sibeliuss 27.01.07, 19:20 Czy jeśli poznacie zasady to pokierujecie się nimi? Właśnie Marta kazała mi powywalać draceny z domu, bo przynoszą pecha Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skiela1 Re: Feng shui 27.01.07, 19:26 Dracena jest traktowana (chyba przez Chinczykow) jako talizman szczescia. A moze kolezanka Marta pozazdroscila? Odpowiedz Link
girl32 Re: Feng shui 27.01.07, 19:48 Najważniejszy jest róg bogactwa...i żadna bieda Wam nie grozi Odpowiedz Link
skiela1 Re: Feng shui 12.02.07, 02:00 sibeliuss napisał: > Póki co rośnie pięknie. widocznie dobra energia jej pasuje) Odpowiedz Link
c.kapturek Re: Feng shui 27.01.07, 20:27 może kierowała się tym, że dracena ma "kańciaste" liście, a w feng shui najlepiej stosować kwiatki z zaokrąglonymi liścmi np w bagua bogactwa tzw. drzewko szczęscia stosuję niektóre "tricki" feng shui w odpowiednich katach pomieszczeń, ale nie na zasadzie fanatyzmu. ot tak dla własnego samopoczucia i wew harmonii. przecież nie da się zastosować co do joty wszystkich zasad chińskiej metody w naszej strefie geograficznej, nie mówiac o kulturze. zresztą można ustawiać odpowiednio elementy z pl przysłów wg siatki bagua to tez dobre ponoć. to już kwestia tego co kto lubi, co mu się podoba. podobnie jak z innymi metodami j/w medytacje czy tai chi czy joga itp. )) Odpowiedz Link
wojtek56 Re: Feng shui 27.01.07, 21:39 Feng szuja jest fajna. Moja koleżanka kieruje się zaleceniami f.s. (nie mylić z s.f.) aż do przesady i... fantastycznie na tym wychodzi. Ja od czasu do czasu słyszę np. że tam, gdzie stoi szafa, powinno stać akwarium, i kiwam tylko głową nad mądrością dzielnego narodu chińskiego. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Feng shui 28.01.07, 18:58 Akwarium okrągłe, czyli kula ze złotymi karasiami? Odpowiedz Link
wojtek56 Re: Feng shui 28.01.07, 20:02 Ona u siebie w gabinecie ma olbrzymie, klasyczne, prostopadłościenne akwarium. U mnie w biurze jak już pojawi sie rybka, to w postaci daleko przetworzonej, a czasem i zapuszkowanej. Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: Feng shui 12.02.07, 10:13 kiedyś miałam prawdziwego świra na punkcie f.s., teraz trochę mi przeszło chociaż nadal przestrzegam podstawowych zasad. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Feng shui 15.02.07, 00:18 Ogród zoologiczny w Los Angeles wynajął eksperta feng shui, która ma stworzyć harmonijne otoczenie dla trzech wypożyczonych z Chin małp - podał w środę internetowy serwis BBC. Ekspert, architekt Simona Mainini jest przekonana, że jej projekt będzie pierwszym zastosowaniem tradycyjnej chińskiej sztuki w projektowaniu warunków dla zwierząt. "To bardzo eksperymentalne przedsięwzięcie. Nie mamy żadnych podręczników feng shui dla małp" - powiedziała Mainini. Tradycyjne feng shui w starożytnych Chinach obejmowało rozplanowanie miast, wsi, budynków mieszkalnych i gospodarskich w odpowiednim stosunku wobec charakterystycznych elementów krajobrazu. Według feng shui odpowiednie zharmonizowanie fizycznego otoczenia wpływa na zdrowie i finanse człowieka. "Musimy po prostu założyć, że Darwin ma rację, że połączenie istnieje (chodzi o pochodzenie człowieka od małpy) i to, co dobre dla ludzi, jest także dobre i dla małp" - dodała Mainini, która ma dostać za swój projekt 4,5 tys. dolarów. Powiedziała, że już wprowadziła pewne zmiany w planowanym wybiegu, aby zmaksymalizować "dobrą energię". M.in. dodała źródło wody, aby "zmiękczyć wilgocią surową energię". Zoo w Los Angeles zamierza wydać 7 mln dolarów na wybieg dla małp. Ma on przypominać chińską wioskę. Wypożyczone małpy - samiec i dwie samica będą gościć tam 10 lat. Należą do gatunku zagrożonego wymarciem; ich naturalne siedliska znajdują się w chińskich prowincjach Syczuan, Gansu, Shaanxi i Hubei. Źródło informacji: PAP Odpowiedz Link
silic Re: Feng shui 15.02.07, 00:24 Jak słyszę fen shui to zaczynam się uśmiechać, musiałbym zdrowo uszkodzić sobie mózg by zacząć traktować to poważnie. A mojej draceny nikomu nie pozwolę dotknąć Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Feng shui 25.02.07, 23:25 silic napisał: > A mojej draceny nikomu nie pozwolę dotknąć Witam w klubie. Odpowiedz Link