Dodaj do ulubionych

Student cofa się do liceum

16.09.11, 09:08
Uczelnie masowo organizują korepetycje dla studentów z I roku. – Maturzyści są niedouczeni. Niektórzy z nich nie znają podstaw matematyki. Oblewają kolokwia i egzaminy – alarmują wykładowcy. Być może szkoły wyższe przywrócą egzaminy wstępne.
www.zw.com.pl/artykul/2,631008_Student-cofa-sie-do-liceum-.html
Obserwuj wątek
    • anoagata Re: Student cofa się do liceum 16.09.11, 12:53
      I to jest prawda.Obecnie w I kl szkoły pod.jest informatyka,to taki uczeń na pewno nie pozna dokładnie tabliczki mnożenia.I zastanawiam się po co?? jeżeli siedzi przed komputerem!
    • skiela1 Re: Student cofa się do liceum 16.09.11, 14:01
      Nie wszyscy musza studiowac.
      Po pierwszym roku niech zostana najlepsi.
      • wirujacypunkt Re: Student cofa się do liceum 16.09.11, 16:25
        Już dawno temu zauwazyłam, że moja matura jest więcej warta niż niejeden dyplom magistra.
        Wiedza obecnych magistrów (nie wszystkich) w welu przypadkach jest zenująco niska.
        • dunajec1 Re: Student cofa się do liceum 16.09.11, 18:00
          Matematyke, to tylko ksieza powinni znac aby moc policzyc ile na tace wplynelo,reszcie religia tylko wystarczy.
          • anoagata Re: Student cofa się do liceum 16.09.11, 18:26
            dunajec1 napisał:

> Matematyke, to tylko ksieza powinni znac aby moc policzyc ile na tace wplynelo,
            > reszcie religia tylko wystarczy.
            Nie jest to ani śmieszne ani poważne.
            • matt.j Re: Student cofa się do liceum 17.09.11, 08:07
              anoagata napisała:

> dunajec1 napisał:
              >
              > > Matematyke, to tylko ksieza powinni znac aby moc policzyc ile na tace wpl
              > ynelo,
              > > reszcie religia tylko wystarczy.
              > Nie jest to ani śmieszne ani poważne.

Dlaczego? Przecież głupim motłochem łatwiej manipuluje się i steruje, czyż nie?
              • anoagata Re: Student cofa się do liceum 17.09.11, 16:15
                matt.j napisał:

> anoagata napisała:
                >
                > > dunajec1 napisał:
                > >
                > > > Matematyke, to tylko ksieza powinni znac aby moc policzyc ile na ta
                > ce wpl
                > > ynelo,
                > > > reszcie religia tylko wystarczy.
                > > Nie jest to ani śmieszne ani poważne.
                >
                > Dlaczego? Przecież głupim motłochem łatwiej manipuluje się i steruje, czyż nie?
                >
                >
                Nie nazwałabym 'to' motłochem ale może masz rację.
                • matt.j Re: Student cofa się do liceum 17.09.11, 23:34
                  anoagata napisała:
                  > Nie nazwałabym 'to' motłochem ale może masz rację.

Im społeczeństwo będzie mniej wyedukowane, im będzie mniej otwarte na świat, na nowe i nieznane, im będzie bardziej zastraszone i ksenofobiczne i im bardziej niemyślące samodzielnie to…
                  • czarna9610 Re: Student cofa się do liceum 18.09.11, 09:00
                    Może 3 lata liceum to za mało. A jeśli chodzi o podstawy to przez liceum też zapomniałam. Takie podstawy typu ułamek przez ułamek łatwo się zapomina, jeśli się nie robi systematycznie podstawowych zadań. Jako nastolatka szybko zauważyłam, że jeśli te zadanie tylko zacznę czyli zrobię to co było na ostatnich zajęciach to i tak dostanę 3+. Na dodatek dałam się głupio zaszufladkować w szkole - humanistka i to 3+ mi wystarczało. Dopiero w czwartej klasie przyznałam się , ze zapomniałam te podstawy i że się umiejętnie prześlizgiwałam przez matematyczne zasadzki. Na szczęście miał mi kto przypomnieć i nauczyć ponownie i to była niezastąpiona pomoc mojego taty, bez uwag i wydziwiania, powtórzyl ze mną program szkoły podstawowej. Maturę zdałam samodzielnie na 4, szkoda tylko że było już za późno, żeby z tej humanistycznej szuflady wyskoczyć.
    • matt.j Re: Student cofa się do liceum 17.09.11, 08:15
      Niestety tak to wygląda w praktyce. Dodanie prostych ułamków czy znajomość kilku podstawowych oznaczeń pierwiastków to dla części studentów z pierwszego roku spore wyzwanie. Potem dziwią się, że na przedmiotach podstawowych takich jak matematyka, fizyka czy chemia nie mają zaliczeń i ich przygoda ze studiami kończy się po pierwszym semestrze lub pierwszym roku.

"Być może szkoły wyższe przywrócą egzaminy wstępne."

Tak naprawdę ten pierwszy rok uczelnie państwowe traktują jako prawdziwy egzamin. Przyjmują sporą ilość kandydatów z czego drugi rok zaczyna tylko ok. 60-50%. Reszta szuka szczęścia na łatwiejszych kierunkach lub na prywatnych uczelniach.
      • czarek_777 Re: Student cofa się do liceum 18.09.11, 09:56
        Jest jeszcze tzw mądrość życiowa, którą się ma albo nie big_grin smile bo można mieć dyplomy i być głupcem, nie wiele wiedzieć ,być życiowym nieudacznikiem, zrobić więcej szkody niż pożytku w tym co co się robi i za co się odpowiada. Oczywiście nie jest to regułą, bo do pewnych że tak powiem prac ,wyższe wykształcenie jest niezbędne ale czy tylko ono ? Ewangelia mówi że każdy człowiek powołany do życia przez Boga dostaje talent - każdy jeden. To są nasze 'ukończone' studia smile od nas zależy jak je spożytkujemy, czy z korzyścią dla siebie i bliźnich czy przeciwnie. Ja chyba nie na temat napisałem, sorki ale ja bez dyplomu smile tylko z okazji ukończenia służby wojskowej kiedyś taki otrzymałem, dyplom, ale liczy się sztuka więc ja też jestem po uniwerku big_grin big_grin
        • lila_inc Re: Student cofa się do liceum 18.09.11, 18:09
          bla bla bla jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka