Dodaj do ulubionych

„Warszawa”

07.12.16, 17:09
– To mój pobyt w tym mieście zainspirował projekt stworzenia luksusowych perfum „Warszawa” – mówi „Newsweekowi” Jan Ewoud Vos, właściciel holenderskiego domu perfum Puredistance i pomysłodawca zapachu poświęconego polskiej stolicy, którego premierę zaplanowano na 7 grudnia.

Są poświęcone waszej stolicy i szerzej – Polakom. Powstały zresztą we współpracy z mieszkańcami Warszawy. Nigdy o podobnym projekcie nie słyszałem.

Najbardziej mnie to ciekawi smile
A co właściwie ten zapach mowi o Warszawie i warszawianach?

www.newsweek.pl/styl-zycia/perfumy-warszawa-jan-ewoud-vos-czyli-zapach-polskiej-stolicy,artykuly,401641,1.html?src=HP_Left_Section_3
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: „Warszawa” 07.12.16, 18:32
      zalezy o jaki zapach i z jakiej dzielnicy chodzi. Jesli z Zoliboza - to ja dziekuje!big_grin
      • skiela1 Re: „Warszawa” 07.12.16, 20:34
        Pewnie bedzie to zapach orientalny-wanilia i pizmo suspicious
        Cos slaba ta premiera ,nic na temat nie moge znalezc.
    • keepersmaid Re: „Warszawa” 07.12.16, 21:59
      Warszawiakach jesli juz!
      • skiela1 Re: „Warszawa” 07.12.16, 23:36
        keepersmaid napisała:

> Warszawiakach jesli juz!
        >
        Obie formy sa poprawne.
        • sorel.lina Re: „Warszawa” 08.12.16, 12:11
          skiela1 napisała:

> keepersmaid napisała:
          >
          > > Warszawiakach jesli juz!
          > >
          > Obie formy sa poprawne.

Jak najbardziej. Jest jednak mała różnica odcienia emocjonalnego i "familiarności" smile

warszawianie/ warszawiacy
          krakowianie/ krakowiacy
          wrocławianie/ wrocławiacy

ale...

gdańszczanie/ gdańszczacy ???
          łodzianie/ łodziacy ???

no i...

warszawiak, ale warszawiaczka ???
          krakowiak, ale krakowiaczka ???

chyba nie... smile

Ach ta nasza ojczyzna-polszczyzna! smile

Pozdrawiam ciepło.

• skiela1 Re: „Warszawa” 08.12.16, 16:16
            Akurat w tym tekscie ta forma mnie nie razi...takie nowoczesne ekskluzywne perfumy wiec i warszawianian niech pobryluje na salonach wink
            Jednak dla ucha mogloby byc zgrzytliwe bo jednak jestesmy przyzwyczajeni do 'warszawiaka' smile
            • 1agfa Re: „Warszawa” 09.12.16, 23:30
              Warszawianin to forma ogólniejsza, określająca.
              Prawdziwy, zasiedziały od pokoleń mieszkaniec Warszawy powie zawsze: warszawiak jestem - po prostu lokalna nawet nie gwara...mowa taka warszawska smile
              A jaki zapach w Warszawie? oczywiście zależy gdzie i w jakiej porze.
              Mogą być zapachy miejskie - spalin, parkowe, bramne, nadwiślańskie, i setki innych miejsc. Rozmaite, jak różne są miejsca w Warszawie.
              Do produkcji perfum używa się podobno niezwykłych składników, takich o których nikt by nie pomyślał.
              Szkoda że niewiele (nic zgoła) jest o tych perfumach informacji, przydałaby się może na Święta.

skiela1 napisała:

> Akurat w tym tekscie ta forma mnie nie razi...takie nowoczesne ekskluzywne perf
              > umy wiec i warszawianian niech pobryluje na salonach wink
              > Jednak dla ucha mogloby byc zgrzytliwe bo jednak jestesmy przyzwyczajeni do 'wa
              > rszawiaka' smile

>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka