Dodaj do ulubionych

olej do corolli

IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 18:25
zalałem olej syntetyczny to silnika który do tej pory !22000 km był smarowany
mineralnym, czy grozi to powazniejszymi skutkami?
i jeszcze jedno , nie mogę trafić na informację jakiej mocy jest mój silnik,
4EFE ,1332 cm3 1995 rok, były silniki 75 i 88 kM , dane z gazet są sprzeczne
pozdrowienia gm
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: olej do corolli 24.09.02, 18:44
      Wszystko wskazuje na to, że silnik, o który Pan pyta, montowany był do 97 roku,
      rozwija moc 75 KM i osiąga moment 115 Nm.
      Nie wiem czy dobrze odczytałem, ale jeśli przebieg 22000 km jest autentyczny to
      po drobnym badaniu stanu silnika (np. ciśnienia sprężania) możnaby spróbować
      najpierw półsyntetyku, względnie później oleju syntetycznego. Zaznaczam,
      możnaby ale niekoniecznie trzeba.
    • Gość: gmmm Re: olej do corolli IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 21:09
      dzięki i proszę o jeszcze: przebieg to oczywiście około 122 000 (jeśli to cos
      zmienia..
      gm
      • Gość: Cris Re: olej do corolli IP: *.army.mil.pl / *.army.mil.pl 25.09.02, 13:29
        Oczywiście, że zmienia. Moim zdaniem przy tym przebiegu nie powinieneś zmieniać
        oleju na syntetyk ponieważ ma on duże właściwości czyszczące a przy tym
        przebiegu może to spowodować nawet uszkodzenie silnika.
      • adam.grabalowski Re: olej do corolli 25.09.02, 19:42
        Pewnie, że zmienia. Odpowiedź już padła. Lepiej pozostać przy dobrym oleju
        mineralnym. Nie sądzę, żeby ktoś mógł zagwarantować, że po 122 tys. olej
        syntetyczny badź półsyntetyczny nie spowoduje wypłukiwania wszlekich osadów
        nagarów co tylko pozornie wygląda na robienie porządków. Może też być spalany
        przedostając się nad tłoki przez ewentualne nieszczelności, pomijając
        szkodliwość dla katalizatora, ekologie itd. to chyba dość drogie "paliwo". I
        jeszcze jedna sprawa związana z przechodzeniem na syntetyk po sporym przebiegu -
        moga zacząć się wycieki.
        To wszystko co powyżej nie musi się stać ale przy takim przebiegu już może.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka