Dodaj do ulubionych

Wolne miejsca LO Warszawa

08.07.14, 16:45
warszawa-ponadgimnazjalne.pzo.edu.pl/omikron-parents/main.action
zakładka: "wolne miejsca"
Obserwuj wątek
    • mariolaccc Re: Wolne miejsca LO Warszawa 08.07.14, 18:38
      Wydaje się, że tych wolnych miejsc nie jest zbyt wiele w popularnych i obleganych liceach. Nie zazdroszczę stresu tym, którzy zdecydowali się obstawiać wysoko i nie dostali się na razie nigdzie. Ale kto nie ryzykuje, ten nie jedzie...
      • Gość: ksia Re: Wolne miejsca LO Warszawa IP: *.sm-gorczewska.com.pl 08.07.14, 19:25
        patrząc na te sto osób które składały papiery do Kochanowskiego i nie dostali się nigdzie - szczerze współczuję...

co do wolnych miejsc to dane wbite na dziś już jutro będa mało aktualne - dużo ludzi już dziś i wczoraj latało jak oszaleli po szkołach i składało podania...
        • mariolaccc Re: Wolne miejsca LO Warszawa 08.07.14, 19:27
          Racja z tymi podaniami, my też złożyłyśmy dwa podania, ale córka nie wie sama czego chce. Może więc najlepiej będzie jak zostanie tak, jak jest czyli Zamoyski.
      • kmir Re: Wolne miejsca LO Warszawa 09.07.14, 07:06
        mariolaccc napisała:

> Wydaje się, że tych wolnych miejsc nie jest zbyt wiele w popularnych i
        > obleganych liceach. Nie zazdroszczę stresu tym, którzy zdecydowali się
        > obstawiać wysoko i nie dostali się na razie nigdzie.

Praktycznie w każdej szkole, nawet tej z czołówki rankingu są pojedyncze wolne miejsca.
        W czasach, kiedy podstawą do przyjęcia do liceum były egzaminy wstępne (przed utworzeniem gimnazjów) każdy kandydat mógł się ubiegać o przyjęcie wyłącznie do jednej szkoły - w przypadku porażki wolne miejsca pozostawały jedynie w najmniej popularnych szkołach. Obecnie jest zdecydowanie mniej stresu.
        Niestety większość tych, którzy się nigdzie nie dostali popełniła błąd w wyborze szkół - co najmniej trzecia szkoła powinna mieć "bezpieczny próg".
        • morekac Re: Wolne miejsca LO Warszawa 09.07.14, 08:40
          No, chyba że ktoś kocha takie właśnie emocje...
        • Gość: kontra.punkt Re: Wolne miejsca LO Warszawa IP: 91.226.117.* 09.07.14, 10:39
          Szanowny Panie Dyrektorze,
          Rady, które udzielił Pan podczas dnia otwartego pozwoliły nam na uniknięcie takiej przykrej niespodzianki. Jak już pisałem w innym miejscu, młodemu człowiekowi zabrakło trochę punktów, by móc uczęszczać do liceum, któremu Pan przewodzi.
          Pozdrawiam :-)
          • kmir Re: Wolne miejsca LO Warszawa 09.07.14, 12:25
            :)
          • Gość: mama II klasistki Re: Wolne miejsca LO Warszawa IP: 217.153.134.* 09.07.14, 12:44
            A jeśli moge zapytać to jakie LO zostało wybrane na LO "ostatniej szansy". W przyszłym roku też nas to czeka. Corka w ogole nie wie gdzie, na szczęście wie jaki profil, ja tez zupełnie nie umiem jej nic doradzić. Nawet byłam na dniach otwartych w kilku LO w tym roku ale wcale się od tego nie zobiłam mądrzejsza.
            • morekac Re: Wolne miejsca LO Warszawa 09.07.14, 13:20
              Akurat to zależy w dużej mierze od ilości punktów...
            • kmir Re: Wolne miejsca LO Warszawa 09.07.14, 14:10
              Gość portalu: mama II klasistki napisał(a):
              > A jeśli moge zapytać to jakie LO zostało wybrane na LO "ostatniej szansy".

Każdy musi sobie sam wybrać takie liceum, do którego na pewno wystarczy mu punktów i nie zostanie "na lodzie" jak nie dostanie się do szkoły nr 1 i nr 2 (na liście priorytetów). Nie warto też na liście priorytetów umieszczać szkół, których progi z poprzednich lat były zdecydowanie wyższe niż liczba punktów danego kandydata.
              Zapraszam w przyszłym roku na zebranie dla kandydatów - ja zawsze wyjaśniam szczegółowo zasady wyboru szkół i ustawiania listy preferencji. Oczywiście nie jest to próba namawiania na kandydowanie do mojej szkoły.

> W przyszłym roku też nas to czeka.
              > Corka w ogole nie wie gdzie, na szczęście wie jaki profil,
              > ja tez zupełnie nie umiem jej nic doradzić.
              > Nawet byłam na dniach otwartych w kilku LO w tym roku
              > ale wcale się od tego nie zobiłam mądrzejsza.

Radzę przeczytać informacje na temat działania systemu.
              Jest także sporo informacji technicznych na tym forum i w innych miejscach w internecie
            • jakw Re: Wolne miejsca LO Warszawa 09.07.14, 19:17
              Wybór szkół trochę zależy od ilości posiadanych punktów. W którymś momencie trzeba po prostu oszacować na ile punktów można liczyć na egzaminie gimnazjalnym a ile za oceny. Przy czym do szacunku ocen warto wiedzieć które przedmioty brane są pod uwagę przy rekrutacji do danej klasy w konkretnym liceum. Przy czym pamiętaj, że wybór możesz zmienić niemal do ostatniej chwili - warto tylko wiedzieć co wchodzi w rachubę jako zmiana. Teraz jest dobry moment - możesz w systemie przejrzeć szkoły wogóle wchodzące pod uwagę ze względu na profil i lokalizację. Sprawdź, jakie były progi do klas , którymi może być zainteresowana córka (strony szkoły/to forum), a przynajmniej średnią przyjętych kandydatów (to w systemie). Trochę szkoda, że nie zapędziłaś córki na te dni otwarte - może by się jej coś wyklarowało. Mojej wyklarowało się nieco właśnie po przejściu ze mną/ z tatą na kilka dni otwartych gdy była w II klasie. Tzn. okazało się, że kilka liceów odpada bo coś tam ( chodziło głównie o wrażenie), 2 zostały uznane za interesujące, inne 2 za "ok, mogą być". W III klasie poszła na dni otwarte tylko do tych 2 uznanych za interesujące i te 2 były jako szkoły 1-go i 2-go wyboru. 1 z tych "mogą być" trafiło w system jako szkoła 3-go wyboru. Gdyby był problem z punktami - pewnie szkoła 1-go wyboru wyleciałaby z preferencji , a na 3-cim miejscu byłby wariant awaryjny z niższym progiem punktowym.
    • Gość: Ja Re: Wolne miejsca LO Warszawa IP: *.158.217.149.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.07.14, 10:12
      Witam
      Jestem mamą uczennicy która nie dostała się do żadnej z wybranych szkół ... W zakładce "wolne miejsca" nie są zawarte prawdziwe czy też aktuane informacje i to strasznie utrudnia poszukiwania. Wpisane było 6 miejsc wolnych a było tylko 1.
      Pozdrawiam
      • kmir Re: Wolne miejsca LO Warszawa 11.07.14, 10:58
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> W zakładce "wolne miejsca" nie są zawarte prawdziwe czy też aktualne informacje i
        > to strasznie utrudnia poszukiwania.

Szkoła może zaznaczyć w systemie, że przyjęła ucznia dopiero w momencie dostarczenia przez kandydata oryginałów dokumentów - często wymaga to ich odebrania z poprzedniej szkoły. Ponadto konieczne jest, aby ta poprzednia szkoła "zwolniła" ucznia w systemie. Sposób działania systemu powoduje, że to trochę trwa :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka