Dodaj do ulubionych

Czarne duchy: Śledztwa IV RP

16.01.13, 19:19
polska.newsweek.pl/czarne-duchy--sledztwa-iv-rp,100365,1,1.html
Nie sądziłem, że mogło aż tak to wyglądać... Mimo to jednak, zastanawiam się, dlaczego dopiero teraz, 6 lat po upadku rządu PiS dowiadujemy się takich rewelacji? Tu nie tylko chodzi o przesłuchania nocne, tu chodzi o konkretne nadużycia- może nie rodem ze stalinizmu, ale na pewno z głębokiej komuny. Dlaczego przez tyle lat o tym się nie mówiło? Jeśli to wszystko jest prawdą to dlaczego na temat tych spraw nie zająknął się nikt z obecnej ekipy?
Obserwuj wątek
    • kolorowa_sukienka Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 20:57
      Dlaczego? Ci, w którzy w tym "uczestniczyli" jako oskarżeni czy świadkowie, nie znali własnych praw. Jak sadzę to byli starsi ludzi , jeszcze pamietający poprzedni system, z którym sie nie wygra.
      • morfeusz_1 Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 21:05

Z systemem nie wygrasz wszystko jedno z jakiej opcji on by był ... dlatego ja :

"Są w świecie dziś rachunki krzywd",
        lecz gdy tłum będzie gonił kogoś
        w strzępach munduru ślepą drogą,
        to póki co uchylę drzwi.
        Są w kraju tym rachunki krzywd,
        lecz pólki co uchylę drzwi.

i jeszcze dalej poszedłem po 89'

Na nazwy i na znaki sram.
        Nie fetysz granic mnie tu trzyma,
        lecz miejsce i w tych miejscach przyjaźń.
        I w Polsce z tym nie jestem sam.
        Na nazwy i na znaki sram.
        i nigdy z tym nie jestem sam.

J.Kleyff - Żródło
        • kolorowa_sukienka Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 21:24
          Mnie nie trzymają znaki......czasem i drogowe...jak głupie....
      • jedzoslaw Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 21:15
        kolorowa_sukienka napisała:

> Dlaczego? Ci, w którzy w tym "uczestniczyli" jako oskarżeni czy świadkowie, nie
        > znali własnych praw. Jak sadzę to byli starsi ludzi , jeszcze pamietający popr
        > zedni system, z którym sie nie wygra.

Nie tacy znów starsi, poza tym jednak w końcu komuś o tym powiedzieli. Nie kupuję wyjaśnienia, że byli aż tak wystraszeni i nawet po wygranej PO nie chcieli o tym rozmawiać.
        • kolorowa_sukienka Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 21:22
          Może czuli się w pewnym sensie winni?
          Zakładasz, że to był kolejny spisek? Polska promuje łapownictwo, a obrońców szkaluje?
          • kolorowa_sukienka Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 21:31
            A ekipa zawsze powinna odnosić się do orzeczenia sądu?
            Nie bardzo zrozumiałam.....
    • scenery Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 21:24
      > dlaczego na tem
      > at tych spraw nie zająknął się nikt z obecnej ekipy?

Bo nie zdrada się aktualnych technik operacyjnych.
      • kolorowa_sukienka Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 21:33
        A ekipa zawsze powinna odnosić się do orzeczenia sądu?
        Nie bardzo zrozumiałam.....
        • jedzoslaw Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 23:15
          Jeśli dochodziło do tak jawnych nadużyć to nowa władza, która głosiła rozliczenie ludzi PiS powinna była już dawno się tym zająć. Skoro można było mówić o odpowiedzialności za śmierć Blidy czy o dr. G to czemu dopiero teraz słyszymy o innych sprawach?
          • kolorowa_sukienka Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 23:52
            Sprawy się toczyły sądownie. Pytasz czemu dziennikarze nie podali wcześniej czy nie było awantury politycznej?
            Czy trybunał stanu nie zadziałał wcześniej? O to pytasz? A tego nie wiem i nie rozumiem tez.....
          • kolorowa_sukienka Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 16.01.13, 23:56
            Nie należę do osób, że oko za oko, tak jak byłam za grubą kreską.....chyba się myliłam....
            • jedzoslaw Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 17.01.13, 02:06
              Tę grubą kreskę ludzie oczywiście rozumieli opacznie...
              pl.wikipedia.org/wiki/Gruba_kreska
              Mazowiecki miał na myśli nie to, że "zapominamy o wszystkim, co było", lecz mówił o tym, że odpowiadać będzie tylko za to, co jego rząd zrobił, by wyciągnąć kraj z kryzysu, natomiast nie może odpowiadać za to, jak kierowano gospodarką wcześniej. I tylko o to chodziło, a nie o brak rozliczenia komuchów.
              Natomiast dziwi mnie, że tak rażące przykłady naruszania praw obywatelskich i procedur prawnych dopiero teraz wyszły na światło dzienne i ani dziennikarze o nich nie mówili tak szczegółowo, ani też stowarzyszenie Niepokonani nie wytoczyli nikomu żadnego pozwu zbiorowego.
              • 1zorro-bis Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 17.01.13, 07:51
                a moze to lezy w gleboko zakorzenionej mentalnosci? Komuna zrobila straszne spustoszenia w glowach. I dlatego takie CBA dzialalo jak kiedys UB i SB.......
              • scenery Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 17.01.13, 08:25
                No ja nie wiem, teraz to można mówić co się miało na myśli. Przecież on mówił o mądrości tych, co poprzednio rządzili (że oddali władzę), o współpracy ponad poglądami politycznymi itd. Mam coś takiego teraz:

24 sierpnia 1989 roku Sejm większością głosów desygnował go na premiera Polski. Tego dnia Tadeusz Mazowiecki spotkał się z dziennikarzami z całego świata, licznie zgromadzonymi w Sali kolumnowej Sejmu.

- Jeżeli natomiast mielibyśmy się pogrążyć we wzajemnej niechęci i nienawiści, w porachunkach, to byłoby to wielkie zagrożenie dla tej drogi, którą podejmujemy – stwierdził podczas konferencji prasowej.

www.polskieradio.pl/39/247/Artykul/670870,Mazowiecki-premierem
                Zresztą - co, wadza absolutna tak za bezdurno wadzę oddała?...
                • 1zorro-bis Re: Czarne duchy: Śledztwa IV RP 17.01.13, 13:12
                  no wlasnie....smirk
                  a Polacy o tym zapomnieli....smirk

-......"Polacy muszą zacząć nową kartę w swojej historii. Trzeba wyeliminować ze wzajemnych stosunków nienawiść, która mogłaby się stać ogromną siłą destrukcyjną. Musimy jako naród przełamać poczucie beznadziejności i wspólnymi siłami stawić czoła stojącemu przed nami wyzwaniu, zadaniu wyjścia z katastrofy gospodarczej i przebudowy państwa – powiedział na zakończenie......."
                  Tadeusz Mazowiecki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka