10.12.04, 16:22
podczas pobytu w Libanie będę nagrywała wywiady z Palestyńczykami - badania
do mojej pracy magisterskiej

no i niestety nie mam dyktafonu, więc w najbliższych dniach muszę sobie kupić

potrzebuję rady - jaki dyktafon do powinien być
cyfrowy, na zwykłe kasety, na małe kasety

czy jeśli będzie to cyfrowy - to ja będę mogła w jakiś kafejkach
internetowych przerzucać nagrane wywiady na płytę CD bądź wysyłać sobie
mailem (czy dużo one wtedy zajmują?)

jeśli dyktafon na małe kasety: to czy da się wtedy przegrywać to jakoś na
duże kasety

no i czy moglibyście poradzić jakiś konkretny model?
w przystępnej cenie!!!
Obserwuj wątek
    • karolakaminska Re: dyktafon 10.12.04, 17:25
      nie wiem jak działają te nowości cyfrowe, ale co do zwykłego na małe
      kasety...to odradzam, duzo zachodu przy zgrywaniu potem tego...meczyłam sie
      przy mojej pracy mgr...chyba lepiej już taki zwykły na normalne kasety :)
      • steinbock Re: dyktafon 10.12.04, 17:46
        Ja używam cyfrowego (PHILIPS 7650) i go sobie chwalę: malutki, wygodny, w
        normalnym trybie mieści się na nim do 4 godzin. Ile zajmują pliki? Średnio
        taki np. 40-minutowy ma 3,5 MB. Aha, trzeba sobie dokupić mikrofon.
        No i nie wiem, jak jest z przegrywaniem na plyty w kafejkach - wysyłania mailem
        nie polecam przy programach pocztowych (dzielą taki plik na kilkadziesiat
        części). Chociaż chyba Onet ma duże skrzynki i można jednorazowo wysłać do 10
        MB.
        • beduinka Re: dyktafon 10.12.04, 18:06
          steinbock napisała:

> Ja używam cyfrowego (PHILIPS 7650)

a ile on kosztuje?

i go sobie chwalę: malutki, wygodny, w
          > normalnym trybie mieści się na nim do 4 godzin.

dla mnie 4 godz. to nie jest zbyt wiele
          czy jest może w takim razie coś takiego, jak w aparatach cyfrowych - wymienna
          płytka pamięci?

> Ile zajmują pliki? Średnio
          > taki np. 40-minutowy ma 3,5 MB. Aha, trzeba sobie dokupić mikrofon.

to on nie ma wbudowanego mikrofonu?

> No i nie wiem, jak jest z przegrywaniem na plyty w kafejkach - wysyłania
          mailem
          >
          > nie polecam przy programach pocztowych (dzielą taki plik na kilkadziesiat
          > części). Chociaż chyba Onet ma duże skrzynki i można jednorazowo wysłać do 10
          > MB.

interia też akceptuje do 10MB jednorazowa (cała skrzynka ma 100MB)
          • steinbock Re: dyktafon 13.12.04, 01:28
            > a ile on kosztuje?
            już dokładnie nie pamietam - jakieś 600 zł.

> dla mnie 4 godz. to nie jest zbyt wiele
            Zdaje się, ze można go przestawic na nagrywanie do 8 godzin, wtedy jest trochę
            gorsza jakość, ale w pomieszczeniu o normalnej akustyce powinno być dobrze
            słychać.

> to on nie ma wbudowanego mikrofonu?
            Ma, ale przy nagrywaniu w ruchu wolę wykorzystywać dodatkowy mikrofon.

Może jeszcze ktoś się odezwie i poleci swój wyprobowany dyktafon, np. na
            normalne kasety - ja się nie wypowiem, bo takiego nie używałam.
            • mahadarbi Re: dyktafon 13.12.04, 02:48
              Jakieś trzy lata temu kupiłam sobie Sony M540V (niezbędny do pracy). To
              najnormalniejszy na świecie dyktafon na małe kasetki. Bardzo wygodny, świetnie
              się nadal spisuje. Nie ma, oczywiście, możliwości "przerzucenia" tego na komp
              ani żadnych cudów tego typu, ale mi w zupełności wystarcza. Kosztował ok. 300
              zł., a kasetki wkładam zazwyczaj 90-minutowe (w zależności od charakteru
              wywiadu). Z perspektywy czasu, mam jednak chęć na wygodniejszy, cyfrowy. No i
              są takie kosmiczne w formie i stylistyce... :) Dziś wybrałabym Olimpusa.
              • stanrick Re: dyktafon 14.12.04, 12:37
                Co do dyktafonu cyfrowe maja jednak przewage w jakosci zapisu,poza tym nagranie
                mozna obrobic w kompie w jednym z wielu programow.Z tym ze warto miec tez przy
                sobie laptopa.W kafejkach roznie z tym bywa.Jezeli nie wezmiesz laptopa to
                jednak analog bedzie bardziej przydatny,zawsze mozna zabrac zapas
                kaset.Wprowadzic nagranie z analoga do compa tez mozna wykorzystujac wejscie
                liniowe "Lin in" karty dzwiekowej i poprostu material przegrac,nastepnie jezeli
                chcesz go wyslac,skompresowac z wav. do mp3.Nalezy wtedy jeszcze zaopatrzyc sie
                w stosowny kabelek,od strony compa we wtyk mini jack,od strony dyktafony w taki
                jakie jest gniazdo.Mikrofon zdecydowanie zewnetrzny.Ograniczy
                to "dosiewanie"sie tla zewnetrznego,jak i ewentualnego szumu silnika ktory jest
                wewnatrz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka