Dodaj do ulubionych

Film "Obława"

21.04.13, 10:31
"Obława" wygrała Festiwal Off Plus Camera w Krakowie.
Traf chciał,że właśnie wczoraj obejrzeliśmy ten film.Doskonały,ale...tylko z napisami.
Dlaczego polscy aktorzy mówią tak niewyraźnie?
I jeszcze jedno spostrzeżenie - z wypożyczalni filmów."Pokłosie" w ciągłym oglądaniu,nie mogę trafić na ten film."Zakazany" i "zjechany" - cieszy się ogromną popularnością smile
Obserwuj wątek
    • loczek62 Re: Film "Obława" 21.04.13, 10:49
      Oglądałem oba i oba jak na mój odbiór wstrząsające.
      Problem dźwięku w filmach polskich to "odwieczny" problem.
      • 1zorro-bis Re: Film "Obława" 21.04.13, 11:09
        o czym jest ten film?
        • izydor88 Re: Film "Obława" 21.04.13, 11:41
          O oddziale AK w okolicach Rytra.O Polakach kolaborujących z Niemcami i egzekutorze z AK - w tej roli świetny Dorociński.Młody Stuhr w roli kolaboranta też świetny.
          Film oparty na faktach autentycznych,bo ojciec reżysera był egzekutorem AK.
          • loczek62 Re: Film "Obława" 21.04.13, 12:12
            Przy czym oddział partyzancki AK nie jest pokazany jak dotychczas byli AK-owcy pokazywania jako chłopcy w wyglancowanych oficerkach i jasnych prochowcach tylko jest głód, bród, choroby i ogólnie mroczność.
            • 1zorro-bis Re: Film "Obława" 21.04.13, 15:02
              bo pewnie tak bylo....
              loczek62 napisał:

> Przy czym oddział partyzancki AK nie jest pokazany jak dotychczas byli AK-owcy
              > pokazywania jako chłopcy w wyglancowanych oficerkach i jasnych prochowcach tylk
              > o jest głód, bród, choroby i ogólnie mroczność.
          • 1zorro-bis Re: Film "Obława" 21.04.13, 15:02
            to musze poczekac na DVD albo jak bedzie w necie....smirk
            izydor88 napisała:

> O oddziale AK w okolicach Rytra.O Polakach kolaborujących z Niemcami i egzekuto
            > rze z AK - w tej roli świetny Dorociński.Młody Stuhr w roli kolaboranta też świ
            > etny.
            > Film oparty na faktach autentycznych,bo ojciec reżysera był egzekutorem AK.
    • loczek62 Re: Film "Obława" 21.04.13, 22:45
      Do obrazów produkcji naszej kinematografii, które obejrzałem dodaję dzisiaj "Mój rower".
      Piękne....
      • loczek62 Re: Film "Obława" 21.04.13, 22:54
        I do tego muzyka i motyw przewodni Acker Bilk "Aria" rewelacjasmile
        • skiela1 Re: Film "Obława" 21.04.13, 23:22
          Mile dla ucha,czesto slucham.
          • iryska2604 Re: Film "Obława" 22.04.13, 22:19
            Myślałam,że tylko ja mam problemy ze zrozumieniem dialogów. Czy nasi aktorzy nie uczą sie obecnie dykcji? Stara kadra mówiła wyraźnie, nie trzeba było śledzic ruchów warg a teraz inaczej sie nie da. Jeśli mogę - polecam "Pokłosie". Teraz lecę na you tube posłuchać "Arii" - tyle utworów w ich wykonaniu znam a to mi umknęło...
            • iryska2604 Re: Film "Obława" 22.04.13, 22:30
              Coś z moją pamięcią nie tak? Przecież znam ten utwór, posłuchajmy jeszcze raz

• loczek62 Re: Film "Obława" 22.04.13, 23:15
                Się przykleiło i cały czas sobie nucęsmile
                • izydor88 Re: Film "Obława" 23.04.13, 09:40
                  Lubię to smile
                  Loczku,idąc za Twoją radą - wypożyczyłam wczoraj "Mój rower".Ale zapomniałam o wieczornym Teatrze TV...
                  Obejrzymy dzisiaj.
                  "Pokłosia" jeszcze nie widziałam."Obławę" i "Pokłosie" zostawiłam sobie na słoneczną wiosnę.
                  Łatwiej znieść.
      • chlodne_dlonie Re: Film "Obława" 23.04.13, 12:03
        loczek62 napisał:

> Do obrazów produkcji naszej kinematografii, które obejrzałem dodaję dzisiaj "Mó
        > j rower".
        > Piękne....

Oo, właśnie - słyszałam/czytałam pozytywne recenzje nt tego obrazu. Czuję się zachęcona smile
        Jedno pytanie - majaczy mi (z reklam w tiwiwink), że ten film jest dodatkiem do którejś z gazet kolorowych..? Wie ktoś może do jakiej..??
        • loczek62 Re: Film "Obława" 23.04.13, 12:14
          Był dodatkiem do VIVY (8/2013) dostępnym w sklepach od 11.04.2013 do 24.04.2013, cena 29,99
          • chlodne_dlonie Re: Film "Obława" 23.04.13, 12:17
            Dzięki. Loczku - jesteś niezastąpiony, a już zwłaszcza w tego rodzaju info smile
            • loczek62 Re: Film "Obława" 23.04.13, 12:23
              Ojtam, ojtam.
              • chlodne_dlonie Re: Film "Obława" 23.04.13, 12:25
                smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka