Dodaj do ulubionych

Zwykłe skrzynki

15.07.14, 14:58
Co myslicie o takiej formie pomocy ?

"Na placu Dąbrowskiego od kilku dni stoi duży, biały pojemnik z zamykanymi na kłódkę szafkami. Na drzwiczkach każdej szafki wisi kartka z imieniem bezdomnego i listą rzeczy, których potrzebuje. "Mam na imię Zenek, na ulicy jestem 14 lat, dziękuję za każdy miły gest", "Cześć i czołem, nazywam się Jakub, potrzebuję: jakieś dżinsy nr 41/42, cukier w saszetkach, mała kawa, skarpetki". Każdy z nich sprawdza swoją szafkę nawet kilka razy dziennie. - Pierwszą rzeczą, jaką dostałem, była kawa. "
wyborcza.pl/1,75248,16308452,Zwykle_skrzynki__a_czynia_cuda__Ludzie_kupuja_kawe.html
Obserwuj wątek
    • lila_inc Re: Zwykłe skrzynki 15.07.14, 15:21
      Podobno (dobra) sztuka zmienia świat.
      • skiela1 Re: Zwykłe skrzynki 15.07.14, 16:14
        lila_inc napisała:

> Podobno (dobra) sztuka zmienia świat.

i estetyke miasta.
    • kogucik.2872 Re: Zwykłe skrzynki 15.07.14, 15:38
      uważam, że to świetny pomysł
      • skiela1 Re: Zwykłe skrzynki 15.07.14, 16:07
        Dobrze by bylo jakby takie skrzynki byly wykorzystane jako lacznik w znalezieniu zajecia (pracy) nawet tylko dorywczego.Przeciez nie maja ani adresu ani telefonow.
    • 1zorro-bis Re: Zwykłe skrzynki 15.07.14, 16:23
      lekkie przegiecie....smirk
      • mi.ka.n Re: Zwykłe skrzynki 15.07.14, 17:13
        Zwykle skrzynki a zaspakajają potrzeby ubogich,którzy czasem i na kawe maja ochote.
        • skiela1 Re: Zwykłe skrzynki 15.07.14, 19:06
          a u nas juz nie chca kawy bo wszyscy (w centrum miasta) ich kawa i paczkiem czestuja.
        • 1zorro-bis Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 07:40
          a skad wiesz, ze za tym kryja sie ubodzy?
          Cwaniactwa wszedzie jest pelno.....smirk
          mi.ka.n napisała:

> Zwykle skrzynki a zaspakajają potrzeby ubogich,którzy czasem i na kawe maja och
          > ote.
          • mi.ka.n Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 10:23
            Zorro zawsze stawiasz glupie pytania.Na co bogatym cukier w saszetkach i skarpetki za 1-2 zł.
            • 1zorro-bis Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 13:13
              glupie pytania? "Artystka" znowu chciala akcja zaistniec. I tyle....
              A naiwniacy sie dalej nabieraja.big_grin
              mi.ka.n napisała:

> Zorro zawsze stawiasz glupie pytania.Na co bogatym cukier w saszetkach i skarpe
              > tki za 1-2 zł.
          • jedzoslaw Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 12:03
            Jeśli nawet jakiś cwaniaczek skorzysta to skorzystają także ci potrzebujący. To ryzyko, które warto podjąć dla wyższego dobra.
            • 1zorro-bis Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 13:15
              dawno sie przestalem na tego typu "akcje" nabierac.smirk
              Jesli pomagam, to faktycznie potrzebujacym.
              Ciekaw jestem czy ten mlody facet podjalby sie jakiejs ciezszej pracy gdybym mu zaoproponowal? Na inwalide i niedozywionego nie wyglada.smirk
              jedzoslaw napisał:

> Jeśli nawet jakiś cwaniaczek skorzysta to skorzystają także ci potrzebujący. To
              > ryzyko, które warto podjąć dla wyższego dobra.
              >
              • mk968 Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 17:32
                Zorro po raz pierwszy od dawna szacun .
                • mk968 Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 17:40
                  jedno z Warszawskich osiedli po prawej stronie Wisły , na placu przy kościelnym siedzi bezdomny zbiera co łaska w czasie przerwy między nabożeństwami siedzi na parkanie by potem znowu pokazywać swoją zabandażowaną nogę. Po skończonych mszach raczy się na przystanku winem . Bezdomni z mojego osiedla to alkoholicy . Nie pomagam takim osobom stać cię na wino to stać cię na ubranie . Są instytucje którym należy pomóc np Markot .
                  • izydor88 Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 19:00
                    Ja też wolę pomagać konkretnym osobom.
                    Ważne jest budowanie wspólnoty,nawet na tak zróżnicowanym majątkowo osiedlu,jak moje.
                    Domy wolnostojące,domki szeregowe,bloki,a nawet "różowy domek" zamieszkały przez tych,którym się w życiu nie powiodło i zostali tu zesłani za niepłacenie czynszu.
                    Najważniejsze,że my się wszyscy/prawiewink/ lubimy i szanujemy.
                    Łączy nas na przykład miłość do zwierząt.Ważniejsza od pomocy finansowej jest często możliwość rozmowy.Choćby - zwykłe dzień dobry i uśmiech smile
                    P.S.Nie nie jestem sentymentalną kobietką,to się wszystko dzieje w realu...
                • 1zorro-bis Re: Zwykłe skrzynki 16.07.14, 22:11
                  a wiiiiidzisz.big_grin
                  mk968 napisał:

> Zorro po raz pierwszy od dawna szacun .
                  • dociek Re: Zwykłe skrzynki 17.07.14, 09:15
                    Gdy taki mocno aromatyczny, zarośnięty koleś plączący się przy ogródku pubu poprosił mnie o złotówkę "na chleb", zabrałem go pod sklep i kupiłem mu pieczywo.
                    Bochenek wywalił przy mnie do kosza i mało w dziób nie zarobiłem, bo mnie jeszcze skurwiał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka