kate1805 08.10.09, 11:42 witam Czy dziecko 8,5 miesiąca może jeść kasze gryczaną, jęczmienną,krakowską o niej też słyszałam chociaż nie wiem co to za kasza, nie wiem czy one zawierają gluten my jesteśmy dopiero na początku wprowadzania Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingrid82 Re: kasze 09.10.09, 01:54 hej, 'Dorosłe' kaszki powinno się wprowadzać do diety dziecka powoli i w niewielkich ilościach. W ósmym miesiącu można zagęścić zupke niewielka ilościa kaszy jaglanej. W dziewiątym miesiącu możesz zacząć wprowadzać kasze gryczną. A w kolejnym miesiącu kaszę jęcznienną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym08 Re: kasze IP: *.range86-160.btcentralplus.com 09.10.09, 16:20 zajrzyj tutaj: www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html i tu: forum.gazeta.pl/forum/w,1135,100753205,100753205,WAZNE_dla_wprowadzajacych_gluten_.html Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: kasze 09.10.09, 17:39 kasza krakowska to odmiana kaszy gryczanej, bardziej oczyszczona i drobniej połamana, obie sa bezglutenowe i mozesz podawać dziecku z tym, że kaszę gryczana nieprazoną!!, trochę trudniej ją kupić noz prażoną, bo ta przeważa w sklepach. Kasza gryczana nieprazona ma jasnobeżowy kolor a nie brazowo-brunatny. Nieprazoną mozna przeważnie kupić bez problemu w większych marketach, na stoiskach z żywnoscia eko. Z kasz bezglutenowych możesz też podawac kaszę jaglaną (z prosa), kukurydziane, ryz biały i brazowy. Pozostałe kasze zbożowe: jęczmienna, manna, pęczak, perłowa zawierają gluten i jezeli chcesz je dodać np. do zupki, to w takiej ilosci, jaką podajesz w ramach ekspozycji glutenu, zamiast manny. Są jeszcze płatki owsiane..też zawierją guten, choc w mniejszej ilosci niż pozostałe zboża Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: kasze 12.10.09, 19:04 a i jeszcze..czasem mozna trafić na kaszkę, mąkę orkiszową lub wypieki z mąki orkiszowej..orkisz to "stara" odmiana pszenicy..zawiera mniej glutenu niż "zwykła" pszenica i jest uznawana za duzo smaczniejszą i zdrowszą. Jeżeli chleb orkiszowy nie zawiera dużych ziaren, którymi dziecko może sie zadławić (czasem są z takim dodatkiem), to mozna dziecku podać małą kromkę z masłem lub podsuszoną skórkę do memłania (pod warunkiem że nie zawierają "spulchniaczy" czy polepszaczy), można kupić w sklepach firmowych dobrych piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: kasze 12.10.09, 06:17 Witam! Myślę,że Panie wyczerpująco odpowiedziały na pytanie :o) Dziękuję i pozdrawiam wszystkie Panie Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś