przyłączone do Opola, a Kępa pozostała w gminie Łubniany. Jak myślisz, dlaczego?
                                • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 22:15
                                  jureek napisał:

> Miasto Opole też tej elektrowni nie zbudowało,

no i pewnie się nie dowiem, kto kasę wyłożył....
                                  A jest to holding PGE, spółka giełdowa, skarb państwa ma 57%... czyli właścicielem większościowym jest państwo.

które właśnie gmina uzbroiła i przygotowała
                                  > pod inwestycje.

i może tu leży pies pogrzebany? I tak jak i w Świerklanach deweloperzy węszą dużą kasę?
                                  Te Świerklany to łakomy kąsek.... wokół same lasy....

Sposób na to jest jeden - zmienić samorząd Opola.... niedługo będą wybory samorządowe.
                      • wkkr Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 11:58
                        Azerko udaj się na terapię grupową bo masz kłopoty z pamięcią.
                        ===
                        Projekt ustawy był, nawet wpłyną do sejmu i miał być procedowany.
                        Sam ściągnąłem ten projekt ze stron sejmowych i sobie go przeczytałem!!!!
                        Oczywiście, gdy PiS spotkał się z nie prawdopodobnym oporem, to po cichu projekt ustawy wycofali....
                        PS
                        Proszę cie azerko nie kłam na ten temat, bo ja dobrze tę sprawę znam.
                        • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 17:19
                          wkkr napisał:

> Azerko udaj się na terapię grupową bo masz kłopoty z pamięcią.

no cóż... poeta powiedział:

daremne żale, próżny trud,
                          bezsilne złorzeczenia
                          minionych kształtów żaden cud
                          nie wróci do istnienia....

a gdy przyjdą lata słuszne, to i terapia grupowa na nic.... wspomnij me słowa, gdy nadejdzie czas..... jeśli nie zapomnisz oczywiście.
                          A tak na boku.... jeśli chodzi o pamięć, to terapia grupowa jest zupełnie nieskuteczna.... na demencję nie ma silnych.... a podobno tylko 5% populacji jest wolnych od uwarunkowań biologicznych co do demencji..... tu ewolucja i dziedziczenie działają na niekorzyść ludzkości.
                          Choć powiem Ci , że czasem skleroza jest błogosławiona.... wyobraź sobie że każdy doskonale pamięta, co kto mu złego zrobił.... Czasem lepiej nie pamiętać.

Co z tego, że projekt ustawy BYŁ???? nie został skierowany do procedowania, został wycofany - czyli nie istnieje.

Nieprawdopodobny opór czy obojętność? Wczoraj w Nieporęcie. Głosowało 40% (około 4 tys ludzi) ..... a 60 % pokazało politykom palec środkowy. I tak jest w każdych wyborach.... Nie wiem, co ma się stać, aby ludzie zrozumieli że nie głosując robią sobie wbrew.
                          • wkkr Re: Lepszy sort w akcji 16.05.17, 07:53
                            Ale był!!!! Więcej nawet, gdyby nie zdecydowany sprzeciw społeczeństwa artykułowany poza normalną ścieżką uchwalania ustaw, ustawa byłaby przez sejm przyjęta w ekspresowym tempie!
                            ===
                            A tera o referendach i farmazonieniu PiS na ten temat.
                            =
                            Referendum może być przeprowadzone w każdej sprawie i w każdym czasie pod warunkiem że nie dotyczy konstytucji i praw przyrody.
                            Obywatele mogą w drodze referendum zmieniać istniejące prawo, wypowiadać się na temat zmian w prawie lub przyjmować zmiany proponowane przez polityków.
                            To jaki jest etap procedowania nie ma znaczenia.
                            PiS się skompromitował wyrzucając do kosza 900 tyś podpisów tak jak PO w swoim czasie. Pod tym względem PiS jest tyle samo wart.
                            ==
                            A na koniec powiem ci tylko tyle, że byłem przeciwnym gimnazjom ale po tych paru latach, gdy wszystko się ułożyło i zaczęło działać okazało się że był to dobry pomysł bo podniósł efektywność nauczania.
                            Szczególnie było to widoczne w gminach wiejskich. Gimnazja sprzyjały wyrównywaniu szans edukacyjnych.
                            Zupełnie inna sprawa to szkoła od 6 toku życia.
                            Specyfika języka polskiego jest taka że nauka czytania i pisania 6 latków to zły pomysł. Podobnie mają Finowie i oni nie wprowadzają nauki czytania od 6 roku życia.
                            Dlatego uważam że PiS powinien był jedynie przywrócić obowiązek szkolny od 7 roku życia.
                            Dodatkowo powinni umożliwić wszystkim dzieciom uczęszczanie do przedszkola.
                            Moim zdaniem przedszkola powinny być darmowe.
                            To byłby krok w dobrym kierunku.
                            A co robi PiS? Kieruje się nostalgia kilku podstarzałych profesorków, bo nie jest tajemnica że całe to zamieszanie jest wynikiem przerostu ambicji kilku naukowców których propozycje reform zostały odrzucone przez rząd Buska.
                  • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 19:17
                    maria421 napisała:

> Tenze posel mowi, ze referendum ma sens jako konsultacja spoleczna przed ustawa
                    > , a nie kiedy ustawa juz jest gotowa.

no i ma rację. Ustawa jest zatwierdzona i wchodzi w życie. Protesty i referenda trzeba było wcześniej zgłaszać.

> Tym samym podwaza sens referendum zatwierdzajacego zmiane konstytucji zgodnie z
                    > art. 235 punkt 6 konstytucji.

nic podobnego.... referendum konstytucyjne jest umocowane w prawie jako zdanie ostateczne (gdy ważne czyli ponad 50%...)
                    referendum w sprawie zwykłej, która jest już ostatecznie zatwierdzona, nie ma sensu.
                • astra18 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 09:56
                  stephen_s napisał:

> Azerko, ale weź Ty nie kręć, tylko odnieś się do sytuacji, że Suski ewidentnie
                  > poniżał osobę, która przeszła ciężką chorobę (wylew, jak rozumiem)...

Nie wiem jak Ty, ale ja sobie włączyłam te 2:45:00 przesłuchania i jakoś tego "poniżenia"jak raczył nazwać to pzresłuchanie Czuchnowski, nie znalazłam w wypowiedziach Suskiego, a ty bardziej Wasserman.
                  Poza tym skąd wiesz na co ten pan był chory, a skoro wrócił do pracy na stanowisko dyrektora ds.operacyjnych lotniska Olsztyn-Mazury, to chyba uznano, że jego zdrowie pozwala na zajmowanie tego stanowiska.
                  • maria421 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 11:36
                    astra18 napisał:

> Nie wiem jak Ty, ale ja sobie włączyłam te 2:45:00 przesłuchania i jakoś tego "
                    > poniżenia"jak raczył nazwać to pzresłuchanie Czuchnowski, nie znalazłam w wypow
                    > iedziach Suskiego, a ty bardziej Wasserman.

Oczywiscie wyslanie swiadka na terapie grupowa nie jest zadnym chamstwem ze strony posla, lecz wyrazem troski posla o zdrowie swiadka.

Przypominam tez ze autorzy afery Amber Gold przebywaja za kratkami, podzczas kiedy Bierecki siedzi w Senacie a Berczynski w jednym ze swych domow w USA.

• astra18 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 18:28
                      maria421 napisała:

> astra18 napisał:
                      >
                      > > Nie wiem jak Ty, ale ja sobie włączyłam te 2:45:00 przesłuchania i jakoś
                      > tego "
                      > > poniżenia"jak raczył nazwać to pzresłuchanie Czuchnowski, nie znalazłam w
                      > wypow
                      > > iedziach Suskiego, a ty bardziej Wasserman.
                      >
                      > Oczywiscie wyslanie swiadka na terapie grupowa nie jest zadnym chamstwem ze str
                      > ony posla, lecz wyrazem troski posla o zdrowie swiadka.

Tak powiedział? Wysyłał go na TERAPIĘ GRUPOWĄ?
                      >
                      > Przypominam tez ze autorzy afery Amber Gold przebywaja za kratkami,

A ja przypomina Ci że komisja ds. Amber Gold została powołana do badania prawidłowości i legalności działań organów i instytucji publicznych wobec podmiotów wchodzących w skład grupy Amber Gold.

podzczas ki
                      > edy Bierecki siedzi w Senacie

No i??8 lat rządów PO i co dalej?

a Berczynski w jednym ze swych domow w USA.

Chyba domy się ma po to aby w nich przebywać, nie sądzisz?
                      >
                  • jureek Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 15:16
                    astra18 napisał:

> Nie wiem jak Ty, ale ja sobie włączyłam te 2:45:00 przesłuchania i jakoś tego "
                    > poniżenia"jak raczył nazwać to pzresłuchanie Czuchnowski, nie znalazłam w wypow
                    > iedziach Suskiego, a ty bardziej Wasserman.

Domyślam się, że znalazłaś natomiast to chamstwo w pytaniach Szczerby. Jak można tak bezczelnie pytać o nazwisko premiera, który powołał świadka na stanowisko dające mu te uprawnienia, o które go pytano. Bardzo słusznie TVP Info przerwała transmisję z przesłuchania, gdy biedny świadek naciskany bezczelnie przez Szczerbę musiał powiedzieć, że powołał go premier Kaczyński.

> Poza tym skąd wiesz na co ten pan był chory, a skoro wrócił do pracy na stanowi
                    > sko dyrektora ds.operacyjnych lotniska Olsztyn-Mazury, to chyba uznano, że jego
                    > zdrowie pozwala na zajmowanie tego stanowiska.

Są takie choroby (np. wylew), które nie przeszkadzają w wykonywaniu aktualnych obowiązków, ale są przyczyną luk pamięci. Moja mama na przykład do końca życia pamiętała wszystko oprócz jednego miesiąca w 2010 roku.
                    • astra18 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 17:56
                      jureek napisał:

> Domyślam się, że znalazłaś natomiast to chamstwo w pytaniach Szczerby. Jak możn
                      > a tak bezczelnie pytać o nazwisko premiera, który powołał świadka na stanowisko
                      > dające mu te uprawnienia, o które go pytano. Bardzo słusznie TVP Info przerwał
                      > a transmisję z przesłuchania, gdy biedny świadek naciskany bezczelnie przez Szc
                      > zerbę musiał powiedzieć, że powołał go premier Kaczyński.

Źle sie domyślasz bo nie wiem o czym piszesz. Nadal na temat komisji ds. Amber Gold?
                      >

>
                      > Są takie choroby (np. wylew), które nie przeszkadzają w wykonywaniu aktualnych
                      > obowiązków, ale są przyczyną luk pamięci.

Podglądając niektóre przesłuchania z tej komisji, takie luki w pamięci ma wiekszość przesłuchujących. I bynajmniej nie wynika to z przebytych chorób.
                      Natomiast co do pana Kądziołki, wykonywanie pracy tak strategicznej dla firmy jaką są jej finanse wymaga naprawdę sprawności intelektualnej, więc rzekome poniżanie chorego świadka, który został dopuszczony do wykonywania tak odpowiedzailnych obowiązkow, jest zwykłym nadużyciem dziennikarskim. Wystarczy przesłuchać a nie czytać wypocin Czuchnowskiego.

Moja mama na przykład do końca życia
                      > pamiętała wszystko oprócz jednego miesiąca w 2010 roku.

Ty pamiętasz każdy miesiąc ze swojego życia???:)
                      też mi argument.
                      • jureek Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 12:07
                        astra18 napisał:

> > Bardzo słusznie TVP Info pr
                        > zerwał
                        > > a transmisję z przesłuchania, gdy biedny świadek naciskany bezczelnie prz
                        > ez Szc
                        > > zerbę musiał powiedzieć, że powołał go premier Kaczyński.
                        >
                        > Źle sie domyślasz bo nie wiem o czym piszesz. Nadal na temat komisji ds. Amber
                        > Gold?

Pomyliłem osoby. Nie Szczerba pytał (bo przecież w ogóle w Komisji nie jest) tylko Brejza, a pytał innego byłego prezesa ULC, Grzegorza Kruszyńskiego:
                        crowdmedia.pl/komisja-ds-amber-gold-to-nie-tusk-a-kaczynski/
                        To wtedy TVP INfo przerwała transmisję w niewygodnym dla PiS momencie przesłuchania.

> Podglądając niektóre przesłuchania z tej komisji, takie luki w pamięci ma wieks
                        > zość przesłuchujących. I bynajmniej nie wynika to z przebytych chorób.

I stąd wniosek, że jeśli większość tak ma, to musi tak mieć każdy, także ten, u którego luki w pamięci wynikają z przebytego wylewu?

> Natomiast co do pana Kądziołki, wykonywanie pracy tak strategicznej dla firmy j
                        > aką są jej finanse wymaga naprawdę sprawności intelektualnej,

Niepamiętanie jakiegoś okresu z przeszłości z powodu choroby nie ma nic wspólnego ze sprawnością intelektualną. Mylisz różne rzeczy.

> Ty pamiętasz każdy miesiąc ze swojego życia???:)
                        > też mi argument.

To jest argument za tym, że można jakiegoś okresu nie pamiętać i wyśmiewanie kogoś z tego powodu, że nie pamięta, jest chamstwem.
                        • astra18 Re: Lepszy sort w akcji 14.05.17, 17:38
                          jureek napisał:

> Pomyliłem osoby. Nie Szczerba pytał (bo przecież w ogóle w Komisji nie jest) ty
                          > lko Brejza, a pytał innego byłego prezesa ULC, Grzegorza Kruszyńskiego:
                          > crowdmedia.pl/komisja-ds-amber-gold-to-nie-tusk-a-kaczynski/
                          > To wtedy TVP INfo przerwała transmisję w niewygodnym dla PiS momencie przesłuch
                          > ania.

Nie wiem czy przerwała czy nie, bo transmisji nie oglądam - nie odbieram tvpinfo - i jaki związek ma to "poniżaniem" Kądziołki przez Suskiego.
                          Przesłuchanie Kruszyńskiego, jak i inne, jest dostępne w internecie.
                          >
                          > > Podglądając niektóre przesłuchania z tej komisji, takie luki w pamięci ma
                          > wieks
                          > > zość przesłuchujących. I bynajmniej nie wynika to z przebytych chorób.
                          >
                          > I stąd wniosek, że jeśli większość tak ma, to musi tak mieć każdy, także ten, u
                          > którego luki w pamięci wynikają z przebytego wylewu?

Wniosek z tego taki że wielu świadków twierdzi, że nie pamięta, i nie jest to na skutek choroby, tak jak w przypadku Kądziołki, o którym wiemy o chorobie z artykułu Czuchnowskiego.

>
                          > > Ty pamiętasz każdy miesiąc ze swojego życia???:)
                          > > też mi argument.
                          >
                          > To jest argument za tym, że można jakiegoś okresu nie pamiętać i wyśmiewanie ko
                          > goś z tego powodu, że nie pamięta, jest chamstwem.

Po wysłuchaniu wypowiedzi Kądziołki nie odniosłam wrażenia aby był wyśmiewany.
                • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 19:11
                  stephen_s napisał:

> Azerko, ale weź Ty nie kręć, tylko odnieś się do sytuacji, że Suski ewidentnie
                  > poniżał osobę, która przeszła ciężką chorobę (wylew, jak rozumiem)...

nie mogę się odnieść do sytuacji, której nie byłam świadkiem. Widziałam hecę z "carycą", ale TEGO posiedzenia nie widziałam.... a wiesz, że dla oceny kontekst ma znaczenie pierwszorzędne.
                  • ja.nusz Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 19:19
                    Wytęż wzrok i znajdź w tym wątku przykłady klasycznej goebbelsowskiej propagandy - nagród nie będzie.
              • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 19:09
                jureek napisał:

> Czyli Suski usprawiedliwiony? Tak?

nie.To, że przebywa pośród chamów nie oznacza, że chamem ma być.
        • wkkr Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 11:52
          Nie azerko, w świecie polityki ludzie się nie poniżają.
          Czy Tadeusz Mazowiecki kogokolwiek poniżył?
          Czy Bronisław Geremek Kogokolwiek poniżył?
          Czy Jacek Kuroń kogokolwiek poniżył?
          ==============================
          A Suski poniża sam siebie. I proszę, nie odwracaj kota ogonem, z kontekstu wyraźnie wynikało że zeznający nie zna osoby o pseudonimie "caryca". Wtrącił przy okazji że zna tylko jedną carycę - Katarzynę. I w tym momencie Suski sam siebie poniżył bo dał dowód swojej skrajnej ignorancji, niewiedzy i bezmyślności. Naprawdę mi go nie szkoda. Zasłużył na to by mu tę caryce wypominać do końca jego dni.
          ===
          Tern facet nie dość że jest głupi, to jeszcze jest źle wychowany.
          Co on właściwie robi w polityce?
          Kto go umieszcza na listach i kto na niego głosuje?
          Toż to chodząca obrzydliwość jest.
          • a000000 Re: Lepszy sort w akcji 15.05.17, 17:04
            wkkr napisał:

> Nie azerko, w świecie polityki ludzie się nie poniżają.

ha ha ha.... to, że MY o tym nie wiemy, nie oznacza, że polityką zajmują się święci....

> A Suski poniża sam siebie.

twierdzi, że nie usłyszał odpowiedzi.... sytuacja była tak komiczna, że nie sądzę, aby do niego dotarło, że sędzia sobie jaja robi.... Kto to caryca Katarzyna Wielka wie każdy głąb... również obrzydliwość chodząca.

• wkkr Re: Lepszy sort w akcji 16.05.17, 07:57
              Poważni, profesjonalni politycy z czystego cynizmu nikogo nie poniżają. Jeśli to robią, to nie mają innego wyjścia albo są głupcami.
              Poniżanie ludzi to najprostszy sposób na wyhodowanie sobie wrogiej koalicji.
    • maria421 Re: Lepszy sort w akcji 13.05.17, 09:38
      Cos w temacie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka