Dodaj do ulubionych

"Watorloo Rydzyka"

21.09.03, 23:52
Co prawda nie tykam takiego szmatławca jak "Wprost" ale hm` polecił artykuł:
www.wprost.pl/ar/?O=49712
przeczytałem i...
zaiste ciekawe co tez tam piszą.

w pewnym razie mam mieszane uczucia-paradoksalnie-co do ewentualnego upadku
"imperium". Gdyż jak powiedział znajomy-takie media (gazeta, TV, radio)
skupione wokół jednej osoby i ideologii pozwalają skanalizować pewne ruchy
społeczne w jednym kierunku, zamiast utrzymywac je rozroszone, jeszcze
groźniejsze.
(mniej więcej tak powiedziałwink
Obserwuj wątek
    • anahella Re: "Watorloo Rydzyka" 22.09.03, 06:19
      Jak widac, w gospodarce rynkowej media proponujace propagande zamiast
      informacji nie maja racji bytu
      • kreskator Re: "Watorloo Rydzyka" 22.09.03, 12:34
        nie myślę żeby imperium ojca Rydzyka upadło. wystarczy troche racjonalnej krwi
        w całym interesie i nowego spojrzenia a biznes zostanie uratowany. kwestią
        czasu i to krótkiego jest wymiana "mózgów" imperium---oczywiście o. Rydzyk
        utrzyma się przy władzy(jego charyzma nie pozostawia wątpliwości)ale niezbedne
        będą osoby nie tyle z nowym pomysłem na to kolektywne medium ale z podejściem
        nie-typu-prl-tzn nieeekonomocznego.najpierw pewnie upadnie centrum edukacyjne
        aby radio mogło zyć. a ponieważ telewizja kosztowała o. Rydzyka wiele walki
        przede wszystkim propagandowej-nie ulega wątpliwości że jest celem prestiżowym
        ocalenie i tej instytucji.
        inną sprawa jest to czy taki rozrost instytucji skupionej wokół o. rydzyka jest
        potrzebny.
        owszem , jeżeli chce ona zdobywac coraz to nowych odbiorców i popleczników
        swojego punktu widzenia.(najchętniej nazwałbym tych ludzi zakładnikami-
        odbieraja cały pakiet propagandy i są mu ignorancko posłuszni--)wśród ludzi
        młodych istnieje zapotrzebowanie na medium propagujące ten punkt widzenia
        świata.zatem o.Rydzyk intuicyjnie nawet dążył będzie do realizascji
        możliwości "wyjścia" do tych ludzi(telewizja).
        jednak samo radio jako centrum imperium jest największą siłą zamachową całego
        interesu obliczonego na indoktrynację mas.a ponieważ kieruje się głównie d osób
        starszych nie uwazam jakoby upadek imperium miałby spowodować ruszenie takich
        mas. owszem jest to środek kakalizacji i możliwości ekspresj postaw-jednak
        środowisko to nie potrzebuje tzw wentyla bezpieczeństwa-tzn-wrazz upadkiem
        imerium może powstac czarna dziura na mapie społecznej ale wątpię aby
        środowisko radia Maryja byłoby na tyle zmobilizowane aby w jakikolwiek inny
        sposób manifestowac swoje przywiązanie do światopoglądy reprezentowanego
        przez "ich medium". w Polsce starośc jest stanem spoczynku -wegetacją- i o ile
        radio Maryja odrywa od tej wegetacji(sic!-nie mówię o wegetacji umysłowej..) o
        tyle jego brak może spowodować zapaśc raczej niż uniesienie głów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka