sibeliuss 23.01.10, 20:54 Tylko jak, i czy lepiej być dobrym, czy być sobą? Ot, taka luźna myśl. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr-55 Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 20:58 zawsze bylem i jestem soba. chociaz nie raz za to słono zaplacilem . Odpowiedz Link
piotr-55 Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:02 jestem. Dodatkowo potrafie byc bezwzgledny. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:08 Nigdy nie byłem hardy, nie czuję takiej potrzeby. Natomiast jeśli widzę, że ktoś podporządkowuje mnie sobie odwracam się. Jedni mówią, że to tchórzostwo, ale ja twierdzę, że od przegranej słodsza jest odmowa walki o swoje racje Odpowiedz Link
piotr-55 Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:15 tchorzostwo to jest "chwiejnośc" w rwakcjach, stawianie sie słabym a ucieczka przed silnym. Jesli zawsze reagujesz tak samo, to jest to Twoja "droga przez zycie" i nie ma z tchorzostwem nic wspolmego. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:22 Tak, ja tak idę. Gdy widzę, że fala mnie przerasta, staram się aby przeszła nade mną. Nie walczę z nią, staram się szybko wynurzyć Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:03 Ja nie mam tego dylematu,gdyż będąc dobrą mogę być jednocześnie sobą -to duży komfort przyznacie. Odpowiedz Link
piotr-55 Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:05 nie rozśmieszaj mnie przed snem ,bo jak sie rozbawie to nie zasnę Odpowiedz Link
princessofbabylon Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:26 Przewijam ten wątek i tylko czekam kiedy ujrzę jak gazetka napisze, że jest sobą. No i doczekałam się. Spoko, jeszcze tylko 1,5 godziny. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:32 Kiedyś Bob Hope (bodaj) powiedział, że mężczyzna który nie znosi starych bab i małych psów, nie może być złym człowiekiem. Coś w tym chyba jest. Mnie na widok starej tłustej sąsiadki, z jazgotliwym ratlerkiem na smyczy, sama noga się podnosi. Czyżbym był chodzącym dobrem? Już jeden się za takiego podawał, ale jego też bym kopnął chętnie w d... Odpowiedz Link
jhbsk Re: Być dobrym jak chleb 24.01.10, 09:23 Dla mnie ktoś, kto nie znosi zwierząt (niezależnie od gabarytów) nie jest dobry. A jeśli nie lubi kogoś ze względu na tuszę i wiek to tym bardziej. (chyba, że nie zrozumiałam żartu) Odpowiedz Link
makili Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:36 sibeliuss napisał: > Tylko jak, i czy lepiej być dobrym, czy być sobą? Ot, taka luźna myśl. A nie można być i sobą i dobrym??? To się chyba nie wyklucza Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Być dobrym jak chleb 23.01.10, 21:44 Nie wyklucza? Znasz kogoś takiego? (spoza rodziny ) Odpowiedz Link
makili Re: Być dobrym jak chleb 24.01.10, 01:52 Pewnie, że znam ...i to nie jedną osobę... Odpowiedz Link
dede43 Re: Być dobrym jak chleb 24.01.10, 09:01 Dobry chleb to rzadki rarytas, przynajmniej w mojej okolicy. Sądzę, że więcej jest dobrych ludzi niż dobrego chleba. Odpowiedz Link
virginia06 Re: Być dobrym jak chleb 24.01.10, 09:45 Czy być dobrym,czy być sobą? Dobrym się jest z natury a nie bywa. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Być dobrym jak chleb 24.01.10, 14:25 virginia06 napisała: > Czy być dobrym,czy być sobą? > Dobrym się jest z natury a nie bywa. No tak ,ale jak sie nie jestem dobrym z natury,wtedy mozna bywac dobrym i jednoczesnie byc soba. Taka to falszywa dobroc jest. Odpowiedz Link
damakier1 Ja jestem dobra jak chleb z masłem 24.01.10, 10:00 sibeliuss napisał: > Tylko jak, i czy lepiej być dobrym, czy być sobą? Ot, taka luźna myśl. Jeśli jest się dobrym nie będąc sobą, to nie jest się dobrym. Tylko udaje się dobrego.Ale wolałabym spotykać złych udających dobrych, niż złych, którzy swej złej natury nawet nie skrywają i czynia zło bez wstydu i z upodobaniem. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Ja jestem dobra jak chleb z masłem 24.01.10, 14:27 damakier1 napisała: Ale wolałabym spotykać złych udających > dobrych, niż złych, którzy swej złej natury nawet nie skrywają i > czynia zło bez wstydu i z upodobaniem. A ja nie. Nie znosze obludy.Niech ludzie beda takimi jakim sa.Wiadomo wtedy z kim ma sie do czynienia. Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Być dobrym jak chleb 24.01.10, 20:23 a ja juz myślałem, że chciałeś nawiązać do jednej z pieśni kościelnych tym tematem być dobrym, czy być sobą? możesz być "dobrym" i obłudnym, albo być sobą i prawdziwy - co lepsze? - jaką masz naturę, co czujesz i w jakiej sytuacji? Odpowiedz Link
anoagata Re: Być dobrym jak chleb 24.01.10, 21:33 Chleb jest zawsze dobry,jeżeli jesteśmy głodni i potrzebujemy z nim coś zjeść ale jak poleży w chlebaku to robi się czerstwy a bywa,że i zapleśnieje.Człowiek też jest dobry jak coś potrzebuje,następnie bywa obojętny a czasem zawistny.My tutaj jesteśmy chyba wszyscy dobrzy,bo skoro tu jesteśmy to chyba czegoś potrzebujemy. Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Być dobrym jak chleb 25.01.10, 11:01 otóż to każdy jest dobry jak mu coś potrzeba Odpowiedz Link