Dodaj do ulubionych

Slonce kwinkunks Pluton

10.08.06, 23:50
j.w
czy moze oznaczac jakies problemy?
Obserwuj wątek
    • neptus Re: Slonce kwinkunks Pluton 11.08.06, 19:39
      Kwinkunks zwykle oznacza problemy.
      • eladi Re: Slonce kwinkunks Pluton 11.08.06, 20:27
        no dobrze,ale dokladniej,jakie problemy moze sygnalizowac?
        pamietajmy ze nawet opozycja Slonce-Pluton daje jakis wglad w nasza wlasna i
        zbiorowa bo archetypowa podswiadomosc...
      • bogdanka12 Re: Slonce kwinkunks Pluton 12.08.06, 23:02
        W moim odczuciu kwinkus to raczej rozczarowania.
    • neptus Re: Slonce kwinkunks Pluton 12.08.06, 23:08
      Dylemat - schować sie czy błyszczeć.
      • iokepine Re: Slonce kwinkunks Pluton 12.08.06, 23:37
        neptus napisała:

> Dylemat - schować sie czy błyszczeć.

To już prędzejsmile
        Wedle poprzedniego postu kwinkunsiaści powinni chodzić w szarych workach i
        papierowej torbie na głowiewink
        • potrek Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 08:42
          Osoba z kwinkunksem Słońca do Plutona często bierze na swoje barki obowiązki
          odrzucone przez innych, nawet jeśli nie ma na to ochotę. Przykłada nadmierną
          wagę do oczekiwań innych ludzi i zwykle robi więcej niż musi czy powinien.
          Osoba taka pragnie zdobyć uznanie innych stawiając sobie bardzo wysoko
          poprzeczkę, wydaje się opętany pragnieniem zdobycia podziwu tych, wobec których
          czuje się gorszym. Osoba powinna się nauczyć być po trochu egoistą, zrozumieć
          swe ograniczenia i ich ramach wyznaczać sobie cele. Powinien odpuszczać sobie
          rzeczy nie istotne i skupiać się na konkretnym jednym celu. Powinien nie
          wchodzić w spory z innymi ludzmi, jeśli nie jest na 100% przekonany że uda mu
          się zwyciężyć. Rada nauczyć się sztuki relaksacji, by z jego życia znikło
          napięcie towarzyszące i mu problemy.
        • neptus Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 21:56
          Wszystko zależy, w jakich to jest domach, znakach i jakie są inne aspekty do
          tych planet. U kazdego będzie się to inaczej wyrażać. Kwinkunks ma naturę Ryb -
          zawsze to jest kwestia trudnych dylematow, ktore czesto nie sa zbyt dobrze
          uswiadamiane. Moze to byc np. dylemat pomiędzy instynktem zycia, a tendencją do
          szukania czegoś w rodzaju surwiwalu, w innym układzie bedzie to bawić sie czy
          zaharowac, byc twórczym, czy robić kasę, mieć wpływ czy byc pod wpływem...
          Kwinkunks jest słabym aspektem, nie rzuca sie w oczy tak jak np. kwadratura czy
          koniunkcja. Tym bardziej połozenie w znakach i domach staje sie bardzo istotne.
          • eladi Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 22:54
            Pluton znajduje sie w 24'40 stopnia Wagi
            wg systemu domow Rowne od Asc-Dom I
            Slonce w znaku Byka-VIII dom
            Pluton oprocz kwinkunksu ze Sloncem tworzy opozycje do Wenus
            sekstyl z Neptunem(Neptun dom III-26 stopien Strzelca)
            slabe koniunkcje z Saturnem w Wadze- I dom oraz z Jowiszem w Skorpionie-II dom
          • cytryna76 Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 22:59
            "Kwinkunks ma naturę Ryb"
            Skąd ta teoria? Spotkałam się z opinią, że kwinkunks ma naturę panny i
            skorpiona, bo wymaga gruntownej analizy i radyklanych dostosowań w życiu. To by
            się nawet zgadzało, bo zwykle dotyczy planet w znakach konfliktowych nie tylko
            pod wgledem żywiołu, ale i jakości.
            • eladi Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 23:11
              tu sie musze zgodzic...
              pewne sytuacje w moim zyciu,a raczej caly ich szereg,spowodowaly intensywna
              retrospekcje mojego zachowania i jego skutkow-efektem czego jest zarowno
              radykalna zmiana w stosunku do otoczenia,a takze pewna wyrazna
              "skorpionowosc"-by przetrwac(chyba) smilewiec moge powiedziec,ze kwinkunks takze
              uczy smile
            • anahella Re: Slonce kwinkunks Pluton 14.08.06, 16:28
              cytryna76 napisała:

> "Kwinkunks ma naturę Ryb"
              > Skąd ta teoria?

Bo kwinkunks daje rozprawianie sie z problemami metoda zamiatania smieci pod
              dywan. Niby masz porzadek, a tak naprawde balagan.

Nie mamy watpliwosci, ze to aspekt nieharmonijny, ale trudno go nazwac
              dynamicznym. O ile kwadratura czy opozycja daje kopniaka i wtedy bierzemy sie do
              roboty, o tyle kwinkuns moze i widzi potrzebe ruszenia tylka, ale nie ma za
              bardzo motywacji.

Trygon i sekstyl: - "bedzie dobry czas to samo sie zrobi"
              kwadratura i opozycja: - "albo teraz albo nigdy - musze to zrobic"
              kwinkunks i polseksyl: "moze samo sie zrobi?"

Mysle jednak ze nie tylko rybia natura jest w kwinkunksie. Jak zauwazylas jest
              tam cos z Panny: wieczne dywagacje: a moze rybki, a moze akwarium? Jest rozdwiek
              pomiedzy "przygotowuje" a "dzialam". "Przygotowuje" to Panna, a "dzialam" to
              Baran. A jaki aspekt jest miedzy Panna a Baranem? Oczywiscie kwinkunks.
              • bogdanka12 Re: Slonce kwinkunks Pluton 15.08.06, 00:59
                Moja siostra właśnie się rozstała z kimś z kim miała wśród 53 aspektów
                porównawczych aż 16 kwinkusów.Było tak jak piszesz-dywagacje aż sie siostrze
                znudziło ))).
          • potrek Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 23:06

Neptun napsał:

Wszystko zależy, w jakich to jest domach, znakach i jakie są inne aspekty do
            tych planet. U kazdego będzie się to inaczej wyrażać.

Tak to można robić zawsze jajecznice z astrologii. Słońce to ja i dokąd
            zmierzam (domy)plus Mc, domy to umiejscowienia Apolla oraz Hadesa pokazują
            źródło konfliktu osobowości . ( kwinkunks) =nad przecięntna ambicja =
            dyskomfort bycia sobą . Reasumując : dom oraz znak zodiaku pokazuje to w
            logicznym świetle.

Pozdrawiam potrek
            • potrek Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 23:45
              Kwinkunks posiada dynamikę Marsa, Merkurego i Plutona; Barana, Panny i
              Skorpiona; oraz związany jest z okolicznościami odnoszącymi się do 1, 6, 8,
              domu. Aspekt ten wiąże się z efektami agresji, które kumulują się albo w 6
              domu, gdzie człowiek wypełnia społeczne zobowiązania dla własnej satysfakcji,
              albo w 8 domu , gdzie czyni to dla korzyści innych. Od wytworzonego przez
              kwinkunks napięcia można uwolnić się jedynie przez zrozumienie i kompromis –
              cechy znajdujące się w opozycji do Barana i Wagi
              Pozdrawiam potrek
              PS
              Wszystkie znaki i ich aspektowane odpowiedniki stanowią reakcje na swą
              opozycje. Stąd określamy kwinkunks jako rezultat działania Ryb i Byka oraz
              subtelnego wpływu 12 i 2 domu.. Kwinkunks mówi o próbie wyzwolenia się od
              społecznych zobowiązań porzez służbę na rzecz innych ludzi smile
              Dzięki Cytryna smile
              Pozdrowienia potrek
              • cytryna76 Re: Slonce kwinkunks Pluton 14.08.06, 15:33
                To ci dopiero jajecznicasmile
                Jeszcze trochę i w biedny kwinkunks zaangażujemy wszystkie 12 liter
                astrologicznego alfabetu.
                Do mnie osobiście najbardziej jednak przemawia natura panny i skorpiona. Sama
                jestem posiadczką 3 kwinkunksów, w tym dwa tworzą "palec Boży".
                Naturę ryby i byka ma według mnie raczej półsekstyl, bo tu właśnie "nic nie
                wiadomo" - to tkwienie w "półkroku" jak pijany we mgle i ani w przód, ani w
                tył.
                To tylko moje luźne przemyślenia, poparte lekturą Tierneya. Nie muszę mieć
                racjismile
                Również pozdrawiam!
          • dori7 Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 23:07
            neptus napisała:

> Kwinkunks jest słabym aspektem, nie rzuca sie w oczy tak jak np. kwadratura
            > czy koniunkcja.

Znalazlam ostatnio sliczna cahrakterystyke tego aspektu w jednej z ksiazek
            Greene i Sasportasa - wklejam, bo uwazam, ze nader trafnie ujmuje jego
            nature smile)

Quincunx is not really strong enough to generate the kind of decisive action
            that a square does, but it produces too much friction to permit the reflective
            blending of an opposition (where indecision forces you to eventually find a
            compromise). There is both too much conflict, and too little. I think this is
            the reason why quincunx is often associated with ill health. It symbolises
            tension which is not sufficently strong to provoke direct action, but is strong
            enough to disturb one's equilibrium.
    • arcoiris1 Re: Slonce kwinkunks Pluton 13.08.06, 23:13
      Wypowiem sie jako posiadaczka kwinkunksu Uran Waga 9-Mars Byk 4/szczyt 5.
      Wiele rzeczy które by chciał Uran blokuje mi Mars, to znaczy czasem w 9-
      domowych sprawach mam takie "chciałabym ale boje sie", pragnienie tego żeby
      wilk był syty i owca cała, brak pojścia na zywioł. Np- czasem chce wyjechac za
      granicę na dłużej, ale 4-domowy Mars mi sie włącza i takie tam mało poetyckie
      tyrady mi wygłasza siedząc na wezęł Poludniowym mimo, że i tak pewnie go nie
      posłucham bo mi Wenus rzadzi 4 i 9 domem więc pewnie i tak mnie wywieje stąd
      kiedys tam na dłużej,i przestane słuchac marsowego byczo-raczego ględzenia ale
      kiedy to nie wiem (pewnie jak nastapi dyrekcja Jowisza na Marsa czyli za dwa
      lata bodajże i tym samym uruchomi mi Półkrzyz Wezełow i Merkurego i wspomoże
      trygonem natalna kon Księzyc i Pluton, a ci dwaj to nie byle ktosie bo jeden od
      Dsc a drugi od MC, Mars zreszta jako współwładca -tez)
      Kwinkunks to taka wahanka/hustawka, nie lubię. Wole juz kwadrat albo trygon.
      Kwnikunksom mowimy NIE
      wink

• neptus Re: Slonce kwinkunks Pluton 14.08.06, 15:59
        Ano własnie, to jest rybie. Definicja Weresa: Kwinkunks jest koniecznością
        wyboru miedzy dwoma mozliwościami, z ktorych, którąkolwiek wybierzesz, bedziesz
        żałować.
        Czyli albo wybór jakby tu zjesc ciastko i miec ciastko albo wybor dostac w lewy
        posladek, czy w prawy?
        Kwinkunks m domem 1 a 8 to prawdopodobnie wybor byc czy miec, albo "jestem
        soba, jesli ryzykuje utrate sil lub zycia, ale wtedy przestaje byc soba". Jesli
        Slonce jest w 8 a Pluton w 1, to jest wybor miedzy ryzykiem utraty zycia lub
        ryzykiem utraty osobowosci.
        • eladi do Neptusa 15.08.06, 00:13
          ps. wiec chyba lepsza utrata-/zmiana osobowosci...
          a co jesli Slonce jest w IX domu a Pluton jest w II domu???
          to co wtedy???
          przeciez rozne systemy domow stosujemysmile
          wg wiekszosci "systemow" Slonce jest u mnie w IX domu,chociaz zle opisuje moja
          skorpionowatosc,a Pluton w domu II smile-wiec jaki jest wtedy wybor,przy
          "tym"systemie domow????
    • anahella Re: Slonce kwinkunks Pluton 14.08.06, 16:20
      Gdyby odrzucic role Slonca i Plutona w konkretnym horoskopie, i przyjac tylko
      ich naturalne wladztwa, to mamy sytuacje:

Slonce - "tworze" i Pluton - "za cudze wartosci". W ukladzie harmonijnym (w tym
      koniunkcja) mamy tworce, ktory korzysta z dobrodziejstwa mecenasa. W ukladzie
      nieharmonijnym konflikt miedzy tworca a sponsorami.

Kwinkuks jest ukladem nieharmonijnym, ale nie ma tu konfliktu bezposredniego jak
      w kwadraturze. To taka sytuacja, w ktorej mecenas wyklada pieniadze, a tworca
      robi cos niezgodnego z jego gustem, no bo Slonce wie co jest lepsze, ale Pluton
      przeciez nie na to dal kase. No i co z tego, ze Slonce stworzylo dzielo, skoro
      Pluton nie tego oczekiwal?
      • vestalinka Re: Slonce kwinkunks Pluton 15.08.06, 12:41
        Jakie znaczenie może mieć tranzytujący Pluton w opozycji do natalnego Jowisza w
        5/6 domu? Niedługo uściśli mi się ten aspekt i nie bardzo wiem czego mogę się po
        nim spodziewać...Jowisz z kolei utworzy niedługo koniunkcję z Uranem w 9 domu
        przy MC.Może ma to związek z wyjazdem na studia,rozpoczęciem nauki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka