Dodaj do ulubionych

od kiedy Wasze dzieci same pija z kubka?????????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 22:11
Obserwuj wątek
    • Gość: kamelia Re: od kiedy Wasze dzieci same pija z kubka?????? IP: 77.223.232.* 10.12.09, 10:34
      Dołączam się do pytania.
      Moja córcia ma 9 miesięcy i nie chce pić z kubka niekapka nawet jak
      ja go jej podaję,nie chce nawet spróbować,uznaje tylko butelkę.
      Podobno niektóre dzieci w jej wieku piją już z kubka same... :(
      • kaytee5 Re: od kiedy Wasze dzieci same pija z kubka?????? 10.12.09, 11:31
        Moja córka pije z kubka ( nie niekapka, zwykłego z dziubkiem) od 6 miesiąca, z
        tym że nie miała do czynienia z butlą ze smokiem nigdy. Proponuje naukę picie ze
        zwykłego Kubka , nie niekapka, z tego drugiego jest dużo trudniej pić bo trzeba
        znacznie mocniej zassać, proponuję kupić zwykły kubek z dziubkiem , ja kupiłam
        taki za 10 zł Tommy Tippee z 3 dziurkami i ten najlepiej się sprawdza.
    • marsupilami_08 Re: od kiedy Wasze dzieci same pija z kubka?????? 10.12.09, 13:03
      Miala bodajze 8 miesiecy kiedy sprezentowalam jej pierwszy kubek niekapek.Na
      poczatku nie wiedziala co z nim zrobic,nawet stukala nim zeby cos polecialo i
      nagle dostala olsnienia i sama sie nauczyla.
    • manga79 Re: od kiedy Wasze dzieci same pija z kubka?????? 11.12.09, 21:53
      Od 6 miesiąca ale ze zwykłego kubeczka (zrezygnowaliśmy z kupna niekapka po
      radach doświadczonych mam).
      • Gość: kasia Re: od kiedy Wasze dzieci same pija z kubka?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 22:00
        moj syn ma rok i jak mu daje zwykly kubek lub szklanke to caly sie zaleje lub
        zachlysnie, wiec nie wiem jak pija mlodsze dzieci? a daje malemu kubek z uszkami
        od kilku miesiecy wieczorem przed kapiela aby nie przebierac go ciagle ale on
        sie tak zachwyca tym kubkiem -bardziej traktuje to jak zabawke niz przedmiot do
        picia
    • mikatwa Re: od kiedy Wasze dzieci same pija z kubka?????? 12.12.09, 18:11
      od 6 miesiąca podaję małej wodę ze zwykłego kubka dla małych dzieci
      (wyprofilowany żeby widziały co jest w środku :) na razie (mała ma prawie 8
      miesięcy) jeszcze nie umie sama trzymać i pić ale jak ja jej podaje to pije bez
      problemu. przechylam kubeczek i wypija. nauki jako takiej nie było. zaczęłam
      podawać a mała wypijać. czekam aż załapie trzymanie i samodzielne picie :)
      • Gość: ahinsa Re: od kiedy Wasze dzieci same pija z kubka?????? IP: *.chello.pl 13.12.09, 15:10
        od ok 2 tygodni ( ma skonczone 9 mcy) ze zwyklej grubej (nie ma szans przegryzc)
        przeźroczystej szklanki, oczywsicie z moja pomoca. jest tez ciagle na perisi,
        wiec popijac zaczal dopiero niedawno.
        • Gość: . 6 mies. IP: *.chello.pl 14.12.09, 15:20
          od 6 miesiąca życia.
          Najpierw była to Medela , potem Doidy.
          Nie wdrażaliśmy żadnych kretyńskich wynalazków psujących zgryz typu: kubek
          niekapek.
          Dziecko ma teraz 13 miesięcy i pije z normalnego kubka "dla dorosłych.
          • e-kasia_mm9 Re: 6 mies. 15.12.09, 00:01
            A u nas od 7m wszystko pije się przez słomkę - wodę, sok, gęsty koktajl...Teraz
            1,5r i takie picie dalej bardzo dobrze się sprawdza - nie ma zalewania.
            • aspazjak Re: 6 mies. 03.01.10, 13:58
              W 10 miesiącu przestałam karmić piersią i wtedy kupiliśmy kubek Lovi (czy
              bardziej butelkę z dwoma uchwytami) tzw. treningowy z dwoma różnymi nakładkami.
              Pierwsza przypominała trochę smoczek (chociaż synek nigdy nie zaakceptował
              butelki i smoczka tradycyjnego) i była gumową nakładką z dużym otworem bez
              funkcji "niekapek" więc musiałam dozorować picie żeby mały się nie pooblewał.
              Ok.12-13 m-ca zmieniłam nakładkę na plastikowy dzióbek "niekapek" (który wymaga
              od dziecka większej siły ssania-wiem , bo sama sprawdzałam) i teraz synek pije
              sam kiedy chce. Cały dzień ma świeżą wodę w kubku i przychodzi tylko z pustym
              żeby mu uzupełnić. Przy posiłkach bywa ,że pije z "dorosłych" kubków, ale raczej
              dla zabawy niż żeby się napić. Uważam ,że kubek-niekapek nie jest "kretyńskim
              wynalazkiem", bo dzięki niemu jestem pewna,że dziecko pije tyle ile chce i wtedy
              kiedy chce. A ja nie muszę ciągle za nim latać z tradycyjnym kubkiem, albo
              głowić się z czego go poić na spacerach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka