stephen_s 18.09.20, 17:30 Astrę i Azerkę poproszę o wytłumaczenie, jakie kwalifikacje ma Adam Lipiński, by być prezesem NBP i zarabiać 50 000 zł miesięcznie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Re: Lipiński 18.09.20, 18:06 stephen_s napisał: > Astrę i Azerkę poproszę o wytłumaczenie, jakie kwalifikacje ma Adam Lipiński, b > y być prezesem NBP i zarabiać 50 000 zł miesięcznie... Chyba Adam Glapinski? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Lipiński 18.09.20, 21:06 Nie, Adam Lipiński - ten, co swojego czasu pertraktował z Beger w hotelu sejmowym. Jeden z najbliższych współpracowników Kaczyńskiego. Dostał posadę członka zarządu NBP z bardzo sowitą pensją. Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 18.09.20, 19:09 stephen_s napisał: > Astrę i Azerkę poproszę o wytłumaczenie, jakie kwalifikacje ma Adam Lipiński, b > y być prezesem NBP i zarabiać 50 000 zł miesięcznie... Kurde nie wiem. I kurde nic nie wiadomo na temat że został prezesem NBP. A to nie to samo co wejść do zarządu . Kurde .:) Odpowiedz Link
a000000 Re: Lipiński 18.09.20, 20:10 astra18 napisał: > Kurde nie wiem. > I kurde nic nie wiadomo na temat że został prezesem NBP. > A to nie to samo co wejść do zarządu . > Kurde .:) też nie wiem. Prezesem NBP? To Glapińskiemu skończyła się kadencja? Kiedy Prezydent wnioskował a Sejm powołał? Chętnie bym zobaczyła źródło tej informacji. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Lipiński 18.09.20, 21:05 Już się skorygowałem: Lipiński zostanie członkiem zarządu. I będzie kasował naprawdę wielką kasę. Na jakiej podstawie? Umiesz to wyjaśnić? Odpowiedz Link
a000000 Re: Lipiński 19.09.20, 09:36 stephen_s napisał: > Już się skorygowałem: Lipiński zostanie członkiem zarządu. I będzie kasował nap > rawdę wielką kasę. Na jakiej podstawie? Umiesz to wyjaśnić? Najwyraźniej Glapiński ma do niego zaufanie, że wziął go do zarządu. O jego predyspozycjach nie wiem nic. Także o wynagrodzeniu. Wiem, że był zamieszany w targi koalicyjne, ale wśród polityków jest to zjawisko naturalne - aktualnie Hołownia się w tym specjalizuje i nie będąc w Sejmie usiłuje utworzyć w nim swój klub. Przeciąganie posłów innej opcji na swoją stronę to zjawisko powszechne, więc trudno Lipińskiemu mieć za złe. Ale ja mam mu za złe.... dlaczego Begerowa????? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Lipiński 19.09.20, 13:02 > Najwyraźniej Glapiński ma do niego zaufanie, że wziął go do zarządu. Kasę i posadę na stanowisku eksperckim dostaje się za zaufanie??? A kwalifikacje? Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 19.09.20, 13:09 stephen_s napisał: > > Najwyraźniej Glapiński ma do niego zaufanie, że wziął go do zarządu. > > Kasę i posadę na stanowisku eksperckim dostaje się za zaufanie??? A kwalifikacj > e? No to wydus w końcu jakie trzeba jeszcze mieć dodatkowe dla ekonomisty. Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 13:50 astra18 napisał: > No to wydus w końcu jakie trzeba jeszcze mieć dodatkowe dla ekonomisty. Zajrzyj na strone NBP, na oferty pracy, zobacz jakie maja oferty dla ekonomistow: www.nbp.pl/home.aspx?f=/o_nbp/oferty_pracy/DOK-WRB-2020-VIII.html Dla kandydatow do zarzadu powinny byc jeszcze wyzsze, nie sadzisz? Nawet jak sie zgadzasz, to nie przyznasz mi racji, bo przeciez racje ma zawsze PiS :-) Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 19.09.20, 14:54 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > No to wydus w końcu jakie trzeba jeszcze mieć dodatkowe dla ekonomisty. > > Zajrzyj na strone NBP, na oferty pracy, zobacz jakie maja oferty dla ekonomisto > w: > > www.nbp.pl/home.aspx?f=/o_nbp/oferty_pracy/DOK-WRB-2020-VIII.html > Dla kandydatow do zarzadu powinny byc jeszcze wyzsze, nie sadzisz? Bądź łaskawa zerknąć poniżej na odp do Stefana , nie będę wklejać. > > Nawet jak sie zgadzasz, to nie przyznasz mi racji, Ten format to trzeba w ramki oprawić:) Z góry założona projekcja ,z silną wiarą w swoje wydumane historię:) Bawi mnie to,wiesz?:) bo przeciez racje ma zawsze > PiS :-) > > Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 16:18 Astra, i co z tego, ze takie fuchy obejmuja osoby z mianowania? Byle kogo moga mianowac wedlug klucza partyjnego, powiazania rodzinnego czy wlasnego widzimisie? Jezeli Ciebie to bawi, to tylko to o Tobie swiadczy. Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 19.09.20, 16:41 maria421 napisała: > Astra, i co z tego, ze takie fuchy obejmuja osoby z mianowania? A to z tego że tak jest i było . Pomyliłaś ścieżkę zawodową i związana z tym awansem ze stanowiskami z mianowania. Byle kogo moga > mianowac wedlug klucza partyjnego, No mogą i mogli kiedyś wcześniej. Czasami.byle kogo a czasami w miarę kompetentnych. > > Jezeli Ciebie to bawi, to tylko to o Tobie swiadczy. Mnie bawia twoje fantazje i do tego odnosił się mój wpis więc nie manipuluj i nie przypisuj moich słów do innej kwestii. Znowu to robisz a wiesz że nie że mną te numery. Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 16:44 Astra, jak nie masz nic do powiedzenia , to juz lepiej nic nie mow. Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 19.09.20, 16:52 maria421 napisała: > Astra, jak nie masz nic do powiedzenia , to juz lepiej nic nie mow. Zawsze tak piszesz jak cię zatyka z argumentem. Zwróciłam ci uwagę czego dotyczyła moja uwaga a ty sobie ja "przekleilas" do innej wypowiedzi . Więc zareagowałam. Po prostu nie rób tego więcej. Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 17:10 astra18 napisał: > Zawsze tak piszesz jak cię zatyka z argumentem. CZYM???? :-)))))))))))))))) Odpowiedz Link
stephen_s Re: Lipiński 19.09.20, 20:55 > No mogą i mogli kiedyś wcześniej. Czasami.byle kogo a czasami w miarę kompetentnych. Wiesz, to że w państwowych firmach do zarządów byli i są zatrudniani ludzie z klucza politycznego, to może jest norma faktyczna, ale nie oznacza, że nie jest to patologia. Podobno PiS z patologiami w polskim życiu publicznym ma walczyć? Także: mówimy tutaj o nie o jakiejś państwowej firemce do wywozu śmieci, ale o NBP. Instytucji, która jest superważna dla całego państwa. Nie bez powodu członkom zarządu płaci tam się grubą kasę - bo ich decyzje mają wpływ na gospodarkę całego. Dlatego właśnie powinni na te stanowiska trafiać eksperci, a nie wysocy funkcjonariusza partyjni, którzy chcą sobie dorobić. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Lipiński 19.09.20, 14:30 > No to wydus w końcu jakie trzeba jeszcze mieć dodatkowe dla ekonomisty. Rozumiem, że wg ciebie na stanowisku super-eksperckim, jakim jest członek zarządu banku centralnego, wystarczy dowolna osoba z magisterium z ekonomii? Kurde, jestem magistrem psychologii, może poproszę mnie mianować dyrektorem Instytutu Psychiatrii i Neurologii, czy albo prezesem Polskiego Towarzystwa Psychologicznego? Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 19.09.20, 14:50 stephen_s napisał: > > No to wydus w końcu jakie trzeba jeszcze mieć dodatkowe dla ekonomisty. > > Rozumiem, że wg ciebie na stanowisku super-eksperckim, jakim jest członek zarzą > du banku centralnego, wystarczy dowolna osoba z magisterium z ekonomii? Super eksperckim raczej jest RN. I to w każdej instytucji choć z kwalifikacjami bywa różnie. Ścieżka zawodowa od pucybuta do milionera nie prowadzi do stanowiska w zarządzie bo są to obsady zawsze z mianowania. > > Kurde, jestem magistrem psychologii, może poproszę mnie mianować dyrektorem Ins > tytutu Psychiatrii i Neurologii No właśnie mylisz ścieżki zawodowe. O czym pisze powyżej. , czy albo prezesem Polskiego Towarzystwa Psycho > logicznego? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Lipiński 19.09.20, 20:48 > Super eksperckim raczej jest RN. > I to w każdej instytucji choć z kwalifikacjami bywa różnie. > Ścieżka zawodowa od pucybuta do milionera nie prowadzi do stanowiska w zarządzie > bo są to obsady zawsze z mianowania. Nonsensy opowiadasz. RN to jest właśnie ta instytucja, do której można zostać mianowanym - w prywatnej firmie jako np. przedstawiciel udziałowców itd. Zarząd to są stanowiska decyzyjne, szefostwo firmy lub instytucji - i na takim stanowisku jak najbardziej potrzebne są kwalifikacje. Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 16:13 stephen_s napisał: > Rozumiem, że wg ciebie na stanowisku super-eksperckim, jakim jest członek zarzą > du banku centralnego, wystarczy dowolna osoba z magisterium z ekonomii? Lipinski, rocznik 1956, studiowal ekonomie socjalizmu , po czym krotko pracowal w panstwowym zakladzie odziezowym ale szybko zajal sie zawodowo polityka. Jego kompetencje sa takie, ze jest od zawsze wice prezesem PiSu. To - zgodnie z linia PiSu- jest najlepsza kompetencja. > Kurde, jestem magistrem psychologii, może poproszę mnie mianować dyrektorem Ins > tytutu Psychiatrii i Neurologii, czy albo prezesem Polskiego Towarzystwa Psycho > logicznego? A jakie zaslugi dla PiSu masz? ;-) Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 19.09.20, 16:49 maria421 napisała: > > Lipinski, rocznik 1956, studiowal ekonomie socjalizmu , Serio? Wydział Gospodarki Narodowej ? BTW, coś mi się przypomina że Jureek go zna. Odpowiedz Link
a000000 Re: Lipiński 19.09.20, 18:25 stephen_s napisał: > > Najwyraźniej Glapiński ma do niego zaufanie, że wziął go do zarządu. > > Kasę i posadę na stanowisku eksperckim dostaje się za zaufanie??? A kwalifikacj > e? wymóg kwalifikacji jest oczywisty. Lipiński ponoć jest ekonomistą. Czy zna się na finansach ? nie wiem. Mnie, osobiście, ta kandydatura nie odpowiada. Wolałabym na tym miejscu mniej polityka a więcej fachowca. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Lipiński 18.09.20, 21:04 OK, dwie poprawki: chciałem napisać "wiceprezesem", bo tak niedawno słyszałem. Wychodzi na to, że będzie "tylko" w zarządzie. Tylko co to zmienia? W zarządzie NBP jest tylko kilka osób. Jakie doświadczenie w ekonomii ma Lipiński, by być w tym zarządzie i - powtarzam - brać tam 50 000 zł miesięcznie? Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 09:51 Stefan, przeciez rzecznik PiSu, Fogiel, dokladnie wyjasnil- nie zatrudniaja ekspertow tylko ludzi ktorzy realizuja ich program. Czyli- bierny- mierny- ale PiSowi bierny. pantarhei24.com/wideo-wicerzecznik-pis-objasnia-nie-zatrudniamy-ekspertow-bo-gdy-zatrudnialismy-ekspertow-to-nie-realizowali-naszego-programu/ Takie PRLowskie- "dobry fachowiec, ale bezpartyjny", wiec odpada. Liczy sie MYSL przewodnia partii, a nie jekies tam fachowe kompetencje. Odpowiedz Link
a000000 Re: Lipiński 19.09.20, 10:07 maria421 napisała: > Takie PRLowskie- "dobry fachowiec, ale bezpartyjny", wiec odpada. > > Liczy sie MYSL przewodnia partii, a nie jekies tam fachowe kompetencje. DOKŁADNIE!!!! pięknie to wyłożył niejaki Neumann Słąwomir - pókiś z nami będziemy cię bronić i włos z głowy nawet sądy ci nie wyrwą.... Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 11:34 a000000 napisała: > DOKŁADNIE!!!! pięknie to wyłożył niejaki Neumann Słąwomir - pókiś z nami będz > iemy cię bronić i włos z głowy nawet sądy ci nie wyrwą.... Wiedzialam ze poprzesz dobor pracownikow na kluczowych stanowiskach wedlug wiernosci PiSowi, nie wedlug umiejetnosci. Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 19.09.20, 11:43 maria421 napisała: > Wiedzialam ze poprzesz dobor pracownikow na kluczowych stanowiskach wedlug wier > nosci PiSowi, nie wedlug umiejetnosci. Lipiński jest ekonomista z wykształcenia, nie pasuje? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Lipiński 19.09.20, 12:17 Jest, z tego co czytałem, magistrem ekonomii bez jakiegoś specjalnego doświadczenia w zawodzie. Od lat zajmuje się polityką, nie ekonomią. Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 12:45 astra18 napisał: > Lipiński jest ekonomista z wykształcenia, nie pasuje? Magistrow ekonomii jest na peczki, sama znam kilku, moze zarekomenduje ? :-) Odpowiedz Link
astra18 Re: Lipiński 19.09.20, 12:47 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > Lipiński jest ekonomista z wykształcenia, nie pasuje? > > Magistrow ekonomii jest na peczki, sama znam kilku, moze zarekomenduje ? :-) No, na fejsbuczku, jak pani dr habilitowana:) Odpowiedz Link
maria421 Re: Lipiński 19.09.20, 12:52 astra18 napisał: > maria421 napisała: > > > astra18 napisał: > > > > > Lipiński jest ekonomista z wykształcenia, nie pasuje? > > > > Magistrow ekonomii jest na peczki, sama znam kilku, moze zarekomenduje ? > :-) > > > No, na fejsbuczku, jak pani dr habilitowana:) Moja droga, praca w zarzadzie NBP to nie jest wolontariat, tam sie idzie po kase :-.) Odpowiedz Link
jureek Re: Lipiński 21.09.20, 11:15 Pamiętam Adama jako bardzo dobrego studenta Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, więc chyba jakieś kwalifikacje tam ma Odpowiedz Link