Gość: Oszukana1 Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 18:10 W związku w nieustającą falą wymuszeń finansowych z tytułu niesłusznie naliczonych opłat za rzekome smsy wysłane przez nas-abonentów sieci ERA,ze szczególnym uwzględnieniem SMS-PREMIUM, Proszę wszystkie osoby zainteresowane tym tematem o nadanie sprawie biegu ,informując o tym fakcie program TVN - UWAGA!.Tylko w ten sposób, być może osiągniemy to że sprawa nabierze rozgłosu i pomoże nam , osobom poszkodowanym w rozwiązaniu problemu,w którym tylko jedna strona "ERA" ma zawsze racje a abonent jest po to zęby płacić,płacić i jeszcze raz płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amn Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 89.77.120.* 28.11.10, 16:55 do OSZUKANA1- jestem za i naprawdę zabierzmy się za to, bo tak dalej być nie może!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukana Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.uznam.net.pl 12.12.10, 21:37 Mam już dosyć tego naciągania mnie na koszty i jestem bardzo za tym żeby tą całą sprawą tych sms-ów PREMIUM zajęła się telewizja CELOWNIK lub UWAGA zainteresowanych proszę pisać na mój adres e-mail j0909@wp.pl a wtedy skontaktujemy się telefonicznie bo tak tego nie można zostawić. Oni na nas nie mogą zarabiać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 19:46 syn od dwóch miesięcy ma nieaktywną kartę sim a na rachunku widnieje opłata za sms premium w ilości kilku sztuk co daje kolosalne sumy. problemy zaczęły się gdy przepisał prywatny nr. na firmę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERA OSZUŚCI Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.wavenet.pl 18.01.11, 14:51 Witam, Ja mam taką sam sytuację odkąd przepisałam numer prywatny na firmę do abonamentu doszła mi dziwna kwota za właśnie sms premium w wysokości 150 zł netto. Przy drugiej FV w której oczywiście też była kwota 150 zł pofatygowałam się i zadzwoniłam do ERY w celu wyjaśnienia. I co i nic ktoś mądry uruchomił mi jakieś SMS premium które same się wysyłały i nabijały konto SUPER OPERATORA. według mnie to jest oszustwo bo nie podpisywałam żadnego aneksu do umowy. Widać w Polskim można wszystko. SUPER GRATULUJE OSZUSTOM którzy dorabiają się milionów na zwykłych ludziach nie ponosząc żadnych konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
ezmd99 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 18.01.11, 16:39 Dzisiaj mi przyszła faktura z Ery. Pojawił się SMS Premium za 39 PLN na telefonie córki. Pani przekazała mi informacje,że córka dzwoniła 4 razy na numer 7936. Każdy SMS kosztował 9 PLN netto. Wiem na 1000%,że tak nie było, bo o 23.18, 22.54 to ona śpi i nie ma takiej opcji, by w trakcie snu odpowiadała na smsy. Firma nazywa się Avantis, nie ma adresu, telefonu, dysponuje tylko faksem i adreem mailowym. Podaję do informacji, ku przestrodze: reklamacje@avantis.pl fax: (22) 3121001 Oszuści, ale trzeba ich dorwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny_inspektor Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.gvt.pl 31.10.11, 23:40 Dzisiaj mi przyszła faktura z Ery. Pojawił się SMS Premium za 39 PLN na telefonie córki. Pani przekazała mi informacje,że córka dzwoniła 4 razy na numer 7936. Każdy SMS kosztował 9 PLN netto. Wiem na 1000%,że tak nie było, bo o 23.18, 22.54 to ona śpi i nie ma takiej opcji, by w trakcie snu odpowiadała na smsy. Firma nazywa się Avantis, nie ma adresu, telefonu, dysponuje tylko faksem i adreem mailowym. Podaję do informacji, ku przestrodze: reklamacje@avantis.pl fax: (22) 3121001 Oszuści, ale trzeba ich dorwać. Jedynie co możesz dorwać, to swoje brudne gacie;-) Lepiej zainteresuj się co twoja córcia robi jak ty myślisz, że ona śpi. Pisanie takich bzdur, że firma jest oszustem, tylko dlatego, że to ich numer to szczyt buractwa. Co ty masz do nich? Oni wysłali te sms-y? Pomyśl zanim trafisz do pierdla, za oszczerstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larjus Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.home.aster.pl 01.11.11, 14:21 Podobną skargę zgłosiłam do UKE (po negatywnym załatwieniu reklamacji przez operatora). Sprawa dotyczy tej samej firmy i jeszcze innej obie z Krakowa. W UKE twierdzą, że nie mieli do tej pory sygnałów o podobnych nieprawidłowościach. Trzeba zatem złożyć skargę, aby podjęto formalnie działania. Skargę można złożyć w formie elektronicznej -link do strony to www.uokik.gov.pl/problemy.php?problem=381&wojewodztwo=&miasto=&x=42&y=5 . Ja zamierzam złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa). Wszystkie osoby, które miały podobne przypadki proszę o kontakt na adres agatjus@gmail.com pomogę we wspólnej walce ze złodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avogadra Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.kalisz.mm.pl 17.10.12, 18:11 tak, oczywiście, córka tej Pani po nocach dzwoni na sekstelefon, na Boga -.- i owszem, jest to wina firmy/sieci, czegokolwiek, a nie tych tam osób, co to im pożera kasę z konta! ale najłatwiej krytykować, prawda? generalnie nieważne, że na forum założonych jest tysiąc wątków dotyczących zżerania kasy z konta poprzez coś tam premium, bo zdarza się to niejednej i nie dwóm osobom i to nie nasza wina !!! a do autorki wątku: niestety, przestroga nic nie da, bo te smsy wysyłają się same, nie mam pojęcia jak, nie da się tego kontrolować, mam identyczną sytuację, w wysłanych nie mam kompletnie nic. a cztery dychy z konta poszły nie-powiem-brzydko-gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanna Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 85.221.143.* 09.02.11, 10:58 witam ja również płaciłam przez 3 miesiące na 2 aparatach po 40 zł za konkurs i nie zamierzam tego darować , nie mówiąc o rozwiązaniu umowy . Myśle ze pozew zbiorowy byłby najbardziej odpowiedni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 2011 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.146.127.192.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.01.11, 23:12 witam dzis jest 17.01.2011 moj ojciec jest w Erze od jakis 5 lat i tez ma problem z tymi sms-ami ja tego nie zrobiłem a ojciec tym bardziej .zadzwoniłem do biura obsługi i miłym glosem pani wmawiała ze musial ktos to wysylac ja ze chyba pies, to robił po dłuzszej dyskusji ,pani stwierdziła ze mam sie odwołac tylko nie wiem czy warto na forum duzo osob pisze ale nie pisze co dalej sie z tym stalo w tej sprawie. czy komus sie co kolwiek udało zrobic czy cos sie ruszyło czy przyjmuja reklamacje moze TVN sie tym zajmnie i nam to wszystko by wyjasnił ja mam ere ostatni rok rezygnuje z niej jak dzieja sie takie rzeczy . zaznacze ze te sms-y zaczeły sie po zmianie taryfy zmiana i przejscia na nowy abonament i nowy telefon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 89.174.214.* 20.01.11, 23:08 witam. jestem w erze i mam taką samą sytuacje, dzisaiaj w nocy o 3.20, 3.24, i o 3.28 zostały wysłane z mojego tel 3 smsy na kwote 90 zł wiem że składanie reklamacji nie mam żadnego sensu ponieważ u męża działo się to samo 4 miesiące temu, pisałam reklamacje i oczywiście odrzucili pisaałm odwołanie i to samo. Znajomy miał to samo pisał reklamacje i nic odpowiedź brzmiała za każdym razem: smsy wyszły z pana telefonu i musi pan zapłacić ponieważ zablokujemy telefon. PORAŻKA!!!! jedyne wyjście zablokowałam wychodzące wszystkie smsy u męża i się uspokoiło. dzisiaj zrobiłam to samo z moim telefonem. Ale to co się dzieje to jakaś kpina bo nie poto biore tel i płace rachunki abym nie mogła z niego wpełni korzystać. Bedziemy rezygnować z usług ery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 89.174.214.* 23.01.11, 16:44 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Ja nie będę się mądrzył i wywyższał. Zostałem również dotknięty zarazą SMS premium z tyłka (bo nie z mojego telefonu). Przeczytałem wszystkie posty i włosy stanęły mi od końca ud do pasa. Ja także idąc za instynktem zadzwoniłem do BOA w celu wyjaśnienia co na moim rachunku szczegółowym robi jakiś wredny SMS Premium którego nie wysłałbym nawet torturowany. Miły wąż BOA okazał się ŻMIJĄ. Powiedział że ten piękny semesik został wysłany na bank z mojego telefonu i jedyne co może mi pomóc to podać mi adres firmy do której został on wysłany. W firmie owej dowiedziałem się że brałem udział w wesołej (nie dla mnie) zabawie pod nazwą "Bingosringo" i walczyłem jak lew o Ipoda. Może wygrałem ale tego nie wiem , bo skąd? Po tych informacjach odpaliłem internet i dalej ryć jak dzika świnia. Naczytałem się ale konkretnego wyjścia z sytuacji nie znalazłem. Machnąłem ręką na te parę złotych do rachunku , zapłacę - ale pytanie o wiele głębszej natury wbijało mi się w mózg - co dalej ? Wbiłem się na IBOA (internetowe biuro obsługi abonenta) i znalazłem w zakładce USŁUGI na swoim koncie pozycję Połączenia , a w pozycji owej usługę o bardzo krzywdzącej małolatów nazwie BLOKADA 18+. O jakże błędna to nazwa. To Szczepionka na złodziejskie smsy premium. To KINGSAJZ dla umęczonych przez NACIĄGACZY. To WOLNOŚĆ. Radzę wszystkim doświadczonym (i przyszłym ofiarom) przez potwora PREMIUM jak najszybciej aktywować tę usługę. Blokuje ona możliwość wysyłania jakichkolwiek SMSÓW tego typu z naszego telefonu a oto przecież nam wszystkim chodzi Bracia i Siostry! Nawet jeżeli ktoś z pominięciem naszego aparatu telefonicznego, łamiąc system , rwiąc kabel czy biorąc do niewoli antenę wyśle takiego paszkwila na nasze konto, to szanowny operator będzie musiał uwzględnić reklamację i basta. Ja poszedłem jeszcze krok do przodu i zablokowałem sobie połączenia na numery 701/*7 bo jest taka możliwość w usługach. Dmucham na zimne. Kończę. Sorry jeśli kogoś dotknął mój post , ale ja zawsze po trzecim browarze mam skłonności do konfabulacji. Mam nadzieję że sposób który tutaj opisałem przyniesie dużo satysfakcji uciśnionym abonentom. Tego Wam i sobie życzę. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzypaw Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 27.04.11, 20:19 Z mojego telefonu nie mógł zostać nadany żaden sms. Kwota nie duża ale jestem zaszokowany manipulacjami ERY wspólnie z Premium na moim telefonie. Jestem za zdecydowaną walką z tymi manipulatorami. 1.Odwołałem polecenie zapłaty aby mieć kontrolę nad rachunkami. 2.Potrącę niesłusznie naliczoną kwotę przy następnej fakturze z uzasadnieniem, Odpowiedź Teleaudio Uprzejmie informuje, iż w systemie teleinformatycznym firmy Teleaudio został zarejestrowany sms wysłany z numeru xx49464xx na numer specjalny 92550 ( płatny 30,75 zł za wysłanie jednego smsa) w dniu 2011-03-11 o godzinie 17:39:48. Wiadomość została rozpoznana na podstawie zawartej treści i przydzielona do serwisu na stronie internetowej vidget.pl/ a w smsie zwrotnym zostało odesłany kod do usługi. W związku z powyższym wiadomość została obsłużona po stronie firmy Teleaudio w sposób kompletny i właściwy. A tym samym brak jest podstaw do uznania zgłaszanych roszczeń za podstawne. Odnosząc się do opisanej sytuacji proszę zgłosić wszelkie zastrzeżenia dotyczące obciążenia Pani konta bezpośrednio do swojego operatora GSM. Dodatkowo informuje, iż podany numer został usunięty z bazy smsów marketingowych, jednakże firma Teleaudio nie ma możliwości zablokowania wiadomości sms „wychodzących” z numeru xx49464xx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna rusiniak Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.11, 17:22 naciagnieto mnie na kwoty rzedu pare tysiecy zlotych to jest jakis szook niewysylalam zadnego smsa niewiem jak to sie wogole stalo i ponoc te sms y caly czas dzialaja cos z ta firma avantis treba zrobic niezamierzam im tego odpuscic i niezamierzam tego tez zaplacic gdyz to jest niemozliwe.. prosze o kontakt ze mna moj numer tel..696176341 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abonent sieci Era Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.wilan.pl 03.11.10, 18:20 Nie tylko na tym polega oszustwo sieci Era,im dluzej sie jest ich abonentem ty m gorzej ,promocje sa tylko dla nowych klientow .by ich pozyskac.Chcac rozwiazac z nimi umowe to dopireo problem i pelen obraz pracownikow(niekompetentnych) w autoryzowanych punktach i aroganckich w BOA .Od wrzesnia usiluje rozwiazac z ERA umowe z zachowaniem nr-u i do dnia dzisiejszego stwarzaja coraz wieksze trudnosc by jak najdluzej placic im rachunki.Moze ktos przechodzil z ERY do innego operatora i moze sluzyc rada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yot 76 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.156.foxnet.com.pl 19.03.12, 01:25 Witam, moja przyjaciółka tez tak ma w t mobile, od kilku miesięcy nawet nie jest w stanie wygadać minut, ani esków , ma dzieci lecz ostatni został wysłany gdy była w pracy???? więc niema mowy ze to one. Nie podam seci, bo niewiem czy mogę , napewno usuną post ,ale wiem ze musisz się udac do innego operatora i oni zalatwią za Ciebie wszystkie formalności. trwa to max kilka dni, słyszałem rozmowe u mojego oeratora z osobą chcącą przejść do...... pomagają , wystarczy pooglądać reklamy, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukana23 Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 16:16 W Związku z przygotowywanym zbiorowym pozwem do Sądu proszę osoby poszkodowane (oszukane) przez ERĘ o kontakt mailowy.Tylko taka forma z prawnego punktu widzenia jest w tym przypadku najskuteczniejsza.Zasada jest prosta, im nas będzie więcej tym skuteczniejszy nasz pozew.Czekam na odzew z państwa strony by nadać sprawie bieg. Proszę pisać na e-mail : Zwierzuk1996@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celina Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 78.131.238.* 09.11.10, 13:15 Nie przejmujcie sie z Plusie jest to samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cFaniak Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 81.219.77.* 22.11.10, 17:34 to ja mam pomysl, wysle tysiac sms premium jak Wy i tez powiem ze to nie ja ,ze ktos sie wlamal! a potem? ten pozew zbiorowy! moze mi uznaja i sie nachapie kasiorki! bo takie smsy to sie przeciez same wysylaja, tak jak wypadki same sie zdarzaja i jak dzieci ,same sie rodza :D zenua, dostac siedo systemow?:D za duzo TV! blokada premium? nie ma, blokada + 18 nie gwarantuje tego ,bo prawo nie naklada obowiazku na operatora blokowania smsow premium ,moze niebawem ktos to ureguluje ,ale narazie pomarzyc mozna :D a tak na logike to po jakiego ch wysylacie jak jestescie ciekawi smsa ,chocby obiecywali miliony i inne (dziwne) rzeczy to prosicie sie sami! i co najwarzniejsze wszyscy winni - tylko nie ja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amn Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 89.77.120.* 28.11.10, 17:27 najpierw naucz się poprawnej ortografii, a potem wypisuj ten stek bzdur..żal mi Cię człowieku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempv@vp.pl Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 188.33.146.* 02.12.10, 13:48 Zakładasz, że wszyscy, którzy opisali sytuacje z pojawiającymi się na bilingu sms premium oszukują... Trochę za dużo tych oszustów :/ Też miałem taką sytuację... Co prawda był to jeden premiowany esek za 12zł a wierz mi, że nie jestem aż takim fanem Kasi Kowalskiej aby sobie ściągać muzę za 12zł... Nie ma też takiej możliwości aby ktoś inny wysłał tego eska z mojego telefonu... Wcześniej nawet nie zwróciłem uwagi, że takie eski można przyblokować (BOK lub iBOK) - czyli sam sobie jestem winien... Oczywiście reklamacji nie uznali... Operatorzy prawdopodobnie nie mogą sobie z tym poradzić lub też mają w tym interes dlatego nabierają wody w usta... Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze... Miliony użytkowników - co jakiś czas parę esków to dziesiątki milionów ukradzinych złotówek i to w "białych rękawiczkach" - okradli Cię? Sam sobie jesteś winien! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amn Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 89.77.120.* 28.11.10, 16:51 ja i mój tato również zostaliśmy naciągnięci. Może w porównaniu do Was to są sprawy groszowe, ale mam ogromne obawy, że skoro raz naliczyli to moze się to powtórzyć. Nadmieniam, że mój Tato w ogóle nie pisze smsów, mnie naliczyli sms premium 6.10br. a Tacie 9.10.br. Oba telefony są na Tatę. Niektóre wypowiedzi są tu gorzej niż żałosne..Przyłączam się do Was i jestem za pozwem zbiorowym i jak najbardziej za UWAGĄ!!! Trzeba z tym skończyć, a dziennikarze TVNu potrafią zrobić swoje!! Do tego sąd, więc uważam, że mamy duże sznase.Pozdrawiam wszystkich pokrzywdzonych i apeluję o to, żebyśmy nie zrezygnowali z walki o takie oszustwo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.10, 10:43 myślę ze wiekszośc klientów ery po zakonczeniu umowy z nimi przejdzie do konkurencji za to zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 22:00 Witam@ właśnie dostałam fakturę z ery ku mojemu zdziwieniu doliczyli mi 25 netto za sms premium, ja nigdy nie odpisuje na tego typu esemesy, bede pisać reklamację, ostatnio było głośno w telewizji o tych esemesach z ery, płaci sie za przychodzace od nich, to świństwo, myślalam że mnie to nie dotyczy myliłam się . Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 28.02.11, 10:58 > Witam@ właśnie dostałam fakturę z ery ku mojemu zdziwieniu doliczyli mi 25 nett > o za sms premium, ja nigdy nie odpisuje na tego typu esemesy, bede pisać reklam > ację, ostatnio było głośno w telewizji o tych esemesach z ery, płaci sie za prz > ychodzace od nich, to świństwo, myślalam że mnie to nie dotyczy myliłam się . Czy na fakturze, albo raczej billingu masz numer na który wysłałeś tego SMS'a? Bo mając ten numer już możesz się sporo dowiedzieć. I raczej nie była to opłata za prenumeratę. Ponieważ oszuści od SMS Premium stosują różne metody, żeby utajnić cenę SMS'a mogłeś nawet nie być świadom, że ten SMS tyle kosztował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość M Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.19.165.91.osk.enformatic.pl 18.03.11, 21:24 Ja jestem kolejną ofiarą ery -tylko kwota "lepsza" , bo 426 zł!! złożyłam reklamację , ale nie spodziewam się cudu;-( Krew mnie zalała...Chamstwo. Boa twierdzi ,że musiałam wysyłać. Jakoś nie pamiętam ,żebym była niepoczytalna i nie wiedziałam co robię.Chyba jakiś obcy musiał wysyłać za mnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 46.134.193.* 01.12.10, 18:18 To jest jawne złodziejstwo dostałem smsa z loterii ery aktywowałem to darmowym smsem po czym co dzień kasowali mnie 4,88 za udział bez mojej zgody jestem klientem od 4 lat reszta rodzint też i wspólnie ustalilismy ze rezygnujemy z ich usług zaszaleli na maxa uwazajcie na tych złodziei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chesteva Re: Oszustwo w sieci Plus z SMS Premium IP: *.146.178.100.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.12.10, 08:57 Witam serdecznie jak widać w tytule nie tylko dzieja się takie żeczy w Erze ,ale i w Plusie -zastanowiła mnie duga faktura , którą dostałam w odstępach 2 miesięcznych .Przey pierwszej nie zwróciłam na to uwagi i zapłaciłam ,ponieważ przyznaję ,że wysyłam jakiegoś pustego smsa ale jak mi się wydawało koszt wynosił 1,22 z Vat , natomias teraz listopadowa fakruta mnie przeraziła na kwotę 165 z groszami i w tym znalazły się jakieś 2 smsy cena za 1- 25 zł. mając swiadomość ,że nie wysyłałam w miesiącu listopadzie ,żednego sms na jakies loterie itp.poza tym telefon ma możliwość zapisywania smsów wysłanych i sprawdziłam dochodząc ,aż do miesiąca września i nie wysyłamł smsów o podobnej treści --------własnie wybieram się na rozmowę wyjaśniającą zaistniałą sytuacjię . Mam pytanie na co mam zwrócić szczególną uwagę. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukana Re: Oszustwo w sieci Plus z SMS Premium IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 09:29 Zrezygnowałam z papierowych faktur z sieci Plus. Parę dni temu przeglądałam fakturę z ostatniego okresu i z przerażeniem stwierdziłam że doliczono mi 4 SMS Premium na numery 92552 (za 25 zł netto) oraz 72355. Nigdy nie biorę udziału w żadnych konkursach! Kiedyś zbójcy napadali na kupców na szlakach handlowych, teraz takim szlakiem rabowania są elektroniczne płatności. Jestem oburzona i nie zostawię tej sprawy bez reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Oszustwo w sieci Plus z SMS Premium IP: *.hypernet.biz.pl 31.03.13, 22:24 witam. rowniez zostalam oszukana przez siec plus- sms premium na kwote blisko 400,-. Nigdy nie wysylalam tego typu smsow tym bardziej nie za kwote 25,- (koszt jednego sms'a premium w moim przypadku).Zlozylam reklamacje....została odrzucona...wcale mnie to nie zdziwiło...biuro obsługi- totalne nieporozumienie.... Konsultanci podaja sprzeczne informacje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukani Przez Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 22:26 Czujesz się oszukany/a? A może po prostu nie jesteś pewny/a przyszłego pracodawcy, partnera, wspólnika, kontrahenta...? Nie czekaj i podziel się swoją wiedzą lub sprawdź doświadczenia innych na www.oszukaniprzez.pl/ ! Dołącz do naszego projektu, a poczujesz się bezpieczniej niż kiedykolwiek! No to bierzemy się za oszustów... OszukaniPrzez.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny_inspektor Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.gvt.pl 31.10.11, 23:59 Czujesz się oszukany/a? A może po prostu nie jesteś pewny/a przyszłego pracodawcy, partnera, wspólnika, kontrahenta...? Nie czekaj i podziel się swoją wiedzą lub sprawdź doświadczenia innych na www.oszukaniprzez.pl/ ! Dołącz do naszego projektu, a poczujesz się bezpieczniej niż kiedykolwiek! No to bierzemy się za oszustów... OszukaniPrzez.pl To jest przykład debilizmu;-) Chyba macie za dużo pieniędzy co? Średniej klasy prawnik, "wysadzi was w powietrze", za to co robicie. Była już taka strona w sieci i właściciel dostając parę pozwów o naruszenie dóbr osobistych szybko projekt sprzedał;-) Wystawiacie się do dojenia jak krowa w zagrodzie. Oby mleka starczyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziorek Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 16:21 Witajcie, jeśli ktoś nadal ma problem z smsami era premium, piszcie na mój mail nelly2007@o2.pl Ja też zostałam nabita w butelkę i to porządnie. Zbieram ludzi, którzy robieni są w konia przez erę i podaję sprawę do tvn, rmf-u i bardzo możliwe że na drogę sądową. Wszystko zależy od Was, dobierzmy się im do tyłka i zróbmy im to co oni nam zrobili. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.wum.edu.pl 24.02.11, 17:44 MOJĄ ŻONĘ OSZUKALI NA OK.100ZŁ. NIC NIE DAŁY REKLAMACJE. MAMY 2 NUMERY W ERZE OD OK.10 LAT. DECYZJA JUZ ZAPADŁA. REZYGNUJEMY Z ERY PRZY NAJBLIŻSZEJ OKAZJI. ZŁODZIEJSTWU I CHAMSTWU - NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 01:27 To nic nie daje. Statystycznie my zostaliśmy obrobieni w Plusie i Orange (na szczęście uznali reklamację bo szybko zareagowaliśmy), Państwo w Erze, wszystkie telkomy robią to samo więc przesiądziemy się nawzajem i skutek jest ten sam. Pierwszy problem to prawo telekomunikacyjne, ustawa pisana jakby specjalnie dla tych celów. Nie chroni w żaden sposób abonentów, jeżeli to nie jest konsument to jego środki ochrony są jeszcze gorsze. Problemu by nie było, gdyby operator nie rozliczał detalicznie usługi złodziejskich firm z którymi zarabia na swoich abonentach. Tymczasem, jak zgłosić reklamacje to operator wskazuje że to nie jego problem, gdyż nie świadczy usługi tylko usługodawca i do niego trzeba składa reklamację. Nie podadzą nazwy firmy, choć na jego zlecenie dokonują rozliczenia. Na rachunkach najczęściej jest SMS/MMS Premium lub usługa MT. W rachunkach szczegółowych natomiast widoczny będzie numer z którego te rzekome usługi przychodzą, a potem można sobie wśród setek numerów szukać numeru nadawcy, jak to jest natomiast konektor, czyli kolejny usługodawca który udostępnia numer dla świadczących usługę to problem się wydłuża i mamy mnóstwo rozrywki z ustaleniem złodziejskiej firmy. Dalej stopnie rozrywek zależą od inwencji operatora i złodziejskiej firmy. Znacząca część abonentów twierdzi, ze nigdy nie wysyłała żadnego SMS-a stanowiącego zamówienie usługi tak było w naszym wypadku, część coś tam od-kliknęła, ale informacja nie wskazywała na zawarcie umowy w ten sposób, bo w istocie nie spełniała ona warunków ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Problem wiąże się z tym, że o ile wysłanie zwykłego SMS-a o podwyższonej odpłatności powinno obciążać kwota wysyłki, to okazuje się, że pojawiają się tzw. usługi ciągłe, iż samo przysłanie SMS-a obciąża, sami sobie następnie decydują ile tych SMS-ów ma być itd. Stąd te ogromne kwoty na fakturach. Jak się abonent zorientuje że jest skubany to usiłuje zablokować proceder, często operator twierdzi, że nie świadczy usługi blokowania, w naszym wypadku założona była blokada od samego początku zawarcia umowy i nic to nie przeszkadzało by abonent był obciążany kosztami, reklamacji też nie uwzględniają. Jak klienci się na nierzetelny telkom obrażą i rozwiążą umowę to często spada na nich zastrzeżona umownie kara, naste pnie tzw. wierzytelność jest sprzedawana firmie windykacyjnej, co zmienia właściwość sądu na miejsce spełnienia świadczenia którym jest rachunek nabywcy i mają Państwo rozprawy bardzo daleko od własnego miejsca zamieszkania (uwzględniają wyrok SN). Jak się złoży doniesienie karne, to przy kwotach prokuratury się wykręcają a to brakiem ustalenia sprawcy u operatora lub w firmie świadczącej tzw. usługę, który spowodował rzekome ustawienie przypisania bez udziału abonenta zamówienia usługi, względnie uzyskania zamówienia w drodze oszustwa, wystarczy dokonać zrzuty ekranowe z komórek by się o tym przekonać. Dobrym uzasadnieniem jest też znikoma szkodliwość społeczna czynu. Po drodze najeździ się na czynności np. zeznań świadków, więc koszt staja się ogromne i tak Państwo Polskie dba o swoich obywateli. Nikt nie zapytał posłów jak mogło dojść do uchwalenia tak dziadowskiej regulacji, jaka jest prawo telekomunikacyjne. UKE też na czas nie stanęło na wysokości zadania, bo bagatelizowało proceder, który trwał od mniej więcej roku 2006, aż nie doszło do sytuacji jak obecnie. Ba jak SN wypowiedział się w sprawie dialerów w wyroku, iz zasadą jest zablokowanie możności świadczenia usług, a nie ich odblokowania to UKE wydało krytyczny komentarz, tymczasem uzasadnienie wyroku trafnie wskazuje, iż praktyka przeciwna narusza dobre obyczaje. Następnie sytuacja wygląda tak, jak poszkodowanym jest firma, to może ew. jak spełnione są przesłanki naruszenia zasad konkurencji, nałożyć grzywnę do 5000zł, jak konsument, to ew. do 10% zeszłorocznego przychodu naruszającego o ile wykaże mu się naruszenie zbiorowych interesów konsumentów a nie interesu indywidualnego, oczywiście nie dotyczy to operatora, który świadczy tylko jak twierdzi usługę przesyłową, anie sama usługę. To wtedy złodziejska firma dzieli się z państwem jak 1/10. Czysty interes żadnego ryzyka. Gdyby usługę taka świadczyły bezpośrednio telkomy, to oczywiście skala problemu byłaby większa, bo nie świadczą one wyłącznie usług MT, co zwieszałoby ich ryzyko karą. Konkluzja jest taka, że powinno powstać forum poszkodowanych, którzy winni zebrać doświadczania i zabezpieczyć dowody, pozwoli to odkryć na dużej próbie metodę i praktykę. Następnie należy zbiorowo złożyć doniesienie wyłudzeń do prokuratury, a także zbiorowo wystąpić przeciwko telkomom i złodziejskim dostawcom rzekomych usług. Tylko bowiem milionowe odszkodowania mogą u tych podmiotów spowodować refleksję. Trzeba też pytać wyraźnie którzy posłowie w zakresie ustawodawca nie wywiązali się z zadań ochrony obywateli i poszkodowani powinni podziękować tym posłom w wyborach głosują przeciwko nim, skoro uznali nas za żywy inwentarz telkomów i firm naruszających ewidentnie dobre obyczaje. Co nam po ustawie o zawieraniu umów w drodze elektronicznej, czy ustawie prawo telekomunikacyjne, skoro nie możemy skutecznie dochodzić słusznym nam praw. Dochodzenie latami przy nakładzie kosztów wykraczających poza zasady racjonalności nie sposób uznać za dające ochronę poszkodowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basker Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.182.9.43.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.06.11, 21:28 Moja „przygoda” z oszustwami w PTC zaczęła się 10 lutego 2011, a o kosztach dowiedziałam się z rachunku wystawionego 5.03.2011. Ponieważ rachunki wysyłane przez ERĘ za pośrednictwem InPost przychodzą po terminie płatności ten odebrałam 21.03.2011. Na rachunku widniały sms Premium na kwotę 28 zł. Ponieważ nie miałam pojęcia co to jest zadzwoniłam do BOA. Dowiedziałam się, że jest to usługa związana z firmą CT Creative Team s.A. ul. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa wapster@wapster.pl /ERA/11377. Dowiedziałam się również, że na trwający okres rozliczeniowy moje zobowiązania a tego tytułu wynoszą 333 zł., oraz, że nie ma technicznych możliwości zablokowania tych połączeń. Zablokowałam wtedy wszystkie połączenia z tego numeru i zaczęłam szukac informacji jak można zatrzymac tą lawinę. Na złożoną przez mojego męża reklamację, bo to on jest właścicielem telefonu, a ja użytkownikiem- bez prawa głosu- otrzymaliśmy odpowiedź: - Wszelkie pozycje na fakturze zostały zarejestrowane prawidłowo - wszelkie smsy wysłane z Pana karty SIM były odnotowane przez cyfrowy system rejestrujący odpowiednio na dany numer abonenta - technicznie nie jest możliwe naliczenie opłaty za niewykonane usługi. Nie wiem jakie są techniczne możliwości, ale ponieważ jestem osobą, która korzysta sporadycznie z smsów to tych na rachunkach jest więcej niż wszystkich wysłanych przeze mnie od nowości tego telefonu, a w odbiorcach wiadomości nie ma żadnego z numerów sms Premium. Kolejna reklamacja i kolejna odpowiedź: - w żadnym wypadku nie jest możliwe obciążenie konta abonenckiego opłatą za wiadomośc tekstową, która nie została wysłana za pośrednictwem danej karty SIM. Nie ma także technicznej możliwości samoczynnego wysłania przez kartę SIM wiadomości tekstowej. Dostałam również wyjaśnienie, co mogę za te smsy specjalne uzyskac- tylko, że nic nie uzyskałam, nie mam żadnych gier, tapet, dzwonków, ani żadnych innych. Ponieważ za sms Premium nie zapłaciliśmy, to w wezwaniu do zapłaty widnieje - Operator zastrzega sobie prawo całkowitego zawieszenia świadczenia usług telekomunikacyjnych objętych umową (umowami), naliczenie ustawowych odsetek, rozwiązanie umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych w trybie natychmiastowym oraz podjęcie działań windykacyjnych. Na dzień dzisiejszy mamy dwa niedziałające telefony. Ciekawe, czy nowej marce zależy na rozwiązaniu jakoś tej sprawy, czy to tylko nowa etykieta na stare oszustwa. Proszę o pomoc, jakie kroki można podjąc, gdzie pisac. Znalazłam portal, na którym poszkodowani przez różne duże firmy mogą się porozumiec, między innymi w celu składania pozwów zbiorowych: pozywamy-zbiorowo.pl A swoją drogą: rozumiem, że inne firmy telekomunikacyjne też nie są idealne,ale jeśli chodzi o ERĘ to nie ma sobie równych (polecam zajrzec na małą lekturkę). Pozdrawiam basker Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.play-internet.pl 27.03.11, 12:30 witam!czuję się również ofiarą oszustwa w ERZE mamy 2 telefony z mężem ostatni biling mnie zaskoczył naliczone są 2 rozmowy z mężem jedna 1godz.druga 2 godz.nigdy tyle nie rozmawiamy męża mam pod bokiem z pracy rozmawiam najwyżej minutę bo nie wolno.Jestem w szoku.Przy najbliższej okazji rezygnujemy z usług tej sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasmin Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.gorzow.mm.pl 16.10.11, 14:29 ja też mam problem z Erą, już kolejny raz wmawiają mi że wysłałam sms PREMIUM chociaż nie wysyłałam , zrobiono ze mnie idiotkę że jak nie pamiętam to trudno. Faktycznie na bilingu takie sms figurują ale skąd ???? Kłopotów z pamięcią nie mam i po przejrzeniu telefonu i raportów telefonicznych żadne sms z mojego telefonu nie zostały wysłane co robić???? jak im udowodnić że nic nie było wysyłane, Pani w erze się tłumaczy że przecież dostarczono mi biling na którym widoczne są wysyłane rzekomo przeze mnie sms, nie pozostaje mi chyba nic innego tylko chyba się zgłosić do psychiatry z problemami z pamięcią:-)) Proszę o kontakt jasmin80@wp.pl jakby ktoś mógł pomóc i podpowiedzieć co dalej zrobić z super erą i firmą CT Creative Team bo oszaleję. Nasze słowo przeciwko sfałszowanym bilingom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.rzeszow.vectranet.pl 01.02.11, 22:34 to nie tylko era ma ten problem było dziś w magazynie dla reportera o tym era,play,plus,itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szolinio Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.02.11, 21:31 to nie tylko era plus tez dostałem 50 zł wiecej w rachunku złozylem reklamacje i nic napisano mi ze wysyłałem smsy premium przesada Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 17.02.11, 09:04 Skoro wysyłałeś SMS Premium to masz je na billingu. Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.play-internet.pl 04.07.11, 13:42 oszukany może zostać twoje dziecko które jeszcze nie ma takiej czujności np. 2 x faktura po 3000,- zł i co ???zabijesz czy może sprzedaż .... ty !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Oszustwo w sieci PLUS IP: *.fenix.katowice.pl 21.03.11, 21:37 Plus niestety tak samo nabija swoich klientów w butelkę. W salonie pani sprawdziła moją komórkę i zapisy sms wyszły na zero a z reklamacjo otrzymałem pismo że był jakiś SMS na 25 zł netto ( co to za sms) i reklamacji nie uwzględnili. Po 10 latach przyjdę do innego operatora bo to totalne chamstwo i oszustwo . A jak przyda rachunki na kilka tysięcy i co wtedy.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nakwakto Re: Oszustwo w sieci PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 02:15 Ja mam bardzo podobną sytuację w sieci PLUS: Otrzymałem fakturę, w której jedną ze składowych rachunku było połączenia z internetem (w ramach sieci PLUS), których nigdy w życiu nie wykonywałem i których nie mam zawartych w umowie abonenckiej. Nawet w telefonie nie mam technicznych możliwości wykonania takiego połączenia. Złożyłem reklamację w sieci PLUS i czekam na wyjaśnienie. Ale to nie jedyny tego typu nieprawidłowość jakiej doświadczyłem w sieci Plus. Było tego tyle, że tylko część tutaj opiszę. Podpisałem nową umowę abonencką z siecią Plus. Kilka lat temu byłem w Plusie. Powróciłem do Plusa z nadzieją, że coś przez te lata się zmieniło. I zmieniło się ... na gorsze! Przynajmniej ja takie wrażenie odnoszę! Ale po kolei: W załączniku do umowy zaznaczyłem sprzeciw na przesyłanie do mnie drogą elektroniczną informacji handlowych, marketingowych, zaproszeń do konkursów, itp. Z przykrością stwierdzam, że firma Polkomtel S.A. (najprawdopodobniej celowo i z premedytacją) łamie to prawo! Jest to wg moich obserwacji sprzed lat i obecnych doświadczeń jak ja to określam „sprawdzanko” każdego na ile sobie pozwoli „w kaszę dmuchać”. Za trzecią próbą dopiero chyba pracownicy Polkomtel S.A. zrozumieli, że nie jestem przysłowiową „naiwną blondynką” i przez swoje infantylne sms-y i jakieś nagranie telefoniczne nie wyciągną z mojej kieszeni (nadprogramowego) nawet złamanego grosza. Oburzony jestem również na manipulację pracowników salonu sieci PLUS na Pl. Andersa 5 w Poznaniu. Tam system komputerowy jest tak zaprogramowany (przynajmniej był jak podpisywałem umowę), że automatycznie drukuje (jako załącznik do umowy) ... zgodę na przesyłanie drogą elektroniczną informacji handlowych, marketingowych, zaproszeń do konkursów, itp.! To jest tupet! Oni się nie pytają, oni narzucają!!!! Ja poprosiłem o zaznaczenie sprzeciwu na takie wiadomości w tymże załączniku. W wyniku tego najpierw zaznaczono długopisem w kratce sprzeciwów krzyżyki co dało ... jednoczesną zgodę i sprzeciw! Powiedziano mi, że skoro podczas podpisywania umowy jestem jeszcze w sieci konkurencyjnej to umowę otrzymam pocztą. Otrzymałem umowę pocztą ... bez załącznika sprzeciwu na informacje handlowe! Zadzwoniłem na numer stacjonarny do salonu Plus GSM na Pl. Andersa z oburzeniem, że brakuje tegoż załącznika na co Pani, która odebrała telefon była zdziwiona, że w ogóle ktoś mi mógł obiecać dostarczenie tegoż załącznika!!! Kiedy osobiście poszedłem do salonu po załącznik to ... chciano mi wręczyć ... (wg mnie z wielką niechęcią i niezadowoleniem) kserokopię dokumentu (bez oryginalnego podpisu). Dopiero jak zażądałem kategorycznie i stanowczo mojej kopii z podpisem ... z wielkimi bólami taki dokument mi wydano! Odpowiedzi od Polkomtela (na moje skargi) zazwyczaj były ... albo nie na temat albo wielokrotnie (!) z uporem maniaka (!) unikano trudnych, niewygodnych pytań!!!!! Jak na razie mimo chyba pięciu moich prób (za każdym razem odpisywała inna osoba) jak na razie nikt w Plusie nie zrozumiał pytania czy sms-y marketingowe, które przytoczyłem (powołując się na nr telefonu z jakiego je wysłano, dodając dokładną datę i godzinę) do mnie wysyłane były autorstwa firmy Polkomtel S.A. i czy łamią one postanowienia zawartej umowy abonenckiej. Ponadto firma ta bez mojej zgody przekazywała sobie między działami mój adres mailowy, próbując korzystać z niego do celów statystycznych (ankieta!)! Mimo mojego zdecydowanego sprzeciwu na ten incydent ... otrzymałem ... kolejną ankietę. Ponownie wyraziłem swój stanowczy sprzeciw. Pracownicy Plusa obiecali, że incydent się nie powtórzy po czym ... przesłali mi kolejną ankietę! Nie mam pojęcia w jakim języku z tymi ludźmi trzeba się komunikować żeby zrozumieli najprostsze zdania. I ile razy jeszcze będę w tej sprawie interweniował (GIODO rozpatruje tą sprawę czy Polkomtel S.A. nie naruszył ustawy o ochronie danych osobowych, czekam na werdykt z GIODO) Kilka lat temu firma Polkomtel S.A. chciała utrudnić mi odejście do konkurencji twierdząc, że w wypowiedzeniu nie podałem numeru abonenta zatem muszę być w Plusie o miesiąc dłużej i złożyć nowe wypowiedzenie. Dopiero jak jedną Panią z Plusa postraszyłem, że w gazecie ukaże się artykuł na temat serii kompromitacji niektórych pracowników firmy Polkomtel S.A. to mnie przeproszono (najprawdopodobniej tylko ze strachu bo obecnie ta sama Pani na stanowisku doradcy klienta znowu wysłała mi pismo, w którym albo nie zrozumiała mojego wspomnianego wyżej pytania i powinna się cofnąć do szkoły podstawowej albo bezczelnie "klei głupa", że niby nie wie o co chodzi albo zapomniała odpowiedzieć na tą kwestię, czy może też jakaś podobna "bajeczka"), otrzymałem nawet symboliczne odszkodowanie i jak gdyby nigdy nic uznano moje wypowiedzenie! Ta sama Pani mnie zapewniała kilka lat temu, że w firmie robi się wszystko żeby poprawić jakość świadczonych usług i obsługę klienta. Jak się dzisiaj okazuje było to wielkie kłamstwo bo zamiast lepiej ja dostrzegam, że jest ... zdecydowanie (!) gorzej. A ponieważ firma Polkomtel S.A. nie poczuwa się do winy serii kompromitacji jej niektórych pracowników i nie chce mi wypłacić odszkodowania no to opinia publiczna w szerokim zakresie dowie się o ich nieprawidłowościach, chociaż dla mnie bardziej trafnym określeniem na te serie kompromitacji było by ... "przekrętach". "Chytry 2 razy traci" jak mówi przysłowie. Mam nadzieję, że po moich publikacjach, niektórzy ludzie się dobrze zastanowią zanim podpiszą umowę z tymże operatorem i firma straci wielokrotnie więcej niż mogła by stracić wypłacając mi odszkodowanie finansowe. Ja osobiście bez cienia wątpliwości odradzam wszystkim sieć "PLUS"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana PLAY IP: *.play-internet.pl 31.03.12, 23:41 Witam, nie wiem czy mój post mogę podpiąć do tego tematu, ale myślę, że jest on poniekąd związany z poruszanymi tutaj kwestiami. Korzystam w sieci PLAY z internetu. W dniu 29.03.2012 przyszła mi co miesięczna faktura, która jak zwykle powinna wynieść 59zł. I tutaj zaczyna się dramat - "POWINNA".... Moja faktura opiewała na niebotyczną kwotę 712zł. Okazało się, że zostały wysłane 23 SMS PREMIUM na kwotę ponad 600zł.... Wiem i dałabym się pociąć w dowód niewinności swojej, że takowych sms nie wysyłałam... Jestem załamana.... w dodatku sieć PLAY powinna mi rachunek za owe sms przysłać miesiąc temu a tego nie zrobiła... Wg przepisów sieci PLAY jeśli dana należność nie jest uregulowana do miesiąca czasu to dana usługa jest blokowana.... I bądź tu człowieku mądry - gdzie czas na zareagowanie skoro spóżnili się prawie o miesiąc z fakturą... Czytałam na jednym z forów, że istnieje coś takiego jak wirus dailer. Za pomocą tegoż intruza można kontrolować czyjś modem i korzystać z niego bez wiedzy właściciela... Ale szanse są marne aby złapać oszusta, który się tym posługiwał... Nie wiem co robić.. nie zapłacę tej kwoty choćby z tego tytułu, że jestem NIEWINNA. Nie mówiąc już o tym, że takowych pieniędzy nie posiadam... Pomóżcie, błagam. Jeśli ktoś jest wstanie mi pomóc, to proszę o kontakt: agnieszkaj89@o2.pl Narazie jestem na etapie złożenia reklamacji do sieci PLAY, ale moja intuicja mi mówi, że mi jej nie uznają. Odpowiedz Link Zgłoś
konsument22 Re: PLAY 04.04.12, 21:03 cześć, czy temat jest nadal aktualny? mogę ci poradzić co powinnaś zrobić w tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mery50 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.11, 12:59 To samo spotkało mni ok. 2-3-lata temu. Trafiłam nawet do Rzecznika Praw Konumentów. Era łaskawie dała mi 50% zniżki z tych połączeń na 7.... Odpowiedz Link Zgłoś
dk_12345 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 20.10.11, 23:24 wystarczy ściągnąć "bezpłatną" tapetę lub dzwonek (ze strony np.webster czy jakoś tak, ) aktywujesz wtedy prenumeratę ( bo przecież nikt nie czyta regulaminu ) a w nim napisane np.ściągając bezpłatny dzwonek do tel.aktywujesz prenumeratę w postaci sms premium,każdy sms kosztuje dajmy na to 1pln ale dostaniesz ich dziennie 10 . co to takiego prenumerata? ano dostajesz smsy z tekiego serwisu (oczywiście nie za darmo-sms premium) z informacją dajmy na to że do pobrania są nowe dzwonki ( info potrzebne Ci drogi abonencie na plaster ale przecież chciałeś -regulamin , to masz ) czy to naciąganie i oszustwo ?? jak najbardziej TAK ale czy aby na pewno winien jest operator ( zobowiązny ustawowo do rozliczania tego typu usług )? no pewien nie jestem... wnioski? zanim cokolwiek ściągniesz z sieci przeczytaj r e g u l a m i n.. pozdrowienia. ps. na bilingu jest numer tel.np 79654, wystarczy wpisać go w google i wiadomo czyje to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larjus Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.home.aster.pl 30.10.11, 07:30 W moim wypadku opłaty nie były naliczane za sms-y, które przechodzą w ramach abonamentu, lecz za sms-y, które podobno wysłałam. Sprawa jest w UKE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larjus Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.home.aster.pl 30.10.11, 06:58 Mnie i mojego męża spotkało dokładnie to samo we wrześniu i październiku 2011r. Na reklamację operator odpowiedział, że "SMS-y same się nie wysyłają". Zgłosiliśmy sprawę do UKE, wybieramy się też na policję. Bardzo proszę jeżeli ktoś został poszkodowany i chciałby dołączyć się do wspólnej walki ze złodziejem, skontaktował się ze mną pod adresem e-mail: agatjus@gmail.com. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.eurosignal.cz 25.11.11, 18:52 Przeczytalem wszystkie posty i musze przyznac ze trudno w to jest uwierzyc ze tak wielka firma jest glucha na wszystkie te nieprawidlowosci. A jednak jest. Znacie pewnie przyslowie ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze... przypdkowo znalazlem na stronie TMobile informacje o tejze usludze SMS premium premiumportal.t-mobile.pl/pl/sms_premium prosze spojzec na paragraf III punkt 3... i jasne ze cala motywacja wielkiej firmy aby bronic swoich klientow przed naciagaczami jest zerowa. Dla leniwych ktorym sie nie chce otwoerac linka brzmienie cytowanego paragrafu z dokumentu "SMS Specjalny (SMS Premium) w PTC" jest nastepujace" 3. Standardowy podział przychodów wynosi około 40%(Partner)-60%(PTC)." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dq Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.11, 23:13 Ludzie fakt że operator umożliwia wam korzystanie z usługi SMS czy MMS Premium nie oznacza że ponosi on winę za wasze zawyżone rachunki. To nie operator jest złodziejem, bo nie operator zarabia na konkursach prowadzonych przez jakieś firmy krzak. Nie chce wam się nawet sprawdzić w necie, kto was okrada, do tych złodziei miejcie słuszne pretensje i od nich żądajcie zwrotu waszych pieniędzy. Ale nieee wszyscy huzia na Józia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.swidnica.mm.pl 15.01.12, 11:59 ale pieniądze ściąga od tych ludzi operator! więc oni chcą pieniadze od operatora spowrotem a operator powinien sie przed takimi firmami=złodziejami zabezpieczac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abonent sieciPLUS Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 14:19 Dokładnie taka sama sytuacja spotkała mnie lecz z siecią PLUS. Przez kolejne dwa miesiące pojawiło się na moim bilingu po sześćdziesiąt nie wykonanych przeze mnie połączeń na czterocyfrowy numer (SMS Premium), koszt 360 zł netto, reklamacja nie uwzględniona. Wyłudzanie pieniędzy od klientów biznesowych przez sieci ERA i PLUS staje się nagminne. Nie wystarczą już klienci indywidualni, o których zrobiło się głośno w mediach ( tzw. konkursy ) po 10-30 zł za SMS. Niezależnie czy wysyłałeś sms, wystarczyło odczytać przychodzący i kasa poszła. Pomysłowość sieci nie zna granic. Kasa najważniejsza a klient ważny tylko przy podpisywaniu Umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.toya.net.pl 01.05.12, 15:36 Mnie również spotkała taka nie miła niespodzianka w postaci sms-a premium na kwotę 9 zł + VAT, którego w życiu nie wysyłałem i co najlepsze nawet w tym czasie nie dotykałem telefonu. Ponieważ często sprawdzam swoje finanse szybko zauważyłem ową kwotę i przyczynę jej naliczenia, zareagowałem dość szybko dzwoniąc do BOK-u, miła pani starała się mnie na wiele sposobów przekonać że to ja wysłałem sms-a może nie bezpośrednio ale wchodząc na np. stronę internetową z grami co również było nie realne ponieważ jak zaznaczyłem wcześniej telefon nie był używany. Finał sprawy był taki że został mi uwzględniony upust na dana kwotę oraz sam poprosiłem o założenie blokady na możliwość połączenia w jakikolwiek sposób z serwisami premium (blokada +18 bodajże). Teraz mam zachowane sms-y z potwierdzeniem i mam święty spokój, niech telefon wysyła nawet 500 sms-ów dziennie, wtedy idę składam reklamacje i do widzenia, radze uczynić tak samo .... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: litek777 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.205.28.8.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.07.12, 21:44 tez zostalem oszukany przez t-mobile,sms premium 16 zl,nigdy nie wyslalem ale mi naliczono,jedynym wyjscie jest blokada sms premium w biurze t-mobile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.12, 12:07 Moja mama padła w ubiegłym miesiącu ofiarą Teleaudio Dwa Sp. z o.o. (dawniej Teleaudio Sp. z o.o.) i sieci PLAY. Naliczone zostały dwa smsy premium za kwotę ponad 60zł, których oczywiście nie wysłała. Podejrzewam jakiegoś wirusa, albo włamanie na SIM. PLAY oczywiście reklamację odrzucił, twierdząc, że smsy zostały wysłane. Zgłosiłam reklamację bezpośrednio do Teleaudio i podczas weryfikacji zostało potwierdzone, że smsy nie zostały przypisane do żanej z proponowanej pod tym numerem specjalnym usługi, w związku z czym mają zwrócić nam pieniądze. Na przyszłość radzę wszystkim: a) zablokować smsy PREMIUM u operatora sieci (i niech nie wciskają kitów, że się nie da!) b) zgłosić problem u źródła, tj. u właściciela numeru specjalnego. Mam nadzieję, że firma zachowa się fair i pieniądze zostaną nam zwrócone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistyczny Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 193.201.36.* 05.01.13, 13:16 Operatorzy naliczają opłaty za zdarzenia zarejestrowane w systemach billingowych. Opłaty za SMS premium są naliczone za sam fakt ich wysłania niezależnie od tego do kogo i i o jakiej treści. Wysokość opłaty jest zależna od zakresu numeracji i wszystko jest podane czarno na białym w Cennikach bądź Regulaminach. Ale oczywiście wszyscy wolą kląć na Operatorów zamiast przeczytać. Bo po co my i tak wiemy lepiej... Opłaty są naliczane również za SMS/MMS przychodzące tzw. subskrypcje SMS. Najczęściej aktywuje się je poprzez wysłanie SMS pod bezpłatny numer lub podając swój numer na stronie internetowej i potwierdzając to działanie poprzez otrzymany w SMS zwrotnym PIN. Aktywując takie coś automatycznie akceptujemy taki Regulamin. Wtedy usługodawca może nas pompować z kasy i to legalnie!!! Poza tym jeden numer może być przypisany do kilku serwisów a to z którego chcemy skorzystać jest identyfikowane przez jego treść. I serwisy te mogą należeć do różnych usługodawców. Kolejnym źródłem generowania SMS premium jest granie w durne gierki przez Internet (komputer/telefon) lub dostępne dla androidów czy innych smartfonów. Np. Zwierzaki atakują czy inny szajs.. w których można korzystać z wykupowania dodatkowych opcji, przedmiotów czy innego badziewia. Odbywa się to poprzez wysłanie SMS Premium z naszego numeru. Dlatego nie wierzę w te gadki "nie wysyłałem/am SMS, a mój operator mnie okrada". Gó... prawda w 99% procentach ludzi mówiących takie rzeczy wynika to z naiwnego nabierania się na różne zagrywki usługodawców serwisów premium. Pozostały 1% to zwykli kłamcy którzy najpierw wysyłają ,a potem udają idiotów że to nie oni ... Skąd wy do cholery wiecie co robiliście dokładnie w chwili wysłania SMS Premium? Zapisujecie sobie dzień po dniu, minuta po minucie??? Ta jasne ciekawe czy pamiętacie również co jedliście na kolację 3 tygodnie? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajer Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.play-internet.pl 09.02.13, 20:03 widać net trafił pod szczechy i świnie zaczeły gadać ... kjm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.maverick.com.pl 05.04.13, 12:38 Ja w tym miesiącu otrzymałam fakturę, muszę zapłacić za sms Premium, którego nie wysłałam 9zł złożę reklamację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 79.110.7.* 18.09.13, 14:19 Niestety nie tylko w Erze ja jestem w Play i też dostałam - fakture na której doliczyli mi za 2 sms których nie wysłałam na numer 79013 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 195.245.213.* 26.09.13, 09:56 Witam Przygotowujemy dzisiaj materiał do TVP Info na temat oszustw sms-owych. Będę wdzięczny gdy ktoś z Państwa zechciał się do mnie odezwać i wypowiedź w tej sprawie. Mój adres e-mail: marcin.ganclerz@tvp.pl I nie ukrywam, że zależy mi na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.147.239.3.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.10.13, 12:23 WITAM Mam problem z firmą ,... W ciągu 3 godz. przyszło 462 SMS ,które nabiły koszt abonamentu na kwotę ponad 1000zł. Chcę nadmienić,że operator zablokował telefon dopiero po nabiciu tak wysokiego rachunku. Składałam reklamację to operator odpowiedział, że nie jest dostawcą SMS-ÓW i podał adres firmy. Ta firma po złożeniu reklamacji odbiła piłeczkę na operatora. Tak,że bardzo proszę Pana o pomoc. Pozdrawiam.Danuta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulka Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: 217.170.171.* 13.12.13, 20:25 Hej, te pobrane kwoty , to za gry ( niestety nie wiem dokładnie jakie ale umnie to jest gra UNO lub Midnight 2 ) jak dzieciaki graja to automatycznie pobiera kaske !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiulka To nie jest oszustwo ! tylko gry dla dzieciakow !! IP: 217.170.171.* 13.12.13, 20:28 Hej, te pobrane kwoty , to za gry ( niestety nie wiem dokładnie jakie ale umnie to jest gra UNO lub Midnight 2 ) jak dzieciaki graja to automatycznie pobiera kaske !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I za Listopad ( w abonamencie !!! ) musze doplacic 22.11 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzia133 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.13, 20:55 ROBIĄ TO TYLKO DLA OSÓB PROWADZĄCYCH DZIAŁ GOSPODARCZĄ I JEŚLI NA NIĄ MAJA TELEFONY PONIEWAŻ PRZEDSIĘBIORCY NIE PODLEGAJĄ POD RZECZNIKA PRAW KONSUMENTA I SĄDY KONSUMENCKIE ,KTÓRE SA PRĘŻNE MNIE REKLAMACJI NIE UZNANO A BYŁAM TAK "GENIALNA " ŻE W CIĄGU 2 MIN WYSYŁAŁAM SMS 4 SZT PO KORZYSTNE 30,7 ZŁ NIE BRAŁAM ŻADNYCH UDZIAŁÓW W KONKURSACH PRACOWNICY SPRZEDAJĄ NASZE NR FIRMOM Z NIMI PRACUJĄCYMI NP MOBILITEK Z KRAKOWA ,KTÓRY OD 2 LAT NIE ODPISAŁ MI SKĄD POSIADA MÓJ NR KOMÓRKI. ODWOŁAŁAM SIĘ DO URZĘDU KONTROLI ELEKTRONICZNEJ I TEŻ NIE ROZPATRZONO MOJEJ SKARGI .TRZEBA SIĘ SKRZYCZEĆ BO INACZEJ NIC NIE DA ,Z KONSUMENTAMI ERA PRZEGRAŁA TAKIE KONKURSY I DOSTAŁA KARĘ 5 MLN ZŁ WIĘC GDZIEŚ MUSI SOBIE ODBIĆ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewela Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.free.aero2.net.pl 14.12.13, 21:00 niestety jest sie bezsilnym w stosunku do operatora.... z tel mojego taty byly wysylane smsy praemium regularnie co minute z Polski....szkoda tylko ze w tym czasie przebywał na terenie innego kraju...niestety operator nie uznał reklamacji....próbowałam załatwić to przez federacje konsumentów...niestety nic to nie dało.... smsy premium i tym podobne połączenia sa obsugiwane przez prywatne firmy które maja podpisane umowy z operatorami.... Odpowiedz Link Zgłoś
bohdand6 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 03.07.14, 10:48 Szukam osób oszukanych do pozwu zbiorowego. Osoby, które chciałyby się przyłączyć proszę o kontakt na adres: bohdand6@wp.pl lub Tel. 532-769-915 W związku z pobraniem z mojego konta czterokrotnie kwoty 6,15zł przez firmę Mobiltek S.A. z Krakowa dnia 30 czerwca oraz 2 lipca br. wszczynam postępowanie o kradzież kwoty 24,60PLN. Postępowanie będzie się toczyło z regresem wobec T-Mobile Polska S.A. gdyż operator zawierając umowę z Mobiltek umożliwia prowadzenie złodziejskich praktyk dając możliwość oszustom wyciągania pieniędzy z kont swoich klientów poprzez wysłanie SMS-a do klienta. Do pobrania opłaty wystarcza sam fakt odebrania SMS-a. Klient nie mając wiedzy i informacji jest okradany ze środków na swoim koncie. Informuję, iż rozpoczynam akcję informacyjną do przygotowania pozwu zbiorowego p-ko Mobiltek S.A. z Krakowa z regresem wobec T-Mobile Polska S.A. Moim żądaniem jest zwrot w ciągu 24 godzin nienależnie pobranej kwoty oraz stosowne zadośćuczynienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.14, 01:02 A czy w sprawie wapster i era tez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annamaria kwiecien Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 27.06.16, 00:41 Ja otrzymalam takiego sms o tresci zostaly wlaczone czerwcowe kawaly itam pisze zeby wyslac sms na numer 92550 zeby dezaktywowacw co niewierze iboje die wyslac bo mi skasowac moga 30.50zl co mam teraz zrobic to bylo wyslane z numeru sieci t -mobile prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
dadada000 Re: Oszustwo w sieci Era z SMS Premium 29.05.19, 17:15 Najlepiej za wczasu zablokować wszystkie płatne usługi, w tym SMS-y stop-oszustom.pl/jak-wylaczyc-platne-sms-y-przychodzace/ Odpowiedz Link Zgłoś