Dodaj do ulubionych

Powstanie Warszawskie

26.07.06, 10:43
...juz za pare dni. Na stronie Muzeum Powstania Warszawskiego informacje na
temat uroczystosci.
Pierwszy raz od kilku lat nie bedzie mnie w tym roku w Warszawie i mi wstyd.
Wczoraj byłam na Powązkach.
Przyjaciel zapali znicz na grobie "Mojego" bohatera w TYM dniu.
Nie zobacze uroczystosci,
nie pojde na apel poległych
nie stane o 17.00

Jest mi z tym źle
Obserwuj wątek
    • simpson.50 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 11:33
      wielka rzecz

ale czasem mierzwi mnie ilosc i naglosnienie wszelakich swiat zwiazanych z
      martyrologia. chyba dlatego, ze tylko umiemy sie modlic, a nie "walczymy" o swoje.

zazwyczaj w walkach obronnych uczestniczyla garstka patryjotow, a naprade coraz
      trudniej znalezc kogos, kogo interesuje cos wiecej niz wlasny nos. dlatego w
      sytuacji, gdy nasza wiara kaze nam nadstawiac sie do bicia i byc pokornym,
      jestem zdecydowanie za radykalna obrona. dlatego bede sledzil rozwoj wydarzen
      zwiazanych z obchodami Powstania Warszawskiego. w ubieglym roku nadalawa
      rozglosnia "Blyskawica", szkoda, ze nie udalo mi sie jej posluchac. ale mam
      nadzieje, ze w tv bedzie troche programow historycznych na ten temat.
      • asskela Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 11:37
        zgadzam się ,dużo za dużo mówi się o tym co było zamiast co zrobić żeby
        przyszłość była lepsza
        • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 11:46
          Moje polki uginaja sie od ksiazek o Powstaniu. Interesuje sie nim od dawna.
          Za duzo sie o nim mowi????
          Moze dlatego, ze tak niewiele sie mowi na czym polega milosc do Ojczyzny, jak
          CI Inni o NIĄ walczyli dzisiaj ludzie w ogóle o niej nie myślą.
          Ciągle jest za mało o tym co było w naszej historiii ważne a jak juz jest to
          tylko po to by wykorzystac to do podniesienia wyników w sondażach. Obrzydliwe i
          haniebne.
          Nie ma w młodych ludziach swiadomości honru, odwagi, szacunku.
          Wszystko im daj i wszystko jest dla nich.

Moja córka moze nie chodziła jako siedmiolatka do drogich restauracji ale za to
          chodziła na uroczystosci Powstańcze. Bo to moim zdaniem jest jej bardziej
          potrzebne do bycia wartosciowym i świadomym człowiekiem i Polką.

I co przeszkadza mowienie o Powstaniu i bohaterskiej smierci młodych ludzi lub
          dzieci (Jędrzejek lat 11 Sanitariusz - taki grób znajdziecie w kwaterze
          Batalionu "Zośka" ) w budowaniu lepszej przeszłości. Moim zdaniem świadomość
          wartości jaka przedstawia Ojczyzna raczej ma na przyszłość dobry wpływ.
          • dobrotka06 Re: Powstanie Warszawskie 01.08.06, 14:50
            Plucie na młodych ludzi jest niesprawiedliwe. I nie wydaje mi się, żeby nie
            mieli świadomości co to na przykład honor. Dęcie w wielkie trąby z powodu
            powstania też jest przesadą. Znam powstanie od tej strony, o której się nie
            mówi - z opowieści mojego dziadka, uczestnika tych wydarzeń. I jest to chyba
            najbardziej normalna wersja, bez histerii, zadęcia i WIELKICH SŁÓW> To było
            ważne, OK. Ale taka histeria jaka się teraz odbywa jest co najmniej
            denerwująca. I nie dlatego to mówię, że nie wiem co to honor, ojczyzna. Tylko
            dlatego, że chciałabym aby się wreszcie cały nasz naród odwrócił twarzą we
            właściwą stronę - do przodu! To co było to było. Można to szanować ale
            odstawianie szopek, wywalanie kupy kasy bez sensu? Po co to komu? I ile można?

Na koniec - uważam, właściwie jestem przekonana, że gdybyśmy współcześnie
            znaleźli się w podobnej sytuacji dzisiejsza młodzież zachowałaby się podobnie.
            Problem w tym, że współczesna młodzież atakowana jest przez swoich, ma wroga we
            własnych władzach.... a jak występuje na ulice, co jest współcześnie sposobem
            walki z takim wrogiem, to się ich posądza o brak patriotyzmu i chęć ucieczki z
            lekcji. Ale wtedy.....! Wtedy była wojna, ktoś napadł na nasze domy. To była
            zupełnie normalna reakcja i nie myślę aby trzeba było na to aż tylu
            fajerwerków...
        • simpson.50 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 11:47
          asskela napisała:

> zgadzam się ,dużo za dużo mówi się o tym co było zamiast co zrobić żeby
          > przyszłość była lepsza

edukacja, edukacją - musi byc
          ale apele poleglych, msze, po co to wszystko, jak frontowymi drzwiami wpuszcza
          sie do wladzy ludzi nietolerancyjnych? to chyba nietolerancja jest powodem
          wszelkich wojen i konfliktow zbrojnych.

z tego co pamietam, to jaka taka tolerancja odznaczyli sie jedynie austryjacy,
          bo nie tylko nie wywozili "politycznych", ale dali wolna reke na rozwoj kultury,
          no i nie przerobili galicji na jedno wielkie wiezienie.
          • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 11:50
            Simpson, to co sie dzieje teraz nie jest wynikiem walki Powstancow. Sadzisz ze
            jak zaprzestanie sie uroczystosci Powstanczych to w Polsce bedzie lepiej????
            Guzik prawda.
            Nie rozumiem jaki zwiazek ma jedno z drugim?

• simpson.50 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:34
              to.ja.kas napisała:

> Simpson, to co sie dzieje teraz nie jest wynikiem walki Powstancow. Sadzisz ze
              > jak zaprzestanie sie uroczystosci Powstanczych to w Polsce bedzie lepiej????
              > Guzik prawda.
              > Nie rozumiem jaki zwiazek ma jedno z drugim?
              >

bedzie tak samo

Spojrz, Powstanie Warszawskie umieralo, po rosjanie mieli je w d.ie . Dla
              porownania gospodarka umiera, bo nasz rzad ma ja w d.ie (VAT, podatki, akcyzy,
              mieszkania....), taniej wpuscic zagraniczniaka, albo importowac.

A od czego zaczela sie II wojna? od sprzatania swiata od zydow i mniejszosci
              narodowych. Oobecna LPR robi to samo, a wojna trwa, o czym swiadczy kaliber
              wypowiedzi na forach (rozniez GW) i przepychanki w rzadzie - zmiany stolkow,
              itp.. To juz nie wojna na olow, tylko na slowa. Nigdy czegos takiego nie bylo.
              Wojna na dezinformacje i nadinformacje (TV, radio, gazety), przeinformowanie,
              oglupienie, itd... Wystarczy nie czytac, ale efekty cie dopadna w inny sposob
              (np. placenia za telewizje razem z rachunkiem za prad, czy podniesieniem akcyzy
              na paliwo, czy staniem w korkach, bo dopoki sie bija autostrady nie bedzie...).

Bedzie lepiej, jak przestanie sie robic z tego narodu martyrologie. Do tej pory
              to tylko zydzi i polacy placza nad swoim losem, a robia tylko pod siebie. Spojrz
              na niemcow, do tej pory tylko pare osob stanelo za wypedzonymi. Reszta juz nie
              pamieta kobiet gwalconych przez armie rosyjska, okupacji rosyjskiej, muru
              berlinskiego, ile niemieckich zolnierzy zgnelo w rosji (jencow).. Teraz na
              wschodnich terenach dawnej NRD jezdza koparki, szybkie pociagi, a my q. co?
              dalej placzemy nad soba i mamy syf w kraju (stadion XX lecia, q. srodek europy w
              XXI wieku. Zolte syfiaste pociagi, dziury w ulicach na cwierc kola). Jakos inni
              dali sobie spokoj ze uzalaniem sie i robia nowy "moze lepszy", spokojniejszy
              swiat, a u zydow dalej wojna, u nas co jakis czas partyzanci spod znaku
              Sokratesa czy wegla czarnego napadaja na siedzibe okupanta, ktory tym razem
              "gnebi" swoich ziomkow.

Widzisz, pomimo strasznej historii umartwianie sie nic nie daje. Powstanie
              Warszawskie szanuje, ale twierdze, ze wojna trwa nadal. Pomimo nauczki, jak dala
              historia dalej nie ma spokoju. Wiec moze uszanowac historie, ale nie robic z
              tego widowska, bo dotychczasowy sposob "wtloczenia na sile" mlodziezy
              patryjotyzmu nie daje juz efektow? Moze lepszym sposobem byloby przyciagniecie
              mlodziezy w mniej nachalny sposob?
              • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:49
                Co nazywasz nachalnym przyciaganiem młodzieży?
                Muzeum Powstania Warszawskiego? Pamiec o tym w TV czy apel poległych.

Ciagle twierdze, ze masz racje.
                Tylko jedno z drugim nie ma zadnego zwiazku.
                • simpson.50 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 13:00
                  to.ja.kas napisała:

> Co nazywasz nachalnym przyciaganiem młodzieży?
                  > Muzeum Powstania Warszawskiego? Pamiec o tym w TV czy apel poległych.
                  >
                  > Ciagle twierdze, ze masz racje.
                  > Tylko jedno z drugim nie ma zadnego zwiazku.

Nie przecze, ze na uroczystosci przychodza tylko ludzie bezposrednio uczuciowo
                  zwiazani z Powstaniem, ale podlug ,mnie nauka patryriotyzmu, to przede wszystkim
                  szkola, dom i organizacje (zuchy, harcerze). A w mniejszym stopniu "tydzien
                  pamieci w tv".

Po drugie, to czy nie lepiej zamiast zaloby byloby wyslac historykow do rosji,
                  znalezc winnych Katynia, rzezi Powstania i za pomoca Interpolu przywiezc ich
                  jako bandytow, a ich majatki przeznaczyc rodzinom ofiar?

O wiele bardziej oddzialywuje na mnie skromny pomnik lacznika, niz tygodniowa
                  batalia telewizyjna, bo tydzien pamieci szybko sie konczy, a skromny pomnik czy
                  tablica na scianie przypomina codziennie.
                  • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 13:05
                    A ja mysle ze jest miejsce i czas na jedno i na drugie.
                    • simpson.50 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 13:10
                      to.ja.kas napisała:

> A ja mysle ze jest miejsce i czas na jedno i na drugie.

(z obserwacji wynika), ze lepiej naprawiac skutki, niz nad nimi plakac
                      • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 13:13
                        A ja sie pytam czy jak bedziesz płakac nad Powstaniem to zabraknie Ci energii
                        na naprawianie skutków.
                        Na mnie raczej działa to pobudzajaco. Na wiele osob zwiazanych emocjonalnie z
                        Powstaniem rowniez.
                        Tobie wspolczuje tak niskiego poziomu energii.
                        • simpson.50 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 13:18
                          to.ja.kas napisała:

> A ja sie pytam czy jak bedziesz płakac nad Powstaniem to zabraknie Ci energii
                          > na naprawianie skutków.
                          > Na mnie raczej działa to pobudzajaco. Na wiele osob zwiazanych emocjonalnie z
                          > Powstaniem rowniez.
                          > Tobie wspolczuje tak niskiego poziomu energii.

to juz wiem dlaczego tak placzemy nad krzywda, jaka zrobili nam "sojusznicy", bo
                          nastepnego dnia mamy sile. Dziwne, ze musimy zywic sie smutnymi rzeczami, moze
                          dlatego ta Polska taka smutna i zdolowana.

co do mojej energii, to oslabiaja ja troche upaly.
                          • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 13:24
                            Jak mysle o tym co zrobili nam sojusznicy to tak mnie krew zalewa, ze
                            mobilizuje mnie to tylko do dzialan.

I wiem, ze polegac mozemy tylko na sobie.

Co do braku energii z powodu upałow, to rowniez odczuwam.
                            Te dzieci z wielkimi karabinami w malych raczkach tez zrywaly sie do boju w
                            upalne dni i wśród pożogi sierpnia 44r.
                            Staram sie brac przykład i nie poddawac sie upałowi.
                            Dzieki temu, ze walczyły ONE i Ci z 81 mozesz dzis sie napic zimnej Coca Coli.
                            • simpson.50 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 13:37
                              to.ja.kas napisała:

> Jak mysle o tym co zrobili nam sojusznicy to tak mnie krew zalewa, ze
                              > mobilizuje mnie to tylko do dzialan.
                              >
                              > I wiem, ze polegac mozemy tylko na sobie.
                              >
                              > Co do braku energii z powodu upałow, to rowniez odczuwam.
                              > Te dzieci z wielkimi karabinami w malych raczkach tez zrywaly sie do boju w
                              > upalne dni i wśród pożogi sierpnia 44r.
                              > Staram sie brac przykład i nie poddawac sie upałowi.
                              > Dzieki temu, ze walczyły ONE i Ci z 81 mozesz dzis sie napic zimnej Coca Coli.

Coca Cola i inne badziewie z zachodu, mnie nerwi, wiec jak najmniej uzywam.
                              Zazwyczaj wole polskie rzeczy, czyba, ze nie produkuja.
                              Chodzenie po pogrzebach nie daje mi energii, chociaz pochowalem juz w zyciu
                              osoby, ktore budowaly domy (nie tylko dla siebie), uciekaly z transportu do
                              obozu, uczyly mlodziez patryjotyzmu tlumaczac zawilosci cyferek, zginely w
                              wypadkach. Ale z zadnego z tych pogrzebow nie robie najwazniejszej rzeczy w
                              zyciu. Ci ludzie tez pamietali wojne, ale zamiast plakac nad nimi wole bronic
                              swojego jezyka ojczystego i oddac sluzbe w wojsku. Zrobili co swoje, gdyby nie
                              oni, to teraz ja ganialbym po ulicach z butelkami z benzyna. Taka kolej rzeczy,
                              oni odeszli, teraz moj czas "patrioty".

Jesli mobilizuje cie to do dzialan, to naprzod. Trzeba znalezc historykow,
                              wyslac ich do rosji, znalezc ludzi odpowiedzialnych za obrone Warszawy.
                              Poinformowac Interpol o przestepstwie miedzynarodowym. Z pomoca prawnikow zajac
                              im majatki i pieniadze przeznaczyc na rodziny ofiar tamtych wydarzen i odbudowe
                              Warszawy. Twarze i zaslugi opublikowac ku przestrodze innych, ktorym by sie
                              snila wladza.
                              • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 13:57
                                I swietne to co mowisz. Ja tez z pogrzebow nie robie NAJWAZNIEJSZEJ sprawy w
                                zyciu. Ale z niektorych robie BARDZO WAZNĄ.
    • kriss67 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:02
      Hejka Kassmile
      Będę na obchodach jak co roku. Porobie zdjęcia i zamieszcze na forum. Mój
      dziadek walczył w Powstaniu Warszawskim. Był rusznikarzem Armi Krajowej. Poległ
      na Woli w potyczce z oddziałami złozonymi z Ukraińców....

W 2004 roku napisałem tekst o młodzieży współczesnej i młodzieży czasu
      okupacji. Jak masz chęc to przeczytaj. Zwróc uwage na drugą częśc tekstu...Oto
      fragment:

"....
      Do kanonu literatury opisującej losy młodych ludzi w tamtym okresie należy
      zaliczyć między innymi „Kamienie na szaniec” Aleksandra
      Kamińskiego, „Kolumbowie rocznik 20” Romana Bratnego czy poezje Krzysztofa
      Kamila Baczyńskiego. Doskonałym źródłem są też prace pamiętnikarskie i
      historyczne, jak choćby „Dni walczącej stolicy” Władysława Bartoszewskiego i
      ostatnio wydana monografia powstańcza „Powstanie Warszawskie 1944” Normana
      Daviesa.
      Charakterystykę ówczesnej młodzieży odnajdujemy w przejmującym wierszu „Niebo
      złote” K. K. Baczyńskiego, publikującego pod pseudonimem Jan Bugaj. Poeta
      urodził się w 1921 roku, w trakcie wybuchu wojny miał zaledwie 18 lat...
      Przytoczony wiersz powstał w 1943 roku, na rok przed śmiercią autora. W wierszu
      poeta przedstawia dwie rzeczywistości, jedną wręcz arkadyjską, drugą
      okupacyjną. W pierwszej odnajdujemy taki oto opis:
      „Niebo złote Ci otworzę
      w którym ciszy biała nic
      jak ogromny dźwięków orzech
      który pęknie, aby żyć
      zielonymi listeczkami
      śpiewem jezior, zmierzchu graniem
      aż ukaże jądro mleczne
      ptasi świst”
      Aby to się mogło dokonać, poeta mówi:
      „Jeno wyjmij mi z tych oczu
      szkło bolesne – obraz dni
      które czaszki białe toczy
      przez płonące łąki krwi
      Jeno odmień czas kaleki
      zakryj groby płaszczem rzeki”.....

Poprzez wydarzenia historyczne młodzież lat okupacji pozbawiona została
      zwykłych przywilejów młodości. Zamiast cieszyć się życiem, uczyć, przezywać
      pierwsze sercowe rozterki, młodzi ludzie musieli kształcić się w rzemiośle
      wojskowym. Musieli zabijać wroga, który często był w tym samym wieku....
      Zamiast „śpiewu jezior, zmierzchu grania” dostali od losu „białe czaszki i
      groby”
      Trzeba wspomnieć tutaj, że Baczyński ożenił się już w czasie wojny. Arkadyjska
      cześć wiersza skierowana jest do ukochanej Basi, która tak jak poeta poniosła
      śmierć w trakcie Powstania Warszawskiego.
      Okupant narzucił drastyczne reguły gry, polska młodzież na te reguł
      odpowiedziała zbrojnie. Jednocześnie widzimy u tych młodych chłopców i
      dziewcząt wielkie umiłowanie ojczyzny. To umiłowanie wzniosło się na szczyt w
      trakcie warszawskiego powstania, kiedy to tysiące młodych ludzi bohatersko
      walczyło przez 63 dni z przeważającymi siłami wroga. Wielu z nich zapłaciło
      najwyższą cenę.
      Zobaczmy, jak wygląda fragment listy poległych sławnego batalionu „Zośka”,
      kompania „Maciek”:
      pseudonim Blondyn - Andrzej Łukoski, porucznik, poległ 18 sierpnia, lat 22

pseudonim Zośka – Zofia Dąbrowska, łączniczka, poległa 5 września, lat 19
      pseudonim Anusia – Anna Kołdoń, łączniczka, poległa 2 września, lat 18

Cała trójka poległa walcząc na warszawskim Starym Mieście.... Ci młodzi ludzie
      podnieśli rękę na okupanta w imię odwetu za pięć lat cierpień. Pisał o tym w
      swojej powieści „Kolumbowie rocznik 20” Roman Bratny. Młodzi żołnierze polski
      podziemnej pałali słuszną zemstą za wywózki, masowe egzekucje uliczne,
      eksterminacje społeczeństwa.

Dowodem patriotyzmu młodzieży i jej przywiązania do rodzimej historii były tak
      prozaiczne rzeczy jak na przyjmowane pseudonimy. W Armii Krajowej pełno
      było „Kmiciców”, „Bohunów”, „Skrzetuskich”, czyli bohaterów sienkiewiczowskich.
      Trylogia Henryka Sienkiewicza powstał „ku pokrzepieniu serc” Polaków z przełomu
      XIX i XX wieku, a krzepiła również żyjących pół wieku później.

Współczesny młody Polak na tle swoich rówieśników sprzed 60 lat żyje w
      cieplarnianych warunkach. Może się uczyć, rozwijać, bawić, uprawiać sport.
      Dowolnie kształtować siebie i otoczenie. Dlatego trzeba zapamiętać młodzież
      żyjącą w tamtych ponurych czasach.
      W ubiegłym roku przypadła 60 rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego. Na
      uroczystości do Warszawy przyjechało wielu uczestników walk. Pomimo upływu lat
      byli tak samo młodzi duchem i piękni jak wtedy, gdy walczyli na barykadach
      Starówki, Woli, Żoliborza. Niektórzy rozpoznawali siebie na zdjęciach
      wywieszonych podczas obchodów. Na jednym ze ujęć można było zobaczyć 18
      letniego chłopca, pogodnie uśmiechniętego, odzianego w niemiecką zdobyczną
      panterkę. Na głowie zawadiacko pochylony niemiecki hełm, przepasany biało
      czerwoną opaską. Warto zapamiętać to zdjęcie na zawsze."

Pozdrawiam serdecznie
      Krzysztof

• to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:11
        Tu zęby mamy wilcze, a czapki na bakier,
        Tu u nas nikt nie płacze w walczącej Warszawie:
        Tu się Prusakom siada na karkach okrakiem,
        Tu wrogów gołą garścią za gardło się dławi.
        A wy tam wciąż śpiewacie, że z kurzem krwi bratniej,
        Że w dymie pożarów niszczeje Warszawa,
        A my tu nagą piersią na strzały armatnie
        Na podziw wasz na śpiewy i na wasze brawa!
        (...)
        Halo! Tu serce Polski! Tu mówi Warszawa!
        Niech pogrzebowe śpiewy wyrzucą z audycji!
        Nam ducha starczy dla nas i starczy go dla was!
        Oklasków też nie trzeba!
        Żądamy amunicji

To moj ukochany, ale chyba nie dziwne.

dziekuje Kriss.
        Wielki Szacunek
        • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:16
          Zapełniajcie, zapełniajcie nami muzea!
          Na nic zda się podstęp i nikczemność!
          Niechby cała stolica spłonęła -
          Ta ofiara nie będzie daremna.

Nas pragniecie zatrwożyć nalotem? ...
          Nas - przerazić hukiem bomb śród głowni? ...
          Uwięzieni, legniemy pokotem,
          Robotnicy Warszawskiej Gazowni!

- Tak ... Żyć chcemy. Nie chcemy - umierać!
          Boże! ... Ujrzeć jeszcze - ojczyznę swobodną! ...
          Zginąć - teraz? ... Zginąć - właśnie teraz? ...
          - Boże! Pozwól zachować nam godność!

Przetrwać dumnie jeszcze te męczarnie.
          Niech nas pędzą na czołgi pancerne!
          Niech zwycięski szał braci ogranie,
          Kiedy serca przestrzelą nam wierne.

Pogardzamy waszym ultimatum
          Nie nas łudzić pokusą służalczą.
          Odmawiamy! Żadnych delegatów!
          Oddziały AK - niech walczą!

I drugi przepiekny.
          Uwielbiam twórczość Powstańczą.

Mam te wszystkie książki które wymieniłeśsmile
          Moja córka zawsze bierze udział we wszystkich uroczystosciach. Dwa lata temu
          prawie cały sierpień jej nie było.
          Byłam z niej dumna.
          Wieczorami w lipcu przygotowywałysmy sie do tych obchodów.
          Wieczorem czytałysmy wspolnie "Wspomienia żołnierzy Baonu Zośka". Najpierw
          czytałam ja, zaczynałam płakac. Wu=yjmowała mi ksiazke z rak i czytała ona. Jak
          jej glos zaczynał sie łamać znow czytałam ja. Przeczytałyśmy tak cała książkę.
          Piękna
          • kriss67 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:23
            Powiem Ci Kas, że Muzeum Powstania Warszawskiego to jedyna rzecz, jaka sie
            udała w stolicy obecnie rządzącej ekipie.

W 2004 roku Gazeta Wyborcza wydała w formie wkładki do gazety reprinty
            powstańczych komunikatów, gazet, plakatów. Masz to może? Jak sie to czyta,
            ciarki człowieka przechodzą.

• to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:28
              Mam smile
              Mam filmy. Kolumbowie rocznik 20 to dla mnie jak talizman. Oczywiscie wszytskie
              inne tez. Brak mi dokumentow. Mam tylko ten z zeszłego roku z Discovery.

Co do rzadzacje ekipy tez mysle ze Muzeum i obchody Powstania to jedyna udana
              sprawa. Ale akurat za to wdzieczna im jestem. ONI zasłuzyli na to. W końcu.
              Boże, te obchody to bylo przezycie. Przepłakałam cały sierpień i tylko skakałam
              po kanałach szukajac programów o Powstaniu.
              Bedziesz na Powązkach 1 sierpnia?
              • kriss67 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 14:10
                Na Powązkach będe. Tego dnia wsiadam na rower żeby wiecej zobaczyc i porobic
                zdjęcia i objeżdzam miasto.
                Moja mama ma sporo filmów o Powstaniu nagranych na wideo. Jak wróce wieczorkiem
                do domu, to napisze Ci jakie ma tytuły.
                Kas, a piosenke Kaczmarskiego "Czołg" znasz?
                • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 14:18
                  Nie znam tej piosenki. Jakbys mi nagral to chetnie zapłace.

Czekam na listę.
                  • kriss67 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 14:52
                    Kas, jakie zapłace, no co Ty......

A tekst Czołgu jest taki:

"Gąsienicami zagrzebany w piach nad Wisłą
                    Patrzę przez rzekę pustym peryskopem
                    Na miasto w walce, które jest tak blisko
                    Że Wisły nurt frontowym staje się okopem

Rozgrzany pancerz pod wrześniowym żarem
                    Rwie do ataku się i pali pod dotykiem
                    Ale wystygły silnik śpi pod skrzepłym smarem
                    I od miesiąca nie siadł nikt za celownikiem

Krtań lufy łaknie znów pocisków smaku
                    A łyka tylko tłusty dym z drugiego brzegu
                    W słuchawkach zdjetych hełmofonów krzyk Polaków
                    I nie wiem czemu rzeki tej nie wziąłem z biegu

Dajcie mi wgryźć się gąsiennicą w fale śliskie
                    I ogniem z lufy dajcie wesprzeć barykady
                    By miasto w walce, które jest tak bliskie
                    Bezruchu mego nie nazwało mianem zdrady

Lecz milczy sztab i milczą pędy tataraku
                    Którymi mnie przed tymico czekają skryto
                    Bo ruski tank nie bedzie walczył za Polaków
                    Bo ruski tank zaczekać ma, by ich wybito

Gdy się wypali już powstanie ciemnym błyskiem
                    Włączą mi silnik i rozgrzeją krew maszyny
                    Bym mógł obejrzeć miasto, co tak bliskie
                    Bez walki zdobywając gruzy i ruiny"

• to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 14:57
                      Słyszałam ja kiedys !!!!!!!!!!!!!
                      Jak masz w mp3, to poprosze na gazetowego maila.
                      !!!!!!!!!!!!!!!
                      Jest piekna !!!!!!!!

Ufff, tyle wykrzyknikow zaraz uslysze ze jestem egzaltowana i infantylna. Ale
                      to prawda smile

Kris i fotki jak bedziesz gdzies zamieszczał to sobie na płyte zgram smile
                      Wiesz ze ma byc 29 inscenizacja walki o PWPW ????
                      Info na stronie Muzeum Warszawskiego.
                      • kriss67 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 15:53
                        Kas, to ja Ci ponagrywam zdjecia z obchodów, Czołg-a. Mam sporo zdjęć z
                        Powstania w zbiorach, to też Ci przegram.
                        Aha, zbierałaś w 2004 wycinki z Gazety Stołecznej dzień po dniu Powstania?
                        Doskonały materiał. Na mnie najwieksze wrażenie zrobiły relacje zołnierzy
                        Wermachtu otoczonych przez Powstańców w budynku PASTY.

Pozdro
                        Krzysztof
                        • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 16:42
                          Gazeta Wyborcza mi okazało sie gdzies wsiakła. Obawiam sie ze pozyczyłam
                          znajomej corki do szkoły i ciekawa jestem czy odzysklamsad((
                          Za foty i inne atrakcje na płytach dziekuje.
                          Oczywiscie ze za płyty zapłace lub płyty odkupie. Dla mnie takie rzeczy maja
                          olbrzymia wartosc !!!!!!
                          Dziekuje !!!!
                          • kriss67 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 19:35
                            Kas, nooooo co Tysmilesmile Co mam, to Ci przegram. Zobacz, jaki piekny wątek
                            zapodałaś na Salonie!!!!!!!
                            Obok pytań i problemów dnia dzisiejszego, wróciłaś do młodziezy z
                            pokolenia "Kolumbów". I patrz, jakie jest zainteresowaniesmileRewelkasmile:

ps. Zrewanżujesz mi sie Salonową wycieczką rowerowąsmilesmile
                            A najbliższa impra rowerowa to :
                            Waaaaarszawska Masa Krytyczna. Piatek, 28 lipca godzina 18, plac Zamkowy 1.
                            Jedziemy m.in na Bielany w tym miesiącusmile Jak masz czas, i chcesz spędzić 2
                            godziny w towarzytwie 2-3000 tyś. rowerzystów to przybywajsmile
                            Członkowie Warszawskiej Masy Krytycznej planują też akcje upamietniające
                            Powstanie Warszawskie.

Pozdrawiam serdeczniesmile
                            Krzysztof
                            • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 23:31
                              Tak jak pisałam, niestety w tym okresie nie ma mnie w Warszaawie. W nocy z 28
                              na 29 lipca siadam w auto i zatrzymuje sie na Słowackim Raju. To byl jedyny
                              mozliwy termin i teraz strasznie zaluje, ze nie mogłam przelozyc. Nie lubie
                              nie_być w Warszawie 1 sierpnia. Strasznie dzis było mi przykro jak czytałam
                              forum na MPW. Tyle sie bedzie działo. Tak ważne święto a ja gdzies w górach. I
                              tak nastawie sobie o 17 sygnał by stanąć na chwilę i pomyslec o NICH i o
                              Wszystkich ktorzy chca pamietac.
                              Wczoraj dlatego zrobiłam swoja wyprawe na Powązki.

Ale jak wroce to pisze sie na pojezdzenie rowerem. Bedzie mi bardzo miło
                              posłuchac relacji z 62 rocznicy POwstania Warszawskiego.
                              • to.ja.kas Do Krissa i innych zainteresowanych 27.07.06, 07:52
                                Dzis kupiłam wydanie specjalne magazynu historycznego "Mówią Wieki". Cały numer
                                poświęcony jest Powstaniu Warszawskiemu. Znajdziemy min. rozmowe z prof. Janem
                                M. Ciechanowskim "W bój bez broni", rozmowe z Normanem Davisem, Janusz
                                Marszalec omawia postawy społeczne "Od euforii do buntu", Jacek Sawicki opowie
                                o manipulacjach pamięcią. Można też zorganizowac wycieczkę śladami Powstania
                                Warszawskiego wg planu jaki został zamieszczony z opisami najciekawszych miejsc
                                w których mozna jeszcze dostrzec ślady tamtych dni. Jest też dział poświęcony
                                MPW a nauczyciele znajdą scenariusz lekcji o Powstaniu Warszawskim.
                                Pięknie wydany magazyn, ze wspaniałymi fotografiami. Koszt16,50 PLN. Warto
                                wydać te niewielkie pieniadze by miec to wydanie w domu.

P0zdrawiam
                              • kriss67 Re: Powstanie Warszawskie 27.07.06, 08:00
                                Słowacki RAJsmilesmile Bombasmile
                                Nigdy tam niestety nie byłem, ale widziałem foty. Re-wel-ka
                                Łańcuchy, wiszące mostki, drabinki. Bajka
                                Miłego pobytysmile

Pozdro
                                Krzysztof
                                • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 27.07.06, 08:07
                                  Dziekuje.
                                  Wczoraj kupiłam przewodnik, rozmawiałam z kolega ktory polecił ten rejon
                                  Słowacji i jadę. Ale za rok, napewno nie wyjade w takim terminie. Juz mnie nikt
                                  do tego nie namowi.
      • awanturnik70 Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:34
        mój ojciec walczył na Woli również zajmował się rusznikarstwem z tego co
        pamiętam najpierw dla oddziałów z Kampinosu "Doliny", a potem w Warszawie na
        Woli
        do końca dni swoich wpajał mi idee, te dziś tak niepopularne, nie doczekał
        czasu gdy jego siew...wykiełkował.
        dziś ja staram się przekazać idee wartości swoim dzieciom i idzie mi to ze
        średnim skutkiem, może kiedyś docenią wierzę w to i nie poddaje się...

trzeba kultywować tradycje nie patrząc jak simpson czy dość wokól nas
        tolerancji. sami ją budujmy a nauka historii przyszłych pokoleń jest najlepszą
        do tego drogą . Zwłaszcza teraz gdy historii nie naciąga się w sposób tak
        wulgarny to trendu politycznego....

Oni walczyli o Polskę, nie pytali jaką
        My powinniśmy starać się by była Najjaśniejsza...
        • to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 26.07.06, 12:54
          > Oni walczyli o Polskę, nie pytali jaką
          > My powinniśmy starać się by była Najjaśniejsza...

Wiesz i to chyba jest meritum sprawy.
          Pięknie ujęte.
          To jaka Polska jest dzis zalezy tylko od nas. I wkurza mnie zwalanie winy na
          Powstanie czy nagłasnianie rocznic Powstania w mediach.

Pewnie jak nadaja w TV program o Powstaniu to co niektorzy cierpią bo nie ma
          codziennej jałowej papki. A jak bez papu zyc???
          Zawsze tego jałowego bla bla bla mozna poszukac na kanałach komercyjnych lub
          isc po film z Van Damem do Bewerly Hills.
    • gacus Re: Powstanie Warszawskie 27.07.06, 11:48
      Jak co roku KMKM, TW, ZTM organizują powstańczą linię W na trasie:

W: POTOCKA - Słowackiego - Popiełuszki - al. Jana Pawła II - rondo „Radosława” -
      Okopowa - Towarowa - rondo Daszyńskiego - Prosta - Kasprzaka - Skierniewicka -
      Wolska - CM. WOLSKI
      linia kursuje co 30 minut w ramowych w godzinach 13.00 - 22.00

Obsługujemy ją zabytkowymi wozami z obsadą konduktorską. CO ciekawe- te młode
      chłopaki , bez niczyjego przymusu w zeszłym roku udekorowali wagony duzymi
      flagami, na jednej bryadzie kolega przyniósł magnetofon który odtwarzał
      powstańcze piosenki.
    • kriss67 Re: Powstanie Warszawskie 28.07.06, 09:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13129&w=45887242
      Patrz Kas, masowicze z Waki też jadą na obchodysmilesmile

Pozdro
      Krzysztof

• to.ja.kas Re: Powstanie Warszawskie 28.07.06, 09:31
        Kriss, niesamowita inicjatywa smile
        Jak ja Wam zazdroszcze. Siedze dzis w pracy i przegladam strony o Powstaniu. A
        powinnam ....własciwie nic nie powinnam bo wszystko zrobiłam wczoraj.

Pamietaj o zdjęciach.

Tez pozdrawiam

Kaska
    • sloggi Re: Powstanie Warszawskie 29.07.06, 19:53
      Wszystko odeszło wtedy, ludzie, ulice, kamienice, miasto.
      Wszystko umarło i już nigdy nie było tak jak wcześniej.
    • sloggi Re: Powstanie Warszawskie 29.07.06, 19:57
      Gdzie są kwiaty z tamtych lat? Piękne kwiaty...
      Gdzie są kwiaty z tamtych lat? – Czas zatarł ślad.
      Gdzie są kwiaty z tamtych lat?
      Każda z dziewcząt wzięła kwiat...
      Kto wie czy było tak... Kto wie czy było tak...

Gdzie dziewczęta z tamtych lat? Jak te kwiaty...
      Gdzie dziewczęta z tamtych lat? – Czas zatarł ślad.
      Gdzie dziewczęta z tamtych lat?
      Za chłopcami poszły w świat.

Gdzie są chłopcy z tamtych lat? Dzielne chwaty...
      Gdzie są chłopcy z tamtych lat? – Czas zatarł ślad.
      Gdzie są chłopcy z tamtych lat?
      Na żołnierski poszli szlak.

Gdzie żołnierzy naszych kwiat? Tych sprzed lat...
      Gdzie żołnierzy naszych kwiat? – czas zatarł ślad...
      Gdzie żołnierze z tamtych lat?
      Tam gdzie w polu krzyża znak.

Gdzie mogiły z tamtych lat? – Tam gdzie kwiaty...
      Gdzie mogiły z tamtych lat? – Czas zatarł ślad.
      Gdzie mogiły z tamtych lat?
      Tam gdzie kwiaty posiał wiatr.
      • skiela1 Re: Powstanie Warszawskie 30.07.06, 00:23
        moja Mama to zawsze spiewala.

I przezyla Powstanie.
    • magoo_king Powstanie Warszawskie - Patriota |rap| 30.07.06, 13:24
      Zipera - PATRIOTA

To jest moje godło orzeł biały i przez długie wieki
      legendy powstawały ludzie tracili to co cenne
      prawdomówności słowa szczelne rzetelnie
      nie sądzę na ten temat mamy zdania podzielne
      w rachubę nie wchodzi zachowanie bezczelne burzliwe i
      nieuczciwe czy to się zmieni czy Polska to kraj nadziei
      wolności słowa i idei czy to pozory
      zabytkowe ulice szlachetne dwory plus slumsy zakazane nory
      w starym mieście gdzie biedota kontra burżuazja
      przewagę ma nad wszystkim hajs złoty blask (blask)
      ochrania twój system kontrolny jak kask słyszysz werbla trzask
      to Patriota studium przedmiotu na szybkich obrotach
      jego mnie i ciebie - Was - to dotyczy bo to polska ziemia
      naszej goryczy w tej kwestii jestem na bank zasadniczy
      nie szukam inspiracji w niczym bo to niestosowne nieklarowne
      myśle po polsku ściśle bo co polskie to dobre
      złota polska jesień szczęście mi przyniesie ach
      złoty piękny wrzesień kocham ten kraj kocham bez przyczyny
      który na barkach swych nosi znosi ból i brudne czyny
      gdzie korupcja i blat to nie nowiny
      gdyż swoje ubóstwiamy a obcym gardzimy
      kraj w kształcie serca tu zawsze tkwimy
      ten kawałek dla Polaków dla Polskiej rodziny
      to Patriota jego posąg na wage złota
      to Patriota - anegdota

Ref.
      Nie jeden nie raz nasz kraj próbował zniszczyć
      nie jeden raz powstaliśmy ze zgliszczy
      teraz nasz czas nadszedł korona błyszczy
      a ja z dumą na nią patrzę więc wytrzyj łzy - to ważne

Nie jeden wróg chciał zniszczyć nasz naród
      nie jeden oferował pomoc zawiódł
      nie jeden z nas ma dużo przeszkód a idzie na przód
      by zaspokoić głód rodziny oraz bliskich osób
      nie jeden na to już znalazł sposób pytanie jakim kosztem
      spalonym mostem czy po prostu zimnym ostrzem
      wiem do czego dąże i tak dalej póki nie spoczne
      co mnie nie zabije to mnie wzmocni o swojej ojczyźnie
      prosto z Polski z dumą na twarzy i z ducha hartem
      Wiedzą co warte co niewarte by nie spaść na parter
      więc jeszcze raz wiara nadzieja miłość z Bogiem
      pragnienie wolności porównywalne z nałogiem
      nadrabiając straty ruszymy wielkim krokiem
      zobacz chłopaku jak to poszło do przodu w Polsce
      proste o swe walczyć będziemy (zawsze) tradycja nie zginie
      póki my żyjemy na ojczystej ziemi o barwie bieli i czerwieni
      symbol czystości przelanej krwią o tym wiedzą
      którzy są w ciągłej walce dla nich hołd dla tych noszących blizny
      dla nich w imię dobra ojczyzny

Ref.
      a ja z dumą na nią patrze więc wytrzyj łzy - to ważne [x2]

Jesteśmy prosto z środka od zawsze można nas tu spotkać
      ziemia dana nam po przodkach po niej kraj nam ten pozostał
      teraz Polska kraj Zipa Rzeczpospolita Trzecia
      to znaczy dzieciak że jesteś tu na własnych śmieciach
      jesteś stąd to twój kąt stąd jest twój rodzinny krąg
      jeden błąd to Rząd który sieje bierny swąd
      dużo rąk wyciągniętych po kapuchy biednych ludzi głuche hasła
      do ludzi bo to losu nie odwróci teraz rap ludzi cuci
      rap polski rap rzuci na kolana fałsz prowadzi nas do jedności
      by cały naród polski powstał w całości spojrzał w przyszłość by zmienić
      tą całą szarą rzeczywistość teraz wszystko w naszych rękach
      wspólny ból wspólna męka trzeba życie se upiększać
      nie ma co się pogłębiać mimo to że nasz los był okrutny
      głos historii smutny to jest POLSKA - moja ojczyzna!

Ref.
      a ja z dumą na nią patrze więc wytrzyj łzy - to ważne

Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
      jak każde z tych z których ty się wywodzisz ziemie
      z których ty pochodzisz to marzenie tych
      którzy odeszli za młodzi (za młodzi)
      • andziaos Re: Powstanie Warszawskie - 01.08.06, 17:09
        minęła 17. Na Rondzie ONZ cały ruch (kołowy i pieszy)zamarł
        • a.g.n.i Re: Powstanie Warszawskie - 01.08.06, 22:06
          ja mogłam tylko w pracy wstać na chwilę od kompa i stanąć w oknie...
          W zeszłym roku udało mi się wyjść przed 17 i byłam na Powązkach, a teraz to
          dopiero wróciłam z pracy...
    • bartoszcze komentarz z Katowic 01.08.06, 17:26
      airborell.blox.pl/2006/07/Zaklamanie-Powstania.html
    • skiela1 Tramwajem jade na wojne.. 01.08.06, 17:55

Tramwajem jadę na wojnę, tramwajem z przedziałem: 'nur fÜr Deutsche',
      Z pierwszo-sierpniowym potem na skroni, z zimnem lufy Visa w nogawce spodni.

Siekiera, motyka, piłka, szklanka,
      biało-czerwona opaska moja- opaska na ramię powstańca.

W kieszeni strach, orzełek i tytoń w bibule,
      Ja nie pękam, idę w śmierć ot tak- Na Krótką Koszulę.

Batalion "Zośka"
      Batalion "Pięść"
      Batalion "Miotła"
      "Czata 49", "Parasol"!

I wyszedłeś jasny synku z czarną bronią w noc,
      I poczułeś jak się jeży w dźwięku minut- zło.
      Zanim padłeś, jeszcze ziemię przeżegnałeś ręką,
      Czy to była kula synku, czy to serce pękło? (K.K.Baczyński- "Elegia o...[Chłopcu
      Polskim])

Nam jedna szarża- do nieba wzwyż,
      I jeden order- nad grobem krzyż. (K.K.Baczynski)
      • antidotumm Re: Tramwajem jade na wojne.. 02.08.06, 13:23
        Uwazam ze podjecie decyzji o powstaniu bylo potwornym bledem. Nie wiem, czy
        decydenci zdawali sobie sprawe z konsekwencji?
        Czuje gleboki zal do tych, ktorzy decyzje te podjeli.
        Czuje tez ogromny szacunek do powstancow.
        • palker Re: Tramwajem jade na wojne.. 03.08.06, 00:02
          gdybyś miała ochotę na wyjście poza ten biało-czarny sterotyp ocen Powstania,
          przeczytaj niegłupi, moim zdaniem, esej Gawina
          www.teologiapolityczna.pl/tekst_1k.html
    • sibeliuss Re: Powstanie Warszawskie 02.08.17, 08:40
      73 rocznica, szybko czas biegnie.
      • 1zorro-bis Re: Powstanie Warszawskie 02.08.17, 11:13
        Strasznie szybko. Dawne 17-nastolatki dzisiaj maja 90 lat.... Dziwne, ze tych powstancow na uroczystosciach coraz wiecej....smirk
        • sibeliuss Re: Powstanie Warszawskie 03.08.17, 08:07
          Co raz więcej jest tych, którzy mają wspomnienia prenatalne, to prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka