matt.j 04.11.12, 14:07 Dziś tak się dynie podczas zakupów uśmiechały, ze jedna aż zawędrowała do domu. Co smacznego można z takiej dyni zrobić? Macie jakieś doświadczenia kulinarne z dyniami? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loczek62 Re: Dyniowo... 04.11.12, 14:44 Można parę potraw zrobić, ale dla mnie dynia pod żadną postacią (pamiętam z dzieciństwa dynię z mlekiem) nie jest smaczna. Odpowiedz Link
dwa-filary Re: Dyniowo... 04.11.12, 15:55 Składniki: - 500 g surowej dyni - 2 ziemniaki - mała cebula pokrojona w kostkę - posiekany ząbek czosnku - 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw - łyżeczka przyprawy curry - sól - pieprz - cukier - 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzania: Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmaż. Dodaj curry, wymieszaj. Po 5 minutach wlej wywar i gotuj, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksuj i przyprawcie solą i pieprzem. Dodaj kilka kuleczek ptysiów, a na środek zupy łyżka śmietany. Smacznego Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Dyniowo... 04.11.12, 19:28 Taka zupel uwielbiam (robie bez ziemniakow, z samej dyni, na koniec daje lyzke jogurtu i troche podprazonych migdalow, albo cos takiego). Pyszna jest tez dynia pieczona - obrana, pokrojona w paski czy insze kawalki, posolona, popieprzona, posypana jakimis ziolami (np. prowansalskimi) i pieczona w piecu do miekkosci i lekkiego przypieczenia. Mozna takie kawalki pod koniec oblozyc mozarella i tak dopiec, albo uzyc ich do makaronu (np. tagliatelle) z odrobina smietany. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Dyniowo... 04.11.12, 18:30 Wstążki dyni marynowane 300 g obranej dyni 2 szklanki oleju rzepakowego rafinowanego łyżka czerwonego pieprzu 5 ząbków czosnku pociętych w plasterki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia z Góry św. Wawrzyńca Dynię pokroić w cieniutkie wstążki, najlepiej na elektrycznej krajalnicy. Wymieszać olej rafinowany z sokiem z cytryny i przyprawami. Zanurzyć w nim wstążki dyni i odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem odsączyć, oczyścić z czosnku. /Podawac z plastrami bialego sera/ ZUPA DYNIOWA Z FASOLĄ 10 dag czerwonej fasoli suchej lub puszka konserwowej 1/2 kg dyni 1/2 l bulionu warzywnego z kostki cebula mały por 4 łyżki oleju 2 pszenne tosty łyżeczka octu balsamicznego (niekoniecznie) łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, imbir, chilli 1. Suchą fasolę namoczyć przez noc, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić (fasolę z puszki odsączyć). 2. Cebulę posiekać. Por pokroić w paski. Dynię pokroić na kawałki. 3. 1/2 oleju rozgrzać, zeszklić por i cebulę. Wlać bulion, dodać dynię, gotować 20 minut. Zmiksować. 4. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i chilli, dodać fasolę, zagotować. 5.Tosty pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oleju, oprószyć chilli. Zupę skropić octem, posypać grzankami i szczypiorkiem. Odpowiedz Link
anoagata Re: Dyniowo... 04.11.12, 20:26 Robiłam dżem dynia+jabłko+sok z cytryny,wygląd krystaliczny smak przepyszny. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Dyniowo... 06.11.12, 19:14 sarahh7 napisała: > Można zrobić placki.Są pyszne A może właściwsze będzie określenie "Mi smakują no i mojej rodzinie też"? Ja osobiście placki z dyni uważam za paskudztwo. Odpowiedz Link
sarahh7 Re: Dyniowo... 07.11.12, 16:50 Autor wątku zapytał o doświadczenia kulinarne.Logiczne że piszę z własnego doświadczenia. Czepiasz się. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Dyniowo... 06.11.12, 19:55 Mam sprawdzony przepis,dlaczego rosyjskie to nie wiem... Bardzo smaczne. ROSYJSKIE PLACKI Z DYNI 30 dag dyni kilka łyżek mąki 1 żółtko 1 łyżeczka cukru Dynię obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, wymieszać dodając tyle mąki, żeby otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Żółtko utrzeć z cukrem do białości, dodać do dyni, dosypać szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Smażyć Odpowiedz Link