12.02.20, 15:59
Wczoraj TV Arte nadala trzyczesciowy doskonaly, wstrzasajacy dokument o sowieckich lagrach.

www.arte.tv/de/videos/080114-001-A/gulag-die-sowjetische-hauptverwaltung-der-lager-1-3/
Czy jakikolwiek wiek w historii ludzkosci byl bardziej krwawy niz wiek XX?

Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: GULAG 12.02.20, 21:55
      maria421 napisała:

> Wczoraj TV Arte nadala trzyczesciowy doskonaly, wstrzasajacy dokument o sowieck
      > ich lagrach.
      >
      > www.arte.tv/de/videos/080114-001-A/gulag-die-sowjetische-hauptverwaltung-der-lager-1-3/
      > Czy jakikolwiek wiek w historii ludzkosci byl bardziej krwawy niz wiek XX?
      >

Gulag oglądałem - świetne.
      XX. wiek był rzeczywiście makabryczny - od początku do końca.
      U jego schyłku Europa chełpiła się, że już tak długo żyje w pokoju - w tym samym czasie ginęły tysiące ofiar w wojnie w Jugosławii...

2. Światowa była pierwszą wojną w historii, w której zginęło więcej cywilów niż wojskowych.
    • maria421 Re: GULAG 13.02.20, 09:01
      W czasie Wielkiej Czystki w ZSRR represjonowano wedlug planu i limitu wyznaczonego przez NKWD na kazdy okreg i powiat. Odgornie ustalano ile osob ma byc skazanych na smierc , ile wsadzonych do wiezienia a ile wywiezionych do lagru. Trojki NKWD bardzo skrupulatnie wykonywaly ten plan, a nawet go przekraczaly.
      To moze byc porownane tylko z Protokolem z Wannensee, w ktorym zaplanowano eksterminacje 11 milionow Zydow w Europie.

Roznica miedzy jednym a drugim jest taka, ze NKWD robilo "reczna robote", a hitlerowcy stworzyli przemysl zabijania.

Zaczelo sie od wskazania wroga. Najpierw byl to car i bojarzy, potem duchowienstwo, kulacy, wszyscy w jakis sposob zwiazani z dawnym systemem, nawet z Leninem, lacznie z oficerami Armii Czerwonej. Wszyscy ktorzy byli, czy mogli byc w jakikolwiek sposob nieprzyjazni Stalinowi, rowniez ci, ktorzy sie Stalinowi wyslugiwali, ale popadli w jego nielaske.

Jak slysze teraz w Polsce te ciagle nawolywania do "dekomunizacji", do "oczyszczenia z postkomunistycznych zlogow", jak slysze okresenia "anty Polacy" , "anty-polska propaganda" (kojarzy sie z "antyradziecka propaganda" )
      i jednoczesnie obserwuje niszczenie demokratycznych mechanizmow kontroli, to mnie ciarki przechodza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka